Zahájení: Přítomni členové zastupitelstva: Kvapilová Eva, Pokorný Michal, Studený Václav ml.,Ing. Votruba Rudolf, Zeman Miloš Omluveni: Kazetský Václav,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Voda jak ji neznáme Povolení k nakládání s vodami k Ing. Jana Zmeškalová.
Domovní přípojky kanalizace 1. Projektová dokumentace a stavební povolení 2. Realizace domovní přípojky.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Veřejné zasedání 18. března 2013 Přítomni členové zastupitelstva: - přítomno X ze X členů zastupitelstva – zastupitelstvo je usnášeníschopné - ostatní.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Kontinuita akreditačního procesu: přechod od stávajícího k novému systému JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_242_TÉMA_ Doklady a evidence Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Místní rozpočtové jednotky
Mgr. Michal Matouš Katedra správní vědy a správního práva, PrF MU
Domovní elektrická instalace
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
12. Zasedání Zastupitelstva obce Nezvěstice
Seminář pro příjemce OPVK
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Stavební uzávěra základní informace
Občanské soudní řízení I.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Zpráva o uplatňování územního plánu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Pozemkové úpravy.
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Program na podporu lesních ekosystémů
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Občanské soudní řízení I.
Smlouvy s developery Obecná východiska
Občanské soudní řízení I.
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
Sociální a dostupné byty
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Transkript prezentace:

Zahájení: Přítomni členové zastupitelstva: Kvapilová Eva, Pokorný Michal, Studený Václav ml.,Ing. Votruba Rudolf, Zeman Miloš Omluveni: Kazetský Václav, Nešetřil Karel - přítomno 5 ze 7 členů zastupitelstva – zastupitelstvo je usnášeníschopné. Ostatní – podle prezenční listiny Ověřovatelé zápisu: Kvapilová Eva, Zeman Miloš

Zahájení: PROGRAM: 1. Zpráva o činnosti starosta, místostarosta, kontrolní výbor, kulturní komise 2. Návrh na zřízení sociální komise 3. Kalkulace stočného Zřízení věcného břemene 5. Záměr prodeje nepotřebného a nepoužitelného majetku obce 6. Různé, závěr

Organizační opatření: Na základě upozornění Svazu měst a obcí ČR (SMO) je nutné, aby hlasování členů zastupitelstva bylo v zápise zaznamenáváno a následně zveřejňováno jmenovitě. Z textu upozornění SMO: "Je ovšem třeba vyjít z teze, že za každé jednání, ať již ve funkci člena zastupitelstva, či jiné funkci na radnici, případně v běžném občanském životě je třeba nést odpovědnost. Zůstává jen na právním řádu, v jaké rovině tato odpovědnost bude zakotvena (občanskoprávní, správněprávní či dokonce trestněprávní). Pokud jde o hlasování na zastupitelstvu, principiálně by se mělo vycházet z toho, že zastupitel hlasuje v zájmu obce, kterou platně ve spojení s ostatními zastupiteli na základě pověření voličů reprezentuje. Sám o ničem nerozhoduje, pouze ve spojitosti s ostatními kolegy rozhoduje kolektivní orgán obce - zastupitelstvo. Zastupitel hlasuje a teprve jeho prostřednictvím rozhoduje kolektivní orgán. Jestliže převažují osobní zájmy zastupitele nad zájmy obce, respektive při hlasování zastupitel vědomě upřednostní své osobní zájmy, pak samozřejmě musí nést i osobní odpovědnost." Obec je zcela oprávněná jmenovitá hlasování jak zaznamenávat, tak je také zveřejňovat. Na tyto údaje nedopadá ochrana osobních údajů, zejména proto, že nejde o soukromé projevy hlasujících členů zastupitelstva, ale o projev jejich veřejné funkce a veřejného působení.

Zpráva o činnosti: Dne 14. října bylo zastupitelstvo na pracovním jednání seznámeno s tím, že účetní obce Kristýna Němcová se dopustila zpronevěry. Bez souhlasu a vědomí vedení obce si na svůj bankovní účet zasílala prostředky z účtu obce a to celkem ,--Kč. K činu se v plné míře doznala. Zpronevěřené prostředky byly odeslány z účtu obce, nijak se netýkaly dotace na kanalizaci. Zaúčtovány byly ale jako výdaje na kanalizaci. Bylo na ni podáno trestní oznámení a v současnosti je trestně stíhána odborem hospodářské kriminality PČR Kladno. Vůči obci podepsala prohlášení o uznání dluhu a jeho splátkách, které bylo formulováno právníkem. První splátkou je její mzda za měsíc říjen 2013.

Zpráva o činnosti: Přijatá opatření: seznámen audit (odbor finanční kontroly StřČ kraje, zabezpečena dočasná výpomoc ve vedení účetnictví obce, od nastoupila nová účetní – Kateřina Melišíková, opatření v organizaci účetní služby ke zlepšení možnosti kontroly,

Opatření v oběhu účetních dokladů Prvotní doklad Faktura, stvrzenka, smlouva Zápis do evidence/spisové služby (účetní) Kontrola, pokyn k vyřízení (starosta, místostarosta) Úhrada Příkaz k úhradě, hotovost z pokladny (účetní) - vazba na prvotní doklad = možnost zpětné kontroly - Zaúčtování (účetní) - Zápis MD/D - Schválení účetní operace (starosta, místostarosta) - Kontrola - výběrově (audit, finanční výbor, kontrolní výbor)

M ÍSTOSTAROSTA Kontrolní výbor Finanční výbor Kulturní komise

- Obec má možnost (podobně jako např. Kralupy nad Vltavou) úplně zrušit vybírání poplatků za svoz komunálního odpadu - odpadla by tím povinnost každoročně vybírat poplatek, vymáhat nedoplatky a sledovat je v účetnictví; - Opatření je možné realizovat jednoduše – zvýšením daně z nemovitostí – tu vybere finanční úřad a výtěžek zašle obci; - - Podle ustanovení § 12 zákona o dani z nemovitostí lze daňovou povinnost zvýšit koeficientem 2, 3, 4, nebo 5 – s výjimkou daně z orné půdy, zahrad, sadů, trvalých travních porostů; - - Potřebovali bychom tak získat cca ,-- Kč; - - Zjistím u finančního úřadu přesně výnos daně podle jednotlivých kategorií a potom se zeptáme občanů, zda by s takovou úpravou souhlasili.

-Zatím nedořešená je záležitost okolo možnosti otevření pískovny v severní části katastru obce; -- na minulém veřejném zasedání jsme projednávání této problematiky odložili, místostarosta požadoval, aby návrh pana Maurera byl opatřen ověřeným podpisem, - Bohužel od té doby zůstala záležitost na mrtvém budu, -Zvážíme, zda se obyvatel obce zeptat na jejich názor společně s anketou o zrušení poplatků za svoz komunálního odpadu - Anket by byla vodítkem pro rozhodování zastupitelstva – nebudeme jí dodávat pro každého do schránky, ale každý, kdo bude mít zájem se zúčastnit bude mít možnost si anketní lístek vyzvednout a vyjádřit se. Případně připojíme další důležité otázky, ke kterým by se sazenští měli vyjádřit.

-Kanalizace je podle smlouvy a stavu na staveništi před dokončením a na Vodoprávním úřadu je podána žádost o povolení zkušebního provozu -Zkušební provoz je v podstatě takovou předkolaudací, která stanoví podmínky provozování po dobu jednoho roku a pokud budou splněny, bude povoleno trvalé užívání, -Domovní přípojky, které bude dělat stavba, musí být podle smlouvy dokončeny do 30 dnů od zahájení zkušebního provozu, -Individuálně se může připojit každý, kdo má s provozovatelem (=obcí) uzavřenu smlouvu o odvádění splaškových vod, -Tento týden budeme požadovat zahájení výstavby objednaných přípojek, zatím bez „ostrého“ připojení, - „Ostré“ připojení bude možné ihned po povolení zkušebního provozu, -Každý, kdo si přípojku objednal, dostane termín a rozpočet, ve kterém vyznačí a podpisem potvrdí, co skutečně bylo provedeno – z toho bude vycházet výpočet úhrady a fakturace, -Firma bude fakturovat obci a obec (po slevě) platbu za přípojku přefakturuje.

-Kanalizace - Žádal jsem občany, aby od 1. listopadu obecnímu úřadu nahlásili závady, které je potřeba do konce stavby odstranit, - Sazená má 325 obyvatel, z nich podstatná část o stavbě kriticky diskutuje, ale připomínky jsem dostal od pěti z nich, - Nafotografoval a sepsal jsem všechny nedostatky, které jsem v obci zaznamenal, předal je stavbyvedoucímu a podle smlouvy bude úhrada faktury samozřejmě provedena až po jejich odstranění.

V působnosti obce je vydávání různých vyhlášek, nařízení a jiných právních aktů, které ukládají občanům nejrůznější povinnosti. Není reálné v takových dokumentech stanovovat všechny varianty a možnosti, kdy by přijaté ustanovení bylo vůči některým občanům nebo skupinám obyvatel nepřiměřeně tvrdé. Aby se předešlo problémům, došlo zastupitelstvo obce k závěru, že je vhodné zřídit sociální komisi, která by na základě odůvodněné žádosti posoudila a navrhla v jednotlivých případech možnost zmírnění nebo prominutí některých povinností vůči obci. Případně by komise na základě žádosti řešila možnost poskytnutí věcné nebo jiné sociální pomoci občanům, kteří se dostali do problematické životní situace. Na základě návrhu komise by rozhodl starosta obce o poskytnutí úlev nebo sociální pomoci potřebným občanům obce.

Návrh usnesení: Zastupitelstvo obce schvaluje zřízení sociální komise, v jejímž čele bude z titulu funkce stát místostarosta obce a nejméně dva členové (paní Blanka Šedivá a Jana Knoflíčková), kteří budou na základě žádostí odůvodněných žádostí občanů obce posuzovat a starostovi obce navrhovat opatření k poskytnutí úlev nebo sociální pomoci potřebným občanům. Pro hlasovalo: _____, proti ____, zdrželi se hlasování _____.

Podle ustanovení zákona č. 274/2001Sb., o vodovodech a kanalizacích, a prováděcí vyhlášky č. 428/2001 Sb., je provozovatel kanalizace povinen provést, projednat a zveřejnit kalkulaci stočného pro následující kalendářní rok. Obec nemá zatím skutečné podklady o nákladech, které bude nutné na provoz kanalizace vynaložit. Vycházíme z údajů, které jsou v technické dokumentaci, ve stavebním povolení a z předpokládaných údajů o počtu připojených nemovitostí a obyvatel. A samozřejmě jsme pro kalkulaci použili zkušenosti a hodnoty nákladů u obcí, které kanalizaci podobného rozsahu již delší dobu provozují. Skutečné náklady budou v účetnictví obce přesně sledovány a vyhodnocovány a na tomto základě bude vyhodnocen a ekonomicky uzavřen první rok provozování – tedy zkušební provoz, který bude schválen vodoprávním úřadem.

Obec SAZENÁ: Kalkulace stočného pro rok Materiál Kč 1.2Pitná voda převzatá Chemikálie Ostatní materiál Energie 2.1Elektrická energie Mzdy 3.1Přímé mzdy Ostatní osobní náklady Ostatní přímé náklady 4.1Odpisy a prostředky obnovy majetku

4.2Opravy infrastrukturního majetku Ostatní provozní náklady externí Ostatní provozní náklady ve vlastní režii Výrobní režie Správní režie CELKEM Vypouštěné vody celkem za rok v m Cena vypouštěné vody za m 3 bez DPH 20,68 Cena vypouštěné vody za m 3 včetně DPH 25,02

Návrh usnesení: Zastupitelstvo obce schvaluje návrh kalkulace stočného pro rok 2014 ve výši 25,02 Kč za 1 m 3 vypouštěné splaškové vody. Pro hlasovalo: _____, proti ____, zdrželi se hlasování _____.

Firma RWE GasNet, s.r.o. podala k obci Sazená žádost o zřízení věcného břemene k plynovodní přípojce v celkové délce 12 m k parcele č (Gabriela a Miloslav Kalinovi – starý obchod). Věcné břemeno se zřizuje úplatně za Kč 500,--. Plný text návrhu Smlouvy je přílohou tohoto zápisu. Návrh usnesení: Zastupitelstvo obce schvaluje návrh na uzavření smlouvy o zřízení věcného břemene s firmou RWE GasNet s.r.o pro plynovodní přípojku k parcele č v k. ú. Sazená. Pro hlasovalo: _____, proti ____, zdrželi se hlasování _____.

Zastupitelstvo obce posoudilo možnost prodat majetek, který ke své činnosti nevyužívá a ani nepředpokládá jeho využití do budoucnosti. Konkrétně se jedná o starou hasičskou zbrojnici – stavbu bez čísla popisného na stavební parcele č. 145 v katastrálním území Sazená. Předmětem prodeje je stavební pozemek i stavba na něm stojící. Výtěžek prodeje bude plně použit ke zhodnocení majetku obce. Jedná se o stavbu o jednom nadzemním podlaží se sedlovou střechou, postavenou v roce Stavba má samostatnou přípojku elektrické energie. Stavba je umístěna na stavebním pozemku st. 145 o výměře 30 m2.

Obec vyhlašuje zámysl tento majetek prodat za těchto podmínek: nabyvatelem může být pouze fyzická osoba - občan, který je (v době podání nabídky a v době podpisu smlouvy) přihlášen k trvalému pobytu v obci Sazená; každý zájemce může podat pouze jednu nabídku; nabídkové řízení se uskuteční obálkovou metodou – zájemce předloží osobně nebo doporučenou poštou obci (Obec Sazená, Sazená 1, Velvary) nejpozději do 23. prosince 2013 do 12:00 hodin svou nabídku v zapečetěné obálce se zřetelným označením HASIČSKÁ ZBROJNICE SAZENÁ - NEOTVÍRAT; kupující nese všechny náklady spojené s uzavřením kupní smlouvy a se vkladem do katastru nemovitostí; minimální kupní cena činí ,--Kč; kupní cena musí být uhrazena v období mezi podpisem smlouvy a před vkladem do katastru nemovitostí; Prohlídka stavby je možná po dohodě v termínu do

Návrh usnesení: Zastupitelstvo obce schvaluje návrh prodej hasičské zbrojnice na parcele st. 145 v k. ú. Sazená za podmínek stanovených v tomto zápise. Znění záměru bude zveřejněno na úřední desce obce po dobu nejméně 15 dnů. Pro hlasovalo: _____, proti ____, zdrželi se hlasování _____.