VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozdělení minerálních látek podle zastoupení v potravinách  Prvky (ML) majoritní – tvoří více než 1% - C,N,S,P,O,H  Prvky (ML) minoritní – tvoří 0,05.
Advertisements

Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Klimakterium Menopauza B. Trojanová. Menopauzální syndrom  Menopauza je přirozený proces, nastává mezi 40 – 60 lety ženy  Ztráta funkčnosti ženských.
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Nutriční rizika chudoby
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Anémie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Diferencované stravování
Název projektu: Moderní škola
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Osteoporóza.
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Diabetes mellitus.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vitamíny rozpustné ve vodě
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis

OBSAH: Co je to výživa a proč je důležitá Jednotlivé složky potravy Výživa seniorů, význam Faktory ovlivňující výživu seniorů Postupy k zajištění správné výživy seniorů

VÝŽIVA A JEJÍ VÝZNAM Výživa je věda, která se zabývá potravinami, živinami a dalšími látkami Dodává potřebné látky k růstu, výstavbě a obnově tkání Dodává energii, chrání před negativními vlivy prostředí Prevence nemocí, zkvalitnění života, umožnění veškerých aktivit Nesprávná výživa může urychlit nebo způsobit vznik nemocí př. vysoký krevní tlak, diabetes mellitus, infarkt myokardu, nádorové onemocnění aj.) …není důležité jenom množství, ale také složení potravin…

JEDNOTLIVÉ SLOŽKY POTRAVY Bílkoviny Sacharidy Tuky Vitamíny (C, D, B 9, B 12 ) Minerální látky (železo, zinek, vápník) Vláknina Pitný režim

BÍLKOVINY Funkce: Stavba a obnova tkání Podpora imunitního systému Podpora hormonální činnosti Tvorba erytrocytů Zdroj: Želatina 86g B ve 100g Maso, vejce Mléko, mléčné výrobky Luštěniny DDD: 1g bílkoviny / kg tělesné hmotnosti 10 – 15% dodávané energie potravou

SACHARIDY Funkce: Základní zdroj energie Stavební funkce (důležité pro rostliny) Důležité pro činnost nervového systému Hlavní zdroj energie pro svaly Zdroj: Složené sacharidy: Celozrnné pečivo, ovesné vločky Rýže, těstoviny, brambory Pohanka, zelenina Jednoduché sacharidy: Cukr, sladkosti, zákusky Ovoce Sladké nápoje (colové nápoje, šťávy…) DDD: 320g sacharidů / den 55 – 60% dodávané energie potravou

TUKY Funkce: Nejbohatší zdroj energie Důležité pro správnou funkci organismu Ochrana tělesných orgánů, kloubů, kostí Ochrana proti chladu Zdroj: Maso, mléko, mléčné výrobky, vejce Ryby (makrela, tuňák, losos, sardinky) Olej olivový, řepkový, sezamový, ořechový Semena, ořechy Nevhodný zdroj: Sádlo, škvarky Uzeniny, tučné masa, paštiky Sladkosti, sladké pečivo DDD: 70g tuku / den 30% dodávané energie potravou

VITAMÍNY A MINERÁLNÍ LÁTKY Z důvodu zvýšené nemocnosti ve vyšším věku je důležité množství vitamínů ve stravě nesnižovat, ale lehce zvyšovat Důležitý je zejména příjem vitamínu C, D, B 9, B 12 Lidé ve vyšším věku také trpí nedostatkem minerálních látek Jedná se zejména o železo, zinek a vápník

VITAMÍN C (kyselina askorbová) Funkce: Podpora činnosti mozku, imunitního systému Urychluje nervosvalové funkce a vstřebávání železa Důležitý pro obnovu tkání Snižuje pocit únavy Prevence proti nádorovému onemocnění Zdroj: Citrusové plody (citrón, pomeranč, grep), jahody, paprika, šípek… DDD: 60 – 200mg / den

VITAMÍN D (kalciferol) Funkce: Napomáhá tvorbě a růstu nových buněk Důležitý pro vstřebávání vápníku Podporuje činnost nervového systému Podporuje imunitní systém Důležitý pro mineralizaci kostí a zubů Zdroj: Sluneční záření Ryby (sardinky, losos, sleď, tuňák…) Některé mléčné výrobky Vejce Hovězí maso,játra DDD: 3 - 6ųg / den Ve vyšším věku až 10 ųg / den

VITAMÍN B 9 (kyselina listová) Funkce: Důležitý pro tvorbu červených krvinek Je jednou ze základních živin pro mozek a stimuluje imunitní systém Důležitý pro nervový systém, obrana proti depresím, strachu, úzkosti Zdroj: Játra, droždí, ořechy Zelená listová zelenina ( brokolice, kapusta, špenát, kedlubna…) Luštěniny, vejce, mléko, celozrnné obiloviny, ovoce (jahody…) DDD: 180 ųg / den

VITAMÍN B 12 (kobalamin) Funkce: Důležitý pro tvorbu červených krvinek Podpora funkce nervového systému Bez vitamínu B 12 jsou červené krvinky velké a nejsou schopny předávat kyslík buňkám Zdroj: Maso, vnitřnosti (játra, ledvinky, srdce), vejce Mléko, mléčné výrobky Na tvorbě vitamínu B 12 se podílejí střevní bakterie DDD: 1 – 2 ųg / den

