Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
Advertisements

Řízení jakosti výrobků ve společnosti TESCOMA s.r.o.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Mezinárodní standard GFSI
Řízení jakosti, standardy
Presentation Title.
Zásady systému kritických kontrolních bodů (HACCP)
White paper on food safety
INTERNÍ AUDITOR SYSTÉMŮ KVALITY A BEZPEČNOSTI POTRAVIN DLE BRC, IFS
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Mezinárodní standard HACCP
Systém kritických bodů
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
Systém kritických bodů – HACCP
Systémy managementu jakosti
SPECIALizační program pro učitele odborného výcviku
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
EN ISO Správná výrobní praxe
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Systém managementu jakosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŘÍZENÍ JAKOSTI A SPOLEHLIVOSTI Věra Pelantová Pavel Fuchs verze 2009
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
BMT Medical Technology s.r.o. Ing. Lenka Žďárská
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Postupy založené na zásadách
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Management systému řízení kvality
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
POŽADAVKY NA SYSTÉM MANAGEMENTU – VOLBA STANDARDŮ
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
HACCP.
VÝZNAM & PŘÍNOSY VÝVOJE V POTRAVINÁŘSKÉM PRŮMYSLU Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.
Složení výrobku (receptura) - Tam, kde existují smlouvy se zákazníkem (pokud se týká složení/receptury výrobku a technologických požadavků), musí být tyto.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Postupy založené na zásadách HACCP LF Praha Mgr. Miroslava Slavíková Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Územní.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Teorie auditu, fáze auditu, správné auditní postupy, Audit podle ISO Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Správné formulování odchylek a neshod Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ Užitné vlastnosti zboží Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
STANDARDIZACE V HYGIENĚ VÝŽIVY. Certifikace – nepovinná aktivita Povinné aktivity: Nařízení ES 178/2002, Nařízení ES 852/2004…, zákonné vyhodnocení provádějí.
Mezinárodní potravinářské standardy BRC, IFS
Systém managementu jakosti
Jištění kvality technologických procesů
HACCP.
Nový zákon o ochraně ovzduší
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
„Systém kritických bodů „
„Hazard Analys and Critical Control Points „
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Systém managementu jakosti 3
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
Postup pro zavádění systému HACCP
Standardizace v hygieně výživy
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová

Požadavky mezinárodních standardů na přídatné látky Přídatné látky (konzervace, stabilizace, regulace kyselosti) jsou z pohledu standardů suroviny Přídatné látky (konzervace, stabilizace, regulace kyselosti) jsou z pohledu standardů suroviny Vztahují se na ně všechny požadavky jako na ostatní suroviny a obalové materiály Vztahují se na ně všechny požadavky jako na ostatní suroviny a obalové materiály HACCP, specifikace, schvalování a monitorování dodavatelů, vývoj, příjem a skladování, řízení alergenů, sledovatelnost atd. HACCP, specifikace, schvalování a monitorování dodavatelů, vývoj, příjem a skladování, řízení alergenů, sledovatelnost atd.

Požadavky mezinárodních standardů na přídatné látky Nejrozšířenější mezinárodní normy certifikované v potravinářských provozech: IFS Food, Issue 6, Leden 2012 IFS Food, Issue 6, Leden 2012 Global Standard for Food Safety, Issue 6 (BRC), Červenec 2012 Global Standard for Food Safety, Issue 6 (BRC), Červenec 2012 Základní požadavky obou standardů jsou podobné, liší se pouze struktura, způsob hodnocení neshod, požadavek na řešení neshod (termíny) atd. Základní požadavky obou standardů jsou podobné, liší se pouze struktura, způsob hodnocení neshod, požadavek na řešení neshod (termíny) atd.

Požadavky mezinárodních standardů na přídatné látky FSCC kombinace ISO (alternativa ISO 9001 pro potravinářský průmysl a možnost integrovaného systému, včetně ISO 14001) a PAS 220 (nyní nahrazeno ISO/TS ) FSCC kombinace ISO (alternativa ISO 9001 pro potravinářský průmysl a možnost integrovaného systému, včetně ISO 14001) a PAS 220 (nyní nahrazeno ISO/TS ) Větší flexibilita než BRC a IFS, využití analýzy nebezpečí Větší flexibilita než BRC a IFS, využití analýzy nebezpečí PAS- Evropská asociace výrobců potravin a nápojů (CIAA) PAS- Evropská asociace výrobců potravin a nápojů (CIAA)

Požadavky mezinárodních standardů na přídatné látky Předpoklad využití v celém potravinovém řetězci (prvovýroba, catering, s využitím PAS) Předpoklad využití v celém potravinovém řetězci (prvovýroba, catering, s využitím PAS) Výroba obalů- PAS 223 Výroba obalů- PAS 223 Výroba krmiv- PAS 222 Výroba krmiv- PAS 222 HACCP- legislativní požadavek HACCP- legislativní požadavek

Požadavky mezinárodních standardů na přídatné látky Společné požadavky standardů: Společné požadavky standardů: - legálnost (legislativa stanovuje povolené přídatné látky, druh potravin, množství, značení) - legálnost (legislativa stanovuje povolené přídatné látky, druh potravin, množství, značení) - bezpečnost (legislativa- co lze použít, dávkování, potravinářská kvalita- viz guarová guma, melamin; alergeny) - bezpečnost (legislativa- co lze použít, dávkování, potravinářská kvalita- viz guarová guma, melamin; alergeny) - kvalita (potravinářská kvalita, specifikace) - kvalita (potravinářská kvalita, specifikace)

Přídatné látky a systém HACCP

Systém HACCP – požadován všemi standardy i legislativou – založen na požadavcích Codex Alimentarius Systém HACCP – požadován všemi standardy i legislativou – založen na požadavcích Codex Alimentarius Všechny suroviny (včetně konkrétních přídatných látek), pomocných materiálů, plynů, vody, ledu atd. musí být zohledněny v systému HACCP (popis výrobku, předpokládané použití, omezení pro vybrané skupiny spotřebitelů, diagram výroby, analýza nebezpečí atd.) Všechny suroviny (včetně konkrétních přídatných látek), pomocných materiálů, plynů, vody, ledu atd. musí být zohledněny v systému HACCP (popis výrobku, předpokládané použití, omezení pro vybrané skupiny spotřebitelů, diagram výroby, analýza nebezpečí atd.)

Přídatné látky a systém HACCP Systém HACCP musí zahrnovat i všechny procesy- od příjmu surovin a materiálů až po expedici, včetně vývoje a balení Systém HACCP musí zahrnovat i všechny procesy- od příjmu surovin a materiálů až po expedici, včetně vývoje a balení Systém řízení bezpečnosti musí brát do úvahy jakékoliv zákonné požadavky zemí výroby a určení Systém řízení bezpečnosti musí brát do úvahy jakékoliv zákonné požadavky zemí výroby a určení Systém HACCP musí být zaveden v každém výrobním závodě Systém HACCP musí být zaveden v každém výrobním závodě

Přídatné látky a systém HACCP Tým HACCP Tým HACCP Multidisciplinární (včetně vývoje) Multidisciplinární (včetně vývoje) Znalost HACCP, legislativy, výrobků, procesů a souvisejících nebezpečí Znalost HACCP, legislativy, výrobků, procesů a souvisejících nebezpečí Školení Školení

Přídatné látky a systém HACCP Popis výrobku Popis výrobku – složení (nutno zahrnout přesný a úplný přehled všech surovin a přídatných látek), – fyzikální, organoleptické, chemické a mikrobiologické parametry (souvisí také s použitím např. konzervačních látek, kyselin emulgátorů atd.) – legislativní požadavky na bezpečnost výrobku – způsoby úpravy (předpokládané použití, dávkování) – balení – trvanlivost (skladovatelnost) – zohlednění použitých přídatných látek (konzervační látky, kyseliny, stabilizátory, antioxidanty atd.) – podmínky pro skladování, způsob dopravy a distribuce.

Přídatné látky a systém HACCP Předpokládané použití výrobku Předpokládané použití výrobku - musí být dostatečně popsáno - musí být dostatečně popsáno (nutno zohlednit všechny alergeny – z přídatných látek např. SO2) a další látky (včetně přídatných), které by mohly negativně ovlivnit zdraví některých spotřebitelů (z přídatných látek např. aspartam)

Přídatné látky a systém HACCP Sestavení diagramu výrobního procesu Sestavení diagramu výrobního procesu - musí být zpracován pro každý výrobek nebo skupinu výrobků a pro všechny varianty procesů a subprocesů (včetně přepracování a opakovaného zpracování) - musí být zpracován pro každý výrobek nebo skupinu výrobků a pro všechny varianty procesů a subprocesů (včetně přepracování a opakovaného zpracování) – nutno zahrnout všechny vstupní suroviny (včetně přídatných látek), vodu, plyny, reworky, odpady

Přídatné látky a systém HACCP Sestavení diagramu výrobního procesu Sestavení diagramu výrobního procesu Na diagramech musí být označeny CCP s přiřazeným číslem Na diagramech musí být označeny CCP s přiřazeným číslem V případě jakýchkoliv změn musí být aktualizován V případě jakýchkoliv změn musí být aktualizován Musí být ověřen HACCP týmem na místě Musí být ověřen HACCP týmem na místě Nutná dobrá komunikace v týmu Nutná dobrá komunikace v týmu

Přídatné látky a systém HACCP Provedení analýzy nebezpečí (pro každý krok v diagramu) Provedení analýzy nebezpečí (pro každý krok v diagramu) fyzikální, chemická a biologická nebezpečí (včetně alergenů) a jejich ovládání – nutno zohlednit konkrétní jednotlivé suroviny (včetně všech přídatných látek), dodržování dávkování (kde je relevantní), vhodnost použití atd. fyzikální, chemická a biologická nebezpečí (včetně alergenů) a jejich ovládání – nutno zohlednit konkrétní jednotlivé suroviny (včetně všech přídatných látek), dodržování dávkování (kde je relevantní), vhodnost použití atd.

