Rozdělení minerálních látek podle zastoupení v potravinách Prvky (ML) majoritní – tvoří více než 1% - C,N,S,P,O,H Prvky (ML) minoritní – tvoří 0,05 – 1% - Ca,Fe,Zn,Na,K,Mg Prvky stopové – méně než 0,05% - Si,Se,Mn,Mo,F,Co,I
Rozdělení minerálních látek z hlediska výživy Prvky esenciální – pro organismus jsou nezbytné Prvky neesenciální – organismu neškodí, ale není znám jejich přesný význam Prvky toxické - škodí organismu, jsou jedovaté
Vápník Patří mezi minoritní, esenciální prvky Funkce - je nezbytný pro stavbu kostí, zubů, svaloviny, pro srážení krve Nedostatek vede k osteoporóze (řídnutí kostí), snadněji dojde ke zlomenině, paradentóza, bolesti svalů, může vést k roztroušené skleróze Spotřeba vápníku – dospělí: 0,8 – 1 g/den, dospívající děti: 1,5 g/den, zvýšená spotřeba u kojících a těhotných žen (až 2 g/den). Využitelnost vápníku se snižuje s věkem – problém osteoporózy u starších žen po menopauze
Vápník Metabolismus vápníku je vázán na vitamín D, využitelnost vápníku v těle je vázána také na hořčík Zdroj – mléko, mléčné výrobky, luštěniny, vejce, listová zelenina
Hořčík Patří mezi minoritní, esenciální prvky, je pro zdraví člověka naprosto nezbytný Funkce – je součástí svaloviny, podílí se na svalové činnosti, udržuje v rovnováze nervovou činnost, působí v ochranných procesech (antioxidační, antitoxický, protialergický, protizánětlivý, působí proti ionizujícímu záření), podílí se na srážení krve, na vylučování (činnost střev, močového měchýře) Nedostatek – poruchy nervové soustavy, poruchy spánku, svalové křeče, mravenčení končetin, podílí se na snižování cholesterolu (je důležitý pro tvorbu enzymu lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu) – nedostatek vede k vyšší hladině cholesterolu
Hořčík Spotřeba – muži – 350 mg/den, ženy – 300mg/den, kojící a těhotné ženy – 450 mg/den. Poměr příjmu vápníku : hořčíku by měl být 2:1, hořčík je také vhodné doplnit vitaminem C a skupiny B Zdroj – luštěniny, obilniny, listová zelenina, ořechy, čokoláda (kakao), Dologran – zdroj vápníku a hořčíku (jemně mletý granulovaný dolomit)
Fosfor Patří mezi minoritní, esenciální prvky Funkce – podílí se společně s vápníkem na výstavbě kostí a zubů, je součástí ATP, podílí se na stavbě nukleových kyselin, je součástí fosfolipidů (tvoří buněčné membrány) Nedostatek – vede ke svalové slabosti, bolesti kloubů. K nedostatku dochází zřídka, spíše může dojít k nadbytku. Nedostatek pouze u lidí se zažívacími poruchami, lidé trpící anorexií, alkoholici atd.
Fosfor Nadbytek fosforu vede k porušení rovnováhy mezi vápníkem a fosforem a to následně vede k usazování vápníku ve tkáních. Nadbytek fosforu také zhoršuje vstřebávání železa. Spotřeba – mg Zdroj – tmavé maso, ryby, obilniny, luštěniny, - pozor např. na Coca-colu – nežádoucí vysoké množství P
Zinek Patří mezi minoritní, esenciální prvky Funkce – udržuje buňky ve zdravém stavu, je nezbytný k tvorbě bílkovin, DNA, stimuluje tvorbu inzulínu, správná funkce pohlavních orgánů, má vliv na imunitu Nedostatek – k nedostatku dochází poměrně často – stravou dodáváme 6 mg /den, denní spotřeba je však mg. Vede k opoždění růstu, špatnému hojení, u plodů rozštěp páteře, snížení imunity (infekční onemocnění)
Zinek Spotřeba – 10-20mg/den, při nádorových onemocněních je spotřeba až 180 mg/den Zdroj – bohatým zdrojem jsou dýňová semena (denní spotřebu pokryje asi 8 g semínek), dále pšeničné klíčky a otruby, houby, med, ořechy, králík, kořenová zelenina
Draslík Patří mezi minoritní, esenciální prvky Funkce – pomáhá udržovat krevní tlak Nedostatek – velká žíznivost, celková slabost, nedostatek draslíku se projevuje zejména při hyperfunkci štítné žlázy, při nadměrném pocení.
