Pardubice 15. 6. 2009. Zákony  Zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů publikován ve Sbírce zákonů 19.8.2008,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Úvod k legislativě eGovernmentu
Spisová služba pro obce a zřizované organizace města Milevska
Spisová služba Ivana Šmídová
IS Datových Schránek Zákon a jeho důsledky 26. listopadu 2009
Informační Systém Datových Schránek IS Datových Schránek 9. října 2009 Webseminář na téma ISDS Jiří Pejčoch Zákon a jeho důsledky.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Metodické a produktové řešení požadavků zákona 300/2008 Sb.
Strategie implementace
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Statutární město Karlovy Vary
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Bc. Jana Třísková, DiS.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Konference „10 let eGovernmentu v ČR“ Ivan Langer Praha, Senát Parlamentu ČR, 8. dubna 2010.
Výzva OPPK Operační program Praha Konkurenceschopnost
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Ing. Jaroslav Holý Služba sledování změn.
Datové schránky CzechPOINT. Základní informace Plzeňský kraj – v čele hejtmanka Krajský úřad – cca. 370 zaměstnanců – v čele ředitel úřadu Organizace.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Datové schránky a autorizovaná konverze dokumentů Zákon č.300/2008 Sb
Aktuální informace k výzvám a k postupu kraje Ing. Tomáš Vašica Aktuální informace k výzvám a k postupu kraje.
e-GOVERNMENT DRMS Forum
Vzdělávání v oblasti základní registrů a dalších kmenových projektů eGovernmentu Mgr. Monika Pálková, odbor veřejné správy a eGovernmentu MV ČR.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Komerční využití systému ISDS
Datové schránky Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Jiří Polák, CSc.- prezident SPIS.
Příprava na z. č. 300/2008 Sb. Příprava na dopad zákona č. 300/2008 Sb. na KÚ MSK Jana Třísková
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
EGON Centrum a technologické centrum kraje Vysočina Petr Pavlinec, vedoucí OI KrÚ.
DATOVÉ SCHRÁNKY Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Vzdělávání eGon Zajištění vzdělávání v eGovernmentu Jana Třísková
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Úvod do eGovernmentu 1 Počet proškolených Seminář k informačnímu systému datových schránek počet termínů prezenčního školení pro zaměstnance KÚ11 počet.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Datové schránky zkušenosti KrÚ JMK. Co je datová schránka Datová schránka (DS) je elektronické úložiště, které slouží k: doručování dokumentů orgány veřejné.
Městský úřad Nový Bydžov eGon centrum ORP Nový Bydžov Ing. Martin Kořínek Bc. Ondřej Neuman.
Seminář pro organizace zřizované krajem Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji 19. a KrÚ Pk, sál Zastupitelstva Pk 9:00 hod.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
MěÚ Tišnov nám. Míru 346, Tišnov Sál Městského kulturního střediska, Tišnov Technologické centrum ORP Tišnov Jiří Dospíšil, vedoucí OSVV Ing. Dušan.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
DATOVÉ SCHRÁNKY Petr Stiegler ředitel sekce eGovernmentu Česká pošta, s.p.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji Ing. Kristýna Benešová.
Městský úřad Nový Bydžov Ondřej NEUMAN, 1. června 2011 Spisová služba, Spisová služba, TC ORP a eGON centrum ORP Nový Bydžov.
MěÚ Tišnov nám. Míru 346, Tišnov Sál Městského kulturního střediska, Tišnov Setkání starostů obcí Datové úložiště Kamil Augustýn Bc. Jiří Dospíšil.
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář k výzvě OP LZZ č. 40 – Vzdělávání v eGon Centrech krajů a obcí s rozšířenou působností Oblast.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Aplikace Monitorovací systém
EGonovi tluče srdce!!!.
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
Svaz průmyslu a dopravy ČR zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty.
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Pardubice

Zákony  Zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů publikován ve Sbírce zákonů , účinnost od schválena Senátem novela zákona 300/2008 Sb.  Zákon č. 301/2008 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů publikován ve Sbírce zákonů , účinnost od  Prováděcí vyhlášky k zákonu č. 300/2008 Sb., stanovení náležitostí přístupových údajů pro přihlašování do datové schránky, elektronické prostředky pro přihlašování stanovení podrobností provádění autorizované konverze dokumentů  Novela zákona č. 499/2004 Sb. o archívnictví a spisové službě upravuje požadavky na výkon spisové služby v elektronické podobě a povinnost vést elektronickou spisovou službu schválena Senátem - navrhovaná účinnost

Memoranda o společné podpoře zavádění eGovernmentu v území a

ISDS - informační systém datových schránek  Novela zákona č. 300/2008 Sb. ( schválena Senátem ) Možnost použití ISDS i ke komunikaci, kde není jednou ze stran OVM FO – FO, PO – FO, PO – PO Platnost od Bude to zpoplatněná služba za odeslání datové zprávy Předpoklad významného nárůstu počtu transakcí a pokles její ceny Možnost zasílání elektronické faktury přes ISDS Elektronické faktury již od MV ČR může na žádost OVM zřídit další datovou schránku (bezplatně) Komunikace mezi těmito schránkami je zpoplatněna Přechodné období, které od umožní přihlášení do datové schránky, ale nikoli její aktivaci. K té může dojít později, nejpozději však do Náklady spojené s provozováním ISDS hradí stát z prostředků stát. rozpočtu z kapitoly všeobecná pokladní správa.

ISDS - informační systém datových schránek  Zprovoznění ISDS Pilotní provoz od – ověření funkčnosti celého systému a vazeb na registry. Uzavřená skupina subjektů. Možnost ověření komunikace ISDS se systémy spisových služeb od (otevření testovacího datového rozhraní hlavně pro dodavatele SSL) Ostrý provoz od (účinnost zákona)  Přístupové údaje k datové schránce Zaslány poštou správcem ISDS do vlastních rukou oprávněné osoby adresáta po Orgány veřejné moci – dle údajů v eP;;USA – AKTUALIZOVAT!!! Obchodní společnosti – dle údajů v obchodním rejstříku  Zpřístupnění datové schránky Prvním přihlášením oprávněné osoby do datové schránky Nejpozdější termín aktivace datové schránky je K tomuto datu budou zpřístupněny všechny zřízené datové schránky, které nebyly dříve zpřístupněny přihlášením oprávněné osoby.

ISDS - harmonogram přípravy  Aktualizovat data v ePUSA  Zajistit přípravu spisové služby pro práci s DS  Technické zajištění pracoviště pro autorizovanou konverzi Autorizovaná konverze na žádost = pracoviště CzechPOINT Autorizovaná konverze z moci úřední (u malých obcí stačí CzechPOINT)  Pořídit a přidělit kvalifikované certifikáty pro elektronické podepisování vybraným zaměstnancům – sladit s Podpisovým řádem  Určit administrátora a pověřené osoby pro přístup do datové schránky a osoby pro provádění autorizované konverze z moci úřední  Zapracovat potřebné změny do náplní práce a připravit změny interních dokumentů (Organizační řád, Podpisový řád, Spisový a skartační řád, …)  Připravit se na možnost nahlížení do elektronických spisů (prostory, vybavení, úprava SSL, …)  Aspoň rámcové seznámení zaměstnanců s novou legislativou  Proškolení dotčených zaměstnanců (zajišťuje eGON centrum ORP)  Zajistit připravenost zřizovaných a založených organizací kraje na účinnost zákona 300/2008 Sb

ISDS – ceny za odeslané zprávy Náklady spojené s provozováním ISDS bude hradit stát z prostředků státního rozpočtu, kapitola všeobecná pokladní správa.