Přídatné látky a systém HACCP Analýza musí zohlednit pravděpodobný výskyt nebezpečí (např. možnost předávkování, záměny přídatných látek, spolehlivost výrobce, země původu, věrohodnost dokumentace) a závažnost nepříznivých účinků na zdraví (legislativní regulace, znalost výrobců mimo EU, znalost zemí, kam je výrobek vyvážen); popř. detekovatelnost Analýza musí zohlednit pravděpodobný výskyt nebezpečí (např. možnost předávkování, záměny přídatných látek, spolehlivost výrobce, země původu, věrohodnost dokumentace) a závažnost nepříznivých účinků na zdraví (legislativní regulace, znalost výrobců mimo EU, znalost zemí, kam je výrobek vyvážen); popř. detekovatelnost

Přídatné látky a systém HACCP Určení kritických bodů a mezí Určení kritických bodů a mezí Různé nástroje: FMEA, rozhodovací strom (prokázání logicky zdůvodněného přístupu) Různé nástroje: FMEA, rozhodovací strom (prokázání logicky zdůvodněného přístupu) Možnost zavést CP (pak i nutná příslušná dokumentace- záznamy) Možnost zavést CP (pak i nutná příslušná dokumentace- záznamy)

Přídatné látky a systém HACCP Stanovení systému monitoringi pro každý CCP, nápravných opatření Stanovení systému monitoringi pro každý CCP, nápravných opatření - monitorovací postupy takové, aby bylo možné zjistit ztrátu řízení v CCP - monitorovací postupy takové, aby bylo možné zjistit ztrátu řízení v CCP - školení pracovníků odpovědných za CCP - školení pracovníků odpovědných za CCP - kontrola záznamů z CCP - kontrola záznamů z CCP - i CP musí být monitorováno a toto monitorování musí být zaznamenáváno - i CP musí být monitorováno a toto monitorování musí být zaznamenáváno

Přídatné látky a systém HACCP Požadavek na revizi systému HACCP Požadavek na revizi systému HACCP revize vždy při jakékoliv změně výrobku (včetně surovinového složení výrobku – nová přídatná látka, změna receptury, nová směs koření s přídatnou látkou, alergenem, nový dodavatel atd.) revize vždy při jakékoliv změně výrobku (včetně surovinového složení výrobku – nová přídatná látka, změna receptury, nová směs koření s přídatnou látkou, alergenem, nový dodavatel atd.) revize při změně procesu výroby revize při změně procesu výroby revize při změně výrobní operace revize při změně výrobní operace Požadován dokumentovaný záznam o provedené revizi systému HACCP

Požadavky standardů BRC a IFS na přídatné látky

Specifikace surovin - Specifikace musí být k dispozici a musí být dostupné v místě použití pro všechny suroviny (suroviny/přísady, přídatné látky, obalové materiály, přepracované materiály). být dostupné v místě použití pro všechny suroviny (suroviny/přísady, přídatné látky, obalové materiály, přepracované materiály). - Specifikace musí být aktuální, jednoznačné a v souladu s legislativními požadavky a požadavky zákazníka, pokud existují

Specifikace surovin Revize specifikací surovin, přídatných látek atd. Revize specifikací surovin, přídatných látek atd. - požadovány ihned (v případě změny specifikace) - požadovány ihned (v případě změny specifikace) - minimální roční revize specifikací (bez ohledu na změny), požadavek IFS standardu - minimální roční revize specifikací (bez ohledu na změny), požadavek IFS standardu - minimální revize specifikací 1x za 3 roky (bez ohledu na změny), požadavek BRC standardu - minimální revize specifikací 1x za 3 roky (bez ohledu na změny), požadavek BRC standardu

Specifikace finálních výrobků Tam kde je to vyžadováno zákazníky, specifikace výrobků musí být formálně oboustranně schváleny (např. privátní značky), kompetentními osobami Tam kde je to vyžadováno zákazníky, specifikace výrobků musí být formálně oboustranně schváleny (např. privátní značky), kompetentními osobami Musí existovat postup pro vytváření, úpravy a schvalování specifikací (suroviny i obaly, výrobce- dodavatel- zpracovatel- odběratel- zákazník) Musí existovat postup pro vytváření, úpravy a schvalování specifikací (suroviny i obaly, výrobce- dodavatel- zpracovatel- odběratel- zákazník) Správné značení (legislativa, alergeny, přídatné látky) Správné značení (legislativa, alergeny, přídatné látky)