262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Pracovní poměr = vztah mezi zaměstnancem(FO starší 15 let) a zaměstnavatelem(FO nebo PO) = za úplatu odvedu práci Vznik Uzavření pracovní smlouvy – dvoustranný.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Přijímání do pracovního procesu
Vybrané právní aspekty pracovního práva
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 21. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.4.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Právní aspekty podnikání
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Právní aspekty podnikání
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení
PRACOVNÍ SMLOUVA. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1128Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Pracovní.
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
 Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZÁKONÍK PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Pracovní právo Ostrava 16. – 17. června 2014 Mgr. Klára Holubová
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
Zaměstnání. práce cílevědomá lidská činnost cílevědomá lidská činnost získat statky a služby k uspokojení potřeb získat statky a služby k uspokojení potřeb.
Předsmluvní vztahy, vznik a změny pracovního poměru JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1.
Pracovní právo. obecně právo na práci a svobodnou volbu povolání zakotveno v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.03 Ročník2. ročník.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení Ing. Mgr. Tomáš Klusák.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Personální politika a pracovní právo ve zdravotnictví
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ. PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ.
Pracovní právo.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Poznatky z kontrol agentur práce
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovněprávních vztahů
Téma 6 Skončení pracovního poměru
PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní vztahy a vztahy související
PERSONALISTIKA Pracovní vztahy a vztahy související
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Digitální učební materiál
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
Název projektu: Moderní škola
Transkript prezentace:

262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2

 zák. č. 2/1991 Sb., o kolektivním vyjednávání  zák. č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně  zák. č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta  zák. č. 96/2004 Sb., zákon o nelékařských zdravotnických povoláních  zák. č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti  zák. č. 251/2005 Sb., o inspekci práce  zák. č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání  zák. č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění  zák. č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci  zák. č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon)  ….a další zákony a prováděcí předpisy 3

Čl.28 - Zaměstnanci mají právo na spravedlivou odměnu za práci a na uspokojivé pracovní podmínky. Podrobnosti stanoví zákon. Čl.29 - (1) Ženy, mladiství a osoby zdravotně postižené mají právo na zvýšenou ochranu zdraví při práci a na zvláštní pracovní podmínky. (2) Mladiství a osoby zdravotně postižené mají právo na zvláštní ochranu v pracovních vztazích a na pomoc při přípravě k povolání. 4

 Výběr zaměstnanců  Uzavírání pracovních poměrů  Práva a povinnosti Ztele Zce  Přidělování práce, časový management  Systém vnitřních norem  Vzdělávání zdravotnických pracovníků  BOZP  Ukončování

 Není potřeba hlásit na ZP  Obsazování volného místa  Soukromé společnosti  Veřejné instituce

 zaměstnavatel povinen seznámit fyzickou osobu s právy a povinnostmi, které by pro ni z pracovní smlouvy vyplynuly,  s pracovními podmínkami a podmínkami odměňování, a povinnostmi, které vyplývají ze zvláštních právních předpisů  Prohlídka – koncipovaná jako povinnost Ztele

 Zaměstnavatelé jsou povinni zajišťovat rovné zacházení se všemi zaměstnanci, pokud jde o jejich pracovní podmínky, odměňování za práci a o poskytování jiných peněžitých plnění a plnění peněžité hodnoty, o odbornou přípravu a o příležitost dosáhnout funkčního nebo jiného postupu v zaměstnání.

(a) druh práce, který má zaměstnanec pro zaměstnavatele vykonávat, b) místo nebo místa výkonu práce, ve kterých má být práce vykonávána, c) den nástupu do práce.

 2) Pracovní smlouva musí být uzavřena písemně (.

Může a nemusí být sjednána  3 měsíce  6 měsíců u vedoucího zaměstnance.

 Určitá  Max 3 roky  Max 3x prodloužit  Neurčitá  Lze zrušit pouze výpovědí

 Dohoda o pracovní činnosti  Dohoda o provedení práce  Agenturní zaměstnávání

ZAMĚSTNANECZAMĚSTNAVATEL  zaměstnanec povinen podle pokynů zaměstnavatele konat osobně práce podle pracovní smlouvy  v rozvržené týdenní pracovní době a dodržovat povinnosti, které mu vyplývají z pracovního poměru přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy, platit mu za vykonanou práci mzdu nebo plat, vytvářet podmínky pro plnění jeho pracovních úkolů a dodržovat ostatní pracovní podmínky stanovené právními předpisy, smlouvou nebo stanovené vnitřním předpisem,

Znaky závislé práce: nadřízenost zaměstnavatele podřízenost zaměstnance, jménem zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele zaměstnanec vykonává osobně.

 Závislá práce musí být vykonávána za mzdu, plat nebo odměnu za práci, na náklady a odpovědnost zaměstnavatele, v pracovní době na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě.

 Dohoda o provedení práce 300 hodin ročně  Dohoda o pracovní činnosti 20 hodin týdně jednostranně zrušena z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu s 15denní výpovědní dobou

 Zvláštní pravidla pro  a) převedení na jinou práci a přeložení,  b) dočasné přidělení,  c) odstupné,  d) pracovní dobu a dobu odpočinku; výkon práce však nesmí přesáhnout 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích,  e) překážky v práci na straně zaměstnance,  f) dovolenou,  g) skončení pracovního poměru,  h) odměňování (dále jen „odměna z dohody“), s výjimkou minimální mzdy, a  i) cestovní náhrady.

 Speciální forma vzniku pracovního poměru  zakládá se pracovní poměr u vedoucího  organizační složky státu,  organizačního útvaru organizační složky státu,  organizačního útvaru státního podniku,  organizačního útvaru státního fondu,  příspěvkové organizace ….  organizačního útvaru příspěvkové organizace,

ZAMĚSTNAVATELZAMĚSTNANEC  přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy,  platit mu za vykonanou práci mzdu nebo plat,  vytvářet podmínky pro plnění jeho pracovních úkolů a dodržovat ostatní pracovní podmínky  zaměstnanec povinen podle pokynů zaměstnavatele konat osobně práce podle pracovní smlouvy v rozvržené týdenní pracovní době a dodržovat povinnosti, které mu vyplývají z pracovního poměru

 Ze zásady subjektivní  Ze zásady omezená co do výše (4,5 platu)  Ne pokud úmysl, alkohol, návykové látky  Formy:  Porušení povinnosti  Nesplnění povinnosti k odvrácení škody  Za schodek na svěřených hodnotách  Za ztrátu svěřených věcí

 Za škodu  Za vnesené věci  za BOZP  Nemoci z povolání, pracovní úrazy

 a zaměstnanci, který vědomě neupozornil nadřízeného vedoucího zaměstnance na škodu hrozící zaměstnavateli nebo nezakročil proti hrozící škodě, může zaměstnavatel požadovat, aby se podílel na náhradě škody,

 Dohoda  Zrušení ve zkušební době  Okamžité zrušení  Výpověď  Odstoupení  Uplynutí sjednané doby

ruší-li se zaměstnavatel přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,stane-li se zaměstnanec nadbytečnýmnesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku dále konat dosavadní nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisynesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce; poruší-li zaměstnanec zvlášť hrubým způsobem jinou povinnost zaměstnance stanovenou v § 301a.

 Vždy  Bez udání důvodu

Zaměstnavatel Zec odsouzen pro úmyslný trestný čin na víc než 1 rok, nebo 6 měsíců pokud v práci povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. Zaměstnanec Lékařský posudek Prodlení s výplatou mzdy – 15 dnů po splatnosti

 Pouze u výpovědi (dohody) dané zaměstnavatelem  1 plat méně než 1 rok,  2 platy méně než 2 roky,  3 platy alespoň 2 roky,  Dvanáct platů – zdravotně nezpůsobilý pro pracovní úraz

 Pracovní poměr trvá !!!!!

dočasně práce neschopným, při výkonu vojenského cvičení zaměstnanec dlouhodobě plně uvolněn pro výkon veřejné funkce, zaměstnankyně těhotná čerpá mateřskou dovolenou čerpají rodičovskou dovolenou,