JAK JSME ÚSPĚŠNÍ V KARIÉROVÉM PORADENSTVÍ V ČR PODPORUJEME ZÁJEM O ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ KONFERENCE PROJEKTU VIP KARIÉRA II – KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V PODMÍNKÁCH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Kariérové poradenství
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Organizační struktura
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Kariérové poradenství a podnikavost
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Transkript prezentace:

JAK JSME ÚSPĚŠNÍ V KARIÉROVÉM PORADENSTVÍ V ČR PODPORUJEME ZÁJEM O ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ KONFERENCE PROJEKTU VIP KARIÉRA II – KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V PODMÍNKÁCH KURIKULÁRNÍ REFORMY PRAHA, PhDr. Helena Úlovcová, Národní ústav pro vzdělávání

PRIORITA: UČINIT POČÁTEČNÍ ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ PŘITAŽLIVOU VOLBOU Kodaňská deklarace o posílení evropské spolupráce v odborném vzdělávání (2002):  KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ pro žáky základních a středních škol  KLÍČOVÉ KOMPETENCE + DOVEDNOSTI ke kariérovému rozhodování jako součást kurikula ET 2020 – strategický rámec pro evropskou spolupráci v OV  Cíl 2 Zlepšení kvalty a efektivity OV, zvýšení atraktivity a relevance TP Komuniké Bruggy  strategický cíl 1 Učinit OV přitažlivou volbou (kampaně, spolupráce škola – firma, DVPP – praxe ve firmách, kariérové poradenství, klíčové kompetence a career management skills v OV PhDr. Helena Úlovcová

KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ PRO ŽÁKY ZÁKLADNÍCH A STŘEDNÍCH ŠKOL  ROZHODOVÁNÍ O VOLBĚ VZDĚLÁVACÍ A PROFESNÍ DRÁHY - význam komplexní informace o vzdělávací nabídce škol, ale i o MOŽNOSTECH BUDOUCÍHO UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE  OECD VET REVIEW: UČENÍ PRO PRAXI ( )  OECD - přezkum odborného vzdělávání ve 14 zemích světa - především z hlediska jeho schopnosti reagovat na potřeby trhu práce (kariérové poradenství)  Tým expertů OECD - 2 návštěvy ČR (2009) - návštěvy různých institucí - rozhovory a diskuse + informace z podrobného dotazníku + studium dalších vyžádaných materiálů  ZPRÁVA OECD PRO ČESKOU REPUBLIKU PhDr. Helena Úlovcová

SILNÉ STRÁNKY ČESKÉHO OVP (ZPRÁVA OECD PRO ČESKOU REPUBLIKU) ČESKÝ SYSTÉM OVP MÁ CELOU ŘADU SILNÝCH STRÁNEK:  Česká republika má velmi dobře PROPRACOVANOU DATABÁZI ÚDAJŮ O VZDĚLÁVÁNÍ a o jeho výsledcích v oblasti uplatnění absolventů na trhu práce, jednu z nejlepších, jakou tým OECD viděl (  PROSTUPNOST VZDĚLÁVACÍCH ÚROVNÍ a zaměření jak v horizontální tak ve vertikální rovině je velmi dobrá PhDr. Helena Úlovcová

INFORMAČNÍ PODPORA (VIP KARIÉRA II) Informační systém shromažďuje informace, analýzy a interpretace dat ze sféry:  VZDĚLÁVÁNÍ (vzdělávací nabídka škol - ŠVP, charakteristiky RVP);  TRHU PRÁCE vztah nabídky a poptávky na trhu práce, vývoj struktury pracovních sil a struktury absolventů škol v profesním pohledu, vč. srovnávání se situací v EU);  UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ ŠKOL NA TRHU PRÁCE (uplatnění vzdělání získaného v rámci počátečního vzdělávání na trhu práce, nezaměstnatelnost absolventů škol podle úrovně vzdělání a skupin oborů);  ÚSPĚŠNOSTI absolventů středních škol při PŘECHODU DO TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PhDr. Helena Úlovcová

MULTIMEDIÁLNÍ PRŮVODCE VOLBOU POVOLÁNÍ NÁSTROJ KARIÉROVÉHO PORADENSTVÍ - podpora první profesní volby, prevence předčasných odchodů ze vzdělávání  K 41 povoláním jsou dostupné multimediální ukázky, které přibližují charakter vykonávané profese PhDr. Helena Úlovcová

VÝZVY (ZPRÁVA OECD PRO ČESKOU REPUBLIKU) Současně však systém čelí celé řadě výzev: … (1)Počáteční vzdělávání poradců i jejich další vzdělávání se ZAMĚŘUJE VÍCE NA PEDAGOGICKÉ A PSYCHOLOGICKÉ PORADENSTVÍ NEŽ NA KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ. ŠKOLNÍ PORADCI KOMBINUJÍ KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ S DALŠÍMI ROLEMI; vedle výuky poskytují žákům pomoc při řešení jejich osobních a studijních problémů. (2)ZA KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ ODPOVÍDAJÍ DVĚ MINISTERSTVA: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo práce a sociálních věcí, což rovněž může přispívat k roztříštěnosti systému. PhDr. Helena Úlovcová

DOPORUČENÍ (ZPRÁVA OECD PRO ČESKOU REPUBLIKU) Zlepšit kvantitu i kvalitu kariérového poradenství ve školách  ODDĚLIT VÝCHOVNÉ A KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ - Z a kariérové poradenství by odpovídal „kariérový poradce“ NSP - Expertní tým pro kariérové poradenství Typová pozice Kariérový poradce pro  vzdělávací a profesní dráhu  RLZ  zaměstnanost  ohrožené, rizikové a znevýhodněné skupiny obyvatel PhDr. Helena Úlovcová

PODPORA ŠKOLNÍCH PORADENSKÝCH SLUŽEB (Rozvoj ŠPP-VIP II, RAMPS - VIPIII) Zlepšit kvalitu poradenství ve školách: Rozvoj ŠPP-VIP II - služby pro žáky, pedagogy i rodiče; přínos - změna atmosféry a způsobů práce uvnitř pedagogického sboru, proměna přístupu k individuálním potřebám žáků RAMPS-VIP III - zvýšení kvality poskytovaných služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, které jsou poskytovány školními psychology, školními speciálními pedagogy, metodiky pro školní poradenská pracoviště a dalšími odbornými pracovníky; školy bez školního psychologa a speciálního pedagoga - metodická podpora a pomoc prostřednictvím SVP PhDr. Helena Úlovcová

KARIÉROVÉ VZDĚLÁVÁNÍ NA ZÁKLADNÍCH A STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH Vzdělávací oblast / průřezové téma RVP základního a odborného vzdělávání Člověk a svět práce Žáci jsou schopni:  kriticky posoudit své předpoklady pro další studium nebo pro uplatnění na TP;  samostatně se seznámit s možnými alternativami profesního uplatnění či možnostmi dalšího vzdělávání;  prezentovat se při jednání s potenciálními zaměstnavateli OECD - REVIEW OF CAREER GUIDANCE POLICIES (2001-3)  velmi pozitivní hodnocení (ve většině zemí OECD je v lepším případě tato výuka zabudována pouze do osnov ZŠ a jen vzácně do osnov SŠ PhDr. Helena Úlovcová

DOPORUČENÍ (ZPRÁVA OECD PRO ČESKOU REPUBLIKU) Zlepšit meziresortní spolupráci v oblasti kariérového poradenství – eliminovat rizika roztříštěnosti systému  VIP Kariéra II - Aktivita I. Rozvoj integrovaného systému kariérového poradenství Cílem - identifikace dosud nevyužitého potenciálu existujících subjektů, systémů a aktivit a jejich vzájemných vazeb - možnosti propojování aktivit subjektů v obou resortech na centrální i regionální úrovni (návrh integrovaného systému – prezentace J. Strádala)  NPF - zřízeno jako poradní orgán ministryně školství, mládeže a tělovýchovy a ministra práce a sociálních věcí ČR  podporuje rozvoj integrovaného systému poradenských služeb pro volbu vzdělávací cesty a povolání, uplatnění na trhu práce a profesní rozvoj v celoživotní perspektivě,  zajištění meziresortní koordinace koncepčních činností v oblasti celoživotního poradenství na národní i na mezinárodní úrovni. PhDr. Helena Úlovcová

ELGPN Podpora Career Management Skills (CMS) - CZ  Význam klíčových kompetencí, např. flexibilita, schopnost týmové spolupráce, ochota učit se, důležitá je vlastní iniciativa a kreativita  Vazba na NSK a Evropský rámec pro klíčové kompetence pro CŽU – vzdělávání pro práci i pro život, kompetence nejen pro hledání zaměstnání, ale i podnikání  Využití portfolia jako nástroje pro rozvoj CMS v celoživotní perspektivě – uplatnění mezisektorového přístupu, zajímavé pro osoby bez formální kvalifikace (uznávání výsledků předchozího učení)  Vzdělávání kariérových poradců - důraz na multidisciplinární znalosti – problematika TP, zaměstnatelnosti PhDr. Helena Úlovcová

ELGPN Rozšíření přístupu- CZ  k informacím a kariérovému poradenství pro všechny občany, především mladé lidi ohrožené předčasným odchodem ze vzdělávání, další rizikové skupiny znevýhodněné na TP (50+, …);  ke vzdělávání (přechod mezi OV a VŠ);  poradenství pro uznávání neformálního vzdělávání a informálního učení  Využití ICT – dostupnost poradenských služeb a informací  Spolupráce mezi sektory – provázanost, zamezení duplicit  KP – nástroj na snížení nezaměstnanosti  Zaměření i na vyšší věkové skupiny znevýhodněné na trhu práce PhDr. Helena Úlovcová

ELGPN Spolupráce a koordinace  Na národní, regionální a lokální úrovni, napříč resorty a sektory (spolupráce různých partnerů)  Rozhodující faktory ovlivňující úroveň spolupráce a koordinace - centralizace/decentralizace, přístupy k řízení, úroveň profesionality, zájem decizní sféry o problematiku KP  Význam existence NPF – možnost využití výsledků různých projektů, mimo jiné i výsledků projektu VIP Kariéra II Zajištění kvality a evidence  Rámec pro zajištění kvality (prvky, kritéria, indikátory) – efektivita služeb KP, nové metody sběru dat – rozhodování podložené evidovanými daty – transparentní politika KP - priority PhDr. Helena Úlovcová

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST