VY_32_INOVACE_BATKOVA.CEJJLI.02 ČÁRKA V SOUVĚTÍ. Č árka v souv ě tí Interpunkce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věty vedlejší příslovečné úvod
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Citáty O LÁSCE.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 7. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.8.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Čárka v souvětí.
Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ.
Pravidla interpunkce.
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _08_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici zájmen a jejich dělení. Žáci si hravou formou procvičí pravidla pro psaní zájmena.
INTERPUNKCE VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ
Spojky.
ROZDĚLOVACÍ ZNAMÉNKA Mgr. Michal oblouk.
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
Autor:Mgr. Renata Kovaříková Předmět/vzdělávací oblast: Český jazyk Tematická oblast:Jazykové vědomosti a dovednosti (pravopis) Téma:Čárka v souvětí Ročník:1.
VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ
Elipsa a zeugma Jan Martikán (325587).
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Zdroj obrazového materiálu
Věta jednoduchá a souvětí.
Mgr. Michal Oblouk.  v ě ta, která je tvo ř ena jednou skladební dvojicí  obsahuje jedno sloveso v ur č itém tvaru = jeden p ř ísudek Na nádra ž í p.
Skladba souvětí.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
holé, rozvité, několikanásobné
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Věta jednoduchá a souvětí“
Interpunkce v souvětí podřadném
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.
Souvětí podřadné. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: 1.07/14.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Sochorová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Opakujeme vedlejší věty 2 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_04_Opakujeme vedlejší věty 2.
Souvětí Celek složený ze dvou a více vět. Věta hlavní (VH) – mluvnicky nezávisí na jiné větě Věta vedlejší (VV) – závisí na větě řídící, doplňuje její.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
Název školy:ZŠ A MŠ Březno Autor:Petr Pacholátko Název:VY_32_INOVACE_25_INTERPUNKCE Téma:Interpunkce Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Anotace:Materiál.
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Souvětí, věta hlavní, vedlejší
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_ 14_ Souvětí a jeho stavba
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kdybych věděl, že je to naposledy, co Tě vidím spát, lépe bych Tě přikryl a prosil bych Boha, aby ochránil Tvou duši.
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Pravidla interpunkce.
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
VY_32_INOVACE_65_Přívlastek několikanásobný a postupně rozvíjející
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_BATKOVA.CEJJLI.02 ČÁRKA V SOUVĚTÍ

Č árka v souv ě tí Interpunkce

1.Čárkou oddělujeme:  Souřadně spojené věty (hlavní nebo vedlejší) nejsou-li spojeny spojkami a, i, či, ani s významem slučovacím Na město padá soumrak, obchody se zavírají, ruch na ulicích pomalu ustává. Slunce vycházelo, obloha se však brzy zatáhla.  Před spojkami a,i, ani, nebo či klademe čárku, mají-li jiný význam než slučovací Prosil jsem ho o pomoc, a nepomohl mi. Buď se dáš rychle do práce, nebo toho raději nech. Zastavil se jen na okamžik, ani si nesedl.

 Čárku tedy píšeme před spojovacími výrazy a to, a sice, a tak, a proto, a tedy, a přece, a dokonce atd.  Věty podřazené od nadřazených (závislé od řídících) Znáte toho člověka, který nás zradil? Řekl, že k nám přijde.. Není nutné, abys tam šel. Před přirovnávacími spojkami než, jak, jako píšeme čárku jen tehdy, když uvozují větu Spal, jako když ho do vody hodil. Jsem na tom mnohem lépe, než jsem byl před rokem.

Složitější typy větných konstrukcí  Setkají-li se mezi dvěma větami dva spojovací výrazy, z nichž každý patří k jiné větě, čárku píšeme před prvním z nich Není pochyb, že když každý koná dobře svou povinnost, Odpovězte obratem, nebo kdyby to nebylo možné, nejpozději do konce tohoto měsíce. prospívá celku.  Je-li mezi souřadně spojenými větami umístěna věta podřazená (vedlejší), odděluje se čárkou z obou stran, a to i před slučovacími spojkami a, i, … Pověz mi, co čteš, a já ti povím, kdo jsi.

