VY_32_INOVACE_CH.8.A.15-20 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
zdroj: zpracovala: Ema Conevová, VI.B
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Průmyslové plyny.
Energetické suroviny 5. ročník
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Zdroje uhlovodíků Ropa
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_426.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nerostné bohatství 4. ročník
Hořlavý kámen.
UHLÍ.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Chemie Tematická oblast:Organická chemie Téma:Organická chemie – fosilní paliva Ročník: ročník.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Fosilní paliva – Zemní plyn
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Fosilní paliva – Uhlí.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Energetické suroviny Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_13_PŘ5 _Energetické suroviny - uhlí TémaPŘ 5 Název školyPlavská.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.16_PALIVA Název: Paliva.
Topné plyny VY_32_INOVACE_17_328
Energetické suroviny - palivo
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.14_UHLÍK Název: Uhlík.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.13_pH Název: pH Číslo.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_52_INOVACE_ 08_ROZMANITOST PŘÍRODY ZŠ Zbytiny, okres Prachatice
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název: Rychlost chemické reakce
Uhlí.
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
VY_32_INOVACE_F.6.A ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.04_HMOTNOSTNÍ ZLOMEK.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_43_uhlí
Energetické suroviny 5. ročník
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název: Fosilní paliva Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Uhlovodíky/Fosilní paliva Vytvořeno:

UHLÍ Hnědá až černá hořlavá hornina. Získává se dolováním z povrchových nebo hlubinných dolů. Uhlí je tvořeno především z uhlíku, vody, sloučenin síry a dalších sloučenin. Se stářím roste i obsah uhlíku v uhlí. Uhlí rozdělujeme podle vývoje na několik druhů. S rostoucím obsahem uhlíku roste i kvalita uhlí. S kvalitou souvisí výhřevnost – množství tepla uvolněné jeho spalováním. Fosilními palivy označujeme nerostné suroviny, které vznikl y přeměnou odumřelých rostlin a těl bez přístupu vzduchu. Patří sem ropa, zemní plyn a uhlí.

ANTRACIT Nejstarší a tedy nejkvalitnější druh uhlí. Obsahuje % uhlíku. Používá se na vytápění a k výrobě chemikálií. ČERNÉ UHLÍ (kamenné uhlí) Vzniklo z organického materiálu v období prvohor. Obsahuje až 90% uhlíku. Těžba probíhá převážně v hlubinných dolech. Používá se jako palivo v energetickém průmyslu nebo jako surovina chemického průmyslu.

HNĚDÉ UHLÍ Podstatně mladší druh uhlí. Obsahuje méně než 73% uhlíku. Těží se především v povrchových dolech. Používá se jako palivo v domácnostech nebo v tepelných elektrárnách. Vzhledem k velkému obsahu sloučenin síry vzniká při spalování oxid siřičitý SO 2. Jaký vliv má vznik SO 2 na životní prostředí? Patří uhlí mezi obnovitelné zdroje?

Bezbarvá směs plynných látek. Obsahuje až 95% methanu. Běžně je bez zápachu, při distribuci se přidávají zapáchající látky pro jeho identifikaci. Většinou se nachází v přítomnosti ropy nebo uhlí. Má téměř dvojnásobnou výhřevnost než černé uhlí. Stlačený zemní plyn CNG se používá jako palivo pro pohon motorových vozidel. ZEMNÍ PLYN

Metodický postup Prezentace slouží k výkladu nové látky. Zavedeme pojem fosilní paliva a vyjmenujeme jejich zástupce. Vysvětlíme pojem výhřevnost. Uvedeme vlastnosti, složení a použití jednotlivých druhů uhlí. Charakterizujeme vlastnosti a použití zemního plynu. Žáci jsou schopni objasnit negativní vliv užívání fosilních paliv na životní prostředí.

Použité zdroje Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www: Uvedené zdroje [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Lmbuga, JPG