Zkušenosti s pracovním uplatněním uživatelů Domova Horizont Mgr. Lenka Kortová – sociální pracovnice Domova Horizont.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Sociální služby SOZ.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zákon o sociálních službách
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
„Poskytování sociálních služeb které jsou dostupné a kvalitní
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ZAŠOVÁ.
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha K OMORA S OCIÁLNÍCH P ODNIKŮ Kulatý stůlBrno
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
MĚSTO ČESKÝ BROD VEŘEJNÉ SETKÁNÍ V rámci procesu přípravy Strategického plánu rozvoje města Český Brod.
Když potřebujete pomoc při hledání místa... Tento projekt je spolufinancován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Vliv podpory na uživatele Bc. Zuzana Thürlová Transformace sociálních služeb: Příležitost pro lidi 4. Prosince 2012, Brno.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
 Zřizovatel: Ústecký kraj (od )  Adresa: Za Humny 580, Trmice  Vznik: 1991 (jako příspěvková organizace Statutárního města Ústí nad Labem..v.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Zkušenosti s tvorbou a využíváním nového webu v MVK ve Vsetíně
Sociální podnikání a jeho potřeby v ČR
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Sociální podnikání v Praze
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Ústav vs. Komunitní služba
Společensky odpovědného podnikání
Sociálně terapeutické dílny
HLEDÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
RÚT Frýdek-Místek sociální rehabilitace
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Volný čas u lidí v pobytových sociálních službách
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Ústav vs. Komunitní služba
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
„Nad konáním dobra není třeba uvažovat“
Transkript prezentace:

Zkušenosti s pracovním uplatněním uživatelů Domova Horizont Mgr. Lenka Kortová – sociální pracovnice Domova Horizont

Transformace sociálních služeb  Od května roku 2013 je naše zařízení Domov Horizont zařazeno do procesu transformace sociálních služeb.  V souvislosti s tímto procesem se v zařízení snažíme rozvíjet sociální kompetence uživatelů a tím usilujeme o jejich postupné začleňování do společnosti.  Velkou pozornost pak věnujeme pracovnímu uplatnění uživatelů na otevřeném trhu práce.  V rámci upevňování pracovních návyků mají uživatelé možnost absolvovat nácvik práce v zařízení.

Pracovní uplatnění v rámci Domova Horizont  Na základě absolvovaného nácviku byli někteří uživatelé Domovem Horizont zaměstnáni na dohodu o pracovní činnosti.  V současné době Domov Horizont zaměstnává 15 uživatelů, a to např.  na rehabilitaci (doprovod uživatelů, pomoc při oblékání),  údržbě,  v prádelně, při svozu prádla,  v péči o zvířata,  při výpomoci na ambulanci (odnos vzorků do nemocnice, vyzvedávání žádanek v nemocnici),  při úklidu areálu Domova Horizont. Pracovní úvazek je přizpůsoben každému jednotlivci dle jeho možností (půl hodiny až čtyři hodiny denně).

Pracovní uplatnění mimo Domov Horizont  V roce 2014 se nám podařilo navázat spolupráci i s externími zaměstnavateli mimo Domov Horizont, a to s Nemocnicí Kyjov a Technickými službami Kyjov.  Uživatelé mají na starosti úklid v areálu nemocnice Kyjov, městského parku a jiných veřejných prostranství ve městě.  Do práce jsou uživatelé doprovázeni pracovníkem zařízení, který jim v průběhu pracovního procesu poskytuje pomoc a podporu, kterou jednotliví uživatelé potřebují.  V průběhu času se někteří uživatelé osamostatnili a jsou schopni zadanou práci vykonávat i bez podpory pracovníka.  Na základě oboustranné spokojenosti byl původní počet úvazků navýšen a v současné době je takto zaměstnáno 10 uživatelů.

„Baví mě tam čistit chodníky, nakládat na kolečka, zametat chodníky. Líbí se mi, že si vydělávám peníze na něco důležitého, co si chci koupit. Líbí se mi, že se někdy zasmějeme a máme dobrou náladu.“

Pracovní uplatnění mimo Domov Horizont  V roce 2015 se nám podařilo navázat užší spolupráci s občanským sdružením Jazzklub Kyjov, které v rámci své činnosti pořádá koncerty a jiné společenské akce v Kyjově a blízkém okolí.  V loňském roce mělo s Jazzklubem uzavřenu dohodu 5 našich uživatelů, kteří příležitostně vypomáhali s přípravou areálu před koncerty a úklidu po koncertech.  Stejným způsobem bude spolupráce probíhat i v letošním roce.

Pracovní uplatnění mimo Domov Horizont  V dubnu 2015 jsme oslovili další firmu, která v inzerci nabízela brigádu roznos letáků v Kyjově.  O práci projevil zájem jeden uživatel, který s firmou podepsal dohodu o provedení práce.  S pomocí pracovníka Domova Horizont se uživatel naučil způsob třídění letáků, trasu a samotný roznos.  V tuto chvíli je tento uživatel schopen práci vykonávat zcela sám, pracovník je mu však stále k dispozici pro případ výjimečných a nestandartních situací.  Sám uživatel se o své práci vyjádřil takto: „Letáky mě baví dělat, třídit je a rozdávat lidem. Poznávám nové lidi, se kterýma si povykládám. Potkávám taky jiné doručovatele, se kterýma se můžu bavit o práci.“

Kulatý stůl na téma „Zaměstnávání osob se zdravotním postižením“  Abychom zvýšili povědomí veřejnosti o zaměstnávání osob se zdravotním postižením, uspořádali jsme loni v červnu ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí v prostorách Městské knihovny v Kyjově kulatý stůl na téma „Zaměstnávání osob se zdravotním postižením“.  Cílem kulatého stolu bylo sdílet zkušenosti se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením, byla prezentována také legislativa a aktivní politika zaměstnanosti týkající se právě zaměstnávání osob se zdravotním postižením a navázání spolupráce s potenciálními zaměstnavateli uživatelů našeho zařízení.

Děkuji za pozornost Mgr. Lenka Kortová – sociální pracovnice Domova Horizont