MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR ODBOR POLITIKY BYDLENÍ Podpora výstavby podporovaných bytů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Integrovaný operační program (IOP) Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně ohrožené skupiny obyvatel Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně.
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Program „Podpora bydlení“
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
ODBOR POLITIKY BYDLENÍ
Sociální bydlení z pohledu investiční podpory
Investiční projekty. Vymezení žadatele-příjemce podpory Podnikatelské subjekty Podnikatelské subjekty  právnické osoby se sídlem nebo působností ve schváleném.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR odbor politiky bydlení Podpora výstavby technické infrastruktury.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
INVESTORSKÁ ČINNOST Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Téma: DOTAČNÍ FOND LIBERECKÉHO KRAJE Dotační fond Libereckého kraje OBLAST PODPORY 4B - TĚLOVÝCHOVA A SPORT.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Vítáme vás na prezentaci provozovatele
Schválením žádosti projekt nekončí
Národní dotační programy
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Dotační Program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
odbor politiky bydlení
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Program na podporu lesních ekosystémů
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Seminář pro žadatele 347/06_16_075/CLLD_16_01_120
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR ODBOR POLITIKY BYDLENÍ Podpora výstavby podporovaných bytů

představení podprogramu vznik bytu dotační tituly charakter a výše dotace podmínky pro získání podmínky užívání obsah žádosti kritéria posuzování žádostí dotazy Agenda Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2012

Cíl : zpřístupnění nájemního bydlení pro sociálně slabé osoby (věk, zdravotní stav, životní podmínky) na území ČR Parametr : 1 bytová jednotka Dotační tituly : 1. Pečovatelský byt 2. Vstupní byt Příjemce : fyzická osoba podnikající nebo právnická osoba sídlící na území EU, nebo ve státě, který je účastníkem Dohody o EHP, nebo ve Švýcarské konfederaci Představení podprogramu Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2012

Výstavba: novostavba bytového domu nástavba nebo přístavba přestavba nebytového prostoru jíž vznikne nový byt přestavba bytového domu, ve kterém není žádný byt způsobilý k bydlení Pořízení (pouze Vstupní byty) : koupě veřejná dražba soudní dražba Vznik podporovaného bytu Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2012

Pečovatelský byt (PČB) vznik - výstavbou (bezbariérový) cílová skupina – osoby se sníženou soběstačností způsobenou: VĚKEM: 70+ let ZDRAVOTNÍM STAVEM: závislost na pomoci druhé osoby Vstupní byt (VB) vznik – výstavbou nebo pořízením cílová skupina – zahrnuje A.osoby pobírající DÁVKY V HMOTNÉ NOUZI nebo mající příjem 0,6 NÁSOBKU PRŮMĚRNÉHO PLATU B. osoba která splňuje bod A. a a)žije v SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ ROMSKÉ LOKALITĚ b)hrozí (nebo bylo) její rodině ODEBRÁNÍ DÍTĚTE c)žije v jiné tíživé situaci (OPOUŠTÍ VĚZENÍ, DĚTSKÝ DOMOV, AZYLOVÝ DŮM, UPRCHLÍK, ATP.) Dotační tituly Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2012

Charakter dotace je poskytována ze státního rozpočtu ČR na 1 BYTOVOU JEDNOTKU (celková dotace = součet počtu bytových jednotek x dotace) Výše dotace - dána typem a způsobem vzniku bydlení ,- Kč Pečovatelský byt a Vstupní byt upravitelný ,- Kč Vstupní byt vzniklý výstavbou Pořízení bytu - 80 % z ceny kupní nebo vydražené a odhadní- maximálně však ,- Kč Charakter a výše dotace Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2012

SPOLEČNÉ PRO OBA ZPŮSOBY VZNIKU žadatel: podá žádost splňující požadavky znění podprogramu do na MMR má splněné závazky vůči SR a bankám není a 3 roky nebyl v konkurzu, úpadku, likvidaci, trestně stíhán (hospodářsky) má finanční prostředky na dofinancování splňuje podmínku „de minimis“ má souhlas obce s výstavbou podporovaných bytů doloží investiční záměr maximální plocha bytu je 80 m 2 Podmínky pro získání dotace Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2012