ŽELEZO Funkce: Důležité pro přenos kyslíku Je stavebním prvkem pro enzymy Podílí se na ochraně organismu před radikály Důležité pro kognitivní funkce – vnímání, pozornost, schopnost se učit Nedostatek: Omezuje tělesnou výkonnost, narušuje termoregulaci Snížený příjem vede k sideropenické anémii (z nedostatku železa) Zdroj: Krev, vnitřnosti, maso, žloutek Luštěniny, mák, mandle, celozrnná mouka, obiloviny Brokolice, červená řepa, špenát DDD: Muži 10mg Ženy 18 mg

ZINEK Funkce: Podpora imunitního systému Udržuje normální stav kostí, pokožky Urychluje proces hojení ran Udržuje normální stav vlasů, nehtů, zraku Důležitý pro tvorbu inzulínu Prevence proti hypertrofii prostaty Zdroj: Maso, ryby, mléko Listová zelenina Droždí, meruňky, houby Semena dýně, slunečnice, pšeničné klíčky, ořechy DDD: 15mg / den

VÁPNÍK Funkce: Nutný pro tvorbu kostí a zubů Zajišťuje tvrdost a pevnost kostní tkáně Umožňuje správnou funkci srdce Snižuje nervosvalovou dráždivost Podílí se na tvorbě a vylučování žaludečních šťáv Zdroj: Mléko, mléčné výrobky Ořechy, mák, pažitka Luštěniny Obiloviny Květák, kapusta, brokolice… DDD: 800 – 1500mg / den

VLÁKNINA Funkce: Neposkytuje energii, ale má význam ve výživě, jako prevence závažných civilizačních chorob Urychluje peristaltiku střev Ovlivňuje vyprazdňování a chrání před chronickou zácpou Urychluje vylučování tuků a cholesterolu z těla Zvyšuje objem potravy (pocit nasycení) Zdroj: Celozrnné výrobky, obiloviny Luštěniny Brambory Ovoce a zelenina DDD: 30 – 35g / den

PITNÝ REŽIM S vyšším věkem se ztrácí pocit žízně Špatným zavodněním se zvyšuje riziko trombóz, zácpy, nepříjemný pocit v ústech, infekce močových cest, zmatenost, bolest hlavy Důležité je pravidelné popíjení nápojů během celého dne DDD: 1,5 – 2l / den Stolní vody kombinované s minerálními Ovocné a bylinkové čaje Přírodní ovocné šťávy Ředěné 100% džusy

VÝŽIVA SENIORŮ Často mají pocit, že na nich již nezáleží, že výživa není tak důležitá Častý výskyt nemocí s sebou přináší vyšší nároky na složení jídelního lístku, jeho množství, kvalitu Strava by měla být co nejpestřejší, pravidelná s důrazem na kvalitu Součástí správné výživy je dostatečný pitný režim, který je ve vyšším věku problematický

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝŽIVU SENIORŮ FAKTORY:DŮSLEDEK: Úbytek svalové hmoty, přírůstek tukové tkáně, snížená fyzická aktivita Tendence k obezitě Snížená sekrece slinSuchost v ústech – omezení příjmu potravy Atrofie chuťových pohárků, pokles chuti, čichové ostrosti, slábnoucí zrak Nezájem o jídlo, snížený příjem potravy, hubnutí Choroby dásní, ztráta zubů, špatně padnoucí zubní protéza Jednostranná výživa, preference jídel měkkých, často s vysokou energetickou hodnotou a nedostatkem vlákniny Pokles střevní peristaltikyZácpa, hemeroidy Snížená koncentrační schopnost ledvinDehydratace Pokles tolerance glukózy, vyšší riziko diabetes mellitus II.typu Obavy vyvolávající dietní předpisy – pokles příjmu stravy Sociální izolace, chybějící podpora rodiny, osamělost Lhostejnost k jídlu, pokles příjmu potravy Omezené finanční prostředkyKvalitativní i kvantitativní zhoršení výživy Omezená pohyblivostPotíže s nákupem jídla, jeho přípravou a samotným konzumem

POSTUPY K ZAJIŠTĚNÍ SPRÁVNÉ VÝŽIVY Strava by měla být pravidelná, rozvržení jídel dle individuálních potřeb Jíst alespoň 5x denně Servírovat malé porce, častěji, nehladovět (svačiny) Používat různé druhy koření Nevhodná je suchá strava – dostatek šťávy, měkká jídla Vhodné je jíst první hlavní chod a poté polévku Méně solit Zvýšit příjem vlákniny Dostatek kvalitních bílkovin (maso, vejce, mléko a mléčné výrobky) Dostatek ovoce (200g denně), zeleniny (300g denně) Dbát na organoleptickou hodnotu stravy – podpora chuti k jídlu Dbát na hygienu dutiny ústní Mnohdy je nutná úprava konzistence stravy (strava mletá, kašovitá) Kultura stolování – společnost, prostředí, vyvětraná místnost