Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_15NE-8.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvukové jevy-akustika
Advertisements

Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Vytvořil: Martin Šturc
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 20. Mechanické vlnění – příklady II.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
ICT VLASTNOSTI TÓNŮ – výška tónů
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znájí a umí využívat Newtonovy zákony.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
Zvuk.
Zvuk Zdroje zvuku.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Audio Josefína Čadská 4.A.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 02 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Podstata.
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Akustika.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ47 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Zvukové jevy.
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem páka, rameno.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
Zdroje zvuku Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 14. Model podélného stojatého vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 03. Harmonické kmitání Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 17. Zvukové vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Vznik a šíření zvuku.
ICT 2 – 3 – 31 HV HUDEBNÍ NÁSTROJE STRUNNÉ
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
8. ročník Zvukové jevy Vznik a šíření zvuku.
Zvuk a hudba.
AnotacePracovní list k procvičení základních poznatků o zvuku AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova k.
Tón. Výška tónu (Učebnice strana 170 – 171) Zvukům vyvolaným pravidelnými kmity říkáme tóny. Vytvářejí je například hudební nástroje. Při hře na kytaru.
Člověk a příroda Fyzika Zvukové děje VII. ročník ZŠ (praktická) Zvuk a zdroje zvuku Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská.
Jednoduché stroje Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_07NE-8.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 13. Vznik a šíření podélného postupného vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Zvuk a hudba.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 1. Co slyšíš?
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Písemné násobení (čísla do ) VY_32_Inovace_12TK-1
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov
Matematické rozcvičky (písemné násobení) VY_32_Inovace_05KJ-1
Písemné dělení (čísla do ) VY_32_Inovace_13TK-1 Mgr. Ivana Tkadlecová
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
SLUCH ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_28_Sluch.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Název školy Základní škola ,Jičín, Husova 170 Číslo projektu
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09 Zvukové jevy –opakování A
Transkript prezentace:

Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_15NE-8

Anotace: Prezentace slouží žákům jako doplněk k výkladu nového učiva - AKUSTIKA. Jedná se o úvod k probíranému učivu. Autor: Mgr. Eliška Nováková Datum: únor 2013 Jazyk: čeština Očekávaný výstup: žák si procvičí a upevní učivo Speciální vzdělávací potřeby: -žádné- Klíčová slova: pružné těleso, zvuk, tón, hluk, rychlost zvuku Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity: aktivita Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 9. třída Celková velikost: kB

 nauka o zvuku Jak takový zvuk asi vzniká? Pokus: Nachystej si plastové pravítko, které položíš na stůl tak, aby delší část přesahovala hranu stolu. Kratší část na stole přidrž rukou.

Jak takový zvuk asi vzniká?

Pružné těleso  těleso, které se po ukončení působení deformační síly vrací zpět do původní polohy (plastové pravítko z předešlého pokusu)  pokud nedochází k deformaci, těleso se nachází v rovnovážné poloze  síla pružnosti – má opačný směr než deformační síla

Zvuk  je podélné vlnění  frekvence tohoto vlnění leží v intervalu od 16 Hz do 20 kHz  vzniká kmitáním nebo vlněním pružných těles  kmitající těleso kolem sebe stlačuje a zřeďuje vzduch

Zvuk  pokud chceme slyšet zvuk, musí existovat: a) zdroj zvuku b) prostředí, kterým se zvuk šíří c) zdravý sluch

Zvuk  můžeme ho rozdělit do dvou skupin: HLUKTÓN HLUK: vzniká nepravidelným chvěním zdroje TÓN: vzniká pravidelným chvěním zdroje

Vlastnosti zvuku VÝŠKA BARVA HLASITOST

Vlastnosti zvuku VÝŠKA  určena frekvencí  čím vyšší je frekvence, tím vyšší je tón  obecně platí, že menší tělesa kmitají s vyšší frekvencí (př. hudební nástroje)

Vlastnosti zvuku BARVA  je určena časovým průběhem  hudební nástroje o stejné výšce se mohou lišit zabarvením

Šíření zvuku Prostředí Rychlost zvuku (m/s) Vzduch340 Voda1 500 Led3 200 Rtuť1 450 Sklo5 200

Procvičování: Popiš, jak vzniká zvuk u následujících hudebních nástrojů: o klavír: ……………………………………………………. o housle: ………………………………………………….. o triangl: ………………………………………………….. o kytara: ………………………………………………….. o trubka: ………………………………………………….. struna se rozkmitá úderem kladívka na strunu struna se rozechvívá třením smyčce nástroj se rozvibruje úderem paličky struna se rozkmitá drnkáním vzduch se rozechvěje kmitáním rtů přitisknutých k nátrubku

Procvičování: …………………………… je takové těleso, které se po působení deformační síly vrací do své původní polohy. ………………. = nauka o zvuku. Zvuk je podélné vlnění s frekvencí ………………………….. Zvukům vyvolaným pravidelným chvěním zdroje říkáme ……….. a zvukům vyvolaným nepravidelným chvěním zdroje říkáme ………….. …………….. je vlastnost zvuku určena frekvencí. Ve vzduchu se zvuk šíří rychlostí ………………. Pružné těleso Akustika od 16 Hz do 20 kHz tón hlukVýška tónu 340 m/s

 Prezentace je vhodným doplňkem k výkladu nového učiva - AKUSTIKA. Jedná se o úvod k danému učivu.  Lze ji využít i jako samostudium.  Konec prezentace je věnován opakování, které je doplněno i o řešení. Slouží žákům k okamžité kontrole.

 adphones_1.svg.med.png adphones_1.svg.med.png  vg.med.png vg.med.png     mbol_bold.svg.med.png mbol_bold.svg.med.png   che_Orgelprospekt_1990.jpg/521px- Frankfurt_Katharinenkirche_Orgelprospekt_1990.jpg che_Orgelprospekt_1990.jpg/521px- Frankfurt_Katharinenkirche_Orgelprospekt_1990.jpg  Viola.jpg/412px-Violin-Viola.jpg Viola.jpg/412px-Violin-Viola.jpg  md.png md.png  md.png md.png

 Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, ISBN  Fyzika II pracovní sešit 2. díl. Olomouc: Prodos, ISBN  d.png d.png