Nová doba a ekonomika £ Jaký ekonomický systém je typický pro středověk? £ Proč už nyní nestačí? £ V čem se doba změnila? £ Nová doba si žádá nová řešení,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Advertisements

ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
AnotacePracovní list k procvičení znalostí o jednoduchých strojích AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
2 Marketingové koncepce
Obchod, trh Základy hospodaření.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Dějiny daňových teorií
Měnová soustava, měnová politika
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Převody – jednotky délky
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
PÉČE O ZDRAVÍ Obrázek dostupný z:
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech Autor
Ekonomika– národní hospodářství
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
Nová doba a ekonomika Jaký ekonomický systém je typický pro středověk?
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PÓLY MAGNETU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kvadratické nerovnice
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Měření makroekonomických agregátů
Rozmach Španělska a boj Nizozemí za nezávislost
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Pravidla pro počítání s mocninami
Orofacionální cvičení I
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Pořadí obrázků – domeček
TRŽNÍ EKONOMIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Sýbková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Hyperoskulační kružnice elipsy
Převody délky MATEMATIKA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Slovní úlohy o společné práci
Určení severního pólu cívky s proudem pomocí pravidla pravé ruky
Autorem materiálu a všech jeho částí je Irena Nemetová
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Interaktivní hra s různými obrazci a jejich skládání
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Převody – jednotky délky
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Ruský obrázkový slovník XV Tvary – формы
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Globalizace Milena Tichá
Modelová oblast PR Příhrazské skály
Transkript prezentace:

Nová doba a ekonomika £ Jaký ekonomický systém je typický pro středověk? £ Proč už nyní nestačí? £ V čem se doba změnila? £ Nová doba si žádá nová řešení, pojďme se podívat na některá z nich... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

od merkantilismu k Adamu Smithovi Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

merkantilismus Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zrod systému £ Spojováno nejvíce s osobou Jeana Baptista Colberta [( ). £ tvůrce fr. merkantilismu – doba vlády Ludvíka XIV. £ Nedílně spjato se vznikem centralizovaného státu a požadavky na růst příjmu státu. £ Sjednocení měr a vah. £ Proti mezinárodnímu obchodu. £ Podpora nucené práce, státní zakázky. £ Propopulační opatření. £ Podpora nízkých platů a dětské práce. £ Státem organizované monopoly. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika merkantilismu 1.Shromažďování cenných kovů  stav ekonomiky je měřitelný objemem zlata a drahých kovů, kterými disponuje.  cílem je “kladná obchodní bilance”  vysoká cla na zboží  dovoz - jen suroviny 2. Každý národ musí usilovat o ekonomickou nezávislost.  zakládání závodů má být úkolem státu Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika merkantilismu 3.Podpora zemědělství.  soběstačnost v potravinách, daně farmářů 4. Pro zahraniční obchod je nezbytná kontrola moří.  vliv a síla  není nutno využívat služeb dalších přepravců 5.Ukládat všemožné daně. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika merkantilismu 6.Využití kolonií 7. Obchod je “nulová” hra.  Zisk jen na úkor druhého – vede k obchodním válkám. hotové zboží suroviny mateřská země kolonie levná práce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika merkantilismu 8.Potřeba vysoké populace – více pracovních sil a daní. 9.Omezení luxusního zboží  Berou peníze na potřebné věci. 10. Stát plně kontroluje ekonomiku.  Tvoří obchodní monopoly. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kdo získával z merkantilismu? £ Monarchové. £ Velkokapitalisté. £ Monopolní firmy. £ Vládní představitelé. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kapitalismus Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zrod systému £ Kořeny nacházíme v Nizozemsku v 16. a 17. století. £ Bývá dáváno do souvislosti s kalvinismem. £ Vytvoření ekonomického systému je spojováno nejvíce s osobou Adama Smitha ( ). £ Ten uveřejňuje v roce 1776 zásadní práci O bohatství národů – zde tento systém pojmenovává a vysvětluje jeho principy. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Základní principy kapitalismu 1.Zboží a služby jsou produkovány pro zisk a vzájemnou výměnu. 2.Práce je obchodovatelná komodita  práce je zdrojem hodnot. podnikatelé, obchodníci domácnosti zboží & služby práce & investice konzumentova útrata mzdy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3. „Neviditelná ruka trhu”  Problém  Jak přežít ve světě, kde závisíme na ostatních, kteří jsou od přírody sobečtí?  Řešení  Trh vytvoří dostatečné množství všeho v odpovídající kvalitě.  Základním tržním mechanismem je samoregulace!  Je tedy potřeba vytvořit konkurenční prostředí. Základní principy kapitalismu Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zákon nabídky a poptávky  pokud lidé mají o něco zájem, najde se někdo, kdo jim to nabídne  trh tedy vše vyřeší 5. Zákon soutěže  soutěž nutí producenty snižovat cenu a zvyšovat kvalitu – pozitivní pro spotřebitele  tomu naopak odporuje státem organizovaný monopol, ten v konkurenčním prostředí zanikne 6. Vláda by měla zasahovat minimálně  Laissez faire [„nechte věcem přirozený průběh”] Základní principy kapitalismu Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.