Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.2.20 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 6. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb CO JSME SE O NICH DOZVĚDĚLI V 7. TŘÍDĚ
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Druhy přísudku Skladba věty.
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Podmět (Po) - opakování
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
JAZYKOVÉ ROZBORY (+ PRACOVNÍ LIST)
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici zájmen a jejich dělení. Žáci si hravou formou procvičí pravidla pro psaní zájmena.
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Rozvíjející větné členy - opakování -
Shoda přísudku s podmětem
70.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod střední
Rozvíjející větné členy - opakování -
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ vedlejší věta podmětná Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Zájmena 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Mluvnické kategorie podstatných jmen Název sady: VY_32_Inovace Český jazyk.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Přídavná jména 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Přídavná jména Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Číslovky 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Přísudek a podmět Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slova ohebná 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ grafické znázornění věty jednoduché Název sady: Český jazyk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová VY_32_Inovace_
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Zájmena 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Předložky a spojky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Číslovky 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ větné členy Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní větné členy Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Velká písmena 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo.
PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Slovesný rod.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
PODMĚT.
VY_32_Inovace_ Test 1.pololetí Matematika 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
VY_32_Inovace_ Části dne, čas Člověk a jeho svět 2.ročník
Předložky.
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
VY_32_Inovace_6.3.2 shoda přísudku s několikanásobným podmětem
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12_SOUVĚTÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Spojky.
Zájmena.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Druhy přísudku Skladba věty.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace:. Materiál je určen žákům 6. ročníku. Podává základní poučení o větě jako celku. Jsou v něm zařazena cvičení k upevnění učiva o větě jednoduché a souvětí. Obsahuje animace.

Věta jednoduchá a souvětí

Opakujeme: Podtrhněte podměty a doplňte koncovky přísudků: Nad krajinou se stahoval- těžké mraky. Už jste vyplnil- přihlášku? Knihy a časopisy ležel- na polici. Měl- jste dost času na vypočítání příkladu? Děvčata si to rozmyslel-. Za vraty štěkal- psi.

Řešení: Nad krajinou se stahovaly těžké mraky. Už jste vyplnili přihlášku? (podmět nevyjádřený) Knihy a časopisy ležely na polici. Měli dost času na vypočítání příkladu? (podmět nevyjádřený) Děvčata si to rozmyslela. Za vraty štěkali psi.

Podmět a přísudek tvoří základní skladební dvojici Sotva se narodíš, už ti šijou kabát, kterej si voblíkneš jednou, dvakrát. Jednou, dvakrát, naposledy… Zelený sukno je zkrvavený.  Vyznač v textu písně všechny základní skladební dvojice, urči druh podmětu a přísudku.  Kolik je v textu vět? Jaké tvoří celky?

Řešení: Sotva se (ty) narodíš, už ti (oni) šijou kabát, kterej si (ty) voblíkneš jednou, dvakrát. Jednou, dvakrát, naposledy… Zelený sukno je zkrvavený. podmět nevyjádřený, přísudek slovesný podmět vyjádřený, přísudek jmenný se sponou

Jak poznáme větu jednoduchou a souvětí? Záleží na délce věty? Pokud ne, na čem? Čekali, ale nepřišla. Nově přijatá mladá paní učitelka a žáci z druhé třídy naší školy se včera odpoledne vypravili na dlouho plánovanou, ale kvůli špatnému počasí několikrát odloženou procházku do hájovny na rozhraní Sadské a Píst. oni ona

Řešení: Čekali, ale nepřišla. Nově přijatá mladá paní učitelka a žáci z druhé třídy naší školy se včera odpoledne vypravili na dlouho plánovanou, ale kvůli špatnému počasí několikrát odloženou procházku do hájovny na rozhraní Sadské a Píst. souvětí věta jednoduchá

Věta jednoduchá má pouze jednu základní skladební dvojici. Je-li ve větě více než jedna základní skladební dvojice, jedná se o souvětí. Kolik je v souvětí základních skladebních dvojic, tolik obsahuje dané souvětí vět. Pamatuj:

Rozlište větu jednoduchou a souvětí:  Přidáte-li ke žluté barvě modrou, vznikne odstín zelené.  Smíchali jsme žlutou, červenou a bílou barvu.  Měl by ses svému kamarádovi za ta slova omluvit.  Nevím, zda je to správně.  Všichni se radovali, že babička přijede a přiveze s sebou šest roztomilých štěňat, která se nedávno narodila.

Řešení:  Přidáte-li ke žluté barvě modrou, vznikne odstín zelené. (souvětí – 2 věty)  Smíchali jsme žlutou, červenou a bílou barvu. (věta jednoduchá)  Měl by ses svému kamarádovi za ta slova omluvit. (věta jednoduchá)  Nevím, zda je to správně. (souvětí – 2 věty)  Všichni se radovali, že babička přijede a přiveze s sebou šest roztomilých štěňat, která se nedávno narodila. (souvětí – 4 věty)

Z NÁSLEDUJÍCÍCH VĚT JEDNODUCHÝCH VYTVOŘ POMOCÍ VHODNÝCH SPOJOVACÍCH VÝRAZŮ SOUVĚTÍ:  Pavel nemohl přijet. Včera upadl a zlomil si nohu.  Maminka nám uvařila čaj. Zahřáli jsme se.  Bude pěkné počasí. Pojedeme na výlet.  Neříkej hop. Nepřeskočíš.

Příklady řešení:  Pavel nemohl přijet, protože/jelikož/poněvadž/neboť včera upadl a zlomil si nohu.  Maminka nám uvařila čaj, abychom se zahřáli./Maminka nám uvařila čaj, kterým jsme se zahřáli./Maminka nám uvařila čaj a my jsme se zahřáli.  Když/Jestli/Jestliže bude pěkné počasí, pojedeme na výlet.  Neříkej hop, dokud nepřeskočíš.

Zdroje: KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk 6. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN Obrázky z galerie Klipart