Porušování autorských práv na Internetu Lukáš Hlavatý.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STA a povinnosti provozovatele podle autorského zákona Mgr. Markéta Prchalová
Advertisements

„Transfer technologií a ochrana duševního vlastnictví II“ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biologie Nové Hrady –
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Porušování autorských práv Pirátství
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Působnost soukromého práva na internetu1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Soukromoprávní odpovědnost ISP Radim Polčák. 2 Pojem ISP § 2 písm. a zákona č. 480/2004 Sb. [Pro účely tohoto zákona se rozumí] službou informační společnosti.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
Ochrana práv ve veřejné správě
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Soukromé prosazování soutěžního práva v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12.
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.13 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě DĚLENÍ PC SÍTÍ Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT, ICTS.
Orgány právní ochrany a sankce
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Právo na informace Tereza Danielisová,
IFA Česká republika 1 Aktuální judikatura NSS 8. prosince 2009 Václav Pátek.
NázevInternet Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová slovaArpanet,
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Výstupy z informačních systémů veřejné správy Hradec
Subjekty trestního řízení
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Autorská práva. Autorské dílo  dílo literární  dílo umělecké  dílo vědecké,  počítačový program  databáze  fotografie  trvají po dobu autorova.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Evropské právo životního prostředí Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Občanské právo procesní
Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2012 POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
A UTORSKÉ PRÁVO P IRÁTSTVÍ NA PC J AK VYHLEDÁVAT OBRÁZKY V SOULADU S AUTORSKÝMI PRÁVY Informatika Emílie Brátová, 9.A.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
Kdo odpovídá za obsah internetových stránek? 4. dubna 2012 Olomouc.
Elektronické platební prostředky, platební karty, platební systémy Předmět Platební styk, Jaro 2008 Mgr. Bc. Libor Kyncl Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
INTERNET A AUTORSKÉ PRÁVO aneb je stažení hudby z Internetu legální? Jiří Čermák,
„Právní záruky zákonnosti“ v oblasti přístupu k informacím Mgr. Lukáš Rothanzl ( )
Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Stahování z internetu a autorská práva
Autorské právo.
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Stoklásek, Cimbálník, Hermanová VI.b
Transkript prezentace:

Porušování autorských práv na Internetu Lukáš Hlavatý

Organizace v ČR Jednotlivé organizace se na lokální, národní či mezinárodní úrovni zabývají ochranou autorských práv. V ČR jde zejména o tzv. kolektivní správu

Kolektivní správa - účel,,kolektivní uplatňování a kolektivní ochrana majetkových práv autorských a majetkových práv souvisejících s právem autorským a umožnění zpřístupňování předmětů těchto práv veřejnosti“

Organizace v ČR DILIA (divadelní, literární a audiovizuální) OSA (hudební) INTEGRAM (umělci a výrobci zvukových a zvukově obrazových záznamů) OOA-S (výtvarné umění, architektura a obrazové složky audiovizuálních děl) OAZA (práva zvukařů) GESTOR (odměny pro autory při opětovném prodeji orig. výtv. děl)

Další organizace WIPO IFPI MPAA RIAA

RIAA vs. Verizon RIAA - Americká asociace nahrávacího průmyslu má ISP povinnost poskytnout na žádost americké asociace totožnost klienta, pod jehož IP adresou došlo k porušení autorských práv? RIAA znala IP porušující autorská práva, ale ne identitu osob

RIAA vs. Verizon Dovolávala se na §512 DMCA (Digital Millennium Copyright Act) – povinnost poskytnout identitu uživatelů Verzion odmítla identity vydat – obsah porušující autorská práva se nevyskytoval na jejich serverech Soud prvního stupně dal RIAA za pravdu Odvolací soud vyhrál Verizon (data jsou na počítačích klientů, ne na serverech Verizonu)

RIAA období Po prohraném sporu nová strategie Podání žaloby na neznámého pachatele pouze na základě IP adresy Identifikace osob tak zůstává na orgánech činných v trestním řízení Velký odpor veřejnosti – závažné přehmaty Celkem asi žalob neefektivní

MPAA (1922) The Motion Picture Association of America ochrana zájmů filmových studií (reakce na vládní cenzuru filmů) Paramount Pictures Corporation, Sony Pictures Entertainment Inc., Twentieth Century Fox Film Corporation, Universal City Studios LLLP, Walt Disney Studios Motion Pictures a Warner Bros Entertainment Inc

MPAA a RIAA Vedena řada žalob proti službám využívajícím k šíření obsahu P2P sítí Známé soudní spory: Napster, Scour, Aimster, AudioGalaxy, Morpheus, Grokster, Kazaa, iMesh, LimeWire Vedené proti firmám/autorům Varovné dopisy uživatelům Později i soudní spory s uživateli

Kauza Napster Založena 1999 Revoluční služba Služba sloužící k vyhledávání a přenosu hudby na internetu Centrální server + peer to peer síť Okolo 40 milionů uživatelů

Kauza Napster 12. června 2000 podala RIAA žalobu o náhradu škody způsobené poklesem prodeje zvukových nosičů návrh na vydání předběžného opatření, jímž mělo být Napsteru zakázáno poskytování služeb 80% obsahu bylo chráněno autorskými právy z toho 70% vytvořeno autory spadající pod RIAA

Kauza Napster Napster se bránil pomocí tzv. Betamax Defence Měl z poskytování finanční prospěch Měl také kontrolu nad hledanými výsledky Stejně tak i nad sdílením obsahu Bylo tak v jeho moci ovlivnit míru porušování autorských práv JE ODPOVĚDNÝ za porušování autorských práv JEHO UŽIVATELI

Rozsudek nejvyššího soudu „Ten, kdo distribuuje zařízení s cílem propagovat jeho užívání směřující k porušování autorských práv buď výslovným projevem, nebo jinými souhlasnými kroky podniknutými k podpoře porušování (autorských) práv, je odpovědný za výsledné porušení práva třetími stranami“

Význam rozsudku Rozsudky nově stanovily odpovědnost tvůrců počítačových programů za činnost svých uživatelů

Zákon o některých službách informační společnosti V ČR tuto odpovědnost upravuje §5 zákona č. 480/2004 V něm se píše, že je provozovatel webové služby zodpovědný za data uživatelů v okamžiku, kdy se dozví, že nějaký takový soubor prokazatelně porušuje něčí práva, případně pokud už činnost samotného webu napovídá tomu, že se bude konat něco protiprávního.

Kuky vs. Share-rapid Jan Svěrák roce 2011 zažaloval u městského soudu v Praze server Share-rapid za nelegální šíření filmu Kuky se vrací Server nereaguje na výzvy k odstranění a vědomě tak porušuje zákon Na díle se obohacuje prostřednictvím premium licencí

Kuky vs. Share-rapid Výše bezdůvodného obohacení vypočtena jako dvojnásobek běžné odměny U obdobných licenčních smluv se stanovuje 20kč za jedno stažení Městský i vrchní soud (odvolání) vyhrála obžaloba s přiznanou náhradou Kč Share-rapid ukončil svou činnost a není zřejmé, zda-li bude možno od něj vysouzené peníze vůbec někdy získat

Kauza Megaupload Služba na sdílení souborů Výdělky založené na reklamě a prémiových účtech poskytujících výhody při stahování a nahrávání obsahu Služba byla známa masivním porušováním autorských práv

Kauza Megaupload Dle žaloby vznikla škoda v rámci porušování autorských práv v hodnotě 500 miliónů dolarů Megaupload platil uživatelům za nahrávání atraktivního obsahu či sdílení odkazů Abuse Tool aneb ochrana „naoko“ Služba promazávala pouze odkazy, nikoliv obsah Samotní majitelé byli obviněni, že nelegální obsah sami nahrávali

IFPI a doménový spor IFPI – mezinárodní federace hudebního průmyslu Organizace zapomněla prodloužit doménu ifpi.com The Pirate Bay toho využili a legální cestou si doménu zaregistrovali Následně zde pak prezentovali své zájmy pod zkratkou IFPI - International Federation of Pirate Interests

IFPI a doménový spor O sporu rozhodovala organizace WIPO Ta může o navrácení domény rozhodnout, obzvláště v případech, kdy byla daná doména „zabavena“, nebo používána se zlými úmysly WIPO následně vyhodnotila nárok stěžovatele jako relevantní a nařídila navrácení domény

Děkuji za pozornost.