Diverzifikace energetických zdrojů a energetická bezpečnost Autor: Mgr. Pavel Kavina, Ph.D., ředitel odboru surovinové a energetické bezpečnosti, MPO Datum:5.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Ing. Jan Klas Žofín, Úvod Novela energetického zákona Novela zákona o POZE Nová ASEK 2.
Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015.
Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
Ing. Jan Mládek, CSc. ministr průmyslu a obchodu 1 Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR ? Strategický cíl: bezpečnost dodávek energie 1 Co ohrožuje energetickou.
sdružení podnikatelů v teplárenství Státní energetická koncepce v kontextu Evropského vývoje Ing. Mirek Topolánek předseda výkonné rady Teplárenské.
Představení společnosti UNITED HYDROGEN, a.s. Společnost UNITED HYDROGEN, a.s. vznikla na konci roku 2007 a jejím dlouhodobým cílem je stát.
Vliv energetiky na životní prostředí regionů Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu Regionální energetické fórum Ústí nad Labem,
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Problematika vtláčení biometanu do plynárenských sítí 1.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Studie možného VD Hanušovice Generel LAPV Strana 2 Proč byl Generel LAPV pořízen: za posledních 50 let se postupně zvyšuje průměrná roční.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
VI. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Plyn – energie budoucnosti? Tomáš Varcop, CEO RWE Energie, s.r.o. innogy · Žofínské fórum·19 září 2016.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
Spotřební a energetické daně
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Česko-čínské obchodní a ekonomické vztahy
Logistika ropy v České republice
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Výroba elektrické energie - obecná část
Malé a střední podnikání
REGIONÁLNÍ ENERGETICKÉ FÓRUM - ÚSTÍ 2012
Společné a koordinované politiky EU
Vedoucí práce: Ing. Lenka Ližbetinová, Ph.D.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Průmyslová revoluce 1 Podmínky a rozvoj.
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Snížení nákladů na vytápění budov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Přírodní zdroje na Zemi
Ekonomika– národní hospodářství
hejtman Pardubického kraje
Příprava programového období 2014–2020
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
RIZIKO.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
2. ČNB a její role v platebním styku.
Město Valašské Meziříčí pro občany Chcete snížit náklady na domácnost
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Rychlá železnice, kvalitní dopravní obslužnost, plány a realita
Obec Pstruží pro občany
Spotřební a energetické daně
Energetický management
Seminář k tématice: Nevyjmenované zdroje a odpojování od CZT
RIZIKO.
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.
Výroba pelet z biomasy v Habrech
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Národní akční plán čisté mobility
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
PŘÍLEŽITOSTI NOVÉ KRAJINY
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Transkript prezentace:

Diverzifikace energetických zdrojů a energetická bezpečnost Autor: Mgr. Pavel Kavina, Ph.D., ředitel odboru surovinové a energetické bezpečnosti, MPO Datum:5. června 2012, Regionální energetické fórum, Ústí 2012

Diverzifikace energetických zdrojů Diverzifikace zdrojových teritorií  Cíl: maximální možná připravenost na situaci, kdy z nějakého důvodu přestane být strategická surovina dodávána z určité země či zeměpisné oblasti Diverzifikace přepravních cest  Cíl: maximální možná připravenost na situaci, kdy z nějakého důvodu bude vyřazena z provozu část kritické infrastruktury (ropovody, plynovody, přenosová soustava) Diverzifikace výrobního portfolia  Cíl: maximální možná odolnost soustavy proti různým vlivům, které by mohly znevýhodnit některý druh energie 2

Diverzifikace zdrojových teritorií  Suroviny získávané na vlastním teritoriu jsou nejbezpečnější  V případě ČR se nutnost diverzifikace zdrojových teritorií týká především ropy a zemního plynu  V ideálním případě by závislost na dodávkách strategických surovin z jedné země neměla přesahovat 30% (těžko dosažitelný ideál)  Ropa: postupně se snižující, ale stále velmi významný podíl dovozu z Ruské federace (2009: 72,6% z RF, 19,8% z AZ; 2010: 63,5% z RF, 25,6% z AZ; 2011: 58,7% z RF, 29,6% z AZ)  Zemní plyn: v zásadě platí, že cca ¾ dovozu je ruský plyn, zbylá ¼ norský plyn  Uran: domácí produkce pokrývá zhruba potřebu pro výrobu palivových článků pro JEDU 3

4 Teritoriální struktura dovozu ropy (mil. tun),

Fatální zátěž pro český zahraniční obchod 5 OBDOB Í ROPA (kt) ROPA (mil. Kč) ZEMN Í PLYN (mil. m3) ZEMN Í PLYN (mil. Kč) CELKEM (mld. Kč) , , , , , , , , , , , , ,038

