Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PRIMA_PECE_01 Léky Téma sady: Přímá péče a osobní asistence Obor, ročník: Sociální činnost, 3. ročník Datum vytvoření: srpen 2013 Anotace: Léky, podávání léků, nástup účinku Metodický obsah: Výklad nového učiva, opakování učiva

2 Léky Formy léků: pevná polopevná tekuté.
Obr. č.1 – Léky ve formě prášků

3 Léky Pevné léky Tablety – jsou práškové léky slisované s nějakou neúčinnou látkou do různě velkých kotoučků. některé mají na povrchu rýhu – lze dělit. Šumivé tablety – k léčebné a neúčinné látce je přidán uhličitan sodný, rozpustí se ve vodě. Dražé – tablety obalené sladkou polevou. mají se rozkládat až v nižších částech zažívacího ústrojí nebo nemají poškozovat zubní sklovinu.

4 Léky Pevné léky Zrníčka – prášky stlačené do drobných kuliček. Dávkují se na lžičku. Kapsle – léky v želatinových obalech. Účelem je – pomalé rozpouštění. Prášky – léky sypké pro vnitřní použití. Plní se do malých sáčků, nebo do želatinových tobolek.

5 Léky Polopevné léky Čípky – z kakaového másla nebo glycerinové želatiny a příslušné léčebné látky, formovány do tvaru kužele. zavádějí se do konečníku. Poševní koule – výroba podobné jako čípky, zabaleny v celofánu. Masti – léčivé látky rozpuštěné v tuku. Pasty – tukový základ, k ochraně kůže před mokváním.

6 Léky Polopevné léky Gelové mazání – léčebná látka smíchaná s gelem.
V tubě, nanáší se na kůži nad bolavými klouby, svaly. Krémy – prostředky ochraňující pokožku. Mýdla – s přísadou léčivých látek, v kožním lékařství.

7 Léky Tekuté léky Roztoky – vyrobeny z několika látek rozpustných v kapalině. Podle obsahu se aplikují do úst, nosu, očí, uší po kapkách. Suspenze – léčivá látka s gelem. Podává se ústy k ochraně žaludeční sliznice. Výtažky – léčebné látky získané vyluhováním z drog (sušené části rostlin) a smíchané s lihem, éterem nebo vodou.

8 Léky Tekuté léky Směsi – spojení několika látek v kapalině
př. tekutý pudr. Olejnaté přípravky – do oleje vitaminy rozpustné v tucích – A, D, E, K. Čaje – z jednotlivých léčivých bylin, nebo směsi bylin – urologický, projímavý.

9 Léky Podávání léků Podávají se:
do zažívacího ústrojí – ústy, nebo konečníkem kůže oka dýchacího ústrojí injekčně, infuze.

10 Léky Nástup působení léků Způsob podání Nástup účinku
Ústy do zažívacího ústrojí Za 30 minut Pod jazyk, sliznice nosu Za 1 až 2 minuty Do dýchacího ústrojí Za 2 až 3 minuty Do konečníku, pod kůži Za 15 minut Do svalu Za 5 až 10 minut Do žíly Za 1 minutu Do tepny okamžitě Nástup působení léků

11 Léky Opakování nového učiva Podle jakých forem léky dělíme?
- pevné, polopevné, tekuté Proč se léky obalují želatinovými obaly? - za účelem pomalého rozpouštění Jaké jsou vitaminy rozpustné v tucích? - A, D, E, K

12 Léky Opakování nového učiva Seřaďte správné druhy léků podle forem.
Pevné léky Polopevné léky Tekuté léky Tablety Čípky Mýdla Pasty Dražé Čaje Suspenze

13 Léky Opakování nového učiva Řešení. Pevné léky Polopevné léky
Tekuté léky Tablety Dražé Čípky Mýdla Pasty Suspenze Čaje

14 Použitá literatura a zdroje
ROZSYPALOVÁ, M., HALADOVÁ, E., ŠAFRÁNKOVÁ, A.Ošetřovatelství II. Praha: Imformatorium ISBN Obrazové zdroje: 1. Microsoft obrázková sada –

15 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název díla: Léky Datum vzniku: červenec 2013 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému právu, prezentace je autorským dílem.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google