PROGRAM ZAČÍT SPOLU  V programu Začít spolu je kladen důraz na vlastní volbu dítěte, na výchovu ke zvídavému zájmu o učení a k řešení problémů, na komunikaci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce MATEMATIKA Kroužek matematických.
Advertisements

Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Základní umělecká škola V. Petrželky, Edisonova 90, Ostrava – Hrabůvka
Třída RÁKOSNÍČCI ZŠ a MŠ Újezd, p.o.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
(CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM…nový projekt…aktuální téma…) CO PŘINÁŠÍ PRAVIDELNÉ ČTENÍ DÍTĚTI? vytváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem podílí se na emočním.
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Výtvarné setkání v MŠ II.
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
VÍTÁME VÁS u přijímacího řízení pro školní rok 2014/2015 Praktická škola jednoletá Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Rozdíly mezi osobnostmi
Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání
Zdravá škola.
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
Hrové chování.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Průřezová témata.
Matematika v předškolním vzdělávání
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Dejme dětem prostor ke hraní Eva Nováková. předpokladem je ponechat volbu vlastního námětu, cíle i prostředků, tj. zachovat volnou hru podstatná je schopnost.
KLUB POHÁDKA Dům dětí a mládeže Praha Stodůlky. Dopolední blok pro rodiče s dětmi Klub Pohádka je určen pro rodiče s dětmi od 1 – 3 let. Cíl klubu: zapojení.
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA HOVORČOVICE
S krtkem do vesmíru Průvodce světem techniky CZ.1.07/1.3.00/ S Krtkem do vesmíru.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Odloučené pracoviště NAD PLOVÁRNOU Statutární zástupce školy Mgr. Božena Suchánková Vedoucí učitelka Věra Kopečná.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
HVM – RVP PV a hudební činnosti v MŠ Osnova pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Hračky Zbožíznalství 3. ročník Hračky - slouží ke hře dětí i dospělých - mají za úkol u dítěte: a) upoutat jeho pozornost b) zabavit jej c) rozvíjet.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY 2. část Mgr. Irena Kudláčková.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Metodické materiály a pomůcky
Grafomotorika - Vrba ve větru
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
, Pedagogická fakulta MU
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Jemná motorika, koordinace ruky a oka
Konflikt, koření života
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Rybolov – poznej svou značku
S knížkou do života – BOOKSTART
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
ZVÍŘECÍ KABÁTKY KDO KTERÝ OBLÉKÁ?.
Hra na barevná auta III. Jaroslava Růžičková.
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
S knížkou do života – BOOKSTART
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
MOTORIKA II JEMNÁ MOTORIKA
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Sázíme brambory do řádku
Dělíme se o pizzu Sociabilita .
Postavičky z přírodnin
Transkript prezentace:

PROGRAM ZAČÍT SPOLU  V programu Začít spolu je kladen důraz na vlastní volbu dítěte, na výchovu ke zvídavému zájmu o učení a k řešení problémů, na komunikaci a kooperaci s ostatními dětmi i dospělými v daném prostředí i na práci zaměřenou k individuálním cílům.  Program je sestaven tak, aby vyhovoval individuálním potřebám dětí, je zde kladen důraz na rozvíjení jejich schopností, znalostí a dovedností a účast rodiny.  Program vytváří základy pro postoje, znalosti, dovednosti a schopnosti dětí jako jsou: - Přijímat změny a aktivně se s nimi vyrovnat, - kriticky myslet a umět si vybírat, - rozpoznávat problémy a řešit je, - být tvůrčí a mít představivost, - vzájemně spolupracovat a být tolerantní k individuálním, kulturním a etnickým odlišnostem.

DOMÁCNOST V centru Domácnost probíhají především nápodobivé a námětové hry z oblasti rodinného života. Děti si hrají, napodobují dospělé a učí se různým sociálním rolím. Rozvíjí své schopnosti zvládat různé situace a chápat je. Nápodobivá hra je oblíbená spontánní činnost dětí

DRAMATICKÉ HRY Do centra Dramatické hry patří divadelní kostýmy, masky a velké zrcadlo. Také loutky, maňásci, loutkové divadlo, kulisy apod. Děti zde mohou hrát vlastní divadelní představení nebo krátké pohádky. Učí je to spolupráci s vrstevníky, rozvíjí představivost a fantazii. Dětem je dán co největší prostor pro jejich vyjádření.

HUDBA Hudba je jedním z nejbohatších zdrojů pro učení předškolních dětí. Centrum aktivity s množstvím rytmicko-melodických nástrojů Orffova instrumentáře, které jsou přístupné dětem, je soustředěno kolem klavíru. Pro děti je přirozené hraní her rytmických a melodických. Hudba pomáhá rozvoji dítěte ve všech oblastech. Děti od přírody rády tancují, zpívají a vytváří si vlastní pohyby.. Je to přirozená součást jejich hry. Ve školce je hudba součástí každodenního programu.

POKUSY A OBJEVY Probíhají zde pozorovací a pokusné činnosti ( např: klíčení semínka, pokusy se sněhem a ledem.) Mají tu k dispozici centimetr, pravítko, lupu, mikroskop a váhy pro zkoumání všeho zajímavého a neznámého.

DÍLNA Základním vybavením tohoto centra aktivity je stůl, dřevěná prkénka a odřezky, kostičky, kladívko, hřebíky, kleště, lepící páska, pilka, velké nůžky, prázdné špulky a korek. V dílně děti rozvíjí pracovní dovednosti. Společně zde přemýšlejí, navrhují a experimentují s materiálem a snaží se o spolupráci.

PÍSEK A VODA Děti zde staví stavby z písku, zkoumají jeho vlastnosti ( suchý, mokrý ), používají přírodniny. Ve vodě dělají pokusy – co plave, pouští lodičky a koupou panenky. Používají stůl s pískem nebo vodou, kbelíčky, lopatky, lodičky, formičky, klacíky, kamínky a přírodniny.

ATELIÉR Výtvarné činnosti poskytují malým dětem radost a uspokojení v mnoha oblastech, ale hlavně v dětech podporují tvořivost, zvědavost, představivost a činorodost. Ve výtvarném ateliéru zkoumají různé materiály. Užívají zde temperové, vodové a prstové barvy, modelínu, voskovky, křídu, lepidlo, nůžky a spoustu dalších materiálů, aby mohly experimentovat a vyzkoušet si nápady.

KNIHY A PÍSMENA Je to klidné místo na kreslení, nápodobu psaní, prohlížení knih a časopisů. Je zde umístěna knihovnička a stůl na práci. Knihy a písmena je prostor, kde děti mají vnímat psanou a mluvenou podobu písma a manipulovat s knihami a písmeny a samy se poznenáhlu s písmeny seznámit a postupně je poznávat na základě tvaru.

MANIPULAČNÍ A STOLNÍ HRY Při hrách procvičující jemnou motoriku,děti pracují s malými předměty, většinou na stole a podložce. Různé hry pro rozvoj jemné motoriky pomáhají rozvíjet různé aspekty osobnosti dítěte a učí děti soustředit se na tvar a velikost a na vztah částí a celku. Společenské stolní hry využívají znalost barev, množství a schopnost srovnávat, vedou děti k dodržování pravidel a sebeovládání. Upevňují základní matematické představy a pojmy.

KOSTKY Kostky děti velmi přitahují, protože tu mohou být vysoce aktivní a tvořivé. Při hře s kostkami si děti upevňují znalosti z matematických představ, velikost, tvar, poloha směr a mnoho dalšího. Rozvíjí svou hrubou i jemnou motoriku, učí se manipulovat a vyvažovat, používají přiměřeně své svaly a také se učí pracovat ve vymezeném prostoru a spolupracovat. Při hře s kostkami je velice snadné pozorovat jazykový rozvoj dětí a vyvíjející se vztahy ve třídě i mnoho dalších oblastí.