Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,"— Transkript prezentace:

1 VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Jiráskova 888

2 Základní suroviny pro výrobu piva
KVASINKY VODA SLAD CHMEL

3 Chmel Chmel otáčivý (Humulus lupulus) je vytrvalá dvoudomá pravotočivá liána z čeledi konopovitých. První zpráva o chmelu na českému území v 8. století. V ČR se pěstuje na Žatecku a Olomoucku Pro výrobu piva se nejčastěji používá chmelový granulát

4 Pivovarské kvasinky Pivovarské kvasinky (Saccharomyce cerevisce) jsou jednobuněčné organismy, které mají schopnost přeměňovat zkvasitelné cukry na ethanol (alkohol) a CO2. Pivovarské kvasinky se v provozní praxi nazývají „kvasnice“.

5 Slad Slad je název pro naklíčené a usušené obilné zrno, převážně ječmenné. Výroba sladu se nazývá sladování a děje se ve sladovnách. Sladování se provádí proto, aby se rozštěpily v sladu uložené polysacharidy na jednoduché sacharidy vhodné ke kvašení.

6 Voda Kvalita vody způsobuje kvalitu piva.
Můžeme mít stejný postup výroby, stejné kultury kvasinek, nikdy však neuvaříme stejné pivo s jiným zdrojem vody. Na 1 litr vyrobeného piva je spotřebováno čtyřikrát až osmkrát více vody.

7 Vlastní výroba piva

8 Vystírací káď - Slad se rozemele na takzvaný sladový šrot
Vystírací káď - Slad se rozemele na takzvaný sladový šrot. Následuje vystírání – tedy dokonalé smíchání sladového šrotu s vodou. Účelem vystírání je aktivace příslušných enzymů.

9 Rmutovací pánev - Rmutování je proces, při kterém je škrob (polysacharid) ze sladu pomocí sladových enzymu přeměněn na cukry (sacharidy). Výsledkem procesu je tzv. sladina.

10 Scezovací káď - Při scezování oddělíme cukerný roztok (sladinu)
od obalů zrn (mláta).

11 Mladinová pánev - Sladinu vaříme s chmelem, který přidáváme postupně
v několika dávkách. Konzervuje a hlavně dodává pivu příjemně hořkou chuť a vůni.

12 Vířivá káď - Z mladiny oddělíme kaly, zