Setkání se starosty měst a obcí MSK, 23. 2. 2010 Využití strukturálních fondů v Moravskoslezském kraji v roce 2009 Zpracovala: Ing. Silvie Szwedová útvar.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Advertisements

OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období Letiny
Plán SFDI na rok 2016 a programovací období Ing. Zbyněk Hořelica ředitel SFDI.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Plzeň Integrovaný operační program Název materiálu2 Co je to IOP? Tematický operační program financovaný z ERDF pro období 2007-
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB - ŘÍČANY. CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB  Navázání na meziobecní spolupráci  Školství  Sociální služby  Odpadové hospodářství.
AKTUÁLNÍ VÝVOJ V ROP SČ 15. října 2015 Výroční konference – Senohraby Ing. Václav Chytil.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Páteřní infrastruktura Liberec mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, priority.
Práce se strategickými dokumenty v Olomouckém kraji 8. listopadu 2010, Praha Olomoucký kraj.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Česko – rakouská přeshraniční spolupráce z pohledu možnosti operačních programů po vstupu do EU Lenka Doležalová 3. ÚFŘP.
Pavla Pekařová 3. ÚfŘP Ekonomická fakulta Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích.
Čerpání prostředků z fondů EU na území Jihočeského kraje Ing. Petr Maroš vedoucí Odboru evropských záležitostí.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Ing. Jaroslav Kořínek – výkonný ředitel společnosti KIC Odpady a.s. KRAJSKÉ INTEGROVANÉ CENTRUM NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍMI ODPADY v MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
Možnosti čerpání MAS v rámci jednotlivých OPERAČNÍCH PROGRAMŮ MAS STŘEDNÍ POVLTAVÍ z. s.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková.
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
T I S K O V Á K O N F E R E N C E K O N F E R E N C E
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Národní program podpory cestovního ruchu
Podpora dopravní infrastruktury z fondů EU
Ing. Kateřina Lichtenberková
Operační programy Životní prostředí a Doprava
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Centrum společných služeb
Členská schůze MAS Nepomuk,
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Akční plán Strategie MAS, Programové rámce, Fische
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
hejtman Pardubického kraje
Operační programy 2007 – 2013 pro podnikatele
Evropská územní spolupráce
Setkání členů rady LK se starosty měst a obcí Libereckého kraje 15
Přehled čerpání Zlínského kraje v rámci operačních programů
OP Meziregionální spolupráce
Základní informace o programu
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji
OP přeshraniční spolupráce ČR – Rakousko
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Aktivity MAS v Libereckém kraji Implementace CLLD (k
Integrované operační středisko – „srdce policie“
IX. Konference Finance pro města a obce
Transkript prezentace:

Setkání se starosty měst a obcí MSK, Využití strukturálních fondů v Moravskoslezském kraji v roce 2009 Zpracovala: Ing. Silvie Szwedová útvar podpory podnikání a inovací

Setkání se starosty měst a obcí MSK, Analýza absorpce k  Cíl: zhodnocení úspěšnosti subjektů z MSK v čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU  Regionální operační program  Operační program Životní prostředí  Integrovaný operační program  Operační program Doprava  Ostatní operační programy  Identifikace málo čerpaných prioritních os či oblastí podpory v rámci jednotlivých OP  Komparační kritérium = 1/7 (14,3 %) – tj. alikvotní podíl MSK k ostatním jednotkám NUTS 2

Setkání se starosty měst a obcí MSK, ROP Moravskoslezsko  785 podaných projektových žádostí k datu  252 schválených projektů s fin. podporou 5,9 mld. Kč (bez osy 5 Technická asistence) Zdroj: ÚRR Moravskoslezsko, vlastní zpracování, data k

Setkání se starosty měst a obcí MSK, ROP Moravskoslezsko Hodně čerpáme  Oblast podpory 1.4 Infrastruktura IZS a krizového řízení (2 projekty Moravskoslezského kraje – vyčerpáno 100 %)  Oblast podpory 2.4 Marketing regionu (2 projekty Moravskoslezského kraje – vyčerpáno 70 %)  Oblast podpory 4.1 Rozvoj venkova (75 projektů měst a obcí - vyčerpáno 21 %)  Oblast podpory 3.2 Subregionální centra (44 projektů měst a obcí – vyčerpáno 21 %)

Setkání se starosty měst a obcí MSK, OP Životní prostředí  260 schválených projektů z MSK v hodnotě 5,7 mld. Kč Zdroj: vlastní zpracování, data k Prioritní osa Celková alokace (mil. Kč) Počet schválených projektů Výše schválené finanční podpory (mil. Kč) MSKČR Podíl MSK (%) MSKČR Podíl MSK (%) 1 - Zlepšení vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní , ,4 2 - Zlepšování kvality ovzduší a omezování emisí , ,0 3 - Udržitelné využívání zdrojů energie , ,3 4 - Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží , ,8 5 - Omezování průmyslového znečištění a environmentálních rizik , ,1 6 - Zlepšování stavu přírody a krajiny , ,0 7 - Rozvoj infrastruktury pro environ. vzdělávání, poradenství a osvětu C e l k e m , ,7

Setkání se starosty měst a obcí MSK, Čerpání měst a obcí v OP Životní prostředí Čerpání v celé České republice:  Celkem schválených projektů s výší podpory 48,3 mld. Kč  Z toho (66 %) projektů měst a obcí s celkovou výší podpory 33,2 mld. Kč (69 % celkové schválené podpory) Čerpání v Moravskoslezském kraji:  Celkem 260 schválených projektů s výší podpory 5,6 mld. Kč  Z toho 169 (65 %) projektů měst a obcí s celkovou výší podpory 4,7 mld. Kč (83 % celkové schválené podpory)

Setkání se starosty měst a obcí MSK, OP Životní prostředí Ve kterých oblastech jsou obce a města hodně aktivní?  Prioritní osa 1 Zlepšování vodohospodářské infrastruktury: 34 projektů s podporou ve výši 3,6 mld. Kč  Prioritní osa 3 Udržitelné využívání zdrojů energie: 81 projektů s podporou ve výši 0,95 mld. Kč Ve kterých oblastech obce a města jsou pasivní?  Prioritní osa 7 Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu  Celkem 17 projektů v ČR, pouze 5 projektů center ekologické výchovy měst a obcí (Kladno, Jihlava, Karlovy Vary, Vysoké Pole)  V MSK není schválen žádný projekt!

Setkání se starosty měst a obcí MSK, Nej: OP Životní prostředí  Nejvíce schválených projektů v oblasti podpory 3.2 Realizace úspor energie a využití odpadního tepla – 120 projektů obcí, měst, nemocnic, středních a vysokých škol a dalších subjektů  Nejúspěšnější žadatel o dotace - město Rýmařov (12 projektů s podporou cca 36 mil. Kč)  Největší podpořený projekt - Svazek obcí regionu Novojičínska – odkanalizování vybraných obcí s podporou 448 mil. Kč, obec Baška s podporou 247 mil. Kč (oba projekty v oblasti podpory 1.1 Snížení znečištění vod)

Setkání se starosty měst a obcí MSK, Aktuální výzvy  18. výzva OP ŽP v rámci prioritních os 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí (alokace 4 mld. Kč) a 3 Udržitelné využívání zdrojů energie (alokace 1 mld. Kč) – velké projekty (celkové náklady nad 25 mil. EUR včetně DPH)  17. výzva OP ŽP v rámci prioritních os 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí (alokace 4 mld. Kč) a 3 Udržitelné využívání zdrojů energie (alokace 4 mld. Kč)  15. výzva OP ŽP pro projekty na úpravu komunálního odpadu  Na projekty na zkvalitnění nakládání s odpady je určeno 6 mld. Kč  Na projekty na snižování emisí jsou určeny 2 mld. Kč

Setkání se starosty měst a obcí MSK, Integrovaný operační program  322 schválených projektů z MSK s celkovou výší finanční podpory 1 mld. Kč Zdroj: vlastní zpracování, data k Prioritní osa Celková alokace (mil. Kč) Počet schválených projektů Výše schválené finanční podpory (mil. Kč) MSKČR Podíl MSK (%) MSKČR Podíl MSK (%) 1 - Modernizace veřejné správy Zavádění ICT v územní veřejné správě ,7 3 - Zvýšení kvality a dostupnosti veř.služeb ,6 4 - Národní podpora cestovního ruchu Národní podpora územního rozvoje ,6 C e l k e m , ,9

Setkání se starosty měst a obcí MSK, Ve kterých oblastech IOP jsou města a obce aktivní?  Oblast 5.3 Modernizace a rozvoj systémů tvorby územních politik:  48 projektů na zpracování územních plánů a územně analytických podkladů  Oblast 2.1 Zavádění ICT v územní veřejné správě:  263 projektů CzechPOINT – Kontaktní místo Čerpání v IOP ostatními subjekty  Oblast 3.2 Služby v oblasti veřejného zdravotnictví:  6 projektů FN Ostrava s podporou více než 250 mil. Kč, projekt nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně s podporou 80 mil. Kč a rehabilitačního ústavu Hrabyně s podporou 30 mil. Kč  Oblast 3.4 Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik  „Kontaktní a koordinační centrum“ Krajského ředitelství policie s podporou 88 mil. Kč.  Oblast 5.1 Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví:  „Zpřístupnění a nové využití NKP Vítkovice“ s podporou 500 mil. Kč

Setkání se starosty měst a obcí MSK, OP Doprava  9 schválených projektů z MSK s celkovou výší podpory 15,8 mld. Kč k datu  Modernizace železniční sítě TENT-T:  optimalizace tratě Bystřice nad Olší – Český Těšín  optimalizace tratě státní hranice SR – Mosty u Jablunkova – Bystřice nad Olší  Modernizace a rozvoj dálnic a silnic sítě TENT-T:  rychlostní silnice R 48 Rychaltice – Frýdek-Místek  Rekonstrukce a modernizace na silnicích 1. třídy mimo TENT-T:  propojení silnic I/11 a I/56, spojka S1 v Opavě  silnice I/58 Příbor – obchvat  silnice I/11 Český Těšín – obchvat  silnice I/11 Hrádek – průtah  silnice I/11 Jablunkov - obchvat  Podpora multimodální nákladní přepravy  pořízení kontejnerového překládače OKD Doprava, a.s.