Draslík Spotřeba – mg/den, zvýšená spotřeba po úporných vedrech, při odvodnění organismu, při průjmech atd. Zdroj – luštěniny (fazole, hrách), vlašské ořechy, mandle, brambory, černý rybíz, listová zelenina, maso, paprika, sušené švestky
Sodík Patří mezi minoritní, esenciální prvky Funkce – nezbytný pro svalovou a nervovou činnost, společně s draslíkem reguluje hladinu vody v těle Nedostatek – nedochází k němu, maximálně při nadměrném pocení. Nadbytek - bývá problém, není žádoucí – vede ke zvýšení krevního tlaku Spotřeba – mg/den, Zdroj – masné výrobky a polotovary, kuchyňská sůl, minerální vody
Železo Patří mezi minoritní, esenciální prvky Funkce – nezbytný prvek, součástí hemoglobinu – váže se na něj kyslík a železo je přenašečem kyslíku po těle, 20% železa je v játrech, dále se nachází ve slezině, ve svalech. Železo je důležité zejména pro regeneraci krve, k tomu je také zapotřebí kyselina listová, vitamin C, kobalt a vitaminy skupiny B Nepřítel železa je vysoký obsah mléka a mléčných výrobků ve stravě, sladkosti
Železo Nedostatek – velmi častý, ženy při menstruaci ztrácí až 30 mg denně. Projev nedostatku – bledá a nezdravá pokožka, stavy slabosti, vypadávání vlasů, bolesti hlavy, gastritické potíže Spotřeba –15 mg/den Zdroj – melasa, játra, švestky, sušené meruňky, ořechy, semena slunečnic, dýní
Jod Patří mezi stopové, esenciální prvky Funkce – důležitý pro činnost štítné žlázy Nedostatek – snížená funkce štítné žlázy, únava, spavost, pomalé reakce Spotřeba – 0,15 mg/den Zdroj – kvalitní voda, ryby, obilniny, jodizovaná sůl, višně, třešně, jod je možné jod také inhalovat
Křemík Patří mezi stopové, esenciální prvky Funkce – důležitý pro činnost srdce (snižuje hladinu cholesterolu), růst kostí zejména u dětí, udržuje zdravý vzhled vlasů, nehtů, pokožky, zubů (dodává pevnost a pružnost). Má protizánětlivé účinky, Nedostatek – lámavost nehtů a vlasů, stárnutí kůže Spotřeba – 5 mg/den Zdroj – otruby, ovesné vločky, černý chléb, pivo, kopřiva, zejména přeslička rolní, kořenová zelenina
Mangan Patří mezi stopové, esenciální prvky Funkce – důležitý pro vývoj buněk, tvorbu krve a správné využití vitaminu B1, spolu s kobaltem zabraňuje šedivění vlasů. Snižuje obecně toxicitu řady sloučenin – např. dusičnanů. Nedostatek – vitamin B1 může být při nedostatku manganu toxický Spotřeba – 20 mg/den Zdroj – čaj, kakao, jeřabiny, pepř, dále olivy, med, mořské ryby
Měď Patří mezi stopové, esenciální prvky Funkce – pomáhá při tvorbě myelinových vrstev (kolem nervových vláken), chrání před vředy, rakovinou žaludku, podílí se na tvorbě krve, tvorba kolagenu, podílí se lepším využití cukrů, tvorba melaninu (pigment kůže) Nedostatek –chudokrevnost, zhoršení využitelnosti cukrů, ztráta pigmentu Spotřeba – 2,5 mg/den Zdroj – avokado, houby, ořechy, hovězí játra Wilsonova choroba – neschopnost využít měď, měď se hromadí v játrech a je toxická
Použitá literatura: Co nám chybí, Jiří Janča, 1992
Děkuji za pozornost