P RAKTICKÉ PROBLÉMY, KTERÉ MOHOU VZNIKNOUT ZÁKLADNÍM PRAKTICKÝM ŠKOLÁM A ŽÁKŮM S LMP ZAŘAZENÝM DO BĚŽNÝCH ŠKOL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od integrace k inkluzi Mgr. Jitka Topičová , Chomutov.
Advertisements

Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
MATURITNÍ GENERÁLKA 2010 Jedinečná příležitost pro studenty i učitele středních škol připravit se na změnu maturitní zkoušky v roce 2011 tisková konference.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Maturita 2017 YMNÁZIUM BLANSKO Základní informace o maturitní zkoušce v roce 2017.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP Vzdělávání ředitelů středních škol Kraje Vysočina Téma: Prezentuje: Ing. Josef Crha, ředitel SŠT Žďár nad.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tematické setkání k TVORBĚ INDIVIDUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PLÁNŮ
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
„Řemesla s techniky začneme od píky“
ZMĚNY V RVP ZV SOUVISEJÍCÍ S ODSTRANĚNÍM PŘÍLOHY 2 RVP ZV UPRAVUJÍCÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S LEHKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM MŠMT 21. října 2015.
Název školy: MŠ a ZŠ , Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Slovní úlohy o společné práci
Plánování ve školní tělesné výchově
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 1 – Množiny – teorie
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Občanské soudní řízení I.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Význam utkání v sportovních hrách
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
PODPORA ŽÁKŮ S OMJ V PRAXI: MOŽNOSTI, PŘEKÁŽKY A INSPIRACE
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Slovní úlohy o společné práci stejný čas
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Slovní úlohy o společné práci
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
KURIKULUM PRO VŠECHNY R. Votavová /
Občanské soudní řízení I.
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Občanské soudní řízení I.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Věcné učení První pomoc
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Rovnice s neznámou ve jmenovateli
Lineární funkce a její vlastnosti
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Grafy kvadratických funkcí
Slovní úlohy o společné práci − 3
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

P RAKTICKÉ PROBLÉMY, KTERÉ MOHOU VZNIKNOUT ZÁKLADNÍM PRAKTICKÝM ŠKOLÁM A ŽÁKŮM S LMP ZAŘAZENÝM DO BĚŽNÝCH ŠKOL

I. stupeň nyníI.stupeň prakticképorovnání Celková dotace hodin = =118 ČJ9 -10 – = 426 – = 34 M5 – 5 – = = 25 PRV2 – = 7 PŘ2 – 2 = = 4 VL = 2 = 13 PČ = = ZINF = = 2 AJ = = !!! TV = = 15

2.st. ZŠ nyní2.st. ZŠPrporovnání ČJ = = M = = AJ = = DJ0 – 2 – 2 -2 = = OV = = 4 Z2 – 2 – 1 -2 = = 4 D = = 4 PŘ = = 5 F2 – 2 -2 – 1 = = 4 CH = = 1 ZINF = = 4 PČ = = !!! TV = = CELKOVÉ ČASOVÉ DOTACE =122

P OZNÁMKY Naukové předměty: Nově:dějepis a výchova k občanství - 11 Fyzika, zeměpis, přírodopis,chemie - 21 Nově disponibilních hodin: – lze rozhodit do různých předmětů Časové dotace zůstávají: Vynechány některé předměty – jde mi o ukázku „slučitelnosti“ rozvrhů

D ISPONIBILNÍ HODINY -lze využít: 1 – změnit druhý jazyk na více hodin prvního jazyka (většinou AJ) 2 – hodiny speciálně pedagogické péče (logopedie, zdravotní tělocvik, nácvik psaní na pichtově stroji……) 3 – doplnit hodinami z celku člověk a práce (pracovní činnosti - toto opět bude muset doporučovat ŠPZ – není jasné proč?

S PECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ INTERVENCE Hodiny z disponibilní časové dotace, které jsou v rozvrhu třídy využity k výuce českého jazyka, budou pro žáka s přiznaným podpůrným opatřením využity v rámci jeho IVP k zařazení předmětu speciálně pedagogické péče jako je např. logopedická péče. -dle vyhlášky se jedná o 3 hod/týden – málo -není jasné, jak se bude úvazek sp. pedagoga počítat, neboť to může být každý rok jinak a také se může vše měnit během roku přistěhováním či odstěhováním žáků

O RGANIZAČNÍ ZÁLEŽITOSTI -dělení hodin -krácení hodin – ne 45 minut,ale méně (autisti, děti s ADHD…)- realizace skoro nulová (budou se ty děti válet vzadu na koberci, bude s nimi asistent odcházet někam?, a kdo bude asistovat dětem, které asistenta mají,ale nemusí se jim krátit hodiny)

P RODLOUŽENÍ DOCHÁZKY - v kterém ročníku? (nyní se chce, aby k tomu došlo u žáků z praktických,co jsou na prvním stupni a přešli by na základní) - je to vlastně propadnutí (dítě změní kolektiv? Nebo zůstane ve své kmenové třídě?)

P OROVNÁNÍ UČIVA 7.ročník základní školy-práce s lineárními rovnicemi.Žáci umí pracovat se zlomky,převádějí na společ. jmenovatele., Pythagorova věta, záporná čísla, desetinná čísla a numerace s nimi. 7.ročník praktické – žáci počítají do milionu.Sčítají a odčítají písemně, učí se písemně násobit a dělit jednociferným dělitelem.Neznají zlomky ani desetinné číslo.Nepracují se zápornými čísly.Mocninu a odmocninu neberou v žádném ročníku.

K LASIFIKACE -nejasnosti v tom, jak se mají žáci klasifikovat, pokud dosahují pouze minimální úrovně -mohou dostat jedničky a dvojky? -slovní hodnocení musí být převáděno na známku -kdo bude mít a kdo ne splněné povinné základní vzdělání? -jak střední škola pozná, zda se jedná o žáka, který byl vzděláván podle IVP v minimálním rozsahu RVP ZV?(zatím se do přihlášky nepíše)

S OCIALIZACE 1.stupeň by nemusel přinášet výraznější problémy – jeden učitel ve třídě stále, děti si ještě tolik nevšímají odlišností, jsou hravé 2.stupeň – střídání učitelů, zaměření učitelů na výkon, žáci začínají více vnímat odlišnosti – šikana, nevšímání si. -dítě s LMP nezažije úspěch, musí se stále někomu vysvětlovat, proč za polovinu práce dostane stejnou známku

O RGANIZACE V HODINĚ -můžou se tyto děti zapojit např. do skupinového vyučování? Kdo je bude chtít ve skupině? Dostane známku za účast? -podobně např. v TV (LMP dlouhodobě ani nechápou pravidla her, jsou motoricky nešikovní…) -jestliže by jedna část třídy měla fyziku a LMP (třeba dva žáci) český jazyk, jak by to bylo organizačně (jako malotřídky?) a kdo by je učil (fyzikář češtinu?)

D ALŠÍ AKTIVITY VE ŠKOLE -dítě s LMP nemá ambice se zapojit do soutěží, protože nejsou určeny pro něj -v současnosti existují soutěže jen pro žáky s LMP (zdravotnická, sálová kopaná, atletický 4 boj, floorbal apod).Zde se srovnávají zase se sobě rovnými – mají často problémy s pravidly, tak se pravidla zjednodušují jen pro ně – vybíjená apod. Mají jiné motorické schopnosti. Ve zdravotnických soutěžích jsou jednodušší otázky,vyžadují se pouze několikaslovné odpovědi.

S TŘEDNÍ VZDĚLÁVÁNÍ -dosud tzv. „Éčkové obory“ (kuchař, cukrář, zemědělec, aranžér, zámečník, prodavač, zahradník, zedník, čalouník, autoopravář, truhlář, dřevař, …..) -dle nové vyhlášky již zde nebudou moci být spojeni LMP žáci s těmi méně úspěšnými ze základní školy (tyto obory zaniknou nebo se velmi omezí – internáty,problém pro chudší nebo závislé na rodičích) -problém pro spoustu hraničních žáků, kteří nezvládají učivo středních učilišť (sníží se opět již tak snížená úroveň?)