Obecní živnostenský úřad Magistrát města Pardubic Jednotné kontaktní místo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co přinese implementace směrnice o službách?. Co to je implementace? • směrnice – jeden z typů evropských aktů • rámcový nástroj – směrnice stanoví jen.
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Podnikání v EU Vypracoval: Lukáš Macoun
Přeshraniční poskytování služeb Festival exportu, RNDr
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Jednotné kontaktní místo Praha 1 Jednotné kontaktní místo.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Profesionální servis MPO pro zjednodušení podnikání v EU © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Organizace sociální správy
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Nařízení o vzájemném uznávání a informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu SOLVIT setkání
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
EURES – vaše práce v Evropě
Právo na informace Tereza Danielisová,
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
EUROCENTRUM LIBEREC Informace pro podnikatele Třída 1. máje Liberec 3 Telefon:
EURES Evropské služby zaměstnanosti Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace Bc. Kateřina Krčmářová , Plzeň.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Směrnice o službách Reálné přínosy v reálných číslech Mgr. et Mgr. Ivo Kameš Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
 Materiál slouží pro pochopení a faktické vyplnění Jednotného registračního formuláře.
Jak co nejúčinněji řešit spor o právo ES s využitím mimosoudních nástrojů Michaela Vlasáková Baruníková Martin Tesař.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Živnostenský zákon Podnikání.
Východiska evropské úpravy
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Živnostenský úřad.
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Volný pohyb služeb.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Obecní živnostenský úřad Magistrát města Pardubic Jednotné kontaktní místo

Co je jednotné kontaktní místo (JKM)? JKM je informační a poradenské místo pro zájemce o podnikání a podnikatele. V České republice činnost JKM zajišťuje 15 fyzických míst na obecních živnostenských úřadech 13 v krajských městech a 2 v Praze a elektronické JKM. Na Obecním živnostenském úřadě v Pardubicích sídlí JKM Pardubického kraje. Jednotná kontaktní místa jsou součástí celoevropské sítě. Působí v každém členském státě Evropské unie (EU). 2

Právní úprava JKM  Směrnice EP a Rady o službách na vnitřním trhu 2006/123/ES  Zákon č. 222/2009 Sb., o volném pohybu služeb  Zákon č. 223/2009 Sb. změnový zákon, mění zákon o živnostenských úřadech  Vyhláška č. 248/2009 Sb., Ministerstva průmyslu a obchodu 3

Co je cílem JKM? 1)Usnadnit vstup do podnikání v rámci jednotného evropského trhu  Poskytováním informací potřebných k podnikání  Předáváním kontaktů na příslušné úřady a instituce 2)Zprostředkování podání žádosti k poskytování služby příslušnému správnímu orgánu JKM plní dvě hlavní funkce: informační a zprostředkovatelskou. JKM poskytuje služby bezplatně. Nejedná se však o právní poradenství a JKM nemůže řešit konkrétní věci či spory nad rámec zákona o volném pohybu služeb.

Jaké informace JKM poskytuje?  Informace k podnikání v členských státech EU a)Přeshraničně b)Usazení  Vysílání pracovníků do členských států EU  Zakládání společností v ČR i EU  Podnikání podle jiných právních předpisů než je živnostenský zákon  Uznávání kvalifikací  Kontaktní údaje, které mohou poskytovatelům či příjemcům služeb pomoci  Obecné informace k DPH  Obecné informace o opravných prostředcích a o mimosoudním řešení sporů  Obecné informace k ochraně spotřebitele Dotazy, které postupuje JKM příslušným institucím:  Problém s úřadem (Solvit)  Dotaz na výrobek (ProCoP)

Přeshraniční poskytování služeb – dočasně, příležitostně, nepravidelně, hlavní těžiště zájmu musí zůstat v ČR, posuzuje se vždy „případ od případu“.  Nejprve je nezbytné ověřit, zda je daná činnost ve státu poskytování regulovaná či nikoliv. Příklad: Český podnikatel získal dvouměsíční zakázku montovat kovové regály v Německu. Tuto službu poskytne na základě svého živnostenského oprávnění vydaného živnostenským úřadem v ČR, aniž by žádal o vydání jakéhokoliv oprávnění orgán státu, kde hodlá svou službu poskytnout.

Poskytování služeb formou usazení – dlouhodobě, pravidelně, dále služby, které jsou vázány na určitou provozovnu.  Usazení se vyznačuje stálou a trvalou účastí na hospodářském životě hostitelského státu.  Podnikatel musí splnit stejné požadavky jako domácí podnikatel a získat v daném členském státě EU příslušné oprávnění k podnikání. Příklad: Česká kadeřnice – podnikatelka – má klienty v Polsku. Činnost bude vykonávat ve vyhrazených prostorách, vznikne jí tedy v Polsku stálá provozovna, a proto musí získat živnostenské oprávnění v Polsku.

Vysílání zaměstnanců Upraveno Směrnicí 96/71/ES o vysílání pracovníků a Nařízením EP a Rady (EE) č. 883/04.  Firma vysílá svého zaměstnance v rámci přeshraničního poskytování služeb  Firma vysílá pracovníka v rámci skupiny podniků  Vysílání např. agenturou práce Příklad: Česká firma vysílá své zaměstnance do Rakouska za účelem provedení opravy domu. Vyslaní zaměstnanci se řídí pracovněprávními předpisy cizího státu (délka pracovní doby, minimální mzda, bezpečnost práce či rozsah dovolené).

Založení společnosti Poskytování informací k založení společnosti, či organizační složky v jiném členském státě EU.  Co musí žadatel v daném státě EU doložit  Kontakty na příslušné úřady či instituce Příklad: Česká právnická osoba hodlá rozšířit své aktivity na Slovensku. Bude tedy podnikat současně v ČR a na Slovensku. Tato právnická osoba je povinna zřídit na Slovensku organizační složku podniku podle slovenského zákona a vyřídit si slovenské živnostenské oprávnění.

Podnikání mimo živnost Podnikání podle jiných právních předpisů než je živnostenský zákon Poskytnutí informací a kontaktů na příslušné úřady o činnostech, které nejsou živnostmi. Nejčastější dotazy:  Podnikání v oblasti sociálních služeb  Podnikání podle energetického zákona  Poskytování zdravotních služeb  Podnikání podle autorského zákona (činnost hudebníka, malba obrazů, psaní knih)  Pojišťovací zprostředkovatelé  Zemědělské podnikání

Uznávání kvalifikace Podle Směrnice 2005/36/ES občan EU, který získal pro výkon určité činnosti odbornou kvalifikaci v jednom členském státě EU, může tuto činnost vykonávat i v ostatních členských zemích. Příslušné orgány daného členského státu posoudí a uznají či neuznají jeho kvalifikaci. Uznání se týká:  Volného pohybu osob, pracovníků, svobody usazování OSVČ - uznávání kvalifikace  Volného pohybu služeb – u OSVČ, procedura ohlášení nebo ověření

Poskytování ostatních informací  Obecné informace k DPH Nejčastěji obecné informace o DPH k poskytování přeshraničních služeb.  Obecné informace o opravných prostředcích a o mimosoudním řešení sporů Umožňuje úspěšně řešit spory mezi spotřebiteli a podnikateli mimo klasickou soudní cestu, která je obvykle dlouhá a nákladná. Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů je celosvětově považováno za rychlý, levný a vhodný způsob vyřešení nároku spotřebitele.  Obecné informace k ochraně spotřebitele Kontakty na odbornou pomoc, respektive poradenství a pomoc spotřebitelům pro případy sporů s obchodníky z ČR.

Nejčastější dotazy  Přeshraniční poskytování služeb v sousedních státech EU  Podnikání formou usazení se v sousedních státech  Vysílání pracovníků do Německa a Rakouska  Podnikání v režimu autorského zákona  Poskytování služeb pro seniory  Podmínky evidence zemědělského podnikatele  Zřízení organizační složky  Uznávání kvalifikací  Zprostředkování podání Úřadu práce ČR (zprostředkování zaměstnání) Počet dotazů pardubického JKM se stále zvyšuje. V současné době JKM zodpoví měsíčně kolem 45 dotazů. V minulém roce 2013 odpovědělo na dotaz JKM 455 klientům.

Další instituce Dotazy které postupuje JKM příslušným institucím.  Solvit Zabývá se řešením sporů podnikatelů a občanů na vnitřním trhu EU. Jde o neformální a bezplatnou alternativu k soudnímu, resp. správnímu řízení či stížnosti k Evropské komisi  ProCoP Podává informace o technických předpisech, požadavcích na výrobky, podmínkách volného pohybu zboží, uplatňování nařízení o vzájemném uznávání, o opravných prostředcích proti správním rozhodnutí.

Jak nás kontaktovat?  Telefonicky: JKM linka  em:  Prostřednictvím portálu BusinessInfo: nastroje/online-dotaz.htmlhttp:// nastroje/online-dotaz.html  Osobně: Obecní živnostenský úřad Magistrátu města Pardubic, Gorkého 489, Pardubice – Zelené Předměstí Děkujeme za pozornost mgr Lada Novotná Ing. Jana Syrůčková tel tel