Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007 – 2013 Ostrava, 25. května.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR , Olomouc Program Interreg V-A Česká republika - Polsko.
Advertisements

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
PROJEKT „ AGENT“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Odborný seminář pro potenciální žadatele o dotaci na projekt Krajský úřad Jihomoravskéhjo kraje Brno, 1.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 1.1 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 24. dubna 2014.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Česko – rakouská přeshraniční spolupráce z pohledu možnosti operačních programů po vstupu do EU Lenka Doležalová 3. ÚFŘP.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Čerpání prostředků z fondů EU na území Jihočeského kraje Ing. Petr Maroš vedoucí Odboru evropských záležitostí.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Cíl 3 Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007 – 2013 (OP AT-CZ) SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Telč Mgr. Gabriela Grycová Odbor regionálního.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Inkluzivní vzdělávání pro KPSVL Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Praktické zkušenosti a doporuční Praktické zkušenosti a doporuční Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Sekce pro školy a neziskovky Gabriela Kaločová
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 1.3 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. dubna 2013.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Přeshraniční spolupráce ČR – Bavorsko v rámci Cíle 3 v letech Tento projekt je spolufinancován z prostředků EU.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Dokumentace k výzvě č.02/ Olomouc Zlín Uherské Hradiště Velké Losiny.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Dokument KAP MSK - obsah
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Podpora školství v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
Interreg V-A Česká republika – Polsko
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Bilaterální spolupráce mezi ČR a donorskými zeměmi
Systémy/Systemy – € Jednotky/Jednostki €
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Projektová dokumentace v projektech pro Strukturální fondy
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Seminář pro příjemce OPVK
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Zapojení nestátních neziskových organizací do NRP a NSRR
Nadnárodní/meziregionální spolupráce (TNC/IRC) vs
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Benefit7.
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (2007–2013)
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
OP přeshraniční spolupráce ČR – Rakousko
1. výzva k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu „MAS Lípa pro venkov – IROP – Kulturní dědictví“ VAZBA NA VÝZVU.
Fond pro bilaterální vztahy První otevřená výzva
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Cyklus malého projektu
Úvodní informace o Fondu malých projektů
Transkript prezentace:

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007 – 2013 Ostrava, 25. května 2012

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Obsah: - OPPS v kostce - Stav Programu po 5. zasedání Monitorovacího výboru – 4. kolo výzvy - Doporučení pro přípravu projektové žádosti - Nejčastější chyby při přípravě projektové žádosti - Role Moravskoslezského kraje v rámci OPPS ČR-PR - Kontakty, užitečné odkazy OPPS ČR – PR

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 OPPS ČR – PR OPPS v kostce úspěšná návaznost na Iniciativu Společenství INTERREG IIIA jeden z pěti Operačních programů přeshraniční spolupráce v rámci Cíle 3 Evropské územní spolupráce, podporován z ERDF kladen větší důraz na menší projekty regionální a místní s přeshraničním významem a na přeshraniční spolupráci partnerů minimálně jeden partner z každé strany hranice, princip Vedoucího partnera (jmenován partnery projektu - kontaktní osoba vůči ŘO) pro účast v Programu je rozhodující místo realizace dopadu projektu = v podporovaném území

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 OPPS ČR – PR

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 OPPS ČR – PR OPPS v kostce hranice spolufinancování na 85% ERDF ČR – 5 % ze SR, 10 % vlastní zdroje / PL – 15 % vlastní zdroje finanční rámec projektů – minimální podpora 30 tis. EUR za partnera z ERDF, maximální hranice podpory není stanovena, rozpočet – přiměřený, reálný, opodstatněný výdaje projektu – přiměřené, nezbytné, v souladu s principy hospodárnosti – MPZV partneři projektu předkládají společnou dvoujazyčnou žádost – Benefit7+ věnovat dostatek času přípravě projektu a zpracování žádosti dokumentace - PPŽ, PPP, příručka aplikace Benefit7+ (aktuální verze na