Diverzifikace přepravních cest  Snaha minimalizovat dopad situace, kdy by část přepravní infrastruktury byla dočasně nebo trvale vyřazena z provozu  Ropa: od poloviny 90. let diverzifikované ropovody (Družba, IKL); kapacitně jsou oba ropovody schopny dopravovat potřebné množství ropy do ČR  Provozovatelem sítě ropovodů je státní společnost MERO a.s.  Záložním řešením jsou také státní hmotné rezervy (90 dní)  Zemní plyn: kromě sítě plynovodů V-Z se v současné době akcentuje hlavně vybudování / dobudování propojení S-J v CEE, které by mělo propojit terminály na LNG Swinoujscie a Krk (HR);  Plynovod GAZELA (30 mld. m3) který propojuje plynovod OPAL (resp. Nord Stream) přes naše území z Hory Svaté Kateřiny do Rozvadova s plynárenskou soustavou jižního Německa a zajišťuje napojení naší plynárenské soustavy na nové přepravní trasy.  Záložním řešením v případě zemního plynu jsou podzemní zásobníky plynu (kapacita 3,5 mld. m 3 ; cca 40% roční spotřeby, přední místo v EU)  Provozovatelem sítě plynovodů je společnost Net4Gas 6

7

Diverzifikace výrobního portfolia  Snaha o maximální nezávislost energetického mixu na těžko predikovatelných vnějších vlivech  Maximální využívání domácích zdrojů (domácí zdroje uhlí, efektivní a realistické využití domácího potenciálu OZE)  Pracovní skupina „Hnědouhelné společnosti-Teplárníci-ČEZ“, odsouhlasení si bilance, výhled, modelace scénářů (HU)  Důraz na rozvoj jaderné energetiky (bezemisní, efektivní, nezávislý, možnost předzásobení se palivovými články)  Adekvátní role zemního plynu (teplárenství, výroba elektřiny), kapalných paliv (doprava)  Co nejvyváženější, nejbarevnější energetický mix – záruka pro záložní řešení v případě výpadku (krátkodobého či delšího) některého ze segmentů  Přebytková výkonová bilance (odolnost, nezávislost, nevydíratelnost)  Specifika: limitované herní pole, období nejistot, včasná příprava strategických rozhodnutí, evoluce ne, revoluce 8

Energetická (a surovinová) bezpečnost

Energetická bezpečnost  Energetická bezpečnost má řadu definic  Zajištění dostatečného množství dodávek energetických surovin či energií za přijatelnou / konkurenceschopnou cenu  Často se stejným názvem, totiž energetickou bezpečností, zaštiťují zastánci zcela opačné reálné politiky (typicky vztah EU – Rusko)  Problematiku energetické bezpečnosti řeší Bezpečnostní strategie ČR, okrajově SEK a bude se jí věnovat Koncepce surovinové a energetické bezpečnosti ČR  Surovinová bezpečnost  Strategicky uvažující státy (Japonsko, Jižní Korea, Finsko) již dnes hovoří také o surovinové bezpečnosti, protože zostřené soupeření o nerostné zdroje se neomezuje pouze na palivoenergetické suroviny, jako je ropa či zemní plyn  Naopak jedná se stále častěji o soupeření o vysoce sofistikované nerostné komodity, typu strategických kovů  Např. nedávné omezení vývozu tzv. kovů vzácných zemin z Číny, která je jejich naprosto monopolním dodavatelem na světový trh (97% podíl) 10

Surovinová politika ČR

Surovinová politika  V současné době je platná surovinová politika z roku 1999; 2004 bylo vyhodnoceno plnění, od 2009 se hovoří o aktualizaci  Proč aktualizovat?  Systémové změny na světovém trhu s nerostnými surovinami  Zásadní vzestup cen komodit  Aktualizace SEK, pro jehož realizaci musí surovinová politika vytvořit předpoklady  Celosvětový důraz na surovinovou a energetickou bezpečnost  Vydání strategického dokumentu Raw Materials Initiative Evropskou komisí  Principy aktualizace  Stát jako vlastník nerostných surovin musí mít aktuální informace o svém majetku  Všechny nerostné komodity jsou si rovny  Těžební průmysl, jsou-li správně nastaveny legislativní a daňové mantinely, je schopen generovat řadu návazných pracovních a podnikatelských příležitostí a může pomoci nastartovat českou ekonomiku v období po krizi  Nový pohled na dělení profitu z využívání nerostných surovin (adekvátní/velkorysá náhrady přímo i zprostředkovaně dotčeným obcím)  Termíny aktualizace  6/12 draft, 7/12 Rada vlády, 8/12 meziresort, poté předložení vládě a SEA 12

Děkuji za pozornost Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. ředitel odboru surovinové a energetické bezpečnosti