Výzvy - CzechPoint CzechPoint obcím  Změna termínu ukončení realizace projektu (nepřekročitelný termín) Žádosti finalizované do – realizace do Žádosti finalizované od do – realizace do Žádosti finalizované od – realizace do datum pro zařazení do jednotlivých skupin je datum uvedené v zápatí finalizované Žádosti generované ze systému Benefit7  Termín ukončení realizace projektu je z hlediska čerpání finančních prostředků nepřekročitelný, žadatel ale může ukončit realizaci projektu v dřívějším termínu.  Alespoň jedna z projektových aktivit (např. realizace internetového připojení, administrace projektu, nákup výpočetní techniky,...) musí být prokazatelně realizována až po vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace.  K provedení změny nutné vyplnit a podepsat Oznámení o změně v projektu/ukončení projektu: s předstihem, nejpozději však k termínu, který je uveden jako datum ukončení realizace projektu ve stávající Žádost nutno zaslat v listinné podobě, s originálním podpisem statutárního zástupce žadatele

Výzvy - vzdělávání  Vzdělávání v eGON centrech krajů a ORP  Termín výzvy od do  Minimální finanční limit na projekt je ,- Kč.  Koho školí ORP: Vlastní úředníky, vlastní zaměstnance, zastupitele ORP a zaměstnance zřizovaných organizací Úředníky obcí ve svém obvodu, zastupitele těchto obcí a zaměstnance jimi zřizovaných organizací ORP může školit i pro obce z jiné ORP.  Uznatelné náklady taxativně vyjmenovány ve výzvě Lze zahrnout uznatelné náklady za 90 dnů zpětně od podání žádosti do Benefit7 Nelze zahrnout - občerstvení v rámci školení, dovybavení učeben o skenery  MV zveřejnilo na souhrnnou informaci k podmínkám výzvy a výčet modulů vzdělávání, které lze zahrnout do plánu školení.

Výzvy TC + eSSL  Technologická centra a elektronické spisové služby  Termín výzvy od do  Max. příspěvek pro ORP: 4 mil. na TC+eSSL pro ORP a zřizované organizace Není pevně stanoveno, kolik na TC a kolik na eSSL.  Povinná služba pro TCP ORP: Negarantované pracovní úložiště nevyřízených a neuzavřených spisů v kapacitě dostatečné pro všechny obce správního obvodu a jejich organizace (replika dokumentů z lokálních úložišť SSL na obci)  Nutné zpracovat Studii proveditelnosti  Podmínky pro projekt ORP: Uzavřené partnerství s min. 9 obcemi správního obvodu (nebo všechny) V rámci výzvy lze podat jen jeden projekt, ale lze pořizovat více veřejnými soutěžemi Studie proveditelnosti  Platby budou poskytovány zálohově na jednotlivé etapy (85% rozpočtu etapy)  Spisová služba obcím Na základě partnerské smlouvy s nejméně 9 obcemi svého obvodu nebo všemi obcemi svého obvodu, má-li jích méně než 9 ORP nemusí mít 9 obcí jen ze svého obvodu, ale i z obvodu jiných ORP v kraji Příspěvek na 1 obci = ,- Kč

CzechPoint a konverze dokumentů  Konverze je úplné převedení dokumentu v listinné podobě do dokumentu obsaženého v datové zprávě nebo naopak, ověření shody obsahu těchto dokumentů a připojení ověřovací doložky = zrovnoprávnění elektronické a listinné podoby dokumentu (stejný právní účinek)  Autorizovaná konverze na žádost o Provádí se na CzechPOINT. (Cena 30,- Kč za každou započatou stránku, max. 50 stránek.)  Autorizovaná konverze z moci úřední o Provádí orgán veřejné moci (OVM) pro výkon své působnosti a pouze pro svou potřebu  Požadované datové formáty o Výstupní formát pro převod do elektronické podoby: PDF 1.7 a vyšší o Vstupní formát pro převod do listinné podoby: PDF 1.3 a vyšší  Předávání vstupů a výstupů na CzechPOINT o Prostřednictvím datové schránky (má-li ji žadatel zřízenou) o Prostřednictvím internetové úschovny za použití jednorázového hesla, nemá- li žadatel datovou schránku o Vypálením na CD/DVD (v ceně služby)