Experimentální výuka na I. stupni ZŠ Mgr. Radim Pikner.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Klíčové kompetence Kompetence k učení Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Týmová práce v družstvech v Projektu Já, občan
Hodnocení škol a školských zařízení
Různé role zástupce ředitele školy
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Vzájemná hospitační činnost
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
(komentovaný přehled)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Zdravá škola.
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
2. přednáška Klíčové kompetence. RVP ZV normativně stanovuje pouze obecný rámec základního vzdělávání a umožňuje školám profi1ovat se pomocí školních.
Průřezová témata klíčových kompetencí
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Pedagogická diagnostika
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
U ČÍME SE UČIT Zavádění klíčové kompetence k učení do škol Jan Jersák.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Didaktika přírodopisu 2
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
KOMPETENCE PRO ŽIVOT versus KLÍČOVÉ KOMPETENCE. Kompetence pro život Soubor vědomostí, dovedností a postojů. To co chce zaměstnavatel od zaměstnance (tedy.
Rámcový vzdělávací program (RVP) školní vzdělávací program (ŠVP) Zpracoval: Bc. Hromčík Adam Fakulta sportovních studii.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Kameny Příroda kolem nás.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Dva jsou víc než jeden CZ.1.07/1.2.23/
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
1. Vyhledej na internetu loga různých firem, zhodnoť je a porovnej
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_73
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Teorie a metodika výchovy seminář 1
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_31
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Experimentální výuka na I. stupni ZŠ Mgr. Radim Pikner

Potřeby  Roztříštěnost a nahodilost environmentálních témat v ŠVP pro první stupeň  Nedostatečná metodická podpora v podobě výukových materiálů  Nedostatečné materiální vybavení  Nedostatečné využití areálu školy a školní zahrady ve výuce

Cíle projektu  Zlepšit materiální vybavení pro experimentální výuku  Podpořit práci žáků v kontaktu s reálným prostředím  Podpořit dlouhodobou a systematickou činnost žáků a mezipředmětový přístup  Zlepšit metodickou podporu učitelů I. stupně  Zatraktivnit vzdělávání v péči o životní prostředí a přírodních vědách  Standardizovat environmentální výuku ve všech třídách prvního stupně

Výstupy projektu  Pomůcky pro experimentální výuku  Sada pracovních listů a metodika

Podpora výuky klíčových kompetencí  Svět se velmi rychle mění  Neznáme potřeby trhu práce/potřebné znalosti a dovednosti za 20 let  Nezáleží tolik na znalostech/faktech  V kurikulu je třeba se soustředit na obecnější věci – kompetence  Nezáleží tolik na vzdělávacím obsahu jako na metodách a formách výuky  Ovlivňujeme postoje a dovednosti  Ideový problém uvnitř školy  Střet s tradičním pojetím vzdělávání  Problém hodnocení

Experiment

Bramborobraní

Experiment jako metoda výuky pro podporu kompetencí Kompetence k učení  žák samostatně pozoruje a experimentuje, získané výsledky porovnává, kriticky posuzuje a vyvozuje z nich závěry pro využití v budoucnosti – nabízené experimenty nabádají žáky, aby vyjadřovali svá očekávání, porovnávali je se skutečností zjištěnou pozorováním a kriticky hodnotili, co bylo příčinou zjištěných skutečností.  žák operuje s obecně užívanými termíny, znaky a symboly, uvádí věci do souvislostí, propojuje do širších celků poznatky z různých vzdělávacích oblastí a na základě toho si vytváří komplexnější pohled na matematické, přírodní, společenské a kulturní jevy – řešením experimentů se snažíme přivést žáky, ke zjištění, že v reálném světě neexistují oddělené a nesouvisející předměty, ale naopak komplexní problémy, vyžadující mnohostranné vzdělání

Kompetence k řešení problémů  žák samostatně řeší problémy; volí vhodné způsoby řešení; užívá při řešení problémů logické, matematické a empirické postupy – podporovány jsou zejména empirické vzorce řešení problémů typu pokus/omyl  žák ověřuje prakticky správnost řešení problémů a osvědčené postupy aplikuje při řešení obdobných nebo nových problémových situací, sleduje vlastní pokrok při zdolávání problémů – opakovaným řešením experimentů se snažíme vést žáky ke schopnosti poučení se z přechozích chyb a nefunkčních modelů práce  žák kriticky myslí, činí uvážlivá rozhodnutí, je schopen je obhájit, uvědomuje si zodpovědnost za svá rozhodnutí a výsledky svých činů zhodnotí – jelikož řada experimentů předpokládá skupinovou a týmovou spolupráci, je třeba se v těchto týmech předem domlouvat na vhodných postupech, navíc se při dlouhodobějších experimentech vyjasní týmové pozice vhodné pro jednotlivé žáky.

Kompetence sociální a personální  žák účinně spolupracuje ve skupině, podílí se společně s pedagogy na vytváření pravidel práce v týmu, na základě poznání nebo přijetí nové role v pracovní činnosti pozitivně ovlivňuje kvalitu společné práce - při dlouhodobějších experimentech se vyjasní týmové pozice vhodné pro jednotlivé žáky  žák přispívá k diskusi v malé skupině i k debatě celé třídy, chápe potřebu efektivně spolupracovat s druhými při řešení daného úkolu, oceňuje zkušenosti druhých lidí, respektuje různá hlediska a čerpá poučení z toho, co si druzí lidé myslí, říkají a dělají – pro zdárné vyřešení některých úkolů je třeba sdílet výsledky a spolehnout se na správnost výsledků jiných žáků  žák vytváří si pozitivní představu o sobě samém, která podporuje jeho sebedůvěru – společné řešení experimentů umožní poznat schopnosti jiných členů týmu, porovnat se a podpořit sebevědomí

Kompetence občanské  žák chápe základní ekologické souvislosti a environmentální problémy, respektuje požadavky na kvalitní životní prostředí, rozhoduje se v zájmu podpory a ochrany zdraví a trvale udržitelného rozvoje společnosti – při řízeném ovlivňování experimentů si žáci uvědomí citlivost organismů na zásahy člověka, změny prostředí a neschopnost zpětně napravit vlastní chyb Kompetence pracovní  žák používá bezpečně a účinně materiály, nástroje a vybavení, dodržuje vymezená pravidla, plní povinnosti a závazky, adaptuje se na změněné nebo nové pracovní podmínky – pro úspěšné řešení experimentů je třeba přesně dodržovat pravidla, v opačném případě se to jasně negativně projeví na možnostech úkoly vůbec dokončit.

Experimenty popsané a testované v rámci projektu 1. ročník  Barborky  Klíčení semen fazole 2. ročník  Vývoj motýla  Kalendář přírody  Podmínky pro život rostlin 3. ročník  Listonoh americký  Putování kapky vody  Vzduch všude kolem nás 4. ročník  Vzduch všude kolem nás i v nás  Pozorování stromu 5. ročník  Pěstujeme brambory  Stopy savců  Sledování vývoje žab

Smysl našich experimentů – co chceme žákům ukázat  rychlost přírodních jevů a tím i orientaci v čase a kalendáři  význam teploty a vlhkosti pro životní procesy  možnost ovlivňovat prostředí ve prospěch či neprospěch života organismů  nutnost přesnosti a preciznosti záznamů pro úspěch dlouhodobého pozorování  používání základních fyzikálních jednotek v běžném životě  význam jednoduchých matematických operací pro vyhodnocení a poznání procesů  závislost lidské existence na zdravém prostředí  …

Barborky

Fazole

Motýli

Děkuji za pozornost Projekt byl spolufinancován Zlínským krajem