VÝŽIVA, NEJ Č AST Ě JŠÍ NEMOCI DR Ů BEŽE, JEJICH LÉ Č BA A PREVENCE, HUMÁNNÍ USMRCOVÁNÍ BLOK B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Advertisements

ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
VY_32_INOVACE_23_BĚŽNÉ DĚTSKÉ NEMOCI_P_HORKÁ. BĚŽNÁ ONEMOCNĚNÍ DĚTSKÉHO VĚKU.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_575_ Jatečné zpracování zvířat 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. Radana Marelová
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Diferencované stravování
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ZŠ Praktická a ZŠ Speciální Uherský Brod Projekt číslo CZ /1. 4
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Vitamíny rozpustné ve vodě
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Ptáci.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Výroba pelet z biomasy v Habrech
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Třída: PTÁCI.
Seminář o stavebním spoření
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
KOSTRA.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

VÝŽIVA, NEJ Č AST Ě JŠÍ NEMOCI DR Ů BEŽE, JEJICH LÉ Č BA A PREVENCE, HUMÁNNÍ USMRCOVÁNÍ BLOK B

VÝŽIVA DRŮBEŽE

SKLADBA STRAVY  Základ krmné dávky pro slepice tvo ř í obiloviny (hl. pšenice, kuku ř ice, nahý oves). Č ást zrnin se zkrmuje ve form ě šrotu. Dopln ě k krmné dávky by m ě la tvo ř it i mladá zelená píce a š ť avnatá krmiva.  Maso, mlé č né výrobky, va ř ená vejce, nesolené a neko ř en ě né zbytky z kuchyn ě.  P ř íjem krmiva úzce souvisí s teplotou prost ř edí. Optimální teplota u nosnic je v rozmezí od 10 do 22°C. Rozp ě tí, p ř i kterém je možné dosáhnout vysokou snášku, je od 10 do 26°C. V rozmezí teplot 20 – 26°C klesá spot ř eba krmiva, aniž by poklesla snáška. V teplejším prost ř edí klesá p ř íjem krmiva. Každé p ř ekro č ení teploty nad optimální požadavky dr ů beže o 1°C m ů že snížit p ř íjem krmiva o 1,5%. P ř i nízkých teplotách dochází ke v ě tší spot ř eb ě krmiva. Je li spot ř eba krmiva p ř i 13°C rovna 100, p ř i 9°C se zvyšuje na 112 a p ř i teplot ě -15°C dokonce na 350. p ř i teplotách pod bodem mrazu nastává prudký pokles nebo dokonce zastavení snášky.

PŘÍKLAD KRMNÉ SMĚSI  50% pšenice 30% kuku ř ice 20% nahý oves, žitovec, otruby, je č ný šrot, vlo č ky, atd.  dopl ň ky: - min. – vit. sm ě s (Plastin, Roboran, Konvit, NutriMix) - vápenný grit nonstop k dispozici - š ť avnaté krmivo (brambory, mrkev, jablko) a zelená píce (jetel,kop ř ivy, pta č inec)

JEDNOTLIVÉ SUROVINY  PŠENICE – m ů že tvo ř it 60 – 80% jídelní č ku, dává bílkovinu, je dob ř e stravitelná.  KUKU Ř ICE – vysoký podíl energie, v zimn ě p ř idávat více, p ř írodní barvivo.  JE Č MEN A OVES – mén ě stravitelný, má vyšší obsah vlákniny, lépe podávat naklí č ené.  HRÁCH – m ů že být až 10 – 20%.  SLADOVÝ KV Ě T, PIVOVARSKÉ KVASNICE (granule), SLUNE Č NICOVÉ SEMÍNKO (p ř i p ř epe ř ování), LN Ě NÉ,KONOPNÉ SEMÍNKO, ATD., SUŠENÉ BYLINKY.

TOVÁRNĚ VYRÁBĚNÉ SMĚSI  Sm ě si dle v ě ku a ur č ení  Sypká sm ě s  Granulovaná sm ě s  Další sm ě si nap ř. pro brojlery, atd.  R ů zní výrobci – antikokcidika, GMO (eko, bio)

ZELENÁ PÍCE A ŠŤAVNATÁ KRMIVA  ZELENÁ PÍCE – mladé kop ř ivy (sušené), žabinec, smetanka, jeteloviny, vojt ě ška, listy a v ě tvi č ky strom ů a rostlin - cuketa, dýn ě, mladý buk, vrba, b ř íza, ostružiník, maliník, jablo ň.  Š Ť AVNATÁ KRMIVA - zvlh č ují a zchut ň ují - zeleninové nat ě, krmná kapusta, krmná nebo č ervená ř epa, cukrovka, va ř ené brambory, dýn ě, cuketa, jablka, atd.

ÚPRAVA KRMIV  celá zrna – suchá x naklí č ená  šrot  krmné sm ě si – dle stá ř í jedinc ů  míchanice  š ť avnaté dopl ň ky  minerální dopl ň ky  grit

MNOŽSTVÍ KRMNÉ DÁVKY  Krmíme 1x až 2x denn ě.  Denn ě by m ě ly nosnice dostat cca 40 – 60 g suché krmné sm ě si (co si namícháte) a štavnaté dopl ň ky v č etn ě píce (sekaná vojt ě ška, kop ř ivy, pta č inec, jablka, strouhaná mrkev), p ř i kompletní krmné sm ě si je to množství na dne okolo 120 g. Takové slepice bez pastvy které jsou jen na suchém však nejsou š ť astné!

PITNÝ REŽIM  Dle pot ř eby, cca 0,5l/den/slepici.  Č istá (p ř idat citron, ocet).

LÉ Č BA A PREVENCE, PRVNÍ POMOC NEMOCI A ÚRAZY DRŮBEŽE

VYŠETŘENÍ ZDRAVOTNÍHO STAVU  Teplota – 41 – 42 °C  Dech – 15 – 30/min  Tep – /min  Pohled – o č i, ušnice, výtoky z nosních dírek, jazyk, č istota kloaky, volátko, nádory, kvalita pe ř í, barva k ů že, kondice (osvalení) atd.  Aplikace lék ů – do zobáku, injek č n ě (do prsního svalu), do kloaky, do o č í (kapat).

ANATOMIE

TRÁVICÍ SOUSTAVA

DÝCHACÍ SOUSTAVA

ANATOMIE POHLAVNÍCH ORGÁNŮ SLEPICE

ZOOHYGIENA  KURNÍK – st ř íkat dezinfekcí a č melíkostopem, vytírat podlahu, kydat hn ů j.  VÝB Ě H – odklízet zbytky jídla, vysoušet mokrá místa, odvod ň ovat.  P ř ed vstupem do kurníku a na hlavních cestách št ě rk.  Vymývat krmítka a napáje č ky.

KOKCIDIE  Jednobun ěč né organismy.  Projevy – nachmý ř ení, nechutenství, krvavý pr ů jem.  Špatná hygiena, vlhkost, v ě tratelnost.  LIVACOX Q / T  Sulfacox, ESB 3, Baycox a jiné.  Krmná sm ě s s antikokcidiky.  Aplikace st ř íka č kou pro diabetiky do zobáku.

SALMONELA  Bakterie Salmonella ( 7 typ ů a r ů zný pr ů b ě h).  Nej č ast ě jší salmonela u dr ů beže – bakteriální ve st ř evech a v kostech.  Sv ě šená k ř ídla, nechutenství, bílý pr ů jem  ZOO hygiena, preventivní opat ř ení.  Lé č ba – desinfekce kurníku, napáje č ek a krmítek a podáním ESB3 Bio dle návodu (u veteriná ř e).  V USA se uvádí (US Department of Agriculture), že pouze jedno vejce obsahuje Salmonellu enteritidis, která ohrožuje zdraví. M ů žeme tedy ř íci, že č lov ě k, který by konzumoval 1 syrové tepeln ě neupravené vejce denn ě, by onemocn ě l jednou za 55 let a p ř i pr ů m ě rné spot ř eb ě 253 vajec za rok jednou za 79 let. Z celkového po č tu alimentárních onemocn ě ní každý rok tvo ř í salmonelózy z vajec zp ů sobené Salmonellou enteritidis asi 0,16 %.

VÁPENKA  Parazité/rozto č i (svrab).  Bílý a drsný povlak na, b ě hácích krusty, vápenaté kon č etiny.  Č išt ě ní h ř ad ů,použití insekticid ů, zm ě k č ení tvrdé k ů že tekutým, mýdlem nebo olejem.

VNITŘNÍ PARAZITÉ O Č ERVENÍ  hlísti, škrkavky, aj.  min. 2x ro č n ě  Helmigal, Panacur, aj.  ochranná lh ů ta na maso a vejce  nezapome ň te od č ervit i sebe - Vermox

VNĚJŠÍ PARAZITÉ Č MELÍK KU Ř Í  pta č í parazitující rozto č  0,6mm veliký, šedá až č ervená barva, neská č e  p ř íznaky  možná opat ř ení BLECHA SLEPI Č Í  žlutavá až narezlá, ská č e, je v ě tší než č melík

DRŮBEŽÍ RÝMA  bakterie  výtok z o č í a nosu, kýchání, sípavé dýchání  lé č ba – antibiotika  odd ě lení nemocných zví ř at od zdravých

MARKOVA NEMOC  dr ů beží herpes virus  Markova choroba je nakažlivá (ne na č lov ě ka), která se projevuje vznikem nádor ů, postižením k ů že, o č í nebo nerv ů s následným ochrnutím k ř ídel nebo b ě hák ů. Její klasická forma postihuje periferní nervy s následnou oboustrannou obrnou b ě hák ů - nelé č itelné.  Preventivní o č kování – v malochovech velmi obtížn ě.

NEWCASTELSKÁ CHOROBA  Virus, nakažlivé a p ř enosné i na č lov ě ka – p ř íznaky jako ch ř ipka (pseudomor dr ů beže).  N ě kolik forem s r ů znými pr ů b ě hy.  Respira č ní onemocn ě ní - ztížené dýchání, nazelenalý pr ů jem, vají č ka bez sko ř ápky.  Nelze lé č it – pouze preventivní o č kování, ř ešení v malochovech složité, výskyt hlásit na veterinární správ ě.

INFEKČNÍ BRONCHITIDA  Virus (n ě kolik kmen ů )  na č epý ř ené pe ř í, výtok z nosních otvor ů, ztížené dýchání,chrop ě ní  Nelé č itelné, prevence o č kováni

TUBERKULÓZA DRŮBEŽE  Bakterie tuberkulózy.  Bledé h ř ebeny a laloky, nižší snáška, pozvolné oslabení, na povrchu jater a st ř ev r ů zné uzlíky sýrovité až mineralizované konzistence.  Lé č ení není možné.  Zákaz používání výb ě hu na dva - t ř i roky.

PEROŽROUT  parazit („h ů lkový č mel“ - podlouhlý, tenký, sv ě tle hn ě dý)  použití insekticid ů

ASPERGIÓZA  Houba  Plíse ň v krmivu  Zhubnutí, pr ů jem, únava, nižší snáška

OMRZLINY HŘEBENE A LALOKŮ  Plemena s velkými h ř ebeny (kohouti)  Prevence - sádlo, indulona, atd.

ZÁNĚT VEJCEVODU/ VÝHŘEZ KLOAKY  Zví ř e nemá bolest, zp ů sobuje to vir.  Bezsko ř ápková vejce, dvoužloutková vejce.  Č asto u staré dr ů beže, není p ř enosné na ostatní  Nepravidelný tvar vajec, výtok z kloaky.

TIPEC  Rohovat ě ní horní plochy jazyka a rohovat ě ní špi č ky jazyka (m ů že znemožnit p ř íjem potravy).  Nedostatek vitamínu A minerálních látek.  Okamžit ě upravit jídelní č ek, zajistit dostatek zeleného krmiva, p ř ídavek mineráln ě -vitamínových preparát ů (Plastin, Roboran) a kvalitní napájecí vodu.  V žádném p ř ípad ě není vhodné násilným tyto tipce strhávat.

ÚRAZY DRŮBEŽE  Poran ě ní od predátor ů.  Zlomeniny.  Ř ezné rány.  Amputace prst ů, k ř ídel.  Poran ě ní o č í.

OBECNÉ ZÁSADY  Nemocné zví ř e odd ě lit od hejna (v p ř ípad ě podez ř ení na infek č ní onemocn ě ní do karantény).  P ř i koupi nových jedinc ů zvážit karanténu, to samé po p ř íjezdu z výstav.  Po konzultaci s veteriná ř em podat vhodné léky a p ř ípravky.  Zajistit zví ř eti kvalitní krmivo a pitnou vodu, klid, teplo.  Jakmile to stav zví ř ete umožní, vracet do hejna – psychický aspekt (sociální vazby).  Uhynulé zví ř e nechat laboratorn ě vyšet ř it, odebrat vzorky.  Vést si záznamy o nemocech č i úrazech.

LÉKÁRNIČKA  Antibiotika  Jehly, injek č ní st ř íka č ky  Betadina  Peredipra spray  Borová voda  Ofthalmoseptonex mast  Peruánský balzám  Vazelína

NAKLÁDÁNÍ S KADÁVERY ZVÍ Ř AT V ZÁJMOVÝCH CHOVECH HUMÁNNÍ USMRCOVÁNÍ DRŮBEŽE

PŘÍMÁ DEKAPITACE  „Sekyrková metoda“.  P ř ímá dekapitace bez omra č ování není milosrdným, rychlým zákrokem bez bolesti.  Neprakti č nost – dramatický pr ů b ě h.  Dekapitace dr ů beže bez p ř edchozího omrá č ení je podle Americké Veterinární asociace p ř ípustnou metodou v p ř ípad ě, že je nutné a ospravedlnitelné odebrat pohotové vzorky pro laboratorní ú č ely, avšak je neakceptovatelnou metodou z pohledu welfaru. Aktivita mozku neustává okamžit ě po dekapitaci a zví ř e stále poci ť uje bolest po neúm ě rn ě dlouhou dobu. V moderních jate č ných za ř ízeních se dnes již bez p ř edchozího omrá č ení neusmrcuje, i když rychlost pohybu na lince zp ů sobuje, že ne každé zví ř e ztratí v ě domí a je bezbolestn ě zpracováno. Pr ů m ě rné doby do vykrvení se zna č n ě liší podle zpracovatelské linky.

USMRCOVÁNÍ DRŮBEŽE KE KONZUMU  Nejprakti č t ě jší je využití záv ě sného koše. Pták se do n ě j umístí hlavou dol ů tak, aby jeho hlava z ů stala voln ě viset na spodku koše, ale jeho t ě lo bylo voln ě uložené v sí ť ovém kuželu. Po p ř ímém omra č ovacím úderu je pták vykrven na ř íznutím kr č ních cév pod hlavou. Výhodou záv ě sného koše je snadná manipulace s dr ů beží, klid a vylou č ení reflexních pohyb ů k ř ídel. Dochází jen k n ě kolika málo reflexním škub ů m t ě la, bez rozst ř ikování krve a automatických pohyb ů pa ř át ů. Hlava omrá č ené dr ů beže zav ř e o č i a povolí krk, který se b ě hem vykrvování již neškube.

FOTOGRAFIE ZÁVĚSNÉHO KOŠE

DALŠÍ MOŽNOSTI USMRCENÍ  Porážková (jate č ní) omra č ovací pistole.  Usmrcování plynem /el. proudem.  Eutanázie – p ř ímý vpich jehlou do mozku (ether).  Kniha Jíst zví ř ata (J. S. Foer)

NAKLÁDÁNÍ S KADÁVERY V ZÁJMOVÝCH CHOVECH  Od nám vyhláška ministerstva zem ě d ě lství p ř esn ě ukládá, jak si po č ínat s ukládáním kadáver ů zví ř at ze zájmových chov ů.

DĚKUJI ZA POZORNOST.