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 OPPS ČR – PR OPPS v kostce partner - vhodný příjemce podpory – přehled - příloha č. 3 PPŽ Vhodnými partnery jsou právnické osoby, a to veřejnoprávní nebo ovládané veřejnoprávními právnickými osobami nebo založené nikoli k dosažení zisku – nezisková (příkl. - stát a jeho organizační složky, kraj / město / obec a jeho organizační složky, příspěvkové organizace, školské právnické osoby zaspané v rejstříku, vysoké školy, komory, nadace, církve, a.s., o.p.s., o.s., zájm. sdružení, veřejné výzkumné instituce, televize, rozhlas, apod. ) partnerství - STS pomáhá při vyhledávání partnerství splnit minimálně dvě ze čtyř povinných kritérií společná příprava, společná realizace, společný personál, společné financování předmět projektu – naplnění cílů a aktivit Prioritní osy → oblasti podpory délka realizace projektu – musí být opodstatněná, přiměřená velikosti a charakteru projektu

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 OPPS ČR – PR Stav programu – 5. zasedání MV – Třinec

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 OPPS ČR – PR Stav programu – 5. zasedání MV – Třinec Rekapitulace tabulky – bez Prioritní osy 3, oblasti podpory 3.3 Fond mikroprojektů a Prioritní osy 4. Technická asistence: Celková alokace ,-- EUR100 % Schváleno MV ,13 EUR 93,92 % Zůstatek ,87 EUR 6,08 % Termín stanovený MV pro předložení projektových žádostí Předpoklad projednání a schválení předložených žádostí MV – 1.Q./2013

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 OPPS ČR – PR Prioritní osa 1 Oblast podpory 1.1 – Posilování dostupnosti Cíl: zlepšení stavu infrastruktury a dopravní obslužnosti v česko-polském příhraničí – vyčerpáno, bez výzvy Oblast podpory 1.2 – Ochrana životního prostředí Cíl: zlepšení stavu a kvality životního prostředí v česko-polském příhraničí Aktivity: rozvoj environmentální infrastruktury, infrastruktura a modernizace v oblasti ochrany vodního hospodářství (ČOV, kanalizace, povrchové a podzemní vody), ochrana ovzduší, hospodaření s odpady, péče o přírodu a krajinu, obnova biodiverzity, ochrana půdy,… Oblast podpory 1.3 – Prevence rizik Cíl: Zlepšení bezpečnosti v česko-polském příhraničí – vyčerpáno, bez výzvy

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 OPPS ČR – PR Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.1 – Rozvoj podnikatelského prostředí Cíl: Zvyšování konkurenceschopnosti podniků v česko-polském příhraničí Aktivity: tvorba a rozvoj sítí spolupráce mezi MSP a výzkumnými a vývojovými institucemi, univerzitami a vysokoškolskými zařízeními – síťování, infocentra pro podnikatelskou sféru, poradenské služby a školení pro podnikatele, společné aktivity na přípravu území pro investice, rozvoj ITC pro podporu ekonomické spolupráce v příhraničí,… Oblast podpory 2.2 – Podpora rozvoje cestovního ruchu Cíl: rozšíření nabídky CR v příhraniční oblasti Aktivity: obnova a ochrana kulturního dědictví, budování a modernizace infrastruktury pro CR, přístup k informacím v oblasti CR, podpora integrovaných služeb v oblasti CR,.. Oblast podpory 2.3 – Podpora spolupráce v oblasti vzdělávání Cíl: zvyšování znalostí a dovedností obyvatel v česko-polském příhraničí Aktivity: spolupráce v oblasti vzdělávání, odborné přípravy a celoživotního učení, projekty na podporu osob vracejících se na trh práce, zvyšování odborné kvalifikace, kurzy a jazykové dovednosti, studijní programy, výměna zkušeností v oblasti vzdělávání,…

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 OPPS ČR – PR Prioritní osa 3 Oblast podpory 3.1 – Územní spolupráce veřejných institucí Cíl: posilování přeshraničních vazeb institucí poskytujících veřejné služby Aktivity: zpracování analýz, studií, strategií, programů atd. v rámci socioekonomického rozvoje příhraniční oblasti, spolupráce mezi poskytovateli veřejných služeb, spolupráce SÚC, rozvoj spolupráce NNO poskytováním veřejných služeb, aktivity sdělovacích prostředků poskytujících veřejnou službu v příhraničním regionu, spolupráce mládežnických organizací, škol - výměna studentů, žáků a vědeckých a pedagogických pracovníků,... Oblast podpory 3.2 – Podpora společenských, kulturních a volnočasových aktivit Cíl: posilování přeshraničních vazeb obyvatelstva Aktivity: společné kulturní, společenské projekty a volnočasové aktivity, udržování tradic v příhraniční oblasti, podpora místních společenství při realizaci aktivit,… Oblast podpory 3.3 – Fond mikroprojektů Cíl: Posilování přeshraničních vazeb obyvatelstva Určeno malým projektům – do 2 tis. EUR do 30 tis. EUR podpory z ERDF za partnera

