Centrum Masarykovy univerzity pro nadané děti v JM kraji Šárka Portešová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Kariérové poradenství
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Školní poradenské pracoviště
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
PERUN Péče Rozvoj a Uplatnění Nadání Návrh systémových opatření a verifikace základních prvků národního systému provyhledávání, rozvoj a uplatnění nadaných.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Prezentace projektu shrnutí činnosti a výstupů projektu Ing.
PhDr. Veronika Girglová
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Výzkumný záměr – zaměření PAS
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
M-HELP PROJEKT NA PODPORU MATEMATIKY V JMK. Cíl: Zvýšení úrovně matematických dovedností žáků JMK Metody: - Zvýšení kompetencí učitelů matematiky - Transfer.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Tento projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj, státním rozpočtem České republiky a státním rozpočtem Slovenské republiky Metodické.
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Projekt ESF Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava, Michal Uhlař 1Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality.
Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.
Metodická pomoc realizátorům MAP zejména v oblasti podpory kvalitního a společného vzdělávání dětí a žáků.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
9. Tvorba individuálního plánu
Krajská inkluzivní koncepce
Projekt Poradenství v Libereckém kraji
PhDr. Lenka Gajzlerová, Ph.D. SZ7BK_SP1P Speciální pedagogika 1
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
9. Tvorba individuálního plánu
Tisková konference
Nadaní na gymnáziích Prázdná strana se záhlavím a zápatím pro případné doplnění grafiky či textu, např. pro umístění grafů, tabulek apod. 1.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Hlavní manažér SP Kvalita I
Podpora výchovných poradců 2018
Co může škola udělat pro mimořádně nadaného žáka
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Kariérové poradenství a podnikavost
Pracovní setkání IKAP, Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I – Učíme se ze života pro život Ing. Zvolánková Adéla Bc. Rabasová.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Centrum Masarykovy univerzity pro nadané děti v JM kraji Šárka Portešová

LEGISLATIVA Školský zákon 561/2004 Sb. vstoupil v platnost Poprvé vymezuje skupinu mimořádně nadaných žáků a specifikuje základní rámec jejich vzdělávání.

Bystrý nebo nadaný?

Východiska:

Tematická zpráva České školní inspekce Umí školy pracovat s nadanými žáky? (2008, str. 10) S plnou vážností je nutné v odpovědi na otázku zda „školy umí pracovat s nadanými žáky“ konstatovat, že ve školách v zásadě převládá bezradnost, někdy i nezájem a neochota (chybí motivace), kontrast mezi deklarovanými podmínkami a skutečností (např. podmínky společného vzdělávání žáků všech úrovní nadání ve stejné třídě atd.), ale i obecně nepochopení celé problematiky rozvojových potřeb zejména mimořádně nadaných žáků. Pozornost nadaným žákům se podle zjištění ČŠI zpravidla vyčerpává zájmem o skupinu výrazně nadprůměrných žáků, dosahujících nadprůměrných výsledků, kterým dostačuje v motivaci k výkonu stávající vzdělávací systém. 1 1

O vzdělávání nadaných žáků mám jen velmi mlhavou představu. Během studia jsem se s touto problematikou nesetkal/la. Ve škole řešíme jiné problémy. Mají učitelé k plnění tohoto úkolu podmínky? V běžné třídě je systematická péče o nadané žáky nemožná. Nadaným se věnuji jen nárazově. Není v silách jednoho učitele, aby si ve třídě vytvořil podmínky pro systematickou práci s nadanými žáky. Jak se péče o nadané konkrétně projevuje? Nadaný žák dostává úkoly navíc, větší počet úkolů, než ostatní žáci. Náročnější úkoly. Náročnější domácí úkoly. Jaké máte znalosti o dané problematice? ŠIMONÍK, Oldřich. Postoj a přístup učitelů základních škol k vzdělávání nadaných žáků. In Šimoník, O. (ed.). Vzdělávání nadaných žáků. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita, s , 11 s. Edice neuvedena. 2. Výzkumné šetření 64% 80% 45.8%

Počty mimořádně nadaných klientů v jednotlivých krajích (2010/11) 3.

