Slabé a silné signály budoucího vývoje, systém monitoringu pro strategické vládnutí Miroslav Havránek Centrum pro otázky životního prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
MARKETING A MANAGEMENT
Vlivy vnějšího a vnitřního prostředí
Aktéři udržitelného rozvoje Zapojování aktérů a sociální aspekty UR.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Informace o vrcholné Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (Rio+20): Očekávání, možné dopady, přínos pro ČR PhDr. Přemysl Štěpánek 10. listopadu 2011.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
1 SEDM KLÍČŮ KE GLOBÁLNÍ BUDOUCNOSTI doc.PhDr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Prezentace projektu doktorského studia
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Vize 2050 České republiky z perspektivy CBCSD Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha
Tržní prostředí.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Inovační procesy Modely inovací – v RR ® 2004 – přednáška č. 3.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Vize 2050 České republiky … jak dál? Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha
Sledování horizontu pro strategické plánování Miroslav Havránek Centrum pro otázky životního prostředí
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Technologická agentura
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Slabé a silné signály budoucího vývoje, systém monitoringu pro strategické vládnutí Miroslav Havránek Centrum pro otázky životního prostředí

Co tedy můžeme říci o budoucnosti s jistotou?

Uvěřitelné (plausible) Pravděpodobné (probable) Možné (possible) Budoucnost Současnost O budoucnosti

Jaké máme druhy signálů O budoucnosti neexistují data Globální megatrendy Megatrendy Trendy Slabé signály Divoké karty Nejistoty Silné signály Slabé signály

Silné a slabé signály vývoje Čas Síla signálu (znalost, povědomí veřejnosti a rozhodovací sféry) Slabý signál Trend Megatrend Mediální bublina (Gartnerův Hype-cycle technologií a inovací) Noviny, média, vědecké články, blogy, šedá literatura +Strategické dokumenty, výuka +Mezinárodní úmluvy, součást obecného povědomí Divoká karta (Černá labuť, nelinearita…)

Co je to Megatrend? Termín, popularizovaný Johnem Naisbittem v roce 1982 s odkazem na změny ve společnosti s odkazem na začínající společenské a ekonomické posuny, jako byla začínající globalizace, vzestupu informační společnosti nebo přechod k síťové organizační hierarchii. (Megatrends: Ten New Directions Transforming Our Lives) Megatrends are the probable future – or express what we know with great confidence about the future. Megatrends are certainties (Copenhagen Institute for Future Studies) Mega trends are global, sustained and macro economic forces of development that impacts business, economy, society, cultures and personal lives thereby defining our future world and its increasing pace of change (Frost&Sulivan) Megatrends are certainties (coloquial)

Kolik je na světě megatrendů Různí se dle autora a definice Jsou pojmenovány různě Identifikují různé podtrendy Autoři většinou analyzují něco mezi 10 – 25 Zdroj: SOER 2015, EEA

Proč nás zajímají globální megatrendy? ČR je ke zbytku světa provázána řadou systémů, které umožňují obousměrné toky materiálů, energie, financí, idejí a inovací Na řadu těchto systémů má ČR malý nebo téměř žádný vliv Dlouhodobý socioekonomický a environmentální vývoj ČR je a bude ovlivňován silnými dlouhodobými trendy v těchto systémech

Co je to slabý signál Nese potenciál pro změnu Sledování horizontu Technologické niky Inovační niky Emerging issues Upcomming challenges ….

Portál sledování horizontu

Databáze signálů

Slabý signál: Climate hacking, Geoiženýring Geoinženýrství, klimatické inženýrství, klimatická intervence Deliberate large-scale manipulation of the planetary environment (Keith, 2000) Deliberate large-scale manipulation of the planetary environment to counteract anthropogenic climate change

Velmi často nám chybí jasně definované strategické priority (řídící veličiny strategického plánování) Současné strategické procesy žijí ve světě pragmatické budoucnosti Pracuje se stávajícími paradigmaty, snaží se je vylepšovat, ale nikoli je vyzývat a měnit Myslíme si že zítřek bude hodně jako dnešek a předpokládáme lineární budoucnost Preferujeme expertní přístupy a máme rádi jednovariantní přesně nepřesné předpovědi Nesledujeme dlouhodobě a systematicky horizont následujících 20-30let abychom identifikovali možné budoucnosti Strategické plánování v ČR

Proč sledovat horizont, silné a slabé signály a co to má společného se strategickým plánováním? PilířePořadí Podnikatelský sektor27 Vládní sektor31 Společnost a neziskové organizace33 Schopnost podnikatelského sektoru (sub-index)Pořadí Pracovní trh23 Ekonomická diverzifikace56 Ekonomická otevřenost25 Výzkum, vývoj a inovace26 Podnikatelské prostředí64 Finanční sektor47 Podnikatelské infrastruktura28 Technologická infrastruktura21 Schopnost vládního sektoru (sub-index)Pořadí Makroekonomická rámec35 Veřejná správa a spolupráce veřejného a podnikatelského sektoru27 Regulace73 Fiskální politika18 Vymahatelnost práva28 Vládní strategické plánování a sledování horizontu91 Životní prostředí a klimatická změna17 Bezpečnost potravin a energetická bezpečnost90 Bezpečnost (Security)28 Pozemková práva26 Schopnost společnosti a neziskového sektoru (sub-index)Pořadí Lidský kapitál33 Podnikání41 Občanská společnost65 Bezpečnostní sítě65 Využití technologií18 Gender66 Inkluzivní růstu12 Demografie113 Zdraví24 Přístup k informacím33 Zdroj: KPMG, Change readiness index 2015

Připravenost na změnu Change readiness index (CRI) se snaží měřit schopnost země, resp. vlády, podniků, soukromé i veřejné sféry a obecně širší občanské společnosti předvídat připravit řídit reagovat na širokou škálu hnacích sil změn aktivně vytvářet příležitosti zmírnit možné negativní dopady Mezi příklady změny patří: šoky, jako je finanční a sociální nestabilita přírodních katastrofy politické a ekonomické příležitosti a rizika, Technologické změny, Konkurenceschopnost a Změny ve vládě. Zdroj: KPMG, Change readiness index 2015

Připravenost na změnu, 2015 Zdroj: KPMG, Change readiness index 2015

Typický přístup k problémům (nejen životního prostředí) ve strategickém rozhodování v ČR

Děkuji za pozornost Globální megatrendy Aktualizovaný strategický rámec Udržitelného rozvoje Sledování horizontu

horizontu/geoingeneering/id

Portál sledování horizontu

Databáze signálů

Karta signálu Krátké shrnutí Kategorizace signálu Propojení na strategické dokumenty Síla signálu