Kompetence vlády, kraje a obcí Tři typy obcí. Sociální péči organizuje a poskytuje ve státním sektoru Státní správa Vykonávaná státem o Ústřední (vláda,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Vzděláváním poskytovatelů sociálních služeb v zavádění standardů kvality sociálních služeb k funkční a efektivní Síti sociálních služeb Královéhradeckého.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Sociální správa - prosinec
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Zřizovatelé, poskytovatelé a uživatelé sociálních služeb
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Organizace sociální správy
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Územní samospráva Obce
Správa sociálního zabezpečení
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Legislativa.  Které orgány veřejné správy provádějí určité úkony v oblasti sportu?  Co je to veřejná správa?  Jak dělíme veřejnou správu?  Znáte některé.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Správa sociálního zabezpečení
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Pečovatelská služba.
Obsah veřejných rozpočtů III
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Správa sociálního zabezpečení
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Kompetence vlády, kraje a obcí Tři typy obcí

Sociální péči organizuje a poskytuje ve státním sektoru Státní správa Vykonávaná státem o Ústřední (vláda, ministerstva, ČSSZ) o Krajská (KÚ) o Oblastní (OSSZ, ÚP) o Obecní úřady Samospráva o Územní – kraje (14), obce (asi 6300) – 3. typy obcí o Zájmová, profesní, VŠ (profesní komory – lékařská, právnická..)

Sociální péči poskytuje v nestátním sektoru Komerční organizace Mohou vytvářet zisk, který je často jejich cílem Jsou-li v registru sociálních služeb musí dodržovat zákon o sociálních službách, včetně výše plateb Neziskové organizace Nevytváří zisk, pokud jej mají, vloží jej zpět do organizace, nemohou z něj profitovat

Kompetence vlády Předseda vlády, ministři přijímá a ruší zákony, podílí se na koncepci sociální politiky ve státě

Kompetence MPSV řídí a kontroluje výkon státní správy v oblasti sociálních služeb zpracovává střednědobý národní plán rozvoje sociálních služeb za účasti zástupců poskytovatelů a uživatelů poskytuje dotace na provoz sociálních služeb a na rozvojové činnosti v sociálních službách spravuje a zveřejňuje celostátní registr poskytovatelů sociální péče

Kompetence MPSV spravuje informační systém k příspěvku na péči, určuje tiskopis, v odvolacím řízení posuzuje stupeň závislosti žadatele o příspěvek stanovuje standardy kvality sociálních služeb rozhoduje o akreditacích k provádění inspekcí kvality sociálních služeb zřizuje akreditační komisi poradní orgán pro přidělování akreditací ke vzdělávání

MPSV poskytuje sociální služby V 5 zařízeních  ÚSP pro tělesně postiženou mládež – Zbůch a Brno – Královo Pole  ÚSP pro mentálně postiženou mládež Neveklov  ÚSP pro dospělé zrakově postižené – Brno  ÚSP pro dospělé tělesně postižené – Hrabyně

Kompetence ministerstva zdravotnictví péče o opuštěné děti do 3 let zřizuje kojenecké ústavy

Kompetence školství, mládeže a tělovýchovy péče o děti a mládež ve školských zařízeních přímý zřizovatel ochranné a ústavní výchovy (DD, DÚ, VÚ)

Česká správa sociálního zabezpečení ČSSZ jako orgán státní správy vykonává působnost v oblasti sociálního zabezpečení a lékařské posudkové služby. Kompetence ČSSZ jsou upraveny zákonem ČNR č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení.

Kompetence ČSSZ rozhoduje o dávkách důchodového pojištění (výše, nárok, povinnost vrátit dávku) rozhoduje o odvoláních ve věcech, v nichž v prvním stupni rozhodla OSSZ, vybírá pojistné na sociální zabezpečení, plní úkoly při výplatě dávek sociálního zabezpečení do ciziny, řídí a kontroluje činnost OSSZ vede registr pojištěnců

Okresní správa sociálního zabezpečení územní organizační jednotky ČSSZ sídlí v okresních městech (92 v ČR)

Kompetence OSSZ rozhoduje ve věcech nemocenského pojištění zaměstnanců (nárok na dávku, výplata, kontroly PN) sepisuje a dokladuje žádosti o dávky důchodového pojištění provádí důchodové pojištění a nemocenské pojištění OSVČ (a zahraničních zaměstnanců) sleduje dodržování platební povinnosti povinných subjektů v sociálním zabezpečení

Krajský úřad (KÚ) Sídlí v krajském městě Vykonává v sociální oblasti státní správu (v přenesené působnosti) Vykonává v sociální oblasti samosprávu v samostatné působnosti

Pardubický kraj – 4 okresy

Kompetence KÚ – státní správa odvolací a kontrolní orgán rozhodují v odvolacím řízení o přidělení příspěvku na péči rozhodují o registraci poskytovatelů sociálních služeb vedou krajský registr poskytovatel zřizuje integrační programy pro menšiny provádí inspekci kvality sociálních služeb u poskytovatelů

KÚ – státní správa II. zajišťuje poskytnutí sociálních služeb v případě, kdy poskytovatel sociálních služeb ukončil poskytování sociálních služeb a osoby, kterým tento poskytovatel dosud poskytoval sociální služby, se nacházejí v bezprostředním ohrožení jejich práv a zájmů a nejsou schopny samy si zajistit pokračující poskytování sociálních služeb

KÚ – státní správa III. zprostředkovávají kontinuitu poskytovaných činností a služeb na celém správním území a pomáhají řešit situace přesahující územně správní obvod obce s rozšířenou působností kontroluje dodržování povinností poskytovatelů sociálních služeb vede řízení o správních deliktech poskytovatelů sociálních služeb vede problematiku náhradní rodinné péče (registr, testování)

KÚ - samospráva zjišťuje potřeby poskytování sociálních služeb zajišťuje dostupnost informací o soc. službách spolupracuje s obcemi, s dalšími kraji a s poskytovateli sociálních služeb při zprostředkování pomoci zpracovává střednědobý plán rozvoje sociálních služeb ve spolupráci s obcemi, poskytovateli a uživateli

KÚ – samospráva II. sleduje a vyhodnocuje plnění střednědobého plánu rozvoje soc. služeb a informuje o tom MPSV poskytuje dotace na provoz registrovaných poskytovatelů služeb zřizuje zařízení soc. služeb dle plánu rozvoje soc. služeb (např. domovy pro seniory, stacionáře..), řídí tato zařízení a rozhodují o přijetí do těchto zařízení

Obce Obec – společenství občanů, kteří zde mají trvalý pobyt, rozlišují se podle velikosti, obec tvoří územní celek, který je vymezen hranicí území obce. Má postavení právnické osoby. Na území ČR asi obcí.

3 typy obcí V ČR existují 3 typy obcí rozlišení dle pověření k vykonávání státní správy  Obce s rozšířenou působností  Obce s pověřeným obecním úřadem  Obce

Obce s rozšířenou působností jsou mezičlánkem přenesené působnosti státní správy mezi krajskými a obecními úřady mají určité oblasti působnosti navíc a to nejen pro svůj vlastní, základní správní obvod, ale i zpravidla i pro další obce v okolí Okres Chrudim - Chrudim, Hlinsko v Čechách

Obec s pověřeným obecním úřadem vykonává přenesenou působnost pro více obcí ve správních obvodech a v rozsahu stanoveném zvláštními zákony, obec se označuje jako obec II. typu nebo II. stupně, je jich přibližně 389 okres Chrudim – Heřmanův Městec, Hlinsko, Chrast, Chrudim, Nasavrky, Skuteč, Třemošnice