VÝSTAVBA žadatel: je vlastníkem pozemku, příp. budovy bez zástavy a práva užívání má na akci vydané stavební povolení (nebo jeho alternativa) je-li zároveň zhotovitelem stavby=> oprávnění k provádění staveb a zajišťuje technický dozor stavby a autorský dozor projektanta byt (dům): je nevhodný k bydlení => posudek o nezpůsobilosti k bydlení v nezáplavové území obce s územním plánem novostavba a přestavba bytového domu nevyhovujícího k bydlení musí splňovat požadavky na energetickou náročnost budov třídy B POŘÍZENÍ žadatel: je vlastník bytu bez zástav a jiných práv neuzavřel kupní smlouvu se spřízněnou osobou (rodinně, obchodně) nepořídil byt dříve než 6 měsíců před podáním žádosti doloží odhadní cenu bytu kolaudace neproběhla dříve než před 10 lety od data podání žádosti Podmínky pro získání dotace Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2012

SPOLEČNÉ PRO OBA ZPŮSOBY VZNIKU žadatel: čerpá dotaci v souladu s dokumentací a doručí dokumentaci k ZVA v termínu není v příbuzenském nebo obchodním vztahu k budoucímu nájemci nepřevede bez souhlasu MMR podporovaný byt příp. bytový dům na jinou osobu po dobu 20 let neprovede změnu užívání podporovaného bytu a podmínky pronájmu po dobu 20 let neuzavře zástavní smlouvu na byt s výjimkou MMR a poskytovatele úvěru pojistí nemovitost ke dni ZVA nepronajme byt osobě vlastnící dům nebo byt nájemné: maximální výše limitu 54,40 Kč/m 2 nájemní smlouva se uzavírá s osobou z cílové skupiny na dobu určitou, max. 2 roky (kromě seniorů 70 let a výše - na dožití) Podmínky pro užívání dotace a bytů Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2012

VÝSTAVBA výstavba: začne v roce poskytnutí dotace (2012) skončí do 3 let od Rozhodnutí o poskytnutí nájemní smlouva bude uzavřena nejpozději do 6 měsíců od zahájení užívání bytu POŘÍZENÍ nájemní smlouva bude uzavřena nejpozději do 3 měsíců od Rozhodnutí o poskytnutí dotace Podmínky pro užívání dotace a bytů Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2012

ZÁKLADNÍ společné: vyplněný a vytištěný formulář prohlášení: od bezdlužnosti, o bezúhonnosti (včetně úpadku, likvidace atp.) a o podporách de minimis za aktuální účetní období věcné zdůvodnění záměru doklad o souhlasu obce výstavba: investiční záměr v případě přestavby nevyhovujících bytů posudek autor. inženýra nebo znalce v případě novostavby nebo přestavby nevyhovujících bytů průkaz energetické náročnosti v případě kdy žadatel je zhotovitel stavby, doloží oprávnění a smlouvu o autorském dozoru doklad o uzemním plánu a nezáplavovém území stavební povolení (popř. alternativa) doklad o způsobu financování pořízení: kupní smlouva (nabývací titul) a doklad o zaplacení investiční záměr odhad ceny bytu a stáří bytu Náležitosti žádosti o dotaci Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2012

výstavba: technická zpráva z PD koordinační výkres pohledy, řezy, půdorysy rozpočet stavby časový harmonogram stavby technicko - ekonomické zdůvodnění požadavky na zabezpečení provozu pořízení: popis technického stavu domu a bytu půdorys bytu věcné a funkční vymezení bytu a zdrojů financování bytu způsob zabezpečení bytu Investiční záměr Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2012

DOPLŇUJÍCÍ - předkládají se po registraci akce VÝSTAVBA smlouva o dílo se zhotovitelem stavby aktualizované údaje o akci vyplývající ze SOD prohlášení o finančních zdrojích POŘÍZENÍ výpis z katastru jiné doklady (dle správce) Náležitosti žádosti o dotaci Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2012

1.zkušenosti s poskytováním sociálních služeb (max. 29b) 2.výše poskytnutých dotací do okresu (max. 18b) 3.strukturálně postižené regiony – usnesení vlády č.141/2010 (max. 12b) 4.potřeba realizace PB (max. 23b) VB – existence sociálního zařízení nebo vyloučené lokality v obci a okolí PČB – počet seniorů 65+ v okrese 5.občanská vybavenost obce (max. 18b) Kritéria hodnocení žádostí Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2012 V případě stejného počtu bodů u více žádostí – datum doručení žádosti na MMR.

Děkujeme za pozornost PEČOVATELSKÉ BYTY Ing. Lenka Novotná Tel VSTUPNÍ BYTY Ing. Martin Klouda Tel Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám Praha 1 Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2012