Regionální pracoviště Jižní Čechy „Finanční možnosti čerpání z OPŽP 2014-2020 na vodní ekosystémy“ Prioritní osa 4 – Ochrana a péče o přírodu a krajinu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

Možnosti finanční podpory péče o doprovodnou zeleň komunikací Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Program rozvoje venkova 2014 – 2020 Opatření 8. Investice do rozvoje lesních oblastí a zlepšování životaschopnosti lesů.
Realizace společných zařízení pozemkových úprav v Olomouckém kraji 1.
zelená linka: Možnosti financování krajinné architektury z programů v gesci MŽP Agentura ochrany přírody a krajiny.
Operační program Životní prostředí. Finanční rámec OPŽP 2,6 mld. €
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Jihočeský kraj realizované projekty 1. Opatření ke zpřístupnění pozemků Realizátor stavby: Pobočka Prachatice Název: „Společná zařízení v katastrálním.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Prezentace pro jednání představenstva Krajské hospodářské komory Střední Čechy, konaného dne v Brandýse nad Labem – St. Boleslavi.
1 Právní stav územního plánu po vydání změny Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP,
Zelená stuha Možnosti financování projektů obcí MŽP.
Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství
AOPK ČR - Regionální pracoviště Jižní Čechy
II. TÉMA Platné právní předpisy na ochranu dřevin rostoucích mimo les a povolování kácení (metodiky, ČSN, dohody)
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Možnosti péče o zeleň v obcích i ve volné krajině
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Nejčastější důvody neakceptace žádosti v OPŽP
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Místní rozpočtové jednotky
Členská schůze MAS Nepomuk,
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Státní organizace.
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Stavební uzávěra základní informace
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Odpovědnost za poškození životního prostředí
OPŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
RIZIKO.
Programy MŽP a OPŽP na podporu výsadby a ošetřování stromů v krajině
Katedra biologie, PdF MU, Poříčí 7, , Brno
Benefit7.
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Pozemkové úpravy.
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Vodní plochy jako VKP z pohledu práva
RIZIKO.
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Štikovský rybník, k.ú. Štikov
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Program na podporu lesních ekosystémů
Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha,
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Územní plán s prvky regulačního plánu
Dotační programy odboru životního prostředí v roce 2019
Život bez střeva , Praha.
PŘÍLEŽITOSTI NOVÉ KRAJINY
Seminář o stavebním spoření
OP ŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Transkript prezentace:

Regionální pracoviště Jižní Čechy „Finanční možnosti čerpání z OPŽP na vodní ekosystémy“ Prioritní osa 4 – Ochrana a péče o přírodu a krajinu Ing. Zuzana Mičánová

Specifické cíle (SC): Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných CHÚ 4.2 – Posílit biodiverzitu 4.3 – Posílit přirozené funkce krajiny 4.4 – Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech Operační program životní prostředí – OPŽP Prioritní osa 4 – Ochrana a péče o přírodu a krajinu

4.1: ZAJISTIT PŘÍZNIVÝ STAV PŘEDMĚTU OCHRANY NÁRODNĚ VÝZNAMNÝCH CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ Podporované opatření: Zajištění péče o NP, CHKO, NPR, NPP (včetně OP) a lokality soustavy Natura 2000 (území národního významu) -péče o vodní útvary a mokřadní biotopy -péče zaměřená na podporu biodiverzity, podporu cílových stanovišť a druhů Opatření musí vycházet z plánovací dokumentace, tj. plánů péče, souhrnu doporučených opatření (SDO), záchranných programů a dalších relevantních dokumentů (př. veřejnoprávní smlouva). Podpora 85 %. Pro resortní organizace MŽP a orgány ochrany přírody v rámci opatření péče o lokality soustavy území Natura %.

Revitalizace rašeliniště u Soumarského mostu - NP Šumava NP Šumava obnovil vytěžené a odvodněné rašeliniště na okraji nivy Vltavy zaslepením odvodňovacích kanálů a překrytím otevřených ploch mulčem, který zamezil vysychání. Po několika letech došlo k obnovení přirozených rašelinotvorných procesů.

Revitalizace rašeliniště u Soumarského mostu NP Šumava – po realizaci

4.2: POSÍLIT BIODIVERZITU Aktivita Péče o vzácné druhy (ve volné krajině i urbanizovaném prostředí) a jejich biotopy vč. obnovy a tvorby těchto biotopů Opatření je zaměřeno na zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů dle vyhlášky č. 395/1992 Sb. v pl. znění v kategoriích kriticky ohrožený nebo silně ohrožený a druhy rostlin a živočichů uvedené v Červených seznamech* v kategoriích EX, CR (A, C1) - kriticky ohrožené. Opatření je zaměřeno na zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů dle vyhlášky č. 395/1992 Sb. v platném znění v kategorii ohrožený, a druhy rostlin a živočichů uvedené v Červených seznamech* v kategorii EN (C2) – silně ohrožený. Aktivita Péče o cenná stanoviště a jejich obnova a tvorba (př. rašeliniště) Speciální péče cílená na podporu vzácných druhů (i v urbanizovaném prostředí) a jejich biotopů* v kategorii kriticky ohrožené CR a EN ** (kriticky ohrožené a ohrožené) ; na biotopy* v kategorii VU ** (zranitelné) a biotopy* v kategorii NT ** (vyžadující pozornost). Podpora 85 % z celkových způsobilých výdajů. * Chytrý M. a kol.(2010): Katalog biotopů České republiky. AOPK ČR, Praha. ** Härtel H., Lončáková J. & Hošek M. (eds.) (2008): Mapování biotopů ČR. Východiska, výsledky, perspektivy.-AOPK ČR, Praha.

4.3. POSÍLIT PŘIROZENÉ FUNKCE KRAJINY Aktivita 4.3.1: Zprůchodnění migračních bariér pro živočichy a opatření k omezování úmrtnosti živočichů spojené s rozvojem technické infrastruktury Aktivita 4.3.2: Vytváření, regenerace či posílení funkčnosti krajinných struktur Aktivita 4.3.3: Revitalizace a podpora samovolné renaturace vodních toků a niv, obnova ekostabilizačních funkcí vodních a na vodu vázaných ekosystémů Aktivita 4.3.4: Zlepšování druhové a prostorové struktury lesů Aktivita 4.3.5: Realizace přírodě blízkých opatření vyplývajících z komplexních studií cílených na zpomalení povrchového odtoku vody, protierozní ochranu a adaptaci na změnu klimatu

Zprůchodnění migračních bariér pro živočichy, omezování úmrtnosti živočichů opatření sloužící ke zmírnění mortality živočichů související s rozvojem technické infrastruktury opatření na zprůchodnění migračních bariér pro vybrané druhy živočichů (př. obojživelníků), a to zejména na významných tahových cestách obojživelníků a na místech, kde dochází k úhynu kriticky a silně ohrožených druhů Podpora z OPŽP 75 %

odstranění migračních překážek na vodních tocích; výstavba nových rybích přechodů, zvýšení účinnosti stávajících rybích přechodů instalace opatření k usměrnění nebo přemístění ryb a na vodu vázaných obratlovců podporující jejich poproudovou migraci Podpora 75 %. Opatření vyplývající z „koncepce zprůchodnění říční sítě“ 100 %.

4.3.2: Vytváření, regenerace či posílení funkčnosti krajinných prvků a struktur Vytváření a obnova vodních prvků v krajině s ekostabilizační funkcí včetně nepravidelně zaplavovaných území (např. lužních lesů). Jedná se zejména o TŮNĚ, MOKŘADY A MALÉ VODNÍ NÁDRŽE (MVN). MVN neslouží k chovu ryb nebo slouží jenom k takovému chovu ryb, který neoslabí ekologické funkce nádrží (tzn. extenzivní chov ryb bez hnojení, přikrmování; neslouží k chovu drůbeže či vypouštění kachny divoké apod.) projekt výstavby nebo obnovy rybníků, mokřadů či tůní nemá za cíl pouze hydrologické funkce (např. akumulační, retenční apod.) – musí mít také přínos z hlediska biodiverzity

Podpora na tůně z OPŽP - 80 %. tůně neslouží k chovu ryb určené jsou zejména pro vodní rostliny, obojživelníky, vodní bezobratlí a měkkýše realizace se řídí standardy AOPK ČR Homo sapiens

Negativní příklad z praxe max. hloubka tůní 1,5 m mělkovodní část s hloubkou do 0,5 m by měla tvořit min. ½ plochy tůně u větších tůní (nad 300 m 2 ) by měly břehy s velmi pozvolnýmu sklony (1:10 až 1:20) tvořit alespoň ¼ obvodu tůně

Negativní příklad z praxe

BC K Domašínu (Rusko), Mokřad v Horním poli u Studené Založení prvků ÚSES (biocentra a biokoridory) nebo jejich části 100 % (kromě vodních nádrží – vždy 50 %). Podpora na mokřady z OPŽP 80 %

Rybník Lahodka Mirotice Podpora na rybníky z OPŽP nyní 50 % (i v případě ÚSES).

Rybník Nový Mlýn – k. ú. Dolní Světlá rok realizace 2014/2015, programovací období dotace na rybníky z OPŽP %, součástí projektu výstavba 2 tůní v nátokové části rybníka pozvolný přechod nátokové části do okolního terestrického prostředí

Rybník Hladový - k.ú. Matějovec pozvolný přechod břehů v nátokové části rybníka na souš litorální pásmo tvoří více než 20 % z celkové vodní plochy rybníka při Hn sklony v nátoku by měly u vodních nádrží být min. 1:8 ….

Negativní příklad z praxe rozhrnutí sedimentu v nivě je zásadně nežádoucí snižuje se retenční schopnost nivy zvyšuje se trofie lokality degradace lokality s negativními dopady na biodiverzitu v lokalitě nevhodné i z krajinářského hlediska

Návrh výstavby rybníka v ploché nivěnevhodná geomorfologie terénu sklony břehů v poměru 1:2 objem přesunuté zeminy převyšuje objem zadržené vody (poměr kubatury hrázového tělesa ku objemu zadržené vody cca 1 : 1) Negativní příklad z praxe

Takhle by rybník opravdu vypadat neměl!

Podpořené opatření z OPŽP – v krajině prostupné

4.3.3: Revitalizace a podpora samovolné renaturace vodních toků a niv, obnova ekostabilizačních funkcí vodních a na vodu vázaných ekosystémů REVITALIZAČNÍ ZÁSAHY NA VODNÍCH TOCÍCH (VT) - vytváření a obnova přírodě blízkých koryt VT zahrnujících eventuální odstranění dřívějších nevhodných úprav (opevnění dna, břehů, ohrázování, příčných překážek), OBNOVA ŘÍČNÍCH RAMEN a to včetně obnovy vhodných břehových porostů (podél toku i v přilehlé nivě) PODPŮRNÁ OPATŘENÍ NA VT A V NIVĚ umožňující proces RENATURACE (např. terénní úpravy dna a břehů včetně obnovy břehových porostů), díky němuž se zlepší ekologický stav vodních toků bez nutnosti plošně rozsáhlých investičních úprav VYTVÁŘENÍ A OBNOVA PRVKŮ POSILUJÍCÍ DRUHOVOU BIODIVERZITU vodních a na vodu vázaných organismů podpora 80 % 100% akce z Plánů oblasti povodí či Plánů dílčích povodí nebo Národních plánů povodí

Revitalizace Čenkovského potoka a výstavba tůní rok realizace 2015, k. ú. Čenkov u Malšic revitalizace cca 1 km napřímeného koryta Čenkovského potoka v nové trase zasypání původního koryta výstavba 5 tůní

Revitalizace Čenkovského potoka a výstavba tůní

4.3.5: Realizace přírodě blízkých opatření vyplývajících z komplexních studií cílených na zpomalení povrchového odtoku vody, protierozní ochranu a adaptaci na změnu klimatu Podpora opatření zamezující vodní erozi – opatření proti plošnému a soustředěnému povrchovému odtoku (užití travních pásů, průlehů apod.); stabilizace drah soustředěného povrchového odtoku (hrázky, terasy, svodné příkopy apod.); preventivní opatření jako zakládání či obnova mezí, remízů apod. Podpora 75 %

4.4. ZLEPŠIT KVALITU PROSTŘEDÍ V SÍDLECH Podporovaná aktivita : Revitalizace funkčních ploch a prvků sídelní zeleně Podporovaná opatření: Zakládání / obnova funkčně propojených ploch a prvků sídelní zeleně včetně vodních prvků a ploch zakládání a obnova ploch a prvků veřejné zeleně (parky, zahrady, uliční stromořadí, sady, aleje, lesoparky, remízy, průlehy; revitalizační zásahy a ošetření stromů) součástí může být obnova a zakládání doprovodných vodních prvků přírodě blízkého charakteru (tůní, mokřadů, průlehů a jiných terénních sníženin, částí vodních toků, drobných retenčních nádrží na srážkovou vodu apod.) – vše prostorově začleněné a funkčně provázané s realizovanými plochami zeleně, Obec dosahuje ke dni podání žádosti minimálního počtu 500 obyvatel.

rok realizace 2014 – 2015 vzniklo nové přírodě blízké koryto v intravilánu obce, které je šířkově a sklonově proměnlivé součástí úprav jsou i dvě průtočné vodní tůně Revitalizace Studenského potoka v k. ú. Studená

Revitalizace Studenského potoka – letecký snímek 2015

Revitalizace Studenského potoka Dotace na opatření % z celkových způsobilých výdajů Výdaje na vodní prvky – max. do výše 10 % z celkových způsobilých výdajů akce

OPRÁVNĚNÍ ŽADATELÉ kraje, obce, dobrovolné svazky obcí, organizační složky státu (u SC 4.2, 4.3, 4.4 kromě AOPK ČR; PÚ vůbec), státní podniky, veřej. výzkumné instituce, veřejnoprávní instituce, příspěvkové organizace, vysoké školy, školy a školská zařízení, nestátní neziskové organizace (o.p.s., nadace, nadační fondy, ústavy, spolky), církve a náboženské společnosti, podnikatelské subjekty, obchodní společnosti a družstva, fyzické osoby podnikající. – žadatelé se mohou lišit dle podmínek konkrétní vyhlášené výzvy Příjemce podpory musí být vlastníkem, nájemcem pozemku (jiný právní vztah k pozemku na úrovni vlastnictví či nájmu – př. právo hospodaření) nebo musí mít souhlas vlastníka pozemku s realizací opatření (investiční a staveb. záměry, výsadby dřevin), čestné prohlášení o vypořádání vlast. vztahů (neinvestiční a nestavební záměry).

KRITÉRIA PŘIJATELNOSTI PROJEKTU projekt musí obsahovat dostatečné zhodnocení stávajícího stavu území (biodiverzity a ekologické stability) a vliv průběhu realizace opatření na biodiverzitu a funkce ekosystémů a v případě existence negativních vlivů jsou navržena dostatečná opatření k jejich eliminaci či minimalizaci není v kolizi s ostatními zájmy chráněnými dle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny; realizace projektu nezpůsobí významný pokles biodiverzity v lokalitě a současně nedojde k nevratnému negativnímu ovlivnění či zásahu do biotopů ZCHD u ZCHÚ, není v rozporu s plánem péče o ZCHÚ, SDO pro lokality soustavy území Natura 2000 není v rozporu s ÚPD či schváleným plánem pozemkových úprav náklady akce, které přesahují 150 % NOO MŽP, nepřesahují 100 % dle Katalogu cen stavebních prací (URS) a současně jsou odůvodněny zvýšeným zájmem ochrany přírody a krajiny. minimální způsobilé realizační výdaje na projekt v rámci prioritní osy 4 jsou stanoveny na Kč (bez DPH)

HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Věcný obsah odpovídá HK zveřejněným v rámci dané výzvy a liší se dle SC a podporované aktivity. Lokalizace (I. zóna NP, NPR, NPP, II. zóna NP, ÚSES, území soustavy Natura 2000…). Přínos pro biologickou rozmanitost (degradovaná území s biotopem silně ovlivněným člověkem X území s vysokou ekologickou stabilitou – dle mapové vrstvy HET). Soulad se strategickými dokumenty (plány péče o ZCHÚ, SDO u EVL a PO …). Komplexnost a návaznost opatření (PD řeší systematicky ucelenou oblast nebo navazuje na jiná související již realizovaná opatření). Nákladovost (hledisko přiměřenosti nákladů vzhledem k efektům akce) – náklady dosahují max. 100 % NOO MŽP; max. 100 % ÚRS, v případě dražších opatření (více než 150 % NOO musí být zdůvodněny zvýšeným zájmem ochrany přírody a krajiny). Kvalita zpracování projektu z hlediska technického a technologického (vhodnost navrženého řešení, náročnost následné péče) – PD je optimálně navržen z hlediska naplnění cíle předmětu podpory a udržitelnosti, využívá nejlepší dostupné metody a znalosti…

PODMÍNKY PO UKONČENÍ REALIZACE AKCE u výsadeb dřevin a opatření, kde je zapotřebí úkon stavebního úřadu je 10letá udržitelnost akce, (uvedena i v nájemní smlouvě i v souhlasu vlastníka pozemku) po celou dobu udržitelnosti akce musí být dodržovány podmínky, které jsou součástí RoPD (následná péče, údržba, hospodaření na vodních nádržích...) AOPK ČR provádí i následné kontroly dodržování podmínek dotace, plnění pravidel udržitelnosti účelu dotace při nesplnění povinnosti udržitelnosti může být příjemci v krajním případě uloženo vrácení podpory nebo její části!

Přehled výzev pro rok 2016 Alokace plánované výzvy celkem Kč, UNIE Kč, Národní spoluf Kč

Jihočeská krajina budoucnosti ?

Děkuji za pozornost Zuzana Mičánová