Poškození fertility a možnosti řešení u hemato-onkologických pacientů Šmardová Lenka Interní hematologická a onkologická klinika Fakultní nemocnice Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_36 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluSteroidní anabolika Anotace Žáci.
Advertisements

ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Pokroky v radioterapii maligních lymfomů MUDr.Kateřina Dědečková Ústav radiační onkologie Nemocnice na Bulovce a 1.LF UK, Praha Proton Therapy Center,
Klimakterium Menopauza B. Trojanová. Menopauzální syndrom  Menopauza je přirozený proces, nastává mezi 40 – 60 lety ženy  Ztráta funkčnosti ženských.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Markéta Hanzalová.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Některé právní důsledky zrušení anonymity dárců spermií JUDr. Jan Mach
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá Farmakovigilance © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv 5 minut pro bezpečnější farmakoterapii – proč se zabývat nežádoucími účinky.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Poruchy glukozové tolerance v těhotenství Zdravotní výbor PSP MUDr.Pavel Antonín.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Proč je nutno začít s léčbou neplodnosti včas MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.
TĚHOTENSTVÍ Porod. ANOTACE Prezentace je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ Navazuje na látku :pohlavní soustava.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Činnost služby dopravní policie v roce 2011 v dohledu nad silničním provozem plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 12. ledna 2012.
AliPechova VÝVOJOVÉ PORUCHY ČLOVĚKA Present.me.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA.
Následky falešných nařčení ze sexuálního zneužití u dětí
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
Téměř za každou lékovou interakcí lze nalézt (zajímavý) příběh
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dobrý den Horská klinika 2011.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
SPERMATOGENEZE A OOGENEZE
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Pracovnělékařské služby
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Ovládací prvky
RIZIKO.
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování pojmů)
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
RIZIKO.
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Transsexualita.
Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha,
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
AČMN, 1. LF UK Praha, FHS UK Praha, LRS Chvaly
Když vás potká vyhoření
Život bez střeva , Praha.
Inkontinence Michaela Matoušková.
Význam zapojení žáků s dlouhodobým onemocněním v pohybových programech na ZŠ a SŠ Mgr. Tomáš Vyhlídal Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci.
Neplodnost.
Transkript prezentace:

Poškození fertility a možnosti řešení u hemato-onkologických pacientů Šmardová Lenka Interní hematologická a onkologická klinika Fakultní nemocnice Brno

Úvod léčba nádorových onemocnění zanechává často trvalé následky a představuje mimo jiné vysoké riziko poškození reprodukčních funkcí ztráta reprodukčních schopností může vést u mladého pacienta k dlouhodobým psychickým dopadům a snížit kvalitu jeho života

Vliv onkologické léčby na reprodukci (1) operační (chirurgická) léčba v oblasti pánve a třísel – u mužů – poruchy erekce, ejakulace, snížení plodnosti po odstranění varlat (orchiektomii) – u žen – snížení ovariální rezervy po odstranění vaječníků (ovarektomii) ozařování (radioterapie) –zárodečné buňky jsou vysoce citlivé vůči ionizujícímu záření (poškození DNA), závislost na věku, dávce a místu ozáření – u mužů – dávky v oblasti pánve vyšší než 2 Gy vedou ke sterilitě, nad 20 Gy k hypogonadismu (snížená produkce testosteronu) – u žen do 40 let dávky v oblasti pánve vyšší než 20 Gy vedou ke sterilitě (u žen starších již po dávce 6 Gy)

Vliv onkologické léčby na reprodukci (2) léčba cytostatiky (chemoterapie) –zárodečné buňky jsou vysoce citlivé vůči účinkům cytostatik –přesný mechanismus účinku není zcela objasněn –míra poškození reprodukce závisí na věku pacienta, typu použitého cytostatika (kombinace), dosažení celkové dávky – přehled cytostatik se zvýšeným negativním účinkem na zárodečné buňky : alkylační cytostatika - cyklofosfamid, melfalan, busulfan, karmustin (BCNU), lomustin (CCNU) deriváty platiny - cisplatina vinka-alkaloidy - vinkristin, vinblastin antimetabolity – cytosinarabinosid další - procarbazin

Strategie ochrany reprodukce typ onkologické diagnózy, klinické stadium (prognóza?) plán onkologické léčby (chemo-/radioterapie, dávka a délka léčby?) věk pacienta/ky u žen gynekologická anamnéza (počet dětí, menstruační cyklus?) předchozí onkologická léčba celkový stav pacienta/ky psychická kondice a přání pacienta/ky

Poškození plodnosti po onkologické léčbě u žen předčasné ovariální selhání ~ syndrom předčasné menopauzy –vynechání menses (amonorhea) delší než 6 měsíců u ženy mladší 40 let s vysokou hladinou regulačních pohlavních hormonů (gonadotropinů – folikulostimulační a luteinizační hormon) → neplodnost (sterilita) → menopauzální (klimakterický) syndrom (zvýšené riziko srdečně-cévních onemocnění, osteoporózy, návaly horka, atd.) doživotní užívání hormonální léčby → zvýšené riziko žilních trombóz a karcinomu prsu

Možnosti ochrany reprodukce během onkologické léčby vyšetření, pohovor o možnostech ochrany reprodukce před zahájením onkologické léčby a zvážení některé z metod reprodukční ochrany na pracovišti reprodukční medicíny (gynekologie) před či v průběhu onkologické léčby: – kryokonzervace embryí či vajíček (oocytů) – kryokonzervace tkáně vaječníků – hormonální blokáda funkce vaječníků analogy gonadoliberinu (GnRH) po onkologické léčbě: – program dárcovství vajíček (oocytů) a embryí

Kryokonzervace embryí a vajíček (oocytů) provedení cyklu umělého oplodnění (IVF = in vitro fertilizace) a následně kryokonzervace embryí po jejich kultivaci v podmínkách in vitro podmínkou je dobrý klinický stav pacientky (počáteční klinická stadia) umožňující odsunutí zahájení onkologické léčby o cca 3-4 týdny a podstoupení hormonální stimulace s následným odběrem oocytů pacientka musí mít partnera, který s uvedeným postupem souhlasí (poskytnutí spermií k oplození získaných oocytů)

Kryokonzervace tkáně vaječníků možnost zachování vlastní ovariální tkáně (odběr kůry vaječníku obsahující folikuly) do období remise po onkologické léčbě tkáň je retransplantována přímo do organismu ženy (ortotopicky či heterotopicky) nebo je využita jako zdroj folikulů při jejich IVF nepředstavuje riziko pro odklad zahájení onkologické léčby (odběr laparoskopicky bez předchozí hormonální stimulace) nezajišťuje bohužel dlouhodobou produkci ženských pohlavních hormonů u žen s předčasnou menopauzou (štěp bývá funkční pouze několik měsíců) první porod zdravého dítěte po transplantaci zamražené tkáně vaječníků u 25leté ženy s Hodgkinovým lymfomem v roce 2004 v Belgii

Kryokonzervace ovariální tkáně Laparoskopický odběr ovariální tkáně na GPK Fakultní nemocnice Brno

Hormonální blokáda funkce vaječníků analogy gonadoliberinu (GnRH) na regulaci dozrávání buněk vaječníků se podílejí hormony produkované v mozku (podvěsek mozkový – hypofýza) zablokování produkce hormonů v hypofýze vede k dočasnému uvedení vaječníků do klidového stadia (podobně jako před pubertou) a díky tomu k menšímu nežádoucímu vlivu podávaných cytostatik zajišťuje také spolehlivou ochranu proti nežádoucímu početí v průběhu onkologické léčby

Dárcovství vajíček (oocytů) a embryí program dárcovství oocytů či embryí je určen pro manželské i partnerské páry darované vajíčko je oplozeno spermiemi partnera a vzniklá embrya jsou přenesena do dělohy pacientky resp. je možné využít zamražená a vyšetřená embrya požadavky na dárkyni vajíček: věk let částka poskytovaná na pokrytí nákladů spojených s dárcovstvím: tis. Kč vždy je zachovávána anonymita dárkyně i příjemkyně

Praktický postup vyšetření a pohovor o možnostech ochrany reprodukce laparoskopický odběr a kryokonzervace tkáně vaječníků nebo hormonální stimulace se zamražením embryí či vajíček (oocytů) ± podávání hormonů (analoga gonadoliberinu) onkologická léčba v případě remise a vzniku předčasné menopauzy možnost: 1.kryoembryotransferu rozmražených embryí či oocytů 2.retransplantace rozmražené tkáně vaječníků 3.zařazení do programu dárcovství embryí či oocytů

Historie Centra asistované reprodukce Fakultní nemocnice Brno 1982 – porod prvního dítěte „ze zkumavky“ v České Republice 1992 – zahájen program kryokonzervace embryí (1994 porod prvního dítěte po transferu rozmražených embryí) 1997 – zahájen program dárcovství oocytů a embryí

Poškození plodnosti po onkologické léčbě u mužů následkem onkologické léčby může dojít k trvalému poškození tvorby spermií (sterilita) či tvorby testosteronu někteří onkologičtí pacienti (zejména u Hodgkinova lymfomu) mívají významně porušenou tvorbu spermií již v době diagnózy nebylo nikdy prokázáno zvýšení geneticky podmíněných vrozených vad u potomků onkologicky léčených pacientů, vliv na porodní váhu apod.

Kryokonzervace spermatu odběr, vyšetření a zamražení spermatu před onkologickou léčbou rutinní metoda pro zachování možnosti reprodukce u mužů v období remise je možné zamražené spermie využít k nitroděložní inseminaci nebo umělému oplodnění (IVF) organizace odběru a zpracování vzorku (Centrum asistované reprodukce při GPK Fakultní nemocnice Brno): –podpis informovaného souhlasu a žádosti o odběr, zpracování, zamražení a uložení zárodečných buněk –sérologické vyšetření (HIV, HBsAg, anti HBc, anti HCV, syfilis) –vhodná alespoň 3denní pohlavní abstinence zamražené sperma po léčbě využívá cca 8 % mužů

Možnosti reprodukce muže po onkologické léčbě operativní odběr spermií z tkáně varlete či nadvarlete s následnou injekcí spermie do zralého vajíčka partnerky –MESA = mikroepididymální aspirace spermií –TESA/TESE = testikulární aspirace/extrakce spermií program dárcovství spermatu

Závěr (1) pacienti/ky ve fertilním věku by měli být před zahájením protinádorové léčby informování o riziku poškození reprodukce s přihlédnutím k základní diagnóze (prognóze onemocnění a plánované léčbě) by měl být navrženy možnosti její ochrany k výběru vhodné metody je nezbytně nutný vysvětlující pohovor s pacientem a případně jeho partnerem časně po stanovení onkologické diagnózy, ještě před zahájením léčby u pacientů ve fertilním věku vždy zajistit spolehlivou ochranu proti početí během onkologické léčby

Závěr (2) každá z metod ochrany reprodukčních funkcí má své výhody a limity v některých případech je možné metody kombinovat s cílem zvýšení šance na budoucí fertilitu pacienta komplexní ochrana reprodukčních funkcí vyžaduje úzkou spolupráci onkologické centra s pracovištěm reprodukční medicíny – mezioborová centra ochrany reprodukce (COR) Gynekologicko porodnická klinika a Interní hematologická a onkologická klinika Fakultní nemocnice Brno (

Děkuji za pozornost !