Sociální práce s lidmi ohroženými nebo sociálně vyloučenými Mgr.Adolf Polák, Odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Vzděláváním poskytovatelů sociálních služeb v zavádění standardů kvality sociálních služeb k funkční a efektivní Síti sociálních služeb Královéhradeckého.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
Role evropských dotací v sociálních službách XIV. celostátní finanční konference Svazu měst a obcí ČR Praha,10. listopadu 2011 Karel Vít, MPSV.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Pohled na řešení problému bezdomovectví Představení priorit MPSV Mgr.Adolf Polák, Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování, MPSV.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Informace ze sociální oblasti
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kvalita v sociálních službách jako proces
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Ing. Stanislava Správková
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Transkript prezentace:

Sociální práce s lidmi ohroženými nebo sociálně vyloučenými Mgr.Adolf Polák, Odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV

Základní rámec zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o sociálních službách“) sociální vyloučení – vyčlenění osoby mimo běžný život společnosti a nemožnost se do něj zapojit v důsledku nepříznivé sociální situace sociální začleňování – proces, který zajišťuje, že osoby sociálně vyloučené nebo sociálním vyloučením ohrožené dosáhnou příležitostí a možností, které jim napomáhají plně se zapojit do ekonomického, sociálního i kulturního života společnosti a žít způsobem, který je ve společnosti považován za běžný sociální služba – činnost nebo soubor činností zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo prevence sociálního vyloučení sociální práce – přímá práce s klientem, případná koordinace a zprostředkování pomoci tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociální práce

síť romských poradců a sociálních kurátorů, která přešla na OÚ ORP ze zrušených okresních úřadů, kteří mají znalosti potřeb v terénu registrovaní poskytovatelé sociálních služeb – zejména možnosti pomoci prostřednictvím sociální rehabilitace a terénní sociální práce přímo v lokalitách Pomoc poskytnutá prostřednictvím soc. služeb musí:  vycházet z individuálně určených potřeb osob  působit aktivně  podporovat rozvoj jejich samostatnosti  motivovat je k takovým činnostem, které nevedou k dlouhodobému setrvávání nebo prohlubování nepříznivé sociální situace Sociální služby v procesu sociálního začleňování:  jsou pouze jednou z mnoha komponent,  nemohou být univerzálním modelem a  nemohou nahrazovat ostatní chybějící články tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociální práce

Plánování sociálních služeb Plán rozvoje sociálních služeb:  výsledek procesu aktivního zjišťování potřeb osob ve stanoveném území (nutnost identifikace konkrétních problémů)  zajišťován orgány veřejné správy (sociální služby musí sloužit jako objednaný produkt k uspokojení zjištěných potřeb)  tvorba založena na spolupráci všech zainteresovaných subjektů (orgán veřejné správy jako garant, poskytovatelé sociální služby, uživatelé sociální služby) Role MPSV:  podpora rozhodovacích procesů (konzultace, metodika)  možnost pouze pozitivních sankcí (kdo plánuje, může získat dotace, know-how, podporu) tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociální práce

Možnosti podpory nastavení systému - zákon o sociálních službách metodická podpora a konzultace, akreditace vzdělávání v sociálních službách systém kontroly a inspekce kvality plánování rozvoje sociálních služeb kompetence obcí, obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, krajů, krajských úřadů a MPSV jsou stanoveny v § zákona o sociálních službách tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociální práce

tel: , Možnosti podpory z MPSV dotace ze státního rozpočtu ČR - poskytuje každoročně odbor sociálních služeb a sociálního začleňování. Poskytovány centrálním dotačním systémem – snaha o decentralizaci a převedení dotačních řízení na kraje (ovšem pouze za předpokladu, že řízení nebude diskriminační a nebude podporovat zařízení zřizované kraji (jak se ukázalo při dotačním řízení na letošní rok). Pro příklad v roce 2010 a 2011 bylo službám sociální prevence (mimo prostředky ESF) přiděleno každý rok cca ¾ mld. Kč tvorba Strategie pro sociálního začleňování Podpora prostřednictvím čerpání prostředků z evropských strukturálních fondů – např. jednotlivé výzvy MPSV nebo IP krajů

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociální práce tel: , Možnosti podpory z MPSV Novelou zákona o sociálních službách byl v § 92 písm. d) rozšířen výkon státní správy na OÚ ORP o koordinaci poskytování sociálních služeb a realizuje činnosti sociální práce vedoucí k řešení nepříznivé sociální situace a k sociálnímu začleňování osob Jelikož se jedná o výkon přenesené působnosti, MPSV samozřejmě zajišťuje metodickou podporu, organizuje konzultační dny pro krajské metodiky, kteří v rámci přenesené působnosti koordinují a vedou sociální pracovníky na OÚ ORP MPSV připravuje metodiku pro výkon sociální práce, která naváže na úspěšné projekty, které již podpořilo dříve, a které realizovala Ostravská universita - vzdělávání sociálních kurátorů a vzdělávání terénních sociálních pracovníků

Možnosti řešení v rámci sociálních služeb  prostupnost a dostupnost sociálních služeb – 1. pomoc pro osoby v nouzi a v krizi  propojení s dávkovými systémy – poskytnout základní „sociální síť“, pomoci člověku v krizi, stabilizovat ho a aktivizovat a vrátit ho do běžného života, neboli „sociálně jej začlenit“ Související problémy (nikoli v oblasti sociálních služeb)  dostupnost kvalitního a cenově přijatelného bydlení pro nízkopříjmové skupiny osob  extrémní zadluženost – prevence a pomoc – přesné vymezení pojmu „lichva“ a její důsledné potírání, přísnější posuzování udělování povolení k poskytování půjček a úvěrů, včetně důsledné kontroly a postihu  prevence před ztrátou bydlení (zejména v souvislosti se zadlužením a exekucemi) tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociální práce

tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociální práce 1. Prevence - všechny úrovně např.: prevence vystěhování, prevence před ztrátou bydlení práce s lidmi z VT – oddlužení, zaměstnání lidí se záznamem v RT pomoc pro lidi se závislostmi výuka „sociálních dovedností“ na školách 2. Vzdělávání Výchova k demokracii – tolerance k menšinám, k neúspěšným apod., posilování finanční gramotnosti a sociálních dovedností 3. Publicita, informování veřejnosti - např. vést kampaň podobně jako „Rok 2010 – rok boje proti chudobě“

Náměty, podněty, návrhy, otázky a možnosti: V rámci poskytování (odprodeji) pozemků developerům by si samospráva měla velmi zvážit a ohlídat, jakým způsobem bude projekt developera realizován a co bude výsledkem Prevence před ztrátou bydlení Spolupráce samospráv, státní správy, poskytovatelů sociálních služeb se zapojením samotných uživatelů. tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociální práce

tel: , Na závěr: …odpovědnost … …životní zvraty a nenadálé situace … …služby sociální prevence a sociální začlenění… …potřeba dalších návazných služeb … …kombinace nastavení stávajícího systému a plánovaných opatření… => účinnější a kvalitnější pomoc => lepší vyhlídky pro sociálně vyloučené na důstojnější život

Děkuji za pozornost Mgr. Adolf Polák Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce a sociálních věcí Na Poříčním právu Praha 2 Tel: Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociální práce tel: ,