PROJEKT

Vzdělávání učitelů Systematické metodické vedení Ucelené vzdělávací materiály pro rozvoj nadaných žáků

Termín realizace: – Centrum MU pro rozvoj nadaných dětí v Jihomoravském kraji Společný projekt Fakulty sociálních studií a Pedagogické fakulty MU

Realizační tým doc. PhDr. Šárka Portešová, Ph.D. – odborný garant projektu RNDr. Růžena Blažková, CSc. – metodik projektu Mgr. Irena Budínová, Ph.D. – metodik projektu Mgr. Helena Durnová, Ph.D. – metodik projektu doc. PhDr. Vladimír Dočkal, CSc. – metodik projektu RNDr. Milena Vaňurová, CSc. – metodik projektu Ing. Miroslava Jedličková- manažerka projektu Ing. Kateřina Kopecká - finanční manažerka Kristina Marešová- asistentka projektu

Klíčová aktivita 1 Přímá práce s mimořádně nadanými žáky v matematice Hlavní cíle KA1: Cíle týkající se žáků Cíle týkající se učitelů

Název prezentace v zápatí14 Dvě fáze práce s nadanými v rámci KA1 První fáze – stimulačně obohacující aktivity na ZŠ Klíčové aktivity realizovány v 10 blocích: 1.numerace a operace v jednotlivých číselných oborech 2.řešení logických úloh 3.rozvoj geometrických představ 4.řešení konstrukčních geometrických úloh 5.řešení početních geometrických úloh 6.kombinatorické úlohy 7.úlohy z teorie grafů 8.problémové a aplikační úlohy 9.diagnostika individuálních schopností 10.evaluace zvoleného postupu

Druhá fáze – stimulačně obohacující aktivity na Pedagogické fakultě Ověřován systém pomůcek pro práci s nadanými žáky Montessori pomůcky Geomag Počítačové programy Do kroužku se zapojí i studenti PdF MU

Klíčová aktivita 2 Vytvoření a realizace dvou on-line kurzů pro pedagogy, které obsahují jak psychologickou, tak didaktickou složku, zamřené na identifikaci a rozvoj nadaných žáků A. Matematika B. Identifikace, rizikové skupiny, možnosti vzdělávání

A. Matematika pro MN žáky online Možnosti práce s talenty v matematice institucionalizovaná péče diferencovaná práce v rámci třídy Matematické soutěže Matematický klokan Péče o matematicky nadané žáky v zahraničí (přehled, inspirace) Náměty a řešení náročnějších úloh, Tvorba úloh s rostoucí náročností pro nadané žáky

B. Identifikace, vzdělávání nadaných žáků BLOK 1 – Česká legislativa BLOK 2- Psychologie nadání Historie zkoumání Struktura nadání a jeho druhy Vývoj nadání BLOK 3 Identifikace nadaných Typické projevy nadaných dětí Identifikační škály pro učitele, rodiče, děti Dvojí výjimečnost a chybné diagnózy BLOK 4 Problémy nadaných a poradenství Sociální, emoční problémy Podvýkon, motivace, poradenství nadaným, jejich rodičům a učitelům BLOK 5 Pedagogika intelektově nadaných žáků Speciální vzdělávací potřeby Organizační formy vzdělávání nadaných BLOK 6 Tvorba vzdělávacích programů pro nadané žáky Zásady tvorby a obsah vzdělávacího programu Specifika při tvorbě skupinových programů Akcelerace a obohacování Obohacování v jednotlivých předmětech Tvorba Individuálního vzdělávacího plánu

Klíčová aktivita 3 Rozvoj sociálních a emočních dovedností rizikových skupin nadaných dětí

Klíčová aktivita 4

nadanizaci.cz

Co bylo vytvořeno a jak dále pokračovat Podpora učitelů nadaných žáků Rozvoj nadaných dětí Metodické a vzdělávací materiály Vývoj nástrojů na identifikaci nadání Vyhledávání dalších nadaných žáků Komplexní systém poradenství a rozvoje nadaných v JM kraji

Děkuji za pozornost