Obec každá obec, označuje se také jako obec I. typu nebo I. stupně Okres Chrudim - Běstvina, Biskupice, Bítovany, Bojanov, Bor u Skutče, Bořice, Bousov, Bylany, Čankovice, České Lhotice, Ctětín, Dědová, Dolní Bezděkov, Dřenice, Dvakačovice, Hamry, Hluboká, Hodonín, Holetín, Honbice, Horka, Horní Bradlo, Hošťalovice, Hrochův Týnec, Hroubovice, Chroustovice, Jeníkov, Jenišovice, Kameničky, Kladno, Klešice, Kněžice, Kočí, Kostelec u Heřmanova Městce, Krásné, Krouna, Křižanovice, Lány, Leštinka, Libkov, Liboměřice, Licibořice, Lipovec, Lozice, Lukavice, Luže, Míčov-Sušice, Miřetice, Mladoňovice, Morašice, Mrákotín, Nabočany, Načešice, Orel, Ostrov, Otradov, Perálec, Podhořany u Ronova, Pokřikov, Prachovice, Proseč, Prosetín, Předhradí, Přestavlky, Rabštejnská Lhota, Raná, Ronov nad Doubravou, Rosice, Rozhovice, Řestoky, Seč, Slatiňany, Smrček, Sobětuchy, Stolany, Střemošice, Studnice, Svídnice, Svratouch, Tisovec, Trhová Kamenice, Trojovice, Třibřichy, Tuněchody, Úherčice, Úhřetice, Vápenný Podol, Včelákov, Vejvanovice, Vítanov, Vojtěchov, Vortová, Vrbatův Kostelec, Všeradov, Vysočina, Vyžice, Zaječice, Zájezdec, Zderaz, Žlebské Chvalovice, ŽumberkBěstvinaBiskupiceBítovanyBojanovBor u Skutče BořiceBousovBylanyČankoviceČeské LhoticeCtětínDědováDolní BezděkovDřeniceDvakačoviceHamryHlubokáHodonínHoletín HonbiceHorkaHorní BradloHošťaloviceHrochův TýnecHroubovice ChroustoviceJeníkovJenišoviceKameničkyKladnoKlešiceKněžice KočíKostelec u Heřmanova MěstceKrásnéKrounaKřižanoviceLány LeštinkaLibkovLiboměřiceLicibořiceLipovecLoziceLukaviceLuže Míčov-SušiceMiřeticeMladoňoviceMorašiceMrákotínNabočany NačešiceOrelOstrovOtradovPerálecPodhořany u RonovaPokřikov PrachoviceProsečProsetínPředhradíPřestavlkyRabštejnská Lhota RanáRonov nad DoubravouRosiceRozhoviceŘestokySečSlatiňany SmrčekSobětuchyStolanyStřemošiceStudniceSvídniceSvratouch TisovecTrhová KameniceTrojoviceTřibřichyTuněchodyÚherčice ÚhřeticeVápenný PodolVčelákovVejvanoviceVítanovVojtěchov VortováVrbatův KostelecVšeradovVysočinaVyžiceZaječiceZájezdec ZderazŽlebské ChvaloviceŽumberk

Kompetence obce s rozšířenou působností  Ve státní správě: stanoví úhradu za stravu a péči, je-li dítě umístěno do zařízení sociálních služeb na základě rozhodnutí soudu o nařízení ústavní nebo ochranné výchovy zajišťuje poskytnutí sociální služby osobě, které není poskytována sociální služba, a neposkytnutí okamžité pomoci by ohrozilo její život nebo zdraví

Kompetence obce s rozšířenou působností II Činnosti SPOD – zprostředkování NRP, výkon funkce opatrovníka a poručníka…. Péči o občany v soc. ústavech (funkce opatrovníka apod.) Preventivní činnost (programy sociální prevence, péče o menšiny, osoby ohrožené soc. vyloučením) Péče o rizikovou mládež - sociální kurátor pro mládež

Kompetence obce s rozšířenou působností III. koordinuje poskytování sociálních služeb osobám na území svého správního obvodu

Kompetence obce s rozšířenou působností IV.  V samosprávě: zjišťuje potřeby poskytování sociálních služeb na svém území zajišťuje dostupnost informací o soc. službách spolupracuje s obcemi, kraji a s poskytovateli při zprostředkování pomoci obec poskytuje dotace registrovaným poskytovatelům sociálních služeb

Příklad obce s rozšířenou působností – MěÚ Chrudim Oddělení sociálních věcí a zdravotnictví Oddělení sociálních služeb Úsek dávek hmotné nouze - poradenství Oddělení péče o rodinu a dítě - zajišťuje sociálně právní ochranu dítěte -zajišťuje oblast náhradní rodinné péče

Příklad obce s rozšířenou působností – MěÚ Chrudim II. Oddělení sociální prevence -zajišťuje a vyhodnocuje drogovou problematiku - sleduje situaci romských komunit v regionu -zajišťuje agendu kurátorů pro mládež -opatrovnictví -zajišťuje péči o osoby, kterým hrozí společenské vyloučení

Kompetence úřadu pověřené obce Obec s pověřeným obecním úřadem Zajištění funkce opatrovníka Podíl na SPOD (sledování rizikových rodin)

