OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U-1-006. Náročné životní situace Mgr. Marie Mikulcová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M Náročné životní situace Mgr. Marie Mikulcová.
Advertisements

ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Milan Stejskal Krajský koordinátor BESIP pro Kraj Vysočina Tel: , Nová koncepce dopravní výchovy Pro Kraj.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1. Požární ochrana Obor:Elektrikář.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_13.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
OŽIVOVACÍ TECHNIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
VY_32_INOVACE_36_Chodsko Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Horská služba ČR NONSTOP SOS
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.2 Bezpečnostní předpisy.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VIII NEBEZPEČÍ V DOMÁCNOSTI – KAMNA KOMÍNY VYPALOVÁNÍ TRÁVY AUTONOMNÍ HLÁSIČ KOUŘE PROPAN - BUTAN.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha.
Úraz není náhoda - úrazy dětí
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IV
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Hradec Králové, 17. září 2014.
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
První pomoc - bezvědomí
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
První pomoc. První pomoc Jak poskytneme první pomoc Musíme zjistit, jestli je zraněná osoba při vědomí. Zkusíme dotyčného oslovit, případně ho můžeme.
Neodkladná resuscitace
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Obvody a obsahy rovinných obrazců 3.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_IZOLACE PROTI RADONU_Z1
% % PROCENTA PŘEHLED UČIVA Milan Hanuš DOC PDF
ABLS Základní neodkladná resuscitace dospělých /Adult Basic Life Support (ABLS) pro studenty 3. ročníku před nácvikem T. Janota, 3. int. kl. VFN a 1.
NEJČASTĚJŠÍ PŘÍČINY POŽÁRŮ V BYTOVÝCH DOMECH
  Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková,
HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR Prezentace pro mateřské školy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S RŮZNÝMI DRUHY KRVÁCENÍ, VYSVĚTLIT, JAK POSKYTNOUT 1. POMOC. POPSAT ÚRAZ ELEKTRICKÝM PROUDEM A JAK SE PŘI NĚM ZACHOVAT.
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Věcné učení První pomoc
První pomoc.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM
Josef ryska, filip hubálek, filip pham, david kocanda
Transkript prezentace:

OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U-1-006

Náročné životní situace Mgr. Marie Mikulcová

CO dělat v případě ohrožení? Respektovat a snažit se získávat informace z oficiálních zdrojů (rozhlas, televize...) Respektovat a snažit se získávat informace z oficiálních zdrojů (rozhlas, televize...) Nerozšiřovat poplašné a neověřené zprávy Nerozšiřovat poplašné a neověřené zprávy Pomáhat sousedům, zejména starým, nemocným a nemohoucím lidem Pomáhat sousedům, zejména starým, nemocným a nemohoucím lidem Uvědomit si, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku Uvědomit si, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku Uposlechnout pokynů pracovníků záchranných složek Uposlechnout pokynů pracovníků záchranných složek

Nejčastější náročné situace Rozsáhlý požár Rozsáhlý požár Povodeň Povodeň Dopravní nehoda Dopravní nehoda Nezapomeňte, že ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM! Je proto nutné vědět, jak se v dané situaci správně chovat a znát základní pravidla první pomoci

CO dělat v případě požáru? Volat tísňovou linku 150 nebo 112 Volat tísňovou linku 150 nebo 112 Pokusit se oheň uhasit - hasicí přístroje, hydrant na chodbách Pokusit se oheň uhasit - hasicí přístroje, hydrant na chodbách Neodvětrávat prostory v nichž hoří, přístup vzduchu intenzitu hoření zvyšuje Neodvětrávat prostory v nichž hoří, přístup vzduchu intenzitu hoření zvyšuje Vytvořit ochranu těla nejlépe namočením oděvu Vytvořit ochranu těla nejlépe namočením oděvu Zastavit přívod plynu a vypnout elektrický proud Zastavit přívod plynu a vypnout elektrický proud Vzít si nejnutnější osobní věci a požárem ohrožený prostor opustit Vzít si nejnutnější osobní věci a požárem ohrožený prostor opustit

CO dělat v případě povodně? Připravit pytle a písek, těsnicí fólii a další stavební materiál na utěsnění nízko položených dveří a oken Připravit pytle a písek, těsnicí fólii a další stavební materiál na utěsnění nízko položených dveří a oken Přestěhovat cenné věci do vyšších pater, upevnit věci, které by mohla odnést voda Přestěhovat cenné věci do vyšších pater, upevnit věci, které by mohla odnést voda Na základě pokynů policie a záchranářů opustit včas ohrožený prostor Na základě pokynů policie a záchranářů opustit včas ohrožený prostor Nezapomenout na evakuační zavazadlo Nezapomenout na evakuační zavazadlo

CO dělat v případě dopravní nehody? Neprodleně zastavit vozidlo, Neprodleně zastavit vozidlo, vypnout motor vypnout motor Zajistit místo nehody (výstražný trojúhelník, blikající světlo) Zajistit místo nehody (výstražný trojúhelník, blikající světlo) Přivolat povinně policii, jestliže došlo ke zranění nebo usmrcení osoby nebo škodě nad ,- Kč Přivolat povinně policii, jestliže došlo ke zranění nebo usmrcení osoby nebo škodě nad ,- Kč Poskytnout adekvátní pomoc (poskytnutí první pomoci, zavolání pomoci na linku tísňového volání) Poskytnout adekvátní pomoc (poskytnutí první pomoci, zavolání pomoci na linku tísňového volání)

Neodkladná první pomoc POSTIŽENÝ NEREAGUJE Zajistěte průchodnost dýchacích cest POSTIŽENÝ REAGUJE DÝCHÁ NORMÁLNĚNEDÝCHÁ NORMÁLNĚ  Stabilizovaná poloha  Nezbytná další opatření  Pravidelná kontrola životních funkcí VOLAT 155 (112) DOSPĚLÝ Neodkladná resuscitace: 30 kompresí hrudníku na 2 umělé vdechy VOLAT umělých vdechů Stále nereaguje? 30 kompresí na 2 umělé vdechy Po 1 minutě VOLAT 155 Naléhavá opatření:  Zástava krvácení  Protišoková opatření VOLAT 155 DÍTĚ

Zdroje Rathauský, Z. Co dělat…Kapesní průvodce krizovými situacemi doma i v zahraničí. 2. vydání. Praha: Centrum pro bezpečný stát, Rathauský, Z. Co dělat…Kapesní průvodce krizovými situacemi doma i v zahraničí. 2. vydání. Praha: Centrum pro bezpečný stát, Beránková, M. První pomoc. 1. vydání. Praha: Informatorium, Beránková, M. První pomoc. 1. vydání. Praha: Informatorium, Weigel, O. Autoškola. 17. aktualizované vydání. Brno:CP Books, Weigel, O. Autoškola. 17. aktualizované vydání. Brno:CP Books,