Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Vendula Babou č ková. ORGANIZA Č NÍ FORMA „ vn ě jší uspo ř ádání organiza č ních a didaktických podmínek vyu č ování, v nich ž se realizuje výchovn.
Advertisements

FORMY EDUKACE Beharková Natália. Forma studia: bakalářské kombinované 4. semestr.
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
Vyučovací a výchovné činnosti učitele - složka didaktického procesu, podstatou je interakce učitele a žáka učitele a žáka - spojení vyučovacích činností.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Plánování ve školní TV Zpracoval: Ondřej Šimko. Plánování ve školní TV je záměrná a cílevědomá činnost učitele k stanovení co nejracionálnějšího způsobu.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Pohybové hry s gymnastickou stuhou Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_147_Pohybové.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Cvičení na trampolíně (skoky) - I. díl Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_153_Cvičení.
Výroba adventního věnce SEBEOBSLUHA. PROJEKT CZ.1.07/1.3.00/ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.2.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s Číslo projektu: CZ. 1
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
Plánování ve školní tělesné výchově
Uplatňování didaktických zásad ve školní tělesné výchově
zpracovaný v rámci projektu
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vyučovací a výchovné činnosti učitele TV
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Úvodní lekce. Vstup do předmětu Sportovní hry I - basketbalu
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Bylinková zahrádka I. – Jak připravit bylinkový čaj
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Najdi jarní květinu, která se nachází jen jednou
Didaktika sportovních činností
Zvuky hudebních nástrojů
Grafomotorika - geometrické tvary
Co se ztratilo a co to způsobí ?
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
3. Metody pedagogické diagnostiky
VÝROBA ŚÍPKOVÉHO ČAJE sebeobsluha.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Život v rybníce Jana Kučerová.
Tělesná výchova na ZŠ praktické
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
seminář k Teorii a metodice výchovy
Andragogika Vzdělávání.
Pedagogika školního sportu
Obrázková básnička Jazyk a řeč.
Tělesná výchova patří do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví (stejně jako Výchova ke zdraví) učivo je členěno do samostatných a na sebe navazujících etap.
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Poznávací schopnosti, zrakové vnímání
Analýza vyučovacího procesu v ZŠ praktických v České republice
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
JAZYK A ŘEČ Poznávací schopnosti – ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ, UČENÍ
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Jak parkovat auta Radka Knotková.
Co si vezmu na….
Rozlišování obrazných znaků a symbolů, grafické vyjadřování
Centra kolegiální podpory
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Barevné korálky vnímání.
RIZIKA PŘI ZIMNÍCH SPORTECH
Vztah k životnímu prostředí
Hudební nástroje vnímání.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Tématický plán – 13. lekce Teorie didaktika základní gymnastiky Praxe cvičení s tyčí a na žebřinách

Didaktika základní gymnastiky Vychází ze současných poznatků didaktiky tělesné výchovy. Didaktika (teorie vyučování) tělesné výchovy je „zkoumání zákonitostí výchovně vzdělávacího procesu, všech jeho vnitřních i vedlejších činitelů i vztahů mezi nimi.“ (Rychtecký, 2000).

Základní činitelé vyučovacího procesu Určení cíle, úkolů, programu, obsahu (projekt výchovy a vzdělání) Žák (věk, pohlaví, zdatnost apod.) Vyučovací činnost učitele (řídící, iniciační, komunikační apod.) Prostředí a podmínky (materiální, sociální, právní a jiné)

Cíle gymnastiky Vzdělávací (formativní, informativní) Výchovné (všeobecné, specifické) Zdravotní (kompenzační, hygienické).

Vyučovací styly Vyučovací styl je vymezený model chování učitele, ve kterém je podstatné kolik rozhodnutí provede sám učitel a kolik přenese na žáka, skupinu, třídu.

Vyučovací styly v ZG příkazový reciproční (např. cvičení dvojic: jeden žák cvičí, druhý pozoruje, opravuje) praktický (např. žák si určí počet opakování cviku) s nabídkou (např. žák si volí z nabídky překonání překážky - podlézt, přelézt, přeskočit) se samostatným objevováním (např. vybraným žákem řízená tvorba a realizace rozcvičení s hudbou)

Vyučovací metoda Vyučovací metoda je účelné uspořádání a výběr učiva i způsob interakce zaměřená na výchovu jedince, skupiny, třídy. Výběr konkrétní metody nebo jejich kombinace jsou často závislé na: připravenosti žáků (metody motivační, expoziční, fixační, diagnostické) fázi motorického učení (metody seznamovací, nácvičné, zdokonalovací, zpevňovací) cvičebním obsahu (metody slovní, názorné, praktické)

Didaktická forma Didaktická forma je vnější uspořádání podmínek pro vyučování v určitém časovém úseku a prostředí. Dělí se na: organizační formy (povinná, nepovinná, doplňková, zájmová) sociálně interakční formy (hromadná, skupinová, individuální).

Základní gymnastika Základní organizační formou gymnastických pohybových činností je cvičební jednotka (vyučovací jednotka) Podle základního plnění cíle se rozlišují jednotky nácvičné kondiční rekreační soutěžní aj.

Další organizační formy ZG individuální domácí gymnastika tělovýchovné chvilky ve školách a na pracovišti výcvikové zájezdy a soustředění pobyt v přírodě víkendy zdravého životního stylu a jiné veřejná vystoupení a pohybové skladby se záměrem popularizace gymnastiky, náboru cvičenců, nebo jiného motivačního impulsu pro cvičence i diváky

Příklad cvičení s tyčemi (Wálová,1985)

Doporučená literatura HRČKA, J., KOS, B. Základná gymnastika.Bratislava. SPN, 1972 MUŽIK, V., KREJČÍ, M. Tělesná výchova a zdraví. Olomouc. Hanex 1997 RYCHTECKÝ, A.., FIALOVÁ, L. Didaktika školní tělesné výchovy. Praha. Karolinum,2000. ISBN SKOPOVÁ, M., ZÍTKO, M. Základní gymnastika. Praha. UK Praha, 2005, ISBN SVATOŇ, V. Gymnastika metodicky a hrou. Olomouc. Hanex 1995 SVATOŇ, V., TUPÝ, J. Program zdravotně orientované zdatnosti. Praha. NS Svoboda, s. ISBN VALIŠOVÁ, A., KOSˇIKOVÁ, H. Pedagogika pro učitele. Praha. Grada, 2006 WÁLOVÁ, Z. Gymnastika s hudebním doprovodem ve školní tělesné výchově. Praha.: SPN, 1985.