 Je-li do hlavní věty umístěna věta vedlejší, odděluje se čárkami z obou stran Škola, do níž chodím, uspořádá sportovní den. Přátelé, kteří neznali její soukromí, byli pobouřeni.  Infinitivní konstrukce s významem podmínkovým, oddělujeme čárkou Nebýt jeho, nebyl bych to dokázal. Jde především o to, vytrvat za všech podmínek. Mít čas, napsal bych to lépe.

2. Čárkou neoddělujeme:  Vedlejší větu závisící na příslovečném výrazu s oslabenou větnou platností Hlavně abys to udělal. Možná že zapomněl.  Výrazy vzniklé z vedlejších vět, které pozbyly větné platnosti dělej co dělej, ať je jaký chce, chlap jak se patří  Čárku nepíšeme před nebo, zvláště, jde-li o výčet možností Vrátím se už ve středu nebo tam zůstanu až do čtvrtka.

 Čárkou neoddělujeme infinitivní vazby závisle na slovesech být (nebýt) a mít (nemít) Není proč se bát. Nemá co dělat. Není co jíst.

Doplňte interpunkci: 1.Odjezd se blíží musíme začít balit. 2.Za celý večer ani nepromluvila ani se neusmála. 3.Ten kdo půjde poslední zavře dveře. 4.Vešli do pokoje kde příjemně praskalo dříví v kamnech a za chvíli se zahřáli. 5.Skutečnost že Slunce je středem solární soustavy kterou ovládá je známa každému. 6.Lživě mě obvinil že jsem tam byl také a dál se o tom nechtěl bavit. 7. Maminka mi řekla že mě chápe a že se mnou souhlasí. 8. Honza zčervenal jako vařený rak. 9. To pak stačí aby zazněl telegraf a výpravčí je okamžitě vzhůru aby dal znamení že rozuměl. 10. Vysvědčení bylo nakonec lepší než jsem si myslel. 11. Slibovala hory doly že se bude ve dne v noci učit jen aby mohla jít s kamarádkami na diskotéku.

Správné řešení 1.…blíží, musíme… 2.…nepromluvila, ani… 3.Ten, kdo …poslední, zavře … 4.… do pokoje, kde…v kamnech, a za chvíli … 5.Skutečnost, že …soustavy,kterou ovládá, je … 6.…obvinil, že …také, a dál … 7.…říkala,že … 8. bez čárky 9.…stačí, aby… telegraf, a výpravčí …vzhůru,aby… …znamení, že … 10. …lepší, než… 11. …doly, že …učit, jen …

Doplňte čárky do hádanek 1.Sedí sedí na střeše kouří tabák nekřeše a přec mu hoří. 2.Korunu na hlavě andělský šat zlodějský krok ďábelský křik. 3.Má to hlavu jako kočka má to ocas jako kočka mňouká to jako kočka a není to kočka. 4. Aby vlez do hlavy ho bili aby vylez za hlavu ho táhli. 5.Čtyři nožky dvě trnožky v zimě běží v létě leží. 6.Jede kočí má sto očí do každého něco strčí. 7.Leze leze po železe nedá pokoj až tam vleze. 8.Celá chalupa vyhoří a přece se nezboří. 9.Visí to a neví kde ukazuje neví kam bije to a neví koho počítá a neví kolik. 10. Běží posel beznohý je to šelma čtverrohý žádnému nic nepoví přece všechno vypoví.

Správné řešení 1.Sedí, sedí na střeše, kouří, tabák nekřeše, a přec …(komín) 2.…na hlavě, andělský šat, zlodějský krok, ďábelský … (páv) 3.…kočka, má …kočka, mňouká … kočka, a není … (kocour) 4.…vlez, do hlay…bili, aby vzlez, za hlavu … (hřebík) 5.…nožky, dvě trnožky, v zimě běží, v létě … (sáňky) 6.…kočí, má …očí, do každého … struhadlo) 7.Leze, leze po železe, nedá pokoj, až … (klíč) 8.… vyhoří, a přece … (dýmka) 9.…to, a neví kde, ukazuje, neví kam, bije to, a neví koho, počítá, a neví… (hodiny) 10. …beznohý, je …čtverrohý, žádnému …nepoví, přece … (dopis)

Zdroje Hartmannová,V. a kol.: Pravidla českého pravopisu. Nakladatelství Olomouc, Olomouc Šantrochová, A. a kol.: Diktáty a cvičení z českého jazyka. SPN a.s., Praha Mgr. Renata Batková