Další záměry SPČR v oblasti energetiky Jakub Vít Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015.
Advertisements

Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Veřejná podpora, podpora de minimis a dočasný rámec Seminář pro žadatele – výzva č. 36 GG pro oblast podpory 1.2 Praha, 22. března 2010 Ing. Ivana Projsová.
1 „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ Teplárenství v ČR: možnosti a překážky dalšího rozvoje Miroslav Krejčů.
Vliv energetiky na životní prostředí regionů Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu Regionální energetické fórum Ústí nad Labem,
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
VNITŘNÍ TRH Základy evropského práva Martin Matějec Zima 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Problematika vtláčení biometanu do plynárenských sítí 1.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Společná obchodní politika Mgr. Oldřich Hájek. Obecná charakteristika SOP: Obecná charakteristika SOP: 7% populace, 24% světového produktu, 21% světového.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Alena Vitásková Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 15. května 2013.
Plyn – energie budoucnosti? Tomáš Varcop, CEO RWE Energie, s.r.o. innogy · Žofínské fórum·19 září 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Pojem přeměna obchodní společnosti
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Malé a střední podnikání
Společné a koordinované politiky EU
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Zpráva o uplatňování ÚP
Občanské soudní řízení I.
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
RIZIKO.
Město Valašské Meziříčí pro občany Chcete snížit náklady na domácnost
Zpráva o uplatňování územního plánu
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Obec Pstruží pro občany
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Nová Zelená úsporám - podpora obnovitelných zdrojů energie a úspor energie Infotherma Ostrava 22. ledna 2018 Ing. Lukáš Minařík Odbor energetiky a.
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
RIZIKO.
Školení – představitelé příspěvkových organizací
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
EVROPSKÁ UNIE.
Ing. Pavlína Tomková Odbor drážní a vodní dopravy
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Život bez střeva , Praha.
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
FINANČNÍ ZDROJE VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ 9. ledna 2019, Praha.
Energetický management budov
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Připravované změny vyhlášky o kvalitě dodávek elektřiny a vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou a další požadavky na „lokální“
Transkript prezentace:

Další záměry SPČR v oblasti energetiky Jakub Vít Svaz průmyslu a dopravy ČR

Podíl na celosvětové ekonomice v PPP Příběh dvou světů

Změny v EU Gross domestic productAgricultureIndustryManufacturingServices $ billions% of GDP High income 27, , EU6, , Zdroj: World Development Indicators 2014, THE WORLD BANK Zdroj: IEA/OECD

RAG ( ) – zachování termínu zahájení prací po podání žádosti – snížení intenzity veřejné podpory – nová mapa regionální podpory – maximální intenzita pro velké podniky může být 25 % EEAG ( ) – zjednodušení a vyjasnění interpretace pravidel EAG a GBER pro výpočet maximální míry podpory a úlev – výpočet způsobilých nákladů (vymezení investičních nákladů souvisejících s ochranou ŽP) EE(A)G – německý tanec s Evropou

GBER ( ) – zachování možnosti ad hoc pomoci i pro velké podniky – odstranění doporučení využívání bodového (scoring) systému pro všechny formy podpor – zrušení návrhu na omezení statusu MSP počtem let (ztráta nároku na podporu) – zrušení limitu 0,01 % HDP, který diskriminoval méně vyspělé státy a limit v absolutní hodnotě byl mírně navýšen (ze 100 na 150 mil. eur).

C ‑ 573/12 Ålands Vindkraft AB ( ) Vzhledem k výše uvedenému je třeba konstatovat, že taková právní úprava, jako je právní úprava dotčená ve věci v původním řízení, je s to omezit dovozy elektřiny, a zejména zelené elektřiny pocházející z jiných členských států, a je tedy opatřením s účinkem rovnocenným množstevním omezením dovozu, které je v zásadě neslučitelné s povinnostmi unijního práva plynoucími z článku 34 SFEU, ledaže lze tuto právní úpravu objektivně odůvodnit (v tomto smyslu viz zejména rozsudek Komise v. Rakousko, C 320/03, EU:C:2005:684, bod 69). Vzhledem k výše uvedenému je třeba připustit, že takový cíl spočívající v podpoře využívání obnovitelných zdrojů energie pro výrobu elektřiny, jako je cíl sledovaný právní úpravou dotčenou ve věci v původním řízení, je v zásadě s to odůvodnit případné překážky volnému pohybu zboží. Unijní právo však neharmonizovalo vnitrostátní režimy podpory zelené elektřiny, a členské státy proto v zásadě mohou omezit působnost takových režimů na výrobu zelené elektřiny na svém území. Vzhledem k výše uvedenému je třeba na druhou a třetí otázku odpovědět tak, že článek 34 SFEU nebrání takové vnitrostátní právní úpravě, jako je právní úprava dotčená ve věci v původním řízení, podle níž se obchodovatelné certifikáty vydávají výrobcům zelené elektřiny pouze za zelenou elektřinu vyrobenou na území tohoto státu a podle níž mají dodavatelé a určití uživatelé elektřiny povinnost předložit každoročně příslušnému orgánu určitý počet takových certifikátů v poměru k celkovému množství jimi dodané či spotřebované elektřiny, jinak budou muset uhradit zvláštní poplatek.

“The German government expects to get approval from Brussels in July, a deadline needed so that German industry can apply in time for exemptions from the green energy surcharge, a rebate the firms say they need to remain competitive internationally.”

Vstupní údaje Současné platby za OZE 495Kč/MWh Rozložení plateb Kategorie zákazníků Současné rozvrstvení plateb za OZE podle spotřeby Zadaný nárůst/ pokles plateb Požadované rozvrstvení plateb za OZE Výpočet podpory na hladinách VN a VVN mld Kč% Současná spotřeba kategorie VN a VVN MWh MODMW7,721007,72 Současá podpora za OZE495Kč/MWh MOPMW4,071004,07Celková podpora14,8mld. Kč VN a VVNMW14,77507,38Navrhovaná podpora50% Doplatek ze státní pokladny 7,38 Navrhovaná podpora VN a VVN7,4mld. Kč Součet 26,56 19,17

Co můžeme efektivně využít…

…jak trvat na rovnoprávném naplňování evropského práva změna přístupu k energetické efektivitě/intenzitě (nepočítá se s klimatickými podmínkami, s paritou kupní síly a měnovými kurzy, s odvětvovou skladbou ekonomiky) – český průmysl (a energetika) má nejvyšší energetickou účinnost ze všech oblastí lidské činnosti v ČR (přes 85 procent), neboť jeho podíl na HDP je 43 procent a podíl na koncové spotřebě celkové energie země je 36 procent. LCA přistupovat (na straně průmyslu) k probíhajícím změnám pozitivně, proaktivně a využívat jich využívat evropská pravidla státní pomoci a regionální podpory pasivně i aktivně vzhledem k distorzím jednotného trhu a hrozbě jeho rozpadu v podobě, jak jej známe, ČR jako malý členský stát musí principu „koncertu velmocí“ čelit odvahou přicházet s novými, inovativními řešeními v souladu s pravidly EU a posilováním efektivity veřejné podpory

cíle 27 % OZE a 40 % snížení emisí jsou pro všechny scénáře redukce spotřeby energie brány jako okrajové podmínky! Jinými slovy zvýšení energetické účinnosti nepřináší vůbec žádnou dodatečnou úsporu emisí CO2. Logicky, pokud chceme dosáhnout s nižší spotřebou energie stejné emise CO2, tak musíme eliminovat hlavně nízkouhlíková „paliva“. V první řadě tedy zemní plyn a hned za ním… jádro! absolutní čísla spotřeby primární energie pro tři podstatné scénáře – tzv. referenční (pouze současná opatření), GHG40 – úspora emisí 40 % „nákladově optimálním způsobem“ za předpokladu 27 % energie z OZE (implikuje cíl energetické účinnosti 25 %) a EE30 (tedy 40 % redukce emisí, 27 % OZE a 30 % cíl energetické účinnosti). pokud porovnáme scénáře GHG40 a EE30 v absolutních číslech, pak zjistíme… 2030 RefGHG40EE30Absolutní změna EE30/GHG40EE28Absolutní změna EE28/GHG40Absolutní změna EE30/EE28Absolutní změna EE28-EE30 Gross inland energy consumption ,671420,902-7,4%1469,232-4,2%-3,3%48,33 Solid fuels174155,208160,953,7%152,946-1,5%5,2%-8,004 Oil520502,84469,56-6,6%478,4-4,9%-1,8%8,84 Natural gas397344,596298,147-13,5%321,967-6,6%-7,4%23,82 Nuclear201200,598177,483-11,5%187,734-6,4%-5,5%10,251 Renewables320331,2316,48-4,4%310,72-6,2%1,9%-5,76 Kontrolní součet ,441422,62

Děkuji za pozornost Jakub Vít Svaz průmyslu a dopravy ČR