Chléb Dar božské energie Ing. Ivan Mach, CSc. Prezident Aliance výživových poradců ČR Z.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Advertisements

Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
„EU peníze středním školám“
Složení potravy.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Ovoce – Význam ve výživě
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Výživa.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Výživa v zimních sportech - lyžování
Vláknina ve výrobcích Naturhouse – jak ji nabízet?
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zelenina, … Dodatky, ….
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
SACHARIDY Zuzana Gáliková.
Transkript prezentace:

Chléb Dar božské energie Ing. Ivan Mach, CSc. Prezident Aliance výživových poradců ČR Z

Chléb – proč je také božím darem? Když se nad jeho složením a úlohou ve výživě zamýšlí odborník na výživu… …zajímá ho: obsah energie (GL) a rychlost jejího toku do organismu (GI) – proč? U většinové populace mohl chléb sehrát podobně klíčovou úlohu jako rýže u Asiatů: –jako zdroj ovladatelného toku energie –jako zdroj stavebních bílkovin (lepku) –jako zdroj látek podporujících zdraví i trávení

Otázky moderního spotřebitele kdy bílý a kdy celozrnný - s vyšším obsahem vlákniny? Jako by se ptal konzument před 100 lety: –jaký chléb k snídani? –jaký po (při) práci na poli? –a jaký večer před spaním? parametr rozhodující pro časování toku energie z chleba = vláknina –je totiž nestravitelná (balastní), ale mnohostranně podporuje trávení –plyometrie vlákniny (plyometrické nutrienty - superfoods)

Složení „božského“ daru (paliva?) energetické a chrono-bio-nutriční vlastnosti chleba jsou dány: 1) glykemickou (energetickou) náloží GL (obsah škrobu, maltodextrinu a jiných sacharidových látek) 2) obsahem nestravitelné vlákniny 1-12 %, která spolu s bílkovinou (lepkem) a tukem ovlivňuje konečný GI chleba odpověď: po tělesné námaze: vysoký GI před trvalejší tělesnou námahou: nižší GI

Potraviny s nízkým GI prodlužují pocit sytosti

GI různých potravin vysoký GI střední GI nízký GI

Vláknina Základem jsou nestravitelné polysacharidy. Není nepostradatelná, je prospěšná. V naší stravě v 80. letech 20. stol 3 dny, tam 1 den...denní potřeba 30 g ve stravě: ovoce + zelenina, luštěniny, cereálie vše jen 3% dodržujeme-li potravinovou pyramidu, docílíme DDD 30g/den 1.rozpustná: 1.rozpustná: bobtná ve vodě, nutný dostatek tekutin: pektin, gumy, slizy,vosky, kutiny + někt. typy hemicelulózy 2.nerozpustná: 2.nerozpustná: celulóza, hemicelulóza → kartáčový efekt, lignin (dřevitá část rostlin) nežádoucí (ve střevě ↑ fenoly)

Denní příjem vlákniny 60 % komplexní sacharidy ovoce a zelenina pečivo celozrnné, těstoviny, brambory, rýže, luštěniny příjem celkový 2 kg potravin/den příjem vlákniny 2 x 0,6 = 1,2 kg x 0,025 = 30 g průměrný obsah vlákniny 2,5 %

Vybrané chleby: obsah vlákniny

Etiketa baleného chleba pod lupou Paradox: vláknina žádnou energii do organizmu nepřivádí, ale je rozhodujícím ukazatelem intenzity jejího toku! Běžná metoda stanovení energie chleba – spálením v kalorimetru, kde se spálí i vláknina – energetická hodnota je pak vyšší Pak by bylo třeba odečíst nevstřebatelnou energii ve vláknině: %V x 4 x 4,18 = = 1672 x %V kJ (při obsahu 10 % V, E=161 kJ)

Management energetického toku je v rukou pekaře Čím více celozrnné mouky, tj. vlákniny, a čím více lepku (i soli), tím nižší GI, pomalejší a rovnoměrnější tok energie do těla Čím více celozrnného podílu, tím lepší vstřebávání cholesterolu, trávicí a defekační komfort, tím vyšší obsah prebiotik a probiotická aktivita ve střevech Pozor: vlákninu netoleruje každý, zejména malé děti a starší lidé

Pekárna je celozrnná, ale jaké je pečivo?

Surovina je vždy celozrnná!

Boží = zdravotně příznivé? Management složení chleba: sůl, vláknina, lepek, zlepšující látky, tuk, fortifikanty Proti epidemii civilizačních nemocí: B6, B9, Ca ++, KCl, askorbáty… Pro sportovce – „Abendsbrot“ se zvýšeným obsahem lepku a sójové bílkoviny 38 % Bezlepkový chléb – pro celiaky

MS-X: na jeho následky zemře většina populace Inzulinrezistence, hypertenze, obezita, dyslipémie + pocit že to nic neznamená Inzulinrezistence to asi startuje Nad 60 let je IR naší populační „normou“... víc lidí ji má než nemá když už musíme jíst tolik sacharidů pak: a) s aktivovanými receptory (sport) b) stravu s nízkým glykemickým indexem: žít s nižší hladinou inzulinu Dieta s nízkým GI je výhodná pro prevenci a léčbu obezity, DM 2. typu, ICHS, nádorů tlustého střeva a nádorů prsu.

Komplexní úloha chleba ve výživě 3 základní požadavky: 1) být výživný (tj. nutričně plnohodnotný a vyvážený) 2) přispívat k ochraně zdraví a prevenci CO – vláknina, mikronutrienty a antioxidanty 3) být lákavý (senzoricky) a chutný, aby nehrozil tzv. výživový stereotyp (podobný „syndromu vyhoření“)