Zkušenosti s budováním sítě pomáhajících zařízení pro uživatele drog v ČR 27.4. 2006 Mgr. Blanka Petrošová – NMS, Úřad vlády ČR Development of capacities.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Sociální služby SOZ.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Terénní výměnné programy ve Zlínském kraji
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Evaluace a kvalita služeb v programech prevence, léčby a resocializace drogových závislostí (propojení se systémem sběru dat) Mgr. Lenka Šťastná.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Systém péče o uživatele drog
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Komunitní plánování sociálních služeb
Projekt Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji
Teorie Case managementu Mgr. Pavel Říčan, MUDr. Jan Stuchlík
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Rámec pro poskytování služeb v souvislosti s užíváním drog v ČR Mgr. Blanka Petrošová (Korčišová) – NMS, Úřad vlády ČR Development of capacities.
Služby harm reduction – pravidla, standardy, podmínky, možnosti Mgr. Blanka Petrošová – NMS, Úřad vlády ČR Development of capacities for the.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Obor zdravotních služeb MZ
Adiktologické služby v ČR
Klíčové aktivity projektu
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Transkript prezentace:

Zkušenosti s budováním sítě pomáhajících zařízení pro uživatele drog v ČR Mgr. Blanka Petrošová – NMS, Úřad vlády ČR Development of capacities for the National system of Drug demand reduction – supporting system in the field of harm reduction – Twinning Project – component 4

Síť služeb pro uživatele drog primární prevence nízkoprahová zařízení prvního kontaktu terénní programy – streetwork kontaktní centra, drop-in centra harm reduction léčba ambulantní, pobytová (léčebny, komunity) abstinenčně orientovaná, substituce následná péče, doléčování ambulantní, chráněné bydlení právní poradenství, služby ve vězení, prevence infekčních onemocnění - testování, mapování vývoje na drogové scéně….

Těžkosti s novými službami, s „kontroverzními“ službami, se službami, které „ohrožují“ stávající služby Obrana pochopení, trpělivost, argumenty, fakta, PR Založení nové služby obhajování –> akceptace služby - > přibývá zařízení-> porovnávání, hodnocení - >zvyšující se nároky na služby -> systémová opatření (jednotný sběr dat, návrh minimální sítě) ale nadále průběžně evidovat, hodnotit, informovat (sebrané stříkačky), spolupracovat - existovat a fungovat jako prospěšná součást v rámci protidrogové politiky

Spolupráce

Argumenty pro otevírání nové služby zakázka, poptávka – zmapovaná, odůvodněná klienti stát, region (Národní program boja proti drogám) mezinárodní instituce (WHO – doporučení k prevenci infekčních nemocí, EU – Strategie, Akční plán, Doporučení EC 488/2003 – a jeho vyhodnocení, EMCDDA – VZ, metodické materiály) zkušenosti s podobným typem služby v podobných podmínkách, srovnání podpora dalších zapojených (další služby, protidrogový koordinátor, GS apod.) zdůvodnění – co služba udělá, čemu předejde – výzkumy

Čemu se vyhnout? nedůvěra až hostilita (části) odborné, politické i široké veřejnosti může vést k uzavřenosti, ztrátě trpělivosti, vyhýbání se komunikaci…. to vede k dalšímu vydělování (my proti zbytku světa) a „zakonzervování“. pro velké zaujetí neztratit schopnost nadhledu, uvažování v širších souvislostech, vidět „za své služby“, umět o ní mluvit i s nezasvěcenými. rivalita s ostatními zařízeními, nedůvěra k nim – spíše sjednocovat pravidla, podmínky, vystupovat jednotně. spolupráce

Děkuji za pozornost

Perspektivy budování systému nízkoprahových služeb pro uživatele drog na SR ? Existují na Slovensku centrální nebo regionální zhodnocení: Potřeb, poptávka po těchto službách? Hodnocení výsledku (efektivity) na (kolika osobám, jaké služby, trendy) úrovni zařízení – probíhá – není vyhodnocováno centrálně úrovni regionu národní úrovni po jakých zařízeních je největší poptávka, čekací doby pro uživatele z ulice plány, představy (popis žádoucího stavu)

Perspektivy budování systému nízkoprahových služeb pro uživatele drog na SR Co chybí? Co je třeba změnit? Co je nejdôležitější? Čím začít? z pohledu regionálních koordinátoru z pohledu uživatelu drog z pohledu služeb harm reduction (pracovníku) z pohledu centrálních orgánu z pohledu politiku

Brainstorming – co je třeba v budování systému nízkoprahových služeb pro uživatele drog na SR z pohledu regionálních koordinátoru – nedostatek nízkopravých služeb pro UD, nepropojenost sítě lékaru předepisujících subutex, zlepšit komunikaci mezi aktéry, záchytné služby pro alk. z pohledu uživatelu drog – síť služeb (lékaři, sociální služby) kam odkazovat potřebné UD z pohledu služeb harm reduction (pracovníku) – zajišťění alespoň základního provozu zařízení, potřeba zastřešující organizace a facilitátora – není v silách poskytovatelu služeb z pohledu prac. resoc. – substituční léčba z pohledu centrálních orgánu – spolupráce, propojenost informací, zkušeností, koordinace z pohledu politiku