Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MECHANICKÉ VLNĚNÍ 14. Model podélného stojatého vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY www.zlinskedumy.cz Mgr. Marie Šiková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MECHANICKÉ VLNĚNÍ 14. Model podélného stojatého vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY www.zlinskedumy.cz Mgr. Marie Šiková."— Transkript prezentace:

1

2 MECHANICKÉ VLNĚNÍ 14. Model podélného stojatého vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY www.zlinskedumy.cz Mgr. Marie Šiková

3 Anotace Materiál opakuje a procvičuje základní pojmy a vztahy z nauky o mechanickém vlnění. Je doplněn přehledem použitých fyzikálních vztahů a pracuje interaktivně. Materiál může být doplněn výkladem učitele, ale umožňuje také použití pro samostatnou práci žáků. AutorMgr. Marie Šiková JazykČeština Očekávaný výstup 23-41-M/01 Strojírenství 26–41-M/01 Elektrotechnika Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaMechanické vlnění, stojaté příčné a podélné vlnění Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 - 19 let Vazby na ostatní materiályKVJ (kmitavé a vlnové jevy)

4 13.1 Model stojatého příčného mechanického vlnění v látkovém prostředí Příčné mechanické vlnění se šíří látkovým prostředím, které si můžeme představit jako složené z velkého počtu malých částeček. Udělejte náčrtek: (M)

5 U stojatého příčného mechanického vlnění všechny body (prostorově omezeného) látkového prostředí kmitají se stejnou fází, tj. současně, ale s různou amplitudou. (M)

6 V bodě, který kmitá s největší výchylkou, je kmitna příčného mechanického stojatého vlnění, v bodě, který je trvale v klidu, je uzel příčného stojatého vlnění. (M)

7 13.2 Model stojatého podélného mechanického vlnění v látkovém prostředí Podélné mechanické vlnění se šíří látkovým prostředím, které si můžeme představit jako složené z velkého počtu vrstev malých částeček. Udělejte náčrtek: (M)

8 U stojatého podélného mechanického vlnění všechny vrstvy bodů (prostorově omezeného) látkového prostředí kmitají se stejnou fází, tj. současně, ale s různou amplitudou. (M)

9 V bodě, který kmitá s největší výchylkou, je kmitna podélného mechanického stojatého vlnění, v bodě, který je trvale v klidu, je uzel podélného stojatého vlnění. (M)

10 Literatura LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika: Sbírka úloh pro střední školy. 3. vyd. Praha: Prometheus, 2012. ISBN 978-80-7196-266-3. LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy II. 3. vyd. Praha: Prometheus, 1993. ISBN 978-80-7196-185-7. LEPIL, Oldřich. Fyzika pro gymnázia: Mechanické kmitání a vlnění. 3. vyd. Praha: Prometheus, 2001. ISBN 978-80-7196-216-8.


Stáhnout ppt "MECHANICKÉ VLNĚNÍ 14. Model podélného stojatého vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY www.zlinskedumy.cz Mgr. Marie Šiková."

Podobné prezentace


Reklamy Google