[ 1 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, 24.04.2013 © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Revize Nového přístupu
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
REACH ÚČINNOST – Ministerstvo životního prostředí
Oznámení uvedení kosmetického prostředku na trh Evropského společenství („notifikace“ kosmetického prostředku) Ing. Miroslav Kapoun
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Nástroje územního plánování
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Registrace podle EMAS III
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Právo na informace Tereza Danielisová,
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Novela zákona o DPH pro rok 2013 Blanka Mattauschová
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
1 Povinnosti výrobce k řízení kvality v Evropské unii, revize směrnice 98/79/ES a dalších dokumentů Eva Sýkorová Immunotech a.s.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
[ 1 ] Cesta k medicínskému využití konopí a derivátů Martin Beneš ředitel SÚKL.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
[ 1 ] Mgr. Linda Grohsová Seminář 8 – Registrační sekce, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Mgr. Linda Grohsová PPK, sekce registrací Státní.
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Nová farmakovigilanční legislativa
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Máme se bát biosimilars?
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Transkript prezentace:

[ 1 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 2 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Novinky v zákoně č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech)

[ 3 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 50/2013 Sb. – „konopná novela“ účinnost od od (část) Zákon č. 70/2013 Sb. – „farmakovigilanční a paděl- ková novela“ účinnost od od ; ; ; a (vybrané části)

[ 4 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 50/2013 Sb. legalizace používání konopí pro léčebné účely (individuálně připravované léčivé přípravky s obsahem konopí pro léčební použití - lékárny) zavedení nové kategorie léčivých přípravků dle způsobu jejich výdeje – léčivé přípravky vydávané na lékařský předpis s omezením lékařské předpisy s omezením pouze v elektronické podobě zřízení registru pro léčivé přípravky s omezením dovoz konopí/pěstování v ČR - licence(2014)

[ 5 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. nejrozsáhlejší změna zákona od jeho účinnosti transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/84/EU ze dne , kterou se mění směrnice 2001/83/ES o kodexu Společenství týkajícím se humánních léčivých přípravků, pokud jde o farmakovigilanci transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/62/EU ze dne , kterou se mění směrnice 2001/83/ES o kodexu Společenství týkajícím se humánních léčivých přípravků, pokud jde o zabránění vstupu padělaných léčivých přípravků do legálního dodavatelského řetězce

[ 6 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. aplikace požadavků vyplývajících z dalších předpisů EU: nařízení Evropského parlamentu a Rady 1394/2007 o léčivých přípravcích pro moderní terapii a o změně směrnice 2001/83/ES a nařízení č. 726/2000 nařízení č. 712/2012, kterým se mění nařízení č. 1234/ 2008 o posuzování změn registrací humánních a veterinárních léčivých přípravků směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/24/EU o uplatňování práv pacientů v přeshraniční zdravotní péči ostatní změny a úpravy zákona na základě praktických zkušeností s jeho aplikací v praxi

[ 7 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. novela se týká téměř všech oblastí působnosti zákona o léčivech, zejména: registrace farmakovigilance výroby a distribuce výdeje a předepisování léčivých přípravků kontrolní činnosti (nový kontrolní řád od ) ukládání sankcí za správní delikty zavádí některé nové pojmy a instituty odstraňuje nepřesnosti a neprovázanosti v zákoně

[ 8 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. Vybrané změny a novinky: nový systém stahování léčivých přípravků z trhu povinnost držitele v případě výskytu závady v jakosti (nenařídí-li SÚKL jiné opatření) zajistit možnost výměny LP se závadou v jakosti kteroukoliv lékárnou za nezávadný není-li výměna možná, zajistí držitel stažení a likvidaci držitel hradí náklady spojené se stahováním, případně náklady vzniklé v souvislosti s pořízením a skladováním odevzdávaného přípravku zdravotní pojišťovny a pacienti mají nárok na úhradu nákladů, které vynaložili na balení, která byla bez náhrady stažena z oběhu definice uvádění léčivého přípravku na trh „Uvedením léčivého přípravku na trh v České republice se pro účely tohoto zákona rozumí jeho předání po dokončení výroby, dodání z jiného členského státu nebo uskutečnění dovozu, které jsou provedeny za účelem distribuce léčivého přípravku vyjma jeho použití v rámci klinického hodnocení.“

[ 9 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. povinnost kusové kontroly u prodejců vyhrazených LP: úplná a průkazná evidence skladových zásob, nákupu a prodeje vyhrazených léčivých přípravků po jednotlivých položkách umožňující rozlišit lékovou formu, množství léčivé látky obsažené v jednotce hmotnosti, objemu nebo lékové formy, typ obalu a velikost balení léčivého přípravku, včetně kódu léčivého přípravku definice padělaného léčivého přípravku: Padělaným léčivým přípravkem se pro účely tohoto zákona rozumí jakýkoli humánní léčivý přípravek, a) na němž jsou uvedeny nepravdivé údaje o jeho totožnosti, včetně obalu a označení na obalu, názvu nebo složení z hlediska kterékoli jeho složky včetně pomocných látek a síly těchto složek, b) na němž jsou uvedeny nepravdivé údaje o jeho původu, včetně výrobce, země výroby, země původu nebo držitele rozhodnutí o registraci, nebo c) který je doprovázen dokumentací obsahující nepravdivé údaje o jeho historii, včetně záznamů a dokumentů týkajících se využitých distribučních kanálů.

[ 10 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. ochranné prvky zohledňující profily rizik a umožňující ověření pravosti léčivého přípravku vyšší míra sledovatelnosti a dohledatelnosti cesty léčivého přípravku od výrobce až k pacientovi - identifikace jednotlivých balení a ověření, zda s nimi nebylo manipulováno podobu a technické zpracování (druh kódu) stanoví Komise komise stanoví a vydá seznamy LP, které musí nebo naopak nesmějí být opatřeny ochrannými prvky distributoři a osoby oprávněné vydávat LP budou povinny ověřovat pravost LP a identifikovat jednotlivá balení ochranné prvky může odstranit pouze výrobce po ověření pravosti LP za podmínky jejich nahrazení rovnocennými bez narušení vnitřní obalu a za podmínek SVP odložená účinnost – 3 roky ode dne vyhlášení aktů EK

[ 11 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. kontrola původu a totožnosti léčivých látek výrobcem léčivých přípravků povinnost výrobce ověřit pravost a jakost léčivých a pomocných látek k výrobě lze použít pouze léčivé látky vyrobené v souladu s SVP pro léčivé látky a distribuované v souladu s SDP bez ohledu na zemi jejich původu audity výrobce v místě výroby a distribuce (ověření dodržování zásad SVP a SDP) povinnost výrobce posoudit vhodnost použití pomocných látek pro výrobu na základě odpovídající správné výrobní praxe pro pomocné látky (posouzení rizika podle pokynů Komise) povinnost výrobce ověřit, zda jsou výrobci, dovozci a distributoři LL registrováni v členském státě, ve kterém jsou usazeni povinnost výrobce informovat Ústav a držitele o padělaném léčivém přípravku nebo o podezření na padělaný LP

[ 12 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. povinnosti výrobce, dovozce a distributora léčivých látek oznámení nejpozději do 60 dnů před zahájením činnosti (sídlo nebo místo podnikání v ČR), stávající nejpozději do informace a příslušný pokyn (VYR-41) včetně formuláře pro oznámení je na webu SÚKL SÚKL provede posouzení rizika na základě oznámeného rozsahu činnosti, může rozhodnout o provedení inspekce pokud SÚKL do 60 dnů nesdělí oznamovateli, že bude provedena inspekce, lze činnost zahájit povinnost oznamovat všechny změny 1 x ročně, změny s dopadem na jakost nebo bezpečnost léčivých látek neprodleně údaje uvedené v oznámení vloží SÚKL do veřejně přístupné databáze spravované EMA

[ 13 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. povinnosti dovozce léčivých látek ze třetích zemí dovoz je možný pouze u léčivých látek vyrobených v souladu s SVP odpovídající standardům stanoveným Komisí léčivá látka musí být doprovázena dokumentací včetně potvrzení příslušného orgánu země, ve které byla vyrobena, a které dokládá, že: SVP pro léčivé látky v dané zemi odpovídá alespoň standardům stanoveným Komisí výrobce a místo výroby léčivé látky podléhá pravidelným a transparentním kontrolám, které zajišťují ochranu veřejného zdraví rovnocennou úrovni v EU prohlášení tohoto orgánu, že pokud zjistí neplnění podmínek uvedených v potvrzení, bude neprodleně informovat agenturu potvrzení se nevyžaduje, je-li země, ve které je léčivá látka vyrobena, uvedena na seznamu „bezpečných“ zemí vydaném Komisí výjimka – certifikát SVP vystavený orgánem členského státu po provedené inspekci v místě výroby

[ 14 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. účinnější kontrola dodavatelského řetězce – veřejně přístupná databáze EMA povolení k výrobě a nově i k distribuci v jednotném EU formátu certifikáty SVP, nově certifikáty SDP a NC-reporty registrace výrobců, dovozců a distributorů léčivých látek omezení nelegálního prodeje léčivých přípravků prostřednictvím internetu – zásilkový výdej dodatečné požadavky na obsah a identifikaci legálních internetových stránek provozovaných oprávněnými subjekty – logo +odkaz na stránky SÚKL bezpečnostní logo EU – zatím banner SÚKL (ověření lékárny) nové informace na webu SÚKL (právní předpisy, rizika) + seznam lékáren + odkaz na internetové stránky agentury revize pokynu LEK-16 verze 1

[ 15 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. změny v oblasti distribuce léčivých přípravků upřesnění možnosti odběru léčivých přípravků od lékárny vrácení očkovacích látek lékařem distributorovi rozšíření možnosti přímých dodávek do zdravotnických zařízení hlášení – povinnost poskytovat úplné a správné údaje systém zabezpečování jakosti včetně postupů a opatření pro řízení rizik upřesnění náležitostí průvodní dokumentace k dodávce léčivých přípravků včetně rozlišení odběratele (distributor x lékárna) oznamovací povinnost v případě zamýšleného dovozu centralizovaně registrovaných LP povinnost distributora ověřit SDP u dodavatele, platnost povolení k výrobě u výrobce, registraci zprostředkovatele povinnost distributora informovat Ústav a držitele o padělaném léčivém přípravku nebo o podezření na padělaný LP

[ 16 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. zprostředkování humánních léčivých přípravků změny v oblasti výdeje léčivých přípravků výdej na „platný“ lékařský předpis povinná elektronická preskripce od úplná a průkazná evidence příjmu a výdeje neplatnost zahraničních receptů na NL zákaz výdeje OTC lim farmaceutickými asistenty zákaz podmiňování výdeje OTC lim předložením Rp povinnost informovat pacienta o výši úhrady povinnost výměny LP se závadou v jakosti při stahování povinnost provozovatele lékárny s povolením k distribuci oznámit při objednávání, zda odebírá LP jako lékárna nebo distributor

[ 17 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. hlavní změny v oblasti farmakovigilance a registračního řízení rozsáhlé změny v systému farmakovigilance (doplnění základních definic, nové povinnosti pro MAH a další subjekty, vymezení odpovědností, GVP) základní dokument farmakovigilančního systému u MAH změny v předkládání periodicky předkládaných zpráv o bezpečnosti (generika, homeopatika aj.) úprava u neintervenčních poregistračních studií bezpečnosti plány na řízení rizik u každého přípravku změny v systému hlášení NÚ (rozšíření definice, hlášení pacientů) + jednotné sledování a vyhodnocování v rámci EU evropská databáze Eudravigilance

[ 18 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. hlavní změny v oblasti farmakovigilance a registračního řízení nový druh registrace – specifické humánní homeopatické přípravky (registrovány pro určitou indikaci, p.o. nebo zevní podání, pro léčbu nezávažných onemocnění) nemocniční výjimka – možnost použití neregistrovaného LP pro moderní terapii hraniční přípravky – úprava řízení v případě pochybností (na žádost, z moci úřední) změny v registračních procedurách a souvisejících postupech – např. prodloužení registrace, implementace změnového nařízení pro národně registrované přípravky, sjednocení lhůt doprodeje, registrace tradičních LP (oboustranný switch) změna pravidel pro posuzování pravidla sunset clause

[ 19 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. hlavní změny v oblasti farmakovigilance a registračního řízení podrobnější informace – semináře registrační sekce web SÚKL - otázky a odpovědi z oblasti registrace, klinického hodnocení a farmakovigilance pokyn SÚKL UST-37 „Nemocniční výjimka“ na webu SÚKL k připomínkování správní delikty a změna výše sankcí rozšíření o nové subjekty a činnosti úprava a doplnění formulací správních deliktů vyšší sankce ! 50 tis tis. – 500 tis. – 1 mil. – 3 mil. 100 tis. – 300 tis. – 2 mil. – 5 mil. – 20 mil. Kč

[ 20 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zákon č. 70/2013 Sb. Děkuji za pozornost