Co je důležité vědět o kvalitativním výzkumu? Předmět: Metodologie společenských věd 1. roč. NMgr. Soc. ped.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodologie sociologického výzkumu
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Ústav pedagogických věd FF MU
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Benchmarking nepřetržitý a systematický proces porovnávání a měření produktů, procesů a metod vlastní organizace s těmi, kdo byli uznáni jako vhodní pro.
Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová
PŘÍKLAD KVALITATIVNÍHO VÝZKUMU
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Jak se dělá andragogický výzkum
AV stručná prezentace.
Kvalitativní výzkum.
Individuální projekt „Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“ (číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ ), dále jen „Projekt“
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Sociologický výzkum.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Zpracování dat Kvalitativní výzkum.
zpracování dat pomocí atlas.tI
Etnografický přístup – pozorování, práce v terénu, zápisky
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Motivační témata a životní příběhy
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Marketingový výzkum – zjišťování informací Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných.
Skupinové interview (Focus group)
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Pedagogická diagnostika
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Sběr dat, tvorba výzkumného souboru PSY 118, PSY474 Metodologie psychologie (kvalitativní přístup) Přednáška 4 Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
Metoda ohniskových skupin
Základy pedagogické metodologie
Kvalitativní výzkum Předběžné poznámky:
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Metodologie ISK Kvalitativní výzkumy
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Pojetí sociálněvědního výzkumu
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
ETNOGRAFICKÉ INTERVIEW ● cíl: zjistit, jak zkoumané osoby interpretují svět kolem sebe ● raport - navození příjemné, uvolněné atmosféry ● informant - osoba,
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Metody sociálního výzkumu 3. blok Denní studium LS 2008/ blok.
CO JE DŮLEŽITÉ VĚDĚT O KVALITATIVNÍM VÝZKUMU?
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Od výzkumného problému k jeho řešení (výzkumu) Problém: Co tvoří základ interakce zdravotní sestry s pacientem, která má povahu ošetřovatelské péče?
Metoda ohniskových skupin Princip: získání údajů a pohledů, které by bez interakce ve skupině byly obtížně přístupné.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Mixed methods design (MMD)
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Metody psychologie.
Kvalitativní výzkum
Kvalitativní výzkum
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Metody a techniky výzkumu II.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Co je důležité vědět o kvalitativním výzkumu? Předmět: Metodologie společenských věd 1. roč. NMgr. Soc. ped.

Co je charakteristické pro kvalitativní výzkum? V centru výzkumné pozornosti je člověk, lidé (mohou to být i lokality, v nich lidé žijí a pracují). Problém, který si vytyčujeme není nikdy zcela ohraničený --- stále jej při výzkumu vyjasňujeme. Jev (fenomén), který je předmětem našeho výzkumného zájmu zkoumáme v jeho přirozeném kontextu.

Co je charakteristické pro kvalitativní výzkum Výzkum začínat s menším počtem případů. Otevřenost k novým, neobvyklým, atypickým situacím a možnostem. Důsledný popis našeho výzkumného postupu (co, proč a jak jsem dělal) – terénní deník.

Co je charakteristické pro kvalitativní výzkum? Interaktivní a vývojový aspekt výzkumu (významný pro popis postupu výzkumu i interpretaci dat).  Výzkum jako proces interakce výzkumníka a předmětu výzkumu (jeho účastníků).  V průběhu výzkumu se vyvíjejí výzkumník, účastníci i výzkumná situace.

Základní typy kvalitativního výzkumu PŘÍPADOVÁ STUDIE Případ = osoba, skupina, rodina, instituce…, ale i životní příběh (historie). Komplexnost případu. Zdroje dat:  Autobiografie, deníky, životopisy, korespondence.  Dokumentace případu – lékařská, vyšetřovací spis…

PŘÍPADOVÁ STUDIE Zdroje dat:  Historie organizace – dokumenty o jejím vzniku, výroční zprávy, zápisy z porad…  Rozhovory  Ohniskové skupiny  Opakované pozorování

Základní typy kvalitativního výzkumu ANALÝZA DOKUMENTŮ Dokument = text, obrazový materiál, audio a audiovizuální záznam, výtvory (socha..).. Intenzivní analýza dokumentu, který je ve své jedinečnosti podrobně ˇobjasňován a interpretován. Příklad: analýza motivů autora románu.

Základní typy kvalitativního výzkumu TERÉNNÍ VÝZKUM Zkoumání fenoménu nebo lidí v prostředí, ve kterém žijí, pracují. Přístupnost terénu pro výzkumníka. Vhodné zařazení výzkumníka do terénu. Připravenost výzkumníka, jeho obeznámenost s terénem. Etický přístup.

Základní typy kvalitativního výzkumu KVALITATIVNÍ EXPERIMENT Zásah do procesu, předmětu v přirozeném prostředí --- sledování vlivu zásahu --- záznam --- analýza záznamu. Příklady:  Výzkum projevů agrese – figurant např. v obchodním domě vytváří provokace…  Simulování extrémní situace – nehody, krize…

Metody kvalitativního výzkumu Typ výzkumu – různé metody.

ZÚČASTNĚNÉ POZOROVÁNÍ Skryté zúčastněné pozorování Výzkumník v přirozeném prostředí. Účastníci nevědí o účelu pozorování. Pozor na etiku, účel je třeba dodatečně vysvětlit. Příklad: výzkum projevů mužského šovinismu v pracovním kolektivu vysokoškolsky vzdělaných osob.

ZÚČASTNĚNÉ POZOROVÁNÍ Otevřené zúčastněné pozorování Výzkumník v terénu, je přímý účastník situací, které pozoruje + ostatní účastníci vědí o tomto pozorování. Motivace účastníků, event. jejich znalost. Vědomí toho, že účastníci jsou pozorováni může někdy ovlivnit jejich jednání.

ROZHOVOR Obvykle polostrukturovaný nebo nestrukturovaný rozhovor. Forma nestrukturovaného rozhovoru – narativní rozhovor: výzkumník podněcuje dotazovaného spíše k vyprávění příběhu než k běžné konverzaci (Jak to všechno začalo? A co bylo potom? Co jste při tom cítil? Jak na to reagoval Váš partner?...)

SKUPINOVÝ ROZHOVOR A OHNISKOVÁ SKUPINA Skupinový rozhovor: rozhovor obvykle s více než 3 osobami najednou, schéma otázka – odpověď, není skupinová interakce. Ohnisková skupina:  Výzkumník určuje zaměření diskuse, její ohnisko = např. určité aktuální téma. Řídí diskusi.  Skupinová interakce.

Metody zpracování kvalitativních dat 1.Fixace kvalitativních dat Audiozáznam a videozáznam. Záznamový arch: pro rozhovor, pozorování,pro terénní poznámky…

Metody zpracování kvalitativních dat 2.Příprava dat pro analýzu a)Data převádíme do textové podoby. b)S texty dále pracujeme: Redukce prvního řádu (vynechání nepodstatného – slovní vaty, výrazů, které narušují plynulost). Barvení textu. Kódování. Práce s časovými osami.

Kódování Prvotní data převádíme do významových jednotek. Jednotkám přiřazujeme názvy.

Práce s časovými osami 1.Z textu vybíráme všechny údaje, které identifikují určité časové jednotky nebo důležité události. 2.Sestavujeme jednu časovou osu, do které tyto informace zanášíme.

Metody analýzy kvalitativních dat Metoda vytváření trsů: uspořádání dat (výroků) do skupin na základě jejich podobnosti (překryvu), např. tematický překryv, časový překryv, prostorový překryv. Metoda zachycení vzorců: vyhledávání a zaznamenávání v datech se opakujících vzorců, témat, struktur.

Metody analýzy kvalitativních dat Metoda kontrastů a srovnávání: odlišení např. dvou identifikovaných kategorií, nalezení rozdílů (přesto, že mají zároveň mnoho společného). Příklad: Porovnání případových studií pravidelných uživatelů konopných drog. Srovnání dvou skupin: 1. uživatelé, jimž užívání nepřináší zásadnější komplikace, 2. uživatelé, u kterých došlo k rozvoji dalších forem rizikového chování.

Metody analýzy kvalitativních dat Metoda užívání metafor: převod dat do metafor – tím dochází současně k jejich určité redukci i zobecnění. Příklad: metafora „obětní beránek“.

Metody analýzy kvalitativních dat Metoda faktorování: odhalení faktorů, které nejsou přímo pozorovatelé,mají implicitní charakter, ale ovlivňují určitý jev, situaci apod. Příklad: hledání faktorů, podílejících se na úspěšnosti ambulantní psychoterapie dlouhodobých uživatelů konopných drog.

Metody analýzy kvalitativních dat Metoda zakotvené teorie: integrace kvalitativních dat získaných různými metodami a jejich analýza směřující k teorii. Využíváme různých úrovní kódování a postupně přecházíme z deskriptivní roviny do roviny hledání a nalézání toho, co je skryto za „prostým popisem“ jevu, situace.

Metody analýzy kvalitativních dat Narativní rekonstrukce: na základě analýzy kvalitativních dat se pokoušíme rekonstruovat určitý jev v procesu jeho vývoje. Příklad: biografická rekonstrukce životního příběhu (např. delikventa, sociálního pracovníka).