Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Lesní hospodářství s kladným dopadem na životní prostředí v území MAS Téma školení:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postup při zpracování projektu do PRV 27. – Mgr. Michal Jarolímek.
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Školení pro žadatele – I. výzva 2013 MAS Podhůří Železných hor
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Výzva 04/2011 Úvodní informace  Výzva 04/2011 V souladu se SPL „Luhačovské Zálesí – region zdraví, krásy a prosperity“ vyhlašuje.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
ŠUMAVA: Dotační příležitosti pro podnikatelské subjekty v letech
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Školení MAS Podhůří Železných hor o.p.s. k 2. výzvě v roce 2011 Přednášející: Jiří Zápotočný, ředitel o. p. s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Program rozvoje venkova
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Sdružení obcí Jablunkovska Jablunkov; 26. června 2015 Připravenost na nové plánovací období.
RP10-16 Dotace na hospodaření v lesích na území Zlínského kraje Zlín, Ing. Marcela Strakošová.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2014 – 2020 A MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ KRAJINNÉ ARCHITEKTURY.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Program rozvoje venkova na období PROJEKTOVÁ LESNICKÁ ENVI OPATŘENÍ Ing. Petr Dušek Odbor environmentálních podpor PRV tel:
Program rozvoje venkova ČR 2007 – 2013 Osa II Ing. Ivan Landa, CSc
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Seminář pro žadatele Výzva MAS č. 2 PRV
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Seminář pro žadatele Program rozvoje venkova 1. výzva
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Přehled preferenčních kritérií
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Program rozvoje venkova
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
„B“ – Příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů
Seminář pro žadatele Výzva č. 1 PRV
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA (PRV)
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY dotační příležitosti pro zemědělské podnikatele
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
F5 – Neproduktivní investice v lesích
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Lesní hospodářství s kladným dopadem na životní prostředí v území MAS Téma školení: Lesní hospodářství s kladným dopadem na životní prostředí v území MAS - Vztah lesnictví k PRV; - Vodní hospodářství v lesích (úpravy toků, protierozní opatření); - Voda v krajině.

Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Vztah lesnictví k PRV  PRV administruje Státní zemědělský intervenční fond, který sídlí ve většině krajských měst (Hradec Králové, Brno, Praha);  PRV umožňuje vlastníkům a nájemcům lesa získat finanční prostředky na investice;  finanční prostředky jsou poskytovány EU, konkrétně z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova;  v PRV se jedná o Opatření I.1.2. Investice do lesů a II Opatření zaměřené na udržitelné využívání lesní půdy a Opatření II Obnova lesního potenciálu po kalamitách a podpora společenských funkcí lesa;

Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Vztah lesnictví k PRV  Investice do lesů je dále možné rozdělit na kategorii: Lesnická technika; Technické vybavení provozoven; Lesnická infrastruktura.  Opatření zaměřené na udržitelné využívání lesní půdy První zalesnění zemědělské půdy.  Obnova lesního potenciálu se dělí na: Obnova lesního potenciálu po kalamitách a zavádění preventivních opatření; Neproduktivní investice v lesích.

Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Mapa působnosti SZIF

Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Adresy poboček SZIF  Praha a Střední Čechy: Praha, budova ÚZPI, Slezská 7, Praha 2  Jihozápad: České Budějovice, Rudolfovská 80, České Budějovice  Severozápad: Ústí nad Labem, Masarykova 19/275, Ústí nad Labem  Severovýchod: Hradec Králové, Ulrichovo náměstí 810, Hradec Králové  Jihovýchod: Brno, Kotlářská 53, Brno  Střední Morava: Olomouc, Blanická 1, Olomouc  Moravskoslezsko: Opava, Horní náměstí 2, Opava

Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Investice do lesů - Lesnická technika  zaměřeno na pořízení strojů a zařízení pro budování a údržbu lesních cest, stezek a chodníků, meliorací, hrazení bystřin, retenčních zařízení, strojů a zařízení sloužících pro obnovu a výchovu lesních porostů,  výše dotace je 50 %

Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Konkrétní realizovatelné výdaje - Lesnická technika  001 Speciální lesní traktory, vyvážecí traktory (forwardery), vyvážecí soupravy;  002 Univerzální kolové traktory;  003 Malotraktory;  004 Harvestory, harvestorové uzly;  005 Odvozní soupravy;  006 Štěpkovače;  007 Štípací stroje, krátící stroje;  008 Mulčovací frézy, drtiče (dřeva, klestu, dřevního odpadu), shrnovače klestu;  009 Příkopové frézy, mulčovače a sekačky pro údržbu příkopů;  010 Pluhy a radlice na údržbu cest;  011 Pluhy jednoradličné a jednodiskové, frézy jednotalířové a dvoutalířové sloužící pouze pro přípravu půdy před zalesněním;  012 Navijáky pro soustřeďování dříví, lanovky;  013 Rýhovací zalesňovací stroje, stroje kultivační;  014 Stroje školkovací, podřezávače kořenů sazenic, vyorávače sazenic;  015 Nakladače (rampovače);  016 Návěsy, přívěsy, valníky, vleky;  017 Motorové pily, křovinořezy  018 Ostatní stroje a zařízení pro budování a údržbu lesních cest, stezek a chodníků;  019 Ostatní stroje a zařízení pro budování a údržbu meliorací, hrazení bystřin a retenčních nádrží;  020 Ostatní stroje a zařízení pro zalesňování, přípravu půdy, odstraňování klestu, ochranu kultur, těžbu, přibližování, odvoz, manipulaci;  021 Ostatní stroje a zařízení pro výrobu materiálu pro obnovu lesních porostů a prvotní zpracování dříví, případně dalších produktů lesního hospodářství (vyjma pilařského zpracování);  022 projektová dokumentace.

Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Investice do lesů - Technické vybavení provozoven  lze financovat pořízení a modernizaci provozu na zpracování lesnických produktů – stavební objekty a technologické vybavení;  dále je možné financovat pořízení a modernizaci technologií, umožňující zpracování a využití zůstatkové biomasy pro energetické a jiné účely;  pro firmy, které mají méně než 10 zaměstnanců a podnikají v lesnictví, pilařství, zpracování dřeva, výrobě vlákniny;  výše dotace je 50 %  opatření se nevztahuje na podporu podnikatelů ve finančních nesnázích (dokládá se účetnictvím a daňovou evidencí);

Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Konkrétní realizovatelné výdaje - Technické vybavení provozoven  001 výstavba provozu pro zpracování lesnických produktů;  002 rekonstrukce/modernizace provozu pro zpracování lesnických produktů;  003 technologie pro zpracování lesnických produktů, vč. nehmotných investic;  004 technologie na zpracování a využití biomasy pro energetické a jiné účely, vč. nehmotných investic;  005 stroje a zařízení pro dopravu materiálu v areálu provozovny;  006 projektová dokumentace;  007 technická dokumentace;  008 nákup stavby/budovy;  009 nákup pozemku.

Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Investice do lesů - Lesnická infrastruktura  podporuje se výstavba, modernizace, rekonstrukce, celkové opravy lesních cest do šíře 2 m, včetně souvisejících objektů;  investice do zařízení, upravující vodní režim v lesích, celkové opravy objektů a zařízení, sloužící lesnímu hospodářství;  výše dotace 100 % max. však Euro za 3 roky;  místo realizace musí minimálně sousedit s lesním pozemkem;

Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Konkrétní realizovatelné výdaje - Lesnická infrastruktura  001 výstavba lesních cest včetně souvisejících objektů;  002 opravy lesních cest včetně souvisejících objektů;  003 výstavba objektů lesotechnických meliorací v lesích;  004 opravy objektů lesotechnických meliorací v lesích;  005 výstavba retenčních vodních nádrží;  006 opravy retenčních vodních nádrží;  007 výstavba ostatních zařízení upravujících vodní režim v lesích včetně souvisejících objektů;  008 opravy ostatních zařízení upravujících vodní režim v lesích včetně souvisejících objektů;  009 opatření zaměřená na ochranu půdy;  010 výstavba infrastrukturních objektů a zařízení sloužících lesnímu hospodářství;  011 opravy infrastrukturních objektů a zařízení sloužících lesnímu hospodářství;  012 projektová dokumentace;  013 technická dokumentace;  014 nákup pozemku.

Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Opatření zaměřené na udržitelné využívání lesní půdy - První zalesnění zemědělské půdy  dotace se poskytuje vlastníkům nebo nájemcům pozemků, kt. jsou určené k zalesnění;  dotace na zalesnění: 1. listnatými dřevinami činí EUR na 1 hektar; v méně příznivých oblastech) EUR na 1 hektar, 2. jehličnatými dřevinami činí EUR na 1 hektar; v méně příznivých oblastech) EUR na 1 hektar,

Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Obnova lesního potenciálu po kalamitách a podpora společenských funkcí lesa  vlastník nebo nájemce pozemku určeného k plnění funkcí lesa;  sdružení s právní subjektivitou vlastníků nebo nájemců pozemků určených k plnění funkcí lesa;  výše dotace 100 %;  rozdělení na záměry: a) obnova lesního potenciálu po kalamitách (způsobilé ke spolufinancování jsou, jestliže vznikly a byly skutečně uhrazeny v období od do podání žádosti):  odstraňování poškozených lesních porostů po kalamitách určených k rekonstrukci do 40 let věku;  umělá obnova síjí na plochách po kalamitních těžbách včetně přípravy těchto ploch před zalesněním;  mimořádná opatření při kalamitách způsobených biotickými činiteli i abiotickými vlivy, tj. zejména hmyzími škůdci, houbovými onemocněními, klimatickými a dalšími faktory apod.

Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Obnova lesního potenciálu po kalamitách a podpora společenských funkcí lesa b) zavádění preventivních opatření v lesích  preventivní ochranná opatření pro zamezení resp. zmírnění škod způsobených kalamitami v lesích;  provádění preventivních protipovodňových opatření na drobných vodních tocích a v jejich povodích a protierozní opatření, např. výstavba a opravy objektů hrazení bystřin (nesmí se jednat o opatření prováděná z rozhodnutí orgánů státní správy lesů ve veřejném zájmu)

Ing. Lukáš Lánský - projektová a grantová kancelář, Neproduktivní investice v lesích  opatření k posílení rekreační funkce lesa (značení, výstavba a rekonstrukce stezek pro turisty do šíře 2 metrů, značení cyklostezek apod.);  opatření k usměrňování návštěvnosti území (zřizování parkovacích míst, odpočinkových stanovišť, přístřešků, lesních studánek, informačních tabulí, apod.);  opatření k zajištění bezpečnosti návštěvníků lesa (výstavba objektů pro zajištění bezpečnosti návštěvníků, např. mostky, zábradlí, stupně, apod.);  opatření k údržbě lesního prostředí (zařízení k odkládání odpadků apod.);  ostatní opatření přispívající ke zvyšování společenské hodnoty lesů;  výše dotace 100 %, max. však 5 mil Kč;