Obce v samostatné působnosti Vytváření podmínek pro rozvoj sociální péče, zjišťuje potřeby obce, informuje o službách Uspokojování potřeb svých občanů, např. potřeby bydlení, ochrany a rozvoje zdraví Může vydávat závazné vyhlášky (např. o veřejném pořádku - bezdomovci) Rozhoduje o poskytnutí sociální služby zřizované obcí a úhradě za ni, zabezpečuje danou sociální službu

Kompetence úřadu práce Dávky a řízení o SSP, pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na péči, dávky pro OZP Dávka podpory v nezaměstnanosti Nabídka a poptávka volných pracovních míst, vývoj trhu Poskytují právní, ekonomické, sociální a psychologické poradenství, rekvalifikace, pracovní místa pro OZP

Nestátní sektor – komerční organizace Privátní poskytování sociální péče Lze jen, pokud povoluje zákon Týká se hlavně sociálních služeb Cílem je většinou tvořit zisk Některá nejsou v registru poskytovatelů sociálních služeb Např. Dům klidného stáří Glossus (Luže) Rezidenční bydlení pro seniory, Dřevčický park

Rezidenční bydlení pro seniory – Dřevčický park

Nestátní sektor - Neziskové organizace Nevytvářejí zisk, pokud zisk vytvoří, vloží ho zpět do organizace Občanská sdružení Nadace a nadační fondy Obecně prospěšné společnosti Církevní a právnické osoby (Charita ČR)

Občanská sdružení Registrace na MV Členská základna (3 osoby, jedna starší 18 let) Řídí se vlastními stanovami Vznik za účelem realizace společného zájmu Řídící orgán: Valná hromada (členská schůze) a výbor (rada, předsednictvo) v čele s předsedou

Obecně prospěšná společnost Poskytuje obecně prospěšné služby (v zákoně nedefinováno) Registrace: krajský soud Má správní radu, dozorčí radu a ředitele Zveřejňuje výroční zprávy Mohou zřizovat např. domovy pro seniory, služby pro osoby bez domova atd….

Nadace Účelové sdružení majetku zřízené za účelem dosahování obecně prospěšného cíle Nadační příspěvky se poskytují z výnosů nadačního jmění a z ostatního majetku nadace Registrace u krajského soudu Minimální vklad Kč (nadační jmění) Povinný audit Nemohou poskytovat sociální služby, pouze se mohou podílet na financování

Nadační fond Účelové sdružení majetku zřízené za účelem dosahování obecně prospěšného cíle Nezřizuje nadační jmění a pro dosažení účelu smí použít veškerý svůj majetek Registrace u krajského soudu Má správní a dozorčí radu Nemusí mít minimální vklad

Fundraising Získávání peněz na obecně prospěšnou činnost Způsoby získávání peněz: od jednotlivců, firem, nadací, státních úřadů, orgánů místní nebo krajské samosprávy, orgánů EU, pořádání benefičních akcí, prodávání výrobků nebo služeb nebo organizování klubů přátel, jejichž členové pravidelně přispívají na činnost podporované organizace.

Organizace v Chrudimi a okolí se zřetelem na zřizovatele Centrum sociálních služeb a pomoci Chrudim – v samosprávě města Chrudim Domov sociálních služeb a pomoci Slatiňany – zřizovatel Pardubický kraj, jedná se o příspěvkovou organizaci Rytmus Chrudim – obecně prospěšná společnost Centrum J. J. Pestalozziho – obecně prospěšná společnost

Organizace v Chrudimi a okolí se zřetelem na zřizovatele II. Šance pro tebe – občanské sdružení Amalthea – občanské sdružení Městský úřad Chrudim – odbor sociálních věcí a zdravotnictví, oddělení prevence – obecní úřad s rozšířenou působností (státní správa) Archa- středisko výchovné péče – MŠMT

Zdroje Krebs Vojtěch a kolektiv, Sociální politika, Aspi, Praha, 2007 Matoušek Oldřich, Sociální služby, Portál, Praha, 2007 Matoušek Oldřich, Základy sociální práce, Portál, Praha, 2001 Matoušek Oldřich, Metody a řízení sociální práce, Portál, Praha, 2003 Katalog vybraných organizací působících v sociální oblasti ve městě Chrudim, MěÚ, Chrudim, 2010 Zákon č. 108/2006 Sb. O sociálních službách sluzbach/category/socialni-prace sluzbach/category/socialni-prace