Setkání se starosty měst a obcí MSK, Mapa projektů z OP Doprava Zdroj: vlastní zpracování

Setkání se starosty měst a obcí MSK, OP Lidské zdroje a zaměstnanost  8 schválených individuálních projektů z MSK v celkové výši 1 mld. Kč (8 %) k datu  4 RIPy Úřadu práce v Ostravě (Návrat+, Příprava+, Start, Změna včas), 2 projekty MSK, projekt Státního úřadu inspekce práce a projekt MPSV  109 schválených grantových projektů z MSK v celkové výši 405 mil. Kč (11,5 %) k datu  67 projektů ve výši 218 mil. Kč na vzdělávání zaměstnanců  38 projektů ve výši 162 mil. Kč na podporu sociální integrace a rovných příležitostí

Setkání se starosty měst a obcí MSK, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost  45 schválených individuálních projektů z MSK v celkové výši 437 mil. Kč (9 %) k datu  19 projektů s podporou 203 mil. Kč v ose 1 Počáteční vzdělávání, z toho 4 projekty Moravskoslezského kraje ve výši 54,5 mil. Kč a 3 projekty Krajského zařízení pro DV pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, ve výši 40,5 mil. Kč  26 projektů vysokých škol, vyšších odborných škol (OA a VOŠ sociální v Ostravě a GOODWILL, s.r.o.) a Ústavu geoniky AV ČR s podporou 234 mil. Kč v prioritní ose 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj  179 schválených grantových projektů v celkové výši 768 mil. Kč v prioritní ose 1 Počáteční vzdělávání

Setkání se starosty měst a obcí MSK, OP Přeshraniční spolupráce ČR - PR  39 schválených projektů z MSK v hodnotě 50,8 mil. € k datu  70 % celkové alokace již bylo vyčerpáno OP Přeshraniční spolupráce SR - ČR  22 schválených projektů z MSK v hodnotě 9,7 mil. € k datu  Největší zájem o oblasti podpory 1.1 a 1.5, v nichž jsou již alokace vyčerpány

Setkání se starosty měst a obcí MSK, OP Podnikání a inovace  ČR: schválených projektů s podporou 17,3 mld. Kč  MSK: 359 schválených projektů s podporou 2,1 mld. Kč (12 %) Ve kterých programech jsou podnikatelé aktivní?  Program Rozvoj (PO 2 Rozvoj firem)  90 projektů s podporou 708 mil. Kč (31% podíl na čerpání programu)  Program Spolupráce–Klastry (PO 5 Prostředí pro podnikání a inovace)  7 projektů s podporou 172 mil. Kč (22% podíl na čerpání programu)  Program Školicí střediska (PO 5 Prostředí pro podnikání…)  22 projektů s podporou 134 mil. Kč (14% podíl na čerpání programu)  Program Nemovitosti (PO 5 Prostředí pro podnikání a inovace)  17 projektů s podporou 213 mil. Kč (12% podíl na čerpání programu)

Setkání se starosty měst a obcí MSK, OP Podnikání a inovace Ve kterých programech jsou podnikatelé pasivní?  Program Inovace (prioritní osa 4 Inovace)  47 projektů s finanční podporou 378 mil. Kč (jen 8% podíl)  Nyní 4. výzva Inovace-Inovační projekt s alokací 4 mld. Kč, příjem registračních žádostí: – , příjem plných žádostí: –  Program Potenciál (prioritní osa 4 Inovace)  8 projektů s finanční podporou 138 mil. Kč (jen 7% podíl)  Nyní 3. výzva s alokací 3 mld. Kč, příjem registračních žádostí: – 9/2011, příjem plných žádostí: /2011  Program Eko-energie (prioritní osa 3 Efektivní energie)  23 projektů s finanční podporou 100 mil. Kč (jen 5% podíl)  Nyní 3. výzva s alokací 3 mld. Kč, příjem registračních žádostí: – , příjem plných žádostí: –

Setkání se starosty měst a obcí MSK, Děkuji za pozornost Ing. Silvie Szwedová, útvar podpory podnikání a inovací Agentura pro regionální rozvoj, a.s. Na Jízdárně Ostrava Tel: