Vzděláváním k deinstitucionalizaci Mgr. Daniel Rychlik 14. 11. 2012, Ostrava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Krajská síť sociálních služeb v kontextu transformace
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Transformace v DDS Litvínov CZ.1.04/3.1.03/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
příspěvkové organizace Marianum v kontextu systémových změn v
Ing. Stanislava Správková
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Individuální projekt kraje
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Závěrečná konference k projektu
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Hradec Králové 28. února 2011.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Proces transformace služeb pobytových zařízení v Moravskoslezském kraji 12. listopadu 2009 Konference „Sociální služby v Ústeckém kraji“
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Transformace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Termín semináře od 10:40 do 11:10 hodin Místo konání Hradec Králové, hotel Nové Adalbertinum Individuální.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Individuální projekt OP VVV
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Metodická podpora poskytovatelů a pracovníků sociálních služeb
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Znaky a vodítka deinstitucionalizace a Kritéria komunitních služeb
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Aktuální dotační příležitosti IROP
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Ing. Stanislava Správková
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Klíčové aktivity projektu
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Vzděláváním k deinstitucionalizaci Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava

Transformace pobytových sociálních služeb patří mezi priority sociální politiky v Moravskoslezském kraji – realizujeme model komunitní péče

Programové dokumenty Moravskoslezského kraje k rozvoji sociálních služeb a)současnost  Koncepce kvality sociálních služeb v MSK (včetně transformace pobytových sociálních služeb)  Koncepce kvality sociálních služeb v MSK (včetně transformace pobytových sociálních služeb); schváleno ZMSK červen 2008  1. akční plán realizace Koncepce kvality sociálních služeb  1. akční plán realizace Koncepce kvality sociálních služeb; schváleno Radou MSK říjen 2008  Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb na léta 2010 – 2014  Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb na léta 2010 – 2014; schváleno ZMSK září 2010  Krajský plán vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením na léta  Krajský plán vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením na léta (v pořadí již třetí); schválen ZMSK září 2008

Programové dokumenty Moravskoslezského kraje k rozvoji sociálních služeb b) Kontinuita  Koncepce sociálních služeb v Moravskoslezském kraji  Koncepce sociálních služeb v Moravskoslezském kraji; schváleno ZMSK 2004  Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji na rok 2008 – 2009  Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji na rok 2008 – 2009; schváleno ZMSK 2007

Hlavní milníky transformačního procesu v Moravskoslezském kraji  rok počátky transformačních změn  rok 2004 – vize a principy zapracovány do koncepčních, strategických materiálů kraje  systém realizace konkrétních opatření k naplňování vize (cílená dotační politika, transformační kroky ve vztahu k příspěvkovým organizacím kraje)  pilotní transformace organizace Harmonie, p. o. – opuštění zámku Hošťálkovy

Hlavní milníky transformačního procesu v Moravskoslezském kraji  spolupráce s dalšími subjekty – proces plánování rozvoje sociálních služeb - pracovních skupiny (rok 2007)  vytvoření pracovních skupin zaměřených na transformaci pobytových soc. služeb (Krajská koordinační skupina, Transformační skupina zařízení pro děti)  transformační týmy v příspěvkových organizacích  spolupráce s Národním centrem podpory transformace sociálních služeb

Hlavní milníky transformačního procesu v Moravskoslezském kraji Modelové zkušenosti: Ústav s komunitním bydlením (humanizace)Ústav s komunitním bydlením (humanizace) Hvězdicovitý ústavHvězdicovitý ústav Velká skupinová bydleníVelká skupinová bydlení Individuální domácnostiIndividuální domácnosti

Tři systémové kroky - rok 2011 Pracovní skupina pro střednědobé plánování rozvoje sociálních služeb v MSK (Řídící skupina) rozhodla o: 1) Zefektivnění systému koordinace - začlenění Pracovní skupiny pro transformaci pod Řídící skupinu začlenění Pracovní skupiny pro transformaci pod Řídící skupinu SPRSS SPRSS 2) Upravení složení Pracovní skupiny pro transformaci 3) Schválení samostatné kompetence PS pro transformaci - vypracování efektivního systému další organizace - vypracování efektivního systému další organizace

Shrnující tabulka – dokončené akce Humanizace5 akcí227 osob Transformace11 akcí109 osob Celkem realizováno 16 akcí, s celkovou kapacitou 336 osob, ve finančním objemu 340,7 mil Kč. ve finančním objemu 340,7 mil Kč.

Shrnující tabulka Počet akcíKapacita - osobyFinanční objem Dokončené akce ,7 mil. Kč Akce v realizaci ,3 mil. Kč Plánované akce ,3 mil. Kč Souhrnné data 34 akcí 746 osob 829,3 mil. Kč

Vzdělávání jeden z klíčových nástrojů transformačního procesu

Vzdělávací aktivity – IP kraje Individuální projekt „Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v Moravskoslezském kraji“ Doba realizace: od do Klíčové aktivity: Řízení a administrace projektu, technické a organizační zajištění aktivit Rozvoj struktury pracovních skupin zaměřených na proces transformace a zajištění jejich součinnosti Podpora transformačního procesu formou odborných konzultací Medializace procesu transformace Zajištění vzdělávání souvisejícího s procesem transformace

Vzdělávací aktivity – IP kraje Zajištění vzdělávání souvisejícího s procesem transformace (KA č.5) Cílem této aktivity je posílení kompetencí, dovedností a schopností pracovníků pobytových sociálních služeb. V rámci této aktivity jsou realizovány 3 vzdělávací kurzy akreditované MPSV: Kurz č. 1 - Standardy cesta ke kvalitě Kurz č. 2 - Základní kurz individualizace sociálních služeb Kurz č. 3 - Speciální kurz individualizace sociálních služeb V rámci této aktivity bude podpořeno cca 500 pracovníků příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje.

Vzdělávací aktivity – IP kraje Individuální projekt „ Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti zařazených do úřadů v MS kraji“ Doba realizace: od do Cíle projektu: zvýšení a posílení odborných kompetencí cílové skupiny zajištění a podpora supervize v Moravskoslezském kraji Cílová skupina: poskytovatelé a zadavatelé sociálních služeb V rámci této aktivity bude podpořeno cca 400 osob z cílové skupiny.

Vzdělávací aktivity – IP kraje Podpora vzdělávání v oblasti deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením (KA č.5) V rámci této aktivity jsou realizovány tyto podaktivity: Deinstitucionalizace pobytových soc. služeb pro osoby se zdravotním postižením Právní způsobilost a opatrovnictví Individuální plánování v pobytových sociálních službách zaměřených na osoby s postižením Zvládání rizika v životě uživatele sociální služby Ochrana práv uživatelů pobytových sociálních služeb Poskytování služby chráněného bydlení V rámci této aktivity bude podpořeno cca 360 pracovníků příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje.

Národní centrum podpory transformace sociálních služeb (NC) Projekt Podpora transformace sociálních služeb: realizace MPSV ČR součástí projektu je Národní centrum podpory transformace sociálních služeb (činnost od 11/2010 do 3/2013) Aktivity Národního centra - možnost podpory zapojených organizací: koordinace a metodické vedení pracovníků zajištění vzdělávacích programů, seminářů, stáží participace na procesu vnímání změn odbornou i širokou veřejností zpracování metodických postupů, nástrojů a analýz

Projekty v partnerství s Diecézní charitou ostravsko-opavskou Poznáním ke kvalitě Do projektu se zapojilo 16 zařízení Diecézní charity ostravsko-opavské a 29 příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje. V letech 2007 a 2008 bylo uskutečněno 12 celodenních seminářů, proškoleno bylo celkem 100 pracovníků z řad managementu, sociálních pracovníků a pracovníků v přímé péči. S kvalitou do praxe Projekt byl realizován v 15 zařízeních Diecézní charity ostravsko- opavské, 23 příspěvkových organizacích Moravskoslezského kraje a v dalších 10 zařízeních poskytovatelů sociálních služeb. Výstupem projektu je také praktický manuál pro postup při zavádění kvality sociálních služeb v organizaci.

Cíle vzdělávání Vědomosti (poznatky) Dovednosti (aplikace poznatků) Motta transformace není o budovách, ale lidech vzdělávání není samospásné motivace lidí pomáhá v procesech

Dva úhly pohledu na ústav & domov ÚSTAV objekty na okrajích měst, v nezabydlených částech obcí nápadnost objektu svou velikostí (zámek) kumulace mnoha funkcí v jednom objektu (práce – bydlení – volný čas) členění na provozy – ústavní prádelna, kuchyň, jídelna uniformní prostředí (vybavení pokojů nábytkem) uživatel jako objekt institucionalizované péče DOMOV objekty umístěné v běžné zástavbě objekty se neliší od okolních staveb (rodinný dům) bytové jednotky (oddělení práce - bydlení – místa trávení volného času) bytová jednotka (pračka, kuchyňka – součást bytu) možnost vlastního vybavení, dle vkusu uživatele spoluobčan potřebující individuální podporu

Zámek Nová Horka & DOZP Kylešovice

Marianum & CHB Pod Hůrkou

ÚSTAV & DOMOV

K zamyšlení Účelem vzdělání není zaplnit mysl, ale otevřít ji. neznámý autor

Děkuji za pozornost Mgr. Daniel Rychlik vedoucí sociálního odboru Moravskoslezský kraj – Krajský úřad 28. října Ostrava Tel.: