Ekonomika vnitřní bezpečnost státu POLICEJNÍ SLUŽBY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Veřejná moc a veřejná správa
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Veřejná správa – úvod.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Organizace sociální správy
Policie České republiky
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Reforma Policie ČR Ivan Langer ministr vnitra. Proč? priorita programového prohlášení vlády ČR priorita Ministerstva vnitra maximální otevřenost, komunikace,
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Rozpočty územních samosprávných celků
VÝBOR PRO FINANCOVÁNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE BESIP (VFNS) Informace o činnosti výboru pro jednání Rady vlády pro BESIP , Praha.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Vládní neziskové organizace
Kontrola veřejné správy I.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Subjekty trestního řízení
Státní správa.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Organizace veřejné správy
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2012 POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Policie Radka Smetanová VY_32_INOVACE_policie_20.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY Vyhodnocení činnosti za rok 2014 Praha,
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Správa sociálního zabezpečení
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Kybernetická kriminalita
Organizace veřejné správy
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
10 pilířů reformy Policie ČR
„Policejní reforma dostala zelenou!“
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Reforma policie Největší změna za posledních 50 let
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Předávání údajů o cestujících leteckými dopravci Policii České republiky projekt spolufinancovaný z ročního programu 2010 Fond pro vnější hranice.
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
„Policejní reforma dostala zelenou!“
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Ekonomika vnitřní bezpečnost státu POLICEJNÍ SLUŽBY

Obsah  Úvod  Základní pojmy  Struktura MV a Police ČR  Financování bezpečnostních služeb  Veřejná kontrola  Zahraniční srovnání

Úvod |KritériumOzbrojené síly (Armáda ČR) Policie (státní, městská a obecní) Typ statkuČistě veřejný Netržní Čistě veřejný Netržní Typ uspokojovaných potřeb Finální, společenské Prostorový aspekt poskytování statku Nadnárodní Národní Nadnárodní Národní Lokální Financování a rozpočtování Státní rozpočet Místní rozpočet Ekonomický systémSPPR- Systém řízeníMO – Generální štáb (GŠ)MV – Policejní prezídium (PP) Veřejná kontrolaLaická (omezenější) Odborná Laická (větší možnosti) Odborná Obrana a vnitřní bezpečnost státu – obecné srovnání

Základní pojmy  Definice pojmu policie  Úkoly policie  Vnitřní (veřejná) bezpečnost a veřejný pořádek  Typy kriminality

Policie „Politea“  Obsah pojmu odvozen od slova „Politea“ „Policie“  Vývoj chápání pojmu „Policie“ veškerá státní činnost v období policejního státu pouze „vnitřní správa“ v období liberálního státu „určitá obsahově zvlášť kvalifikovaná výseč vnitřní správy, která se odlišuje od ostatní správy zvláštními prostředky současnost: „tzv. institucionální chápání“  Vnímání policie občany (dříve x nyní)

Úkoly Policie ČR Policie ČR je ozbrojený bezpečnostní sbor, který je zřízen zákonem č. 283/1991 Sb. o Policii ČR, ve znění pozdějších předpisů, a plní úkoly zejména ve věcech vnitřního pořádku a bezpečnosti. Základním úkolem je ochrana občanů, jejich svobod, života, zdraví a majetku včetně ochrany majetku státního. Obecně

Úkoly Policie ČR a)chrání bezpečnost osob a majetku, b)zajišťuje veřejný pořádek, c)bojuje proti terorismu, d)odhaluje trestné činy, zjišťuje jejich pachatele, e)zajišťuje ochranu ústavních činitelů a bezpečnost chráněných osob, f)zajišťuje ochranu zastupitelských úřadů, ochranu sídelních objektů Parlamentu, prezidenta republiky, Ústavního soudu, Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva vnitra a dalších objektů zvláštního významu,prezidenta republikyÚstavního soudu g)dohlíží na bezpečnost a plynulost silničního provozu a spolupůsobí při jeho řízení Specifikace

Úkoly Policie ČR Ochrana Vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku veřejného pořádku

Vnitřní bezpečnost a veřejný pořádek  Vnitřní bezpečnost zahrnuje ochranu jednotlivců a společnosti před nebezpečím ohrožujícím: vnitřní bezpečnost státu život - zdraví - lidskou důstojnost a osobní čest jednotlivce majetek  veřejný pořádek představuje ochranu pravidel chování lidí na veřejnosti

Úkoly Policie ČR Prvořadým úkolem policie není dopadnout co nejvíce přestupitelů zákona, ale budovat prostředí, ve kterém bude k přestoupení zákona co nejméně možností. Změna filosofie

Typologie kriminality  Obecná násilná mravnostní majetková  Hospodářská

Vývoj kriminality v ČR V roce 2007 bylo na území České republiky Policií ČR evidováno trestných činů. V roce 2008 bylo zjištěno celkem skutků. Z toho bylo objasněno celkem skutků. Přestože v roce 2008 došlo ke snížení celkové kriminality, škody způsobené trestnou činností naopak vzrostly na částku cca tis. Kč. Dále byly zajištěny hodnoty pocházející z hospodářské trestné činnosti ve výši tis. Kč. Z dlouhodobého hlediska došlo k určitému pozitivnímu vývoji. Svého vrcholu dosáhl počet evidovaných trestných činů v roce 1999, od té doby se postupně snižoval a údaj za rok 2003 je nejnižší od roku K bylo evidováno celkem trestných činů.

Vývoj vnitřní bezpečnosti v ČR Kriminalita

Vývoj vnitřní bezpečnosti v ČR Kriminalita

Vývoj vnitřní bezpečnosti v ČR Kriminalita

Vývoj vnitřní bezpečnosti v ČR Kriminalita 2009

Vývoj vnitřní bezpečnosti v ČR Územní rozložení kriminality 2009

Faktory ovlivňující vnitřní bezpečnost České Republiky  nahromadění sociálních, ekonomických a morálních problémů bývalého systému  pokles aktivit policie a justičních orgánů v důsledku jejich společenské diskreditace  prosazení se tendencí k vyrovnání hladiny kriminality s vyspělými zeměmi Evropy v důsledku liberalizace, demokratizace, rozvoje tržního hospodářství, uvolnění hranic  nepřipravenost policie a orgánů činných v trestním řízení pružně reagovat na explozi kriminality a sofistikované způsoby páchání trestné činnosti  průnik zahraničního organizovaného zločinu

Struktura ministerstva vnitra ČR Ministr vnitra Bezpečnostní odbor Odbor interního auditu a kontroly Inspekce Policie České republiky POLICEJNÍ PREZIDENT Kancelář ombudsmana Policie ČR Náměstek pro vnitřní bezpečnost Náměstek pro ekonomiku a provoz Kancelář ministra vnitra Náměstek pro veřejnou správu, legislativu a archivnictví Náměstek pro strategie a programové řízení Generální ředitel HZS ČR

Struktura Policie ČR Policie je podřízena Ministerstvu vnitra. Základními organizačními celky Policie ČR jsou:  policejní prezidium,  útvary s působností na celém území ČR a  útvary s územně vymezenou působností. Činnost policie řídí Policejní prezidium v čele s policejním prezidentem.

Útvary s územní působností Struktura Policie ČR Policejní prezidium Policie České republiky Náměstek pro SKPV Náměstek pro vnější službu Náměstek pro ekonomiku Krajská ředitelství PČR Územní odbory PČR Útvary s celostátní působností

Krajská správa policie Okresní ředitelství policie Policie v České republice Výchozí situace před

Policie v České republice Výchozí situace před

Policie v České republice Cílový stav k Krajské ředitelství PČR Územní odbor PČR

Policie v České republice

Policie ČR – organizační změny  Vnitřní organizační strukturu policie - 2 úrovně:  Policejní prezidium ČR  Krajská ředitelství policie  územními odbory  obvodní oddělení  policejní stanice  Na zmíněných územních odborech zůstal pouze výkon tzv. základních policejních činností, veškeré podpůrné činnosti, zejména personální, logistické či ekonomické, jsou nově zajišťovány z krajské úrovně.  Zrušení úrovně okresních ředitelství - zrušeno cca 320 systemizovaných služebních míst ředitelů, jejich zástupců a vedoucích kanceláří okresních ředitelství. (Předpokládaná úspora na mzdových prostředcích se pohybuje kolem 120 mil. Kč ročně.)  Tato místa byla následně využita zejména pro posílení přímého výkonu služby, zajištění nových úkolů policie a personálního obsazení nově budovaných krajských ředitelství policie.

 14 krajských ředitelství  policistů celkem (rok 2004)  policistů celkem (rok 2009)  policistů celkem (rok 2013) dle rozhodnutí vlády z 12. září 2012  občanských zaměstnanců (rok 2004) Policie v České republice

Vývoj měsíčního hrubého služebního příjmu příslušníka PČR

Systém financování a hospodaření Policie ČR

Krajské ředitelství PČR Územní útvary Policie ČR

Zdroje financování Policie ČR  Státní rozpočet  Kapitola státního rozpočtu stanovené výdajové limity  Rezervní fond  FKSP  Dary  Dary od fyzických a právnických osob  Sdružené prostředky (koefinancování potřeb společně se samosprávou).  Dotace z Evropských strukturálních fondů

 Informace o výdajích souvisejících se zabezpečením fungování Police ČR podává kapitola státního rozpočtu 314 Ministerstvo vnitra. Dle návrhu kapitoly 314 SR  Výdaje na Policii ČR za rok 2012 činily 27,8 mld. Kč  Výdaje na Policii ČR za rok 2011 činily 28,6 mld. Kč  Výdaje na Policii ČR za rok 2010 činily 34,6 mld. Kč  Výdaje na Policii ČR za rok 2009 činily 33,7 mld. Kč  Výdaje na Policii ČR za rok 2008 představovaly 35,1 mld.  Výdaje na Policii ČR za rok 2007 představovaly 34 mld. Kč z celkových 54,3 mld. za resort ministerstva vnitra.  Výdaje na Policii ČR za rok 2006 představovaly 32,5 mld. Kč z celkových 51,2 mld. za resort ministerstva vnitra. Rozpočet Policie ČR

Vývoj policejního rozpočtu v letech

 Z celkových výdajů na Policii ČR největší díl představují platy zaměstnanců ostatní běžné výdaje Výdaje na financování programů reprodukce majetku Rozpočet Policie ČR

Výdaje Policie ČR (2010) – závěrečný účet

Rozpočet Policie ČR Výdaje Policie ČR ( závěrečný účet)

Rozpočet Policie ČR Výdaje Policie ČR (2012 – návrh kapitoly SR)

Nedostatky v hospodářském zabezpečení resortu – výchozí situace  centralizace ekonomického řízení a zabezpečení  finanční prostředky poskytnuté polici nebyly dostačující  materiální vybavení policie zastarávalo, a bylo na nízké úrovni  dlouhodobý program „Rekondice Policie ČR, byl pro nedostatek prostředků redukován, přehodnocen a nakonec zastaven  obnova modernizace a rozvoj materiálního zabezpečení ministerstva včetně policie byly prováděny krátkodobě, z roku na rok

Nový model ekonomického řízení  Od ledna 2009 začala policie fungovat podle nového modelu ekonomického řízení, který je naprosto odlišný od bývalého systému.  Krajská ředitelství policie se nově stala organizačními složkami státu, které jsou samostatnými účetními jednotkami.  V praxi to přináší klíčovou změnu spočívající v tom, že krajská ředitelství policie mají větší možnost disponovat finančními prostředky na vlastní odpovědnost tam, kde je to z jejich pohledu nejvíce potřeba (možnost více zohlednit místní potřeby).

Hospodaření Policie ČR s omezeným rozpočtem na rok 2013  snížení počtu vedoucích příslušníků na úrovni krajských ředitelství policie, v rámci útvarů policie s celostátní působností a na Policejním prezidiu České republiky;  omezení potřeby přesčasové služby v policii nad 150 hodin ročně;  vytvoření podmínek pro alternaci služebních míst pracovními, zejména v oblasti správních činností policie;  další snížení počtu služebních míst na Policejním prezidiu. Schválená opatření

Civilní řízení a demokratická kontrola Veřejná kontrola P ČR a její realizace

Veřejná kontrola Policie ČR  Odborná Inspekce ministra vnitra Supervize  Laická občané media neziskové organizace

Veřejná kontrola Policie ČR  Legislativní cestou  Rozpočtem  Cestou kontroly představitele výkonné moci  Svým vlastním kontrolním orgánem  Ustanovenými komisemi ad hoc V parlamentním systému demokratické vlády je veřejná kontrola policie prováděna následujícími cestami:

Ekonomie zločinu Ekonomické souvislosti vnitřní bezpečnosti

Vývoj škod celkové kriminality v ČR (mil. Kč) mil. Kč Ekonomické souvislosti vnitřní bezpečnosti

Vývoj škod celkové kriminality v ČR (mil. Kč) Ekonomické souvislosti vnitřní bezpečnosti

Vývoj škod celkové kriminality v ČR (mil. Kč) Ekonomické souvislosti vnitřní bezpečnosti

 Výše zjištěných škod – tis. Kč (-6,1%, tis. Kč),  Výše zajištěných škod – tis. Kč (-80,7%, tis. Kč)  Každoročně na silnicích zemře na silnicích kolem 1000 osob.  Dalších více než čtyři tisíce jich skončí s těžkým zraněním a téměř třicet tisíc lidí s lehkým zraněním, - to jsou znepokojující čísla.  Odhaduje, že dopravní nehody způsobí každoročně společnosti socioekonomickou ztrátu ve výši padesát miliard korun ročně, z toho třicet osm miliard jsou škody na zdraví (2006).

Dopravní nehody a jejich ekonomický dopad Ekonomické souvislosti vnitřní bezpečnosti

Dopravní nehody a jejich ekonomický dopad Ekonomické souvislosti vnitřní bezpečnosti

Náklady kriminality

Reforma Policie ČR Nová Policie

Nová policie Reforma Policie ČR  10 pilířů  služba veřejnosti Community Policing policisté musejí být hrdí na své povolání a musejí být dobře ohodnoceni občané by měli mít důvod být hrdí na svého policistu Služba, profesionalita, hrdost Co bylo plánováno zpracování návrhu zákona a rozeslání do vnitroresortního připomínkového řízení: září 2007 rozeslání návrhu zákona do meziresortního připomínkového řízení: listopad 2007 předložení návrhu zákona vládě: prosinec 2007 předložení návrhu zákona Parlamentu ČR: jaro 2008 nabytí účinnosti zákona:

Reforma policie Nová Policie – 10 pilířů

Projekt P 1000  modernizace prvních 300 služeben za rok , za rok 2008 – 180 celkem do 2010 – cca 4.mld.Kč  otevřené recepce  pojízdné policejní služebny pro vyřizování dopravních přestupků  Internet za rok 2008 byl zvýšen počet služeben s internetem z 9,8 % na 99,5 %! Policejní služebna – místo důvěry a bezpečí

Personální oblast Péče o policisty V roce 2012 byl průměrný plat policisty Kč. Zajímavé srovnání naleznete na stránce: ‎

Policie ČR – mzdové náklady (2010)

ZÁVĚR  Policie ČR uspokojuje jednu ze společenských potřeb – ochrana vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku.  Z pohledu budování a transformace jejího ekonomického systému došlo k zásadním změnám, které se projevily především ve větší autonomii Krajských ředitelství policie.  Veřejná bezpečnost a veřejný pořádek a jeho ochrana mají neodmyslitelně i svůj ekonomických význam.