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 OPPS ČR – PR Doporučení pro přípravu projektové žádosti  znalost programové dokumentace  sledování aktuálních informací na stránkách programu  v první fázi konzultace žádostí s Regionálními subjekty (kraje a maršálkovské úřady), poté na STS Olomouc spolu s partnerem  způsobilost výdajů – opodstatněné výdaje, přímo související s projektem  doba realizace projektu – adekvátně zvolit k velikosti projektu (finance, aktivity)  přílohy projektu několikrát zkontrolovat, seřadit za každého partnera dle pokynů PPŽ  uvádět přesný kontakt na kontaktní osobu, resp. uvádět osobu, která je v projektu opravdu zaangažovaná  soulad mezi informacemi v žádosti a přílohách  konkrétně a dobře popsat přeshraniční dopad projektu a spolupráci s partnerem

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 OPPS ČR – PR Doporučení pro přípravu projektové žádosti  žádost odevzdávat v dostatečném předstihu,  webová aplikace Benefit7 dvoujazyčná žádost, v případě technických potíží:  projekt = provázanost aktivit české a polské strany,  společná česko-polská koncepce projektu, jasný přeshraniční dopad,  rozpočet projektu odpovídající alokaci (konkurují si projekty z celého pohraničí),  důraz na společnou přípravu s partnerem na druhé straně hranice,  vyváženost mezi neinvestičními a investičními výdaji,  výdaje musí být nezbytné pro realizaci cílů projektu,  shodnost jazykových verzí projektové žádosti (raději překládat z polštiny do češtiny - polská jazyková verze je vždy delší),  konzultovat, konzultovat a konzultovat…

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 OPPS ČR – PR Nejčastější chyby při přípravě projektové žádosti  někteří žadatelé se pouze „pokusili předložit žádost“ do Programu, nerespektovali rady na zpracování projektu, případně předloženo bez konzultací  absence společné přípravy a spolupráce partnerů (řešení individuálních potřeb, partnerství „na oko“)  chyby v rozpočtu, přílohách, dokladech o financování  žádost a povinné přílohy bez úředního ověření a bez podpisů pověřenými osobami  neshoda jazykových verzí  nedoložení tabulky pro stanovení Modifikovaného základu pro výpočet podpory

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 OPPS ČR – PR Role Moravskoslezského kraje v rámci OPPS ČR-PR Moravskoslezský kraj vystupuje v OPPS ČR-PR jako Regionální subjekt, jehož zástupci přispívají do Programu zejména prostřednictvím: - podpora potenciálním žadatelům - konzultace při přípravě projektových žádostí - účast na hodnocení projektů - zajišťování regionálního „public relations“ - spolupráce s Řídícím orgánem (MMR ČR), dalšími kraji, STS Olomouc a partnerskými subjekty na polské straně Programu

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 OPPS ČR – PR Kontakty, užitečné odkazy Konzultace: Moravskoslezský kraj – Krajský úřad, Odbor regionálního rozvoje a cestovního ruchu 28. října 117, Ostrava Bc. Jana Bartošková, tel.: , moravskoslezsky.cz Bc. Petr Zajac, tel.: , Užitečné odkazy: Stránky Programu - Stránky MSK - Region Soudržnosti Cíl 3 Evropská územní spoluprácewww.nuts2moravskoslezsko.cz Metodika způsobilosti výdajů - koordinaci/Metodicke-rizeni-NSRR/Metodicka-doporuceni/Metodicka-prirucka- zpusobilych-vydaju-pro-pro-proghttp:// koordinaci/Metodicke-rizeni-NSRR/Metodicka-doporuceni/Metodicka-prirucka- zpusobilych-vydaju-pro-pro-prog

Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Děkuji Vám za pozornost Přeji hezký zbytek dnešního dne Bc. Jana Bartošková