DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Advertisements

Dlouhodobý majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_18. Obsah Charakteristika dlouhodobého majetku Členění dlouhodobého majetku Pořizování dlouhodobého majetku.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Peněžní trh Ekonomika podniku 2. ročník Peněžní trh - každý vyspělý ekonomický systém je postavený na toku peněz.
Aktuální přehled o platných vzorech tiskopisů MFin používaných v roce 2016 za rok 2015 i pro rok 2016 ML
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Silniční daň. Předmětem daně jsou vozidla, kterým je přidělena státní poznávací značka a jsou používaná nebo určena k podnikání Předmětem daně jsou vozidla,
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 9. prosince 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. listopadu 2015.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z přidané hodnoty. DPH: plátce a poplatník DPH Obsažena v ceně zboží a služeb – není placena jako samostatná částka DPH Obsažena v ceně zboží a služeb.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zahraniční obchod Vývozní operace. Obsah výkladu 1. Vývozní operace 2. Příprava vývozní operace 1. Průzkum trhu 2. Získávání zákazníků 3. Předběžná kalkulace.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ SILNIČNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO28 Název.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Místo plnění u DPH Z hlediska dodání zboží, dodání nemovité věci a poskytnutí služby je stěžejní, že předmětem daně jsou tato plnění uskutečňovaná osobami.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.03 Ročník3. ročník.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR, Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU a také směrnicemi EU,
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Daň z nabytí nemovitých věcí
Ing. Veronika Dostálková MBA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TISKOPISY Aktuální přehled o platných vzorech
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
Daň z přidané hodnoty (I)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník. Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Jednoduché účetnictví
Účtová třída 3 –zúčtovací vztahy
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Odměňování zaměstnanců
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79c,
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46a a 49 – 50 ZDPH (opravy), Daňové.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Daňové doklady Správnost DPH se prokazuje pomocí daňových dokladů vystavovaných podle § 26 – 35a ZDPH a následně též podle § 45 – 46 ZDPH (opravy), Daňové.
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46a a 49 – 50 ZDPH (opravy), Daňové.
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 11. prosince 2017
Daň z přidané hodnoty 13. prosince 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Vracení DPH, zvláštní režimy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Daňová evidence v IS GINIS®
Účetní doklady - spotřební materiál nákup v hotovosti Implementace Krajského akčního plánu 1 Ústeckého kraje B (IKAP B) CZ /0.0/0.0/16_034/
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň.
Daň z přidané hodnoty 19. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Podvojné účetnictví VY_32_INOVACE_44_878
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
TÉMA: Daňové přiznání Autor: Mgr. Marie Krajsová
Transkript prezentace:

DPH Ekonomika podniku 2. ročník

DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník prodá dřevo na pilu, pila desky do výroby nábytku, výroba hotový nábytek do obchodu, obchod nábytek konečnému zákazníkovi) - každý ze zpracovatelů a distributorů přidal hodnotu, ze které platí daň (odtud název)

DPH – předmět daně - prodej zboží nebo nemovitosti s místem plnění v tuzemsku - poskytnutí služby plátcem DPH v ČR - pořízení zboží z jiného členského státu EU plátcem DPH (import z EU) a pořízení nového dopravního prostředku z jiného státu EU soukromou osobou – občanem - dovoz ze třetích zemí (země mimo EU)

DPH Poplatníci daně - kupující, zaplatí jako součást ceny výrobku nebo služby Plátci daně - prodávající, musí daň odvést státu (finančnímu úřadu)

DPH – registrace a) povinná - pokud obrat za předchozích 12 měsíců překročil 1 mil. Kč b) dobrovolná Plátce daně má přiděleno od FÚ DIČ daňové identifikační číslo) Právnické osoby – CZ + IČ Fyzické osoby - CZ + RČ

Uskutečnění plnění - den plnění nebo den přijetí platby (co je dříve) - doklad musí být vystaven do 15 dnů (archivace min. 10 let) - daňový doklad vystavuje při prodeji prodejce, musí mít předepsané náležitosti

Základ daně (ZD) - částka, ze které je daň vypočítaná, tzv. cena bez daně Máme dvě možnosti výpočtu: 1. známe základ daně, tedy peněžní částku bez DPH, pak vypočítáme DPH jako součin ZD krát sazba daně v % 2. známe cenu celkem, musíme si uvědomit, že je to cena včetně daně, tedy 110 nebo 120 %

Sazba daně (SD) a) základní - 20 % - uplatňuje se na veškeré zboží a služby (kromě výjimek uvedených v příloze zákona) b) snížená sazba – 10 % - uplatňuje se převážně na potraviny, dětské pleny, knihy, noviny, vzdělávací publikace, zdravotní pomůcky, úpravu a rozvod vody, hromadnou dopravu, kulturní činnost atd.

Osvobození od daně - poštovní služby - rozhlasové a televizní vysílání - finanční a pojišťovací činnosti (poskytování úvěrů, směnárenská činnost atd.) - výchova a vzdělání - zdravotnické služby, zboží a sociální pomoc - loterie a pomocné hry atd.

Rozlišujeme daň a) na vstupu - vzniká při nákupu - DPH nám stát bude vracet b) na výstupu - vzniká při prodeji nebo při poskytnutí služby - musíme ji odvést státu

Zdaňovací období - je dáno obratem za předcházející kalendářní rok a) měsíční - pokud máme obrat nad Kč b) čtvrtletní - obrat do Kč c) můžeme si vybrat - obrat mezi 2 a 10 mil. Kč, ale musíme oznámit FÚ

Daňové přiznání - musíme podat po ukončení každého zdaňovacího období (čtvrt roku, měsíc) do 25. dne po skončení např.za leden do za I.Q a březen do podává se: a) finančnímu úřadu nebo b) celnici – pokud dovážíme z třetích zemí (nečlenských zemí EU)

Daňové přiznání - může vzniknout a) daňová povinnost - daň na výstupu > daň na vstupu - rozdíl DPH musíme odvést státu b) nadměrný odpočet - daň na vstupu > daň na výstupu - stát nám bude rozdíl DPH vracet

Použité zdroje Literatura 1. Jana Švarcová a kolektiv, EKONOMIE stručný přehled, vydalo nakladatelství CEED Zlín 2008, ISBN Aktuální zákon o DPH (k )