Rozdělení minerálních látek podle zastoupení v potravinách  Prvky (ML) majoritní – tvoří více než 1% - C,N,S,P,O,H  Prvky (ML) minoritní – tvoří 0,05.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
Advertisements

SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Klimakterium Menopauza B. Trojanová. Menopauzální syndrom  Menopauza je přirozený proces, nastává mezi 40 – 60 lety ženy  Ztráta funkčnosti ženských.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Minerální výživa rostlin Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
Anémie.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Název projektu: Moderní škola
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Osteoporóza.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Diabetes mellitus.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Vitamíny rozpustné ve vodě
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
Bylinky Šťovík kyselý Hana a Petr Ulrychovi Užívá se převážně zevně
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Letní pozdrav.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
KOSTRA.
Transkript prezentace:

Rozdělení minerálních látek podle zastoupení v potravinách  Prvky (ML) majoritní – tvoří více než 1% - C,N,S,P,O,H  Prvky (ML) minoritní – tvoří 0,05 – 1% - Ca,Fe,Zn,Na,K,Mg  Prvky stopové – méně než 0,05% - Si,Se,Mn,Mo,F,Co,I

Rozdělení minerálních látek z hlediska výživy  Prvky esenciální – pro organismus jsou nezbytné  Prvky neesenciální – organismu neškodí, ale není znám jejich přesný význam  Prvky toxické - škodí organismu, jsou jedovaté

Vápník  Patří mezi minoritní, esenciální prvky  Funkce - je nezbytný pro stavbu kostí, zubů, svaloviny, pro srážení krve  Nedostatek vede k osteoporóze (řídnutí kostí), snadněji dojde ke zlomenině, paradentóza, bolesti svalů, může vést k roztroušené skleróze  Spotřeba vápníku – dospělí: 0,8 – 1 g/den, dospívající děti: 1,5 g/den, zvýšená spotřeba u kojících a těhotných žen (až 2 g/den). Využitelnost vápníku se snižuje s věkem – problém osteoporózy u starších žen po menopauze

Vápník  Metabolismus vápníku je vázán na vitamín D, využitelnost vápníku v těle je vázána také na hořčík  Zdroj – mléko, mléčné výrobky, luštěniny, vejce, listová zelenina

Hořčík  Patří mezi minoritní, esenciální prvky, je pro zdraví člověka naprosto nezbytný  Funkce – je součástí svaloviny, podílí se na svalové činnosti, udržuje v rovnováze nervovou činnost, působí v ochranných procesech (antioxidační, antitoxický, protialergický, protizánětlivý, působí proti ionizujícímu záření), podílí se na srážení krve, na vylučování (činnost střev, močového měchýře)  Nedostatek – poruchy nervové soustavy, poruchy spánku, svalové křeče, mravenčení končetin, podílí se na snižování cholesterolu (je důležitý pro tvorbu enzymu lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu) – nedostatek vede k vyšší hladině cholesterolu

Hořčík  Spotřeba – muži – 350 mg/den, ženy – 300mg/den, kojící a těhotné ženy – 450 mg/den. Poměr příjmu vápníku : hořčíku by měl být 2:1, hořčík je také vhodné doplnit vitaminem C a skupiny B  Zdroj – luštěniny, obilniny, listová zelenina, ořechy, čokoláda (kakao), Dologran – zdroj vápníku a hořčíku (jemně mletý granulovaný dolomit)

Fosfor  Patří mezi minoritní, esenciální prvky  Funkce – podílí se společně s vápníkem na výstavbě kostí a zubů, je součástí ATP, podílí se na stavbě nukleových kyselin, je součástí fosfolipidů (tvoří buněčné membrány)  Nedostatek – vede ke svalové slabosti, bolesti kloubů. K nedostatku dochází zřídka, spíše může dojít k nadbytku. Nedostatek pouze u lidí se zažívacími poruchami, lidé trpící anorexií, alkoholici atd.

Fosfor  Nadbytek fosforu vede k porušení rovnováhy mezi vápníkem a fosforem a to následně vede k usazování vápníku ve tkáních. Nadbytek fosforu také zhoršuje vstřebávání železa.  Spotřeba – mg  Zdroj – tmavé maso, ryby, obilniny, luštěniny, - pozor např. na Coca-colu – nežádoucí vysoké množství P

Zinek  Patří mezi minoritní, esenciální prvky  Funkce – udržuje buňky ve zdravém stavu, je nezbytný k tvorbě bílkovin, DNA, stimuluje tvorbu inzulínu, správná funkce pohlavních orgánů, má vliv na imunitu  Nedostatek – k nedostatku dochází poměrně často – stravou dodáváme 6 mg /den, denní spotřeba je však mg. Vede k opoždění růstu, špatnému hojení, u plodů rozštěp páteře, snížení imunity (infekční onemocnění)

Zinek  Spotřeba – 10-20mg/den, při nádorových onemocněních je spotřeba až 180 mg/den  Zdroj – bohatým zdrojem jsou dýňová semena (denní spotřebu pokryje asi 8 g semínek), dále pšeničné klíčky a otruby, houby, med, ořechy, králík, kořenová zelenina

Draslík  Patří mezi minoritní, esenciální prvky  Funkce – pomáhá udržovat krevní tlak  Nedostatek – velká žíznivost, celková slabost, nedostatek draslíku se projevuje zejména při hyperfunkci štítné žlázy, při nadměrném pocení.

Draslík  Spotřeba – mg/den, zvýšená spotřeba po úporných vedrech, při odvodnění organismu, při průjmech atd.  Zdroj – luštěniny (fazole, hrách), vlašské ořechy, mandle, brambory, černý rybíz, listová zelenina, maso, paprika, sušené švestky

Sodík  Patří mezi minoritní, esenciální prvky  Funkce – nezbytný pro svalovou a nervovou činnost, společně s draslíkem reguluje hladinu vody v těle  Nedostatek – nedochází k němu, maximálně při nadměrném pocení.  Nadbytek - bývá problém, není žádoucí – vede ke zvýšení krevního tlaku  Spotřeba – mg/den,  Zdroj – masné výrobky a polotovary, kuchyňská sůl, minerální vody

Železo  Patří mezi minoritní, esenciální prvky  Funkce – nezbytný prvek, součástí hemoglobinu – váže se na něj kyslík a železo je přenašečem kyslíku po těle, 20% železa je v játrech, dále se nachází ve slezině, ve svalech. Železo je důležité zejména pro regeneraci krve, k tomu je také zapotřebí kyselina listová, vitamin C, kobalt a vitaminy skupiny B  Nepřítel železa je vysoký obsah mléka a mléčných výrobků ve stravě, sladkosti

Železo  Nedostatek – velmi častý, ženy při menstruaci ztrácí až 30 mg denně. Projev nedostatku – bledá a nezdravá pokožka, stavy slabosti, vypadávání vlasů, bolesti hlavy, gastritické potíže  Spotřeba –15 mg/den  Zdroj – melasa, játra, švestky, sušené meruňky, ořechy, semena slunečnic, dýní

Jod  Patří mezi stopové, esenciální prvky  Funkce – důležitý pro činnost štítné žlázy  Nedostatek – snížená funkce štítné žlázy, únava, spavost, pomalé reakce  Spotřeba – 0,15 mg/den  Zdroj – kvalitní voda, ryby, obilniny, jodizovaná sůl, višně, třešně, jod je možné jod také inhalovat

Křemík  Patří mezi stopové, esenciální prvky  Funkce – důležitý pro činnost srdce (snižuje hladinu cholesterolu), růst kostí zejména u dětí, udržuje zdravý vzhled vlasů, nehtů, pokožky, zubů (dodává pevnost a pružnost). Má protizánětlivé účinky,  Nedostatek – lámavost nehtů a vlasů, stárnutí kůže  Spotřeba – 5 mg/den  Zdroj – otruby, ovesné vločky, černý chléb, pivo, kopřiva, zejména přeslička rolní, kořenová zelenina

Mangan  Patří mezi stopové, esenciální prvky  Funkce – důležitý pro vývoj buněk, tvorbu krve a správné využití vitaminu B1, spolu s kobaltem zabraňuje šedivění vlasů. Snižuje obecně toxicitu řady sloučenin – např. dusičnanů.  Nedostatek – vitamin B1 může být při nedostatku manganu toxický  Spotřeba – 20 mg/den  Zdroj – čaj, kakao, jeřabiny, pepř, dále olivy, med, mořské ryby

Měď  Patří mezi stopové, esenciální prvky  Funkce – pomáhá při tvorbě myelinových vrstev (kolem nervových vláken), chrání před vředy, rakovinou žaludku, podílí se na tvorbě krve, tvorba kolagenu, podílí se lepším využití cukrů, tvorba melaninu (pigment kůže)  Nedostatek –chudokrevnost, zhoršení využitelnosti cukrů, ztráta pigmentu  Spotřeba – 2,5 mg/den  Zdroj – avokado, houby, ořechy, hovězí játra  Wilsonova choroba – neschopnost využít měď, měď se hromadí v játrech a je toxická

Použitá literatura: Co nám chybí, Jiří Janča, 1992

Děkuji za pozornost