Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách"— Transkript prezentace:

1 Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola Základní škola a Mateřská škola Doksy – Staré Splavy, příspěvková organizace Sada VY_32_INOVACE_04 Český jazyk PŘ -5. roč ,t.s. ,vzdělávací oblast- Člověk a jeho svět Klíč k zápisu sady Předmět-ročník-pořad. Číslo DUM.autor DUM, vzděl. oblast DUM vypracován dne:   Ověřeno ve výuce dne:

2 Využití hornin a nerostů
ANOTACE  Prezentace slouží k získání znalostí o rozdělení a využití hornin a nerostů . Při prezentaci je použita sbírka hornin a nerostů. Materiál slouží i k domácímu studiu žáků ( TŘÍDA) DATUM AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP  Získání informací o rozdělení a využití hornin a nerostů. SPECIÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ POTŘEBY  Sbírka hornin a nerostů , lupy KLÍČOVÁ SLOVA  hornina , nerost, nerostné suroviny, nerudné suroviny, rudy , energetické suroviny DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU Prezentace DRUH INTERAKTIVITY  kombinovaná aktivita –použita sbírka hornin a nerostů CÍLOVÁ SKUPINA Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁVÁNÍ Základní vzdělávání- první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA  10-11 let CELKOVÁ VELIKOST  2,87 MB

3 VYUŽITÍ NEROSTŮ A HORNIN
Tereza Skálová

4 Nerosty a horniny Tvoří povrch naší planety Země.
Jsou na dně oceánů a moří. V nížinách jsou překryty půdou.

5 Nerosty a horniny, které lidé zpracovávají nazýváme nerostné suroviny.
NERUDNÍ SUROVINY RUDY ENERGETICKÉ SUROVINY

6 Nerudné suroviny PÍSKOVEC hornina Dobře se opracovává.
Využívá se na sochy, pomníky, kašny, mosty, náhrobky. PÍSEK- zrníčka různých nerostů -je sypký Obsahuje nerosty křemen a živec.

7 Nerudné suroviny ŽULA hornina
Používá se jako stavební a dlažební kámen. Jsou z ní tesány sochy , pomníky ,kašny. Šedá zrna – KŘEMEN Bílá, nažloutlá zrna – ŽIVEC Lesklé šupinky – SLÍDA Černá zrna- další NEROSTY

8 Nerudné suroviny VÁPENEC hornina
Ve vápenkách se z něj vyrábí vápno a v cementárnách cement. Používá se na sochy, stavby. KRASOVÁ ÚZEMÍ Složen převážně z nerostu KALCIT.

9 Obsahuje velké množství železa. Je magnetický.
Rudy -železné rudy- MAGNETIT nerost V hutích se z něj získává železo, které se dál zpracovává v železárnách, ocelárnách, drátovnách , válcovnách . Obsahuje velké množství železa. Je magnetický. ŽELEZNÉ RUDY JSOU TĚŽŠÍ NEŽ NERUDNÍ SUROVINY.

10 Rudy -drahé kovy- ZLATO nerost STŘÍBRO nerost žlutý V přírodě vzácné.
Součást státního pokladu. Výroba šperků, využití v elektronice. STŘÍBRO nerost bílý Výroba šperků, využití v elektronice.

11 Energetické suroviny -paliva-
ČERNÉ UHLÍ hornina Pevné palivo, které se těží v hlubinných dolech. Používá se v k výrobě elektrické energie v elektrárnách. Těží se v OSTRAVĚ.

12 Energetické suroviny -paliva-
HNĚDÉ UHLÍ hornina Pevné palivo, které se těží v povrchových dolech. Používá se v k výrobě elektrické energie v elektrárnách a k vytápění domů. Těží se v MOSTĚ

13 Energetické suroviny -paliva-
ROPA kapalná surovina Vyrábí se z ní benzín, nafta. Používá se v chemickém průmyslu (chemikálie).Přepravuje se ropovody a po vodě tankery. NEJDŮLEŽITĚJŠÍ SUROVINY. ZEMNÍ PLYN plynná surovina Vytápí domácnosti. Je výbušný. Přepravuje se plynovody.

14 Galerie KLIPART Microsoft Office Adresa - URL
Použitý materiál: Foto:2-5,7,10,13-autor Galerie KLIPART Microsoft Office Adresa - URL


Stáhnout ppt "Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách"

Podobné prezentace


Reklamy Google