Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Advertisements

Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA HRANIC. ÚVODNÍ USTANOVENÍ  Bezpečnostní rada obce byla zřízena jako koordinační orgán pro přípravu na řešení krizových situací.
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Požární ochrana v obcích
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Úkoly ochrany obyvatelstva, vč. zaměstnanců
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Požární ochrana v obcích
Jednotky požární ochrany
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Nástroje územního plánování
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
Taktická a prověřovací cvičení
Základy krizového řízení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Veřejná správa – úvod.
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
Krizové řízení školení starostů obcí v Českých Budějovicích
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
HZS ČR organizace a řízení
Organizační členění ÚO
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Krizové řízení Ing. Jakub Dostál
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Státní správa.
Krizové řízení Seminář.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
Novela krizové legislativy a způsob zpracování krizového plánu ORP
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Povinnosti obcí v oblasti požární ochrany Z pohledu IZS a jednotky PO.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
Činnost základních složek IZS při řešení následků radiační havárie v zóně havarijního plánování mjr. Mgr. Štěpán Kavan Hasičský záchranný sbor Jihočeského.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
Zahájení cvičení „ZÓNA 2010“ plk. Ing. Ivan Koleňák MV-GŘ HZS ČR.
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Požární ochrana v obcích
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Jednotky požární ochrany
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Příprava občanů k obraně státu …
Integrovaný záchranný systém a jednotky požární ochrany
BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA HRANIC
Zdravotnictví v systému krizového řízení
Transkript prezentace:

Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy

Objasnění pojmů Úkoly orgánů obce na úseku OOB Příprava obce na MU a KS – krizové štáby Zákon 239/2000 Sb., o IZS

Základní pojmy Mimořádná událost - škodlivé působení sil a jevů vyvolaných činností člověka, přírodními vlivy, a také havárie, které ohrožují život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadují provedení záchranných a likvidačních prací. Rozdělujeme na: Živelní pohromy Antropogenní havárie Společenská a sociální ohrožení Krizová situace– MU při níž je vyhlášen krizový stav

Základní pojmy Civilní ochrana z hlediska mezinárodního humanitárního práva v užším pojetí (z francouzštiny défense civile) opatření k záchraně životů a k omezení materiálních škod - pojem civilní ochrana se používá ve smyslu zákona ČNR č. 21/1993

Základní pojmy Civilní obrana v širším pojetí (z francouzštiny protection civile) Veškerá opatření k národní obraně nemající vojenský charakter, např. -zajištění postavení veřejných institucí, -udržení veřejného pořádku, -fungování veřejných služeb včetně zdravotnických, -dodržování veřejné morálky a -ochrany vojenského průmyslu

MUVSSOSNSSN CIVILNÍ OCHRANA CIVILNÍ OBRANA OCHRANA OBYVATELSTVA CNP PZH KI IZS OOB KŘ PO

Základní pojmy  Integrovaný záchranný systém je koordinovaný postup složek při přípravě na mimořádné události a při provádění záchranných a likvidačních prací.  Základními složkami integrovaného záchranného systému jsou: – Hasičský záchranný sbor České republiky, – jednotky požární ochrany zařazené do plošného pokrytí kraje jednotkami požární ochrany, – zdravotnická záchranná služba – Policie České republiky.  Ostatní složky IZS – dohoda o poskytnutí plánované pomoci na vyžádání

Základní pojmy Záchranné práce jsou činnosti, které při zásahu složek IZS je nutné provést v místě nasazení nebo v místě předpokládaných účinků MU nejpozději v okamžiku, kdy je to možné s ohledem na zdraví a životy zasahujících osob. Za záchranné práce se považují i činnosti, které umožňují vytvoření přiměřených bezpečnostních podmínek pro ochranu zasahujících osob.

Základní pojmy Likvidační práce jsou činnosti k odstranění následků způsobených mimořádnou událostí, přičemž následky se rozumí účinky (dopady) působící na osoby, zvířata, věci a životní prostředí. jsou to činnosti, které je nutno vykonat bez zbytečného odkladu tak, aby složky IZS mohly: a) opustit místo zásahu a ukončit zásah, nebo b) předat místo zásahu k dalšímu užívání, případně k provedení obnovovacích prací a ukončit zásah.

Úkoly orgánů obce na úseku OOB starosta zajišťuje připravenost obce na řešení KS, ostatní orgány obce se na této připravenosti podílejí dále: za účelem přípravy na KS a jejich řešení: - může zřídit Krizový štáb obce jako svůj pracovní orgán zajišťuje za KS provedení stanovených krizových opatření v podmínkách správního obvodu obce správní úřady se sídlem na území obce, právnické osoby jsou povinny stanovená krizová opatření splnit plní úkoly stanovené starostou ORP a orgány krizového řízení při přípravě na krizové situace a při jejich řešení a úkoly a opatření uvedené v krizovém plánu ORP odpovídá za využívání informačních a komunikačních prostředků a pomůcek krizového řízení určených MV

Úkoly orgánů obce na úseku OOB Obecní úřad podílí se na připravenosti obce na řešení MU a KS, dále: plní za KS provedení stanovených krizových opatření v podmínkách správního obvodu obce plní úkoly stanovené starostou ORP a orgány krizového řízení při přípravě na krizové situace a při jejich řešení a úkoly a opatření uvedené v krizovém plánu ORP podílí se na budování varovných systémů v obci, evakuaci, ukrytí a nouzovém přežití poskytuje OÚ ORP podklady a informace nutné pro zpracování havarijního a krizového plánu seznamuje právnické a fyzické osoby v obci s charakterem možného ohrožení, s připravenými ZaLP a OOB

Krizové štáby jsou pracovními orgány zřizovatele pro řešení KS – Ústřední krizový štáb je pracovním orgánem vlády – Krizový štáb kraje je pracovním orgánem hejtmana – Krizový štáb ORP je pracovním orgánem starosty ORP – Krizový štáb obce je pracovním orgánem starosty o není stanoveno složení o doporučení nejmíň 3 členové – starosta, administrativní pracovník, velitel jednotky o Příprava podkladů pro rozhodování, evidence činností

Zastupitelstvo kraje Rada kraje Krajský úřad Hejtman KVV Zdravotní ústav KHS školská zařízení zdravotnická zařízení sociální zařízení kulturní a sport. zařízení Správa silnic kraje Bezpečnostní rada kraje Krizový štáb kraje Zastupitelstvo Rada obce Obecní Úřad ORP Starosta ORP Bezpečnostní rada ORP Krizový štáb ORP Obec (orgány obce) ( zřizované organizace ) Voda Energie Určená vzdělávací zařízení Orgány krizového řízení kraje Celní ředitelství Orgány KŘ ORP Právnické osoby PČR KŘ… kraje HZS kraje ZZS kraje Schéma organizace krizového řízení v kraji správní obvod ORP základní složky IZS poradní orgán pracovní orgán pracovní orgán Povodí KVS další … Dodavatelé nezbytných dodávek Subjekty hospodářské mobilizace Orgány kraje Orgány obce s RP Organizace zřizované krajem Ostatní orgány s územní působností Organizace s krajskou působností JPO PP kraje další … Subjekty kritické infrastruktury další Telekomunikace Služby Potraviny Upraveno: Zdroj- časopis č. 11 / 2004, autoři Krömer A., Hendrych T., Folwarczny L., Organizace kriz. řízení v Moravskoslezském kraji poradní orgán

Druhy plánů pro řešení MU Bojový řád pro činnost JPO STČ složek IZS při společném zásahu (15) Požární poplachový plán – nařízení kraje Poplachový plán IZS ( i na ústřední úrovni) Havarijní plán kraje Vnější/Vnitřní havarijní plán JEZ Vnější/Vnitřní havarijní plán pro objekty B dle zákona o PZH Plošné pokrytí JPO – nařízení kraje Zdroje vody pro hašení požárů – nařízení kraje Povodňové plány ústřední, kraje, obcí, ORP a PO

Druhy plánů pro řešení KS Krizový plán ministerstev a ústředních SÚ Krizový plán kraje Krizový plán ORP Plán krizové připravenosti územních SÚ Plán krizové připravenosti subjektů plnících úkoly z KP Plán krizové připravenosti subjektů KI Plán nezbytných dodávek jako součást KP Všechny plány se prověřují cvičením

Legislativa Hasičský záchranný sbor Zákon č. 238/2000 Sb., o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů Vyhl. č. 323/2001 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 238/2000 Sb., o Hasičském záchranném sboru ČR a o změně některých zákonů

Integrovaný záchranný systém Zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů

Zákon o IZS stanoví:  působnost a pravomoc státních orgánů a orgánů územních samosprávných celků  práva a povinnosti právnických a fyzických osob  způsob koordinace při: – přípravě na mimořádné události – záchranných a likvidačních pracích – ochraně obyvatelstva ( OOB )

Integrovaný záchranný systém Nařízení vlády č. 463/2000 Sb., o stanovení pravidel zapojování do mezinárodních záchranných operací, poskytování a přijímání humanitární pomoci a náhrad, výdajů vynakládaných právnickými a podnikajícími fyzickými osobami na ochranu obyvatel

Ochrana obyvatelstva Vyhláška č. 328/2001 Sb., o některých podrobnostech zabezpečení integrovaného záchranného systému, Vyhláška č. 380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva Sdělení č. 168/91 Sb., FMZV o Dodatkových protokolech I a II k Ženevským úmluvám z o ochraně obětí mezinárodních ozbrojených konfliktů nemajících mezinárodní charakter ČSN Údržba stálých úkrytů civilní ochrany

Krizové řízení a plánování Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon). Nařízení vlády č. 462/2000 Sb., k provedení § 24, odst. 8 a § 28, odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů Vyhláška č. 281/2001 Sb., kterou se provádí § 9, odst. 3, písm. a) zákona č. 240/2000 Sb., krizový zákon

Hospodářská opatření pro krizové stavy Zákon č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy a o změně některých souvisejících zákonů Vyhláška č. 498/2000 Sb., o plánování a provádění hospodářských opatření pro krizové stavy

Prevence závažných havárií Zákon č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií Vyhláška č. 103/2006 Sb., o stanovení zásad pro vymezení zóny havarijního plánování a o rozsahu a způsobu vypracování vnějšího havarijního plánu Vyhláška č. 250/2006 Sb., kterou se stanoví rozsah a obsah bezpečnostních opatření fyzické ochrany objektu nebo zařízení zařazených do skupiny A nebo do skupiny B

Zákon o krizovém řízení č.240/2000 Sb. Zákon o hospodář. opatřeních pro krizové stavy č.241/2000 Sb. Zákon o IZS č.239/2000 Sb. Ústavní zákon o bezpečnosti ČR č.110/1998 Sb. Ústava České republiky č.1/1993 Sb. Zákon o Policii č.283/1991 Sb. Zákon o HZS č.238/2000 Sb. Zákon o zdrav. záchranné službě č.374/2011 Sb. Zákon o prevenci závaž. havárií č.353/1999 Sb. Atomový zákon č.18/1997 Sb. Zákon o vodách č.254/2001 Sb. Zákon o požární ochraně č. 133/1985 Sb. a další tzv. průřezové zákony Zákon o zajišťování obrany ČR č.222/1999 Sb. Zákon o ozbrojených silách ČR č.219/1999 Sb. Zákon o rozsahu branné povinnosti č.218/1999 Sb. Základní listina práv a svobod Ústavní zákon č. 2/1993 Sb. Zákon o zřízení ministerstev a jiných ústředních org. st.spr. č.2/1969 Sb. Zákon o obcích č.128/2000 Sb. Zákon o krajích č.129/2000 Sb. Zákon o hlavním městě Praze č.131/2000 Sb. Zákon o prevenci závaž. havárií č.59/2006 Sb.

Shrnutí Objasnění pojmů MU, OOB, CO, IZS, KS Příprava a úkoly obce Legislativa

Literatura - SPBI 28: Základy krizového managementu - SPBI 39: Právní rámec krizového managementu - SPBI 40: Integrovaný záchranný systém - SPBI 42: Ochrana obyvatelstva

Dotazy? plk. RNDr. Helena Majzlíková t.č.: