Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo VY_32_Inovace_3374 Název Krycí soustava - kůže Téma hodiny Člověk - Kůže Předmět Přírodověda Ročník/y/ 5.A Anotace Materiál obsahuje stručné informace o lidském kůži. V závěru si žák ověří získané informace při doplňování vět. Očekávaný výstup Žák vnímá charakteristické znaky člověka, využívá poznatků o lidském těle k vysvětlení základních funkcí dané orgánové soustavy. Druh učebního materiálu Prezentace

2 Kůže Kůže se skládá ze tří základních částí, pokožky, škáry a podkožního vaziva. Pokožka je tvořena mnoha vrstvami buněk, které neustále rohovatí, odumírají a odlupují se. Součástí spodních vrstev pokožky je pigmentové barvivo, které chrání tělo před UV-zářením.

3 Škára je pružná vazivová část kůže, ve které se nachází nervová zakončení – čidla dotyku, chladu a tepla a také vlasové cibulky. Podkožní vazivo obsahuje tukové buňky, které složí jako zásobárna energie a jsou v nich rozpuštěny vitamíny A, D, E, K. V podkožním vazivu jsou také receptory tlaku a tahu.

4 pokožka škára podkožní vazivo

5 Funkce kůže Ochranná – chrání tělo.
Smyslová – jsou v ní uložena nervová zakončení. Termoregulační – udržuje stálou teplotu těla. Skladovací – zásoba tuku v podkožním vazivu. Vylučovací – škodlivé látky odchází z těla při pocení. Resorpční – přes kůži lze do těla dostat různé látky (v masti apod.)

6 Další kožní orgány Některé kožní choroby Vlasy a chlupy Nehty
Potní žlázy Mazové žlázy Mléčné žlázy Některé kožní choroby Bradavice Akné Kopřivka Lupénka Ekzém

7 Doplň věty Kůže se skládá z pokožky, škáry a podkožního vaziva.
Pokožka obsahuje zrohovatělé buňky a pigmentové barvivo. Ve škáře jsou nervová zakončení a vlasové cibulky. V podkožním vazivu jsou tukové buňky a receptory tlaku a tahu. Funkce kůže jsou: ochranná, smyslová, termoregulační, skladovací, vylučovací a resorpční.

8 Zdroje


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo"

Podobné prezentace


Reklamy Google