Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravá výživa I Dagmar Šťastná."— Transkript prezentace:

1 Zdravá výživa I Dagmar Šťastná

2 Bílkoviny (proteiny) Zdravá výživa vyžaduje vyvážený příjem základních živin (bílkoviny, sacharidy a tuky), doplňkových živin (vitamíny, stopové prvky a vlákniny) a dostatečné množství vody. BÍLKOVINY jsou látky složené z aminokyselin Podle obsahu aminokyselin bílkoviny rozdělujeme na : plnohodnotné - obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jsou živočišného původu (v mléce, vejcích, mase) a neplnohodnotné - obsahují jen některé aminokyseliny, jsou v rostlinných potravinách (v obilovinách, luštěninách) .

3 Člověk musí přijímat plnohodnotné i neplnohodnotné bílkoviny
Člověk musí přijímat plnohodnotné i neplnohodnotné bílkoviny. Spotřeba je ovlivněna věkem, pohlavím, zdravotním stavem, pracovní činností a klimatickými podmínkami. Dospělý člověk má přijímat denně asi l g bílkovin na l kg své hmotnosti. Nedostatek způsobuje zpomalený růst, snižuje se tělesná hmotnost, pracovní schopnost, vznikají i poruchy důležitých funkcí organismu. Bílkoviny napomáhají k tvoření zácpy

4 Cukry (sacharidy) SACHARIDY Vznikají v zelených částech rostlin asimilací za přítomnosti slunečního záření, vzdušného kyslíku a listové zeleně (chlorofylu). Tento děj se nazývá fotosyntéza. Dělíme je na: - monosacharidy (jednoduché cukry), glukóza (hrozny, hrušky, jablka, med), fruktóza (ovoce, med) - disacharidy (dvojcukry), sacharóza (řepný cukr), maltóza (sladový cukr), laktóza (mléčný cukr) - polysacharidy (mnohocukry), škrob, glykogen, vláknina

5 Význam sacharidů -zdroj energie -potraviny bohaté na sacharidy obsahují často i vitamíny C, B a karoten -nestravitelné sacharidy příznivě ovlivňují činnost střev .-oxidací glukózy se uvolňuje energie, nadbytek sacharidů ve stravě se v organismu mění v tuk, který se ukládá do zásoby

6 Tuky (lipidy) TUKY (lipidy) - jsou největším zdrojem energie
Rozdělujeme: podle původu - živočišné (máslo, sádlo, lůj) - rostlinné (oleje, kakaové máslo) podle nasycenosti - nasycené , zpravidla jsou živočišného původu - nenasycené , pocházejí z rostl. potravin a rybích olejů.

7 Význam tuků -mají nejvyšší energetickou hodnotu -chrání některé orgány před nárazem -ukládají se pod kůží, chrání tělo před ztrátou tepla -obsahují vitamíny rozpustné v tucích /A,D,E,K/ -jsou stavební složkou lidského těla -doprovodnou látkou živočišných tuků je cholesterol (usazuje se v cévách ) nadbytek tuků v těle se ukládá do zásoby (obezita )

8 Zdroje http://www.vladahadrava.xf.cz/uvod.html
Obrázky:


Stáhnout ppt "Zdravá výživa I Dagmar Šťastná."

Podobné prezentace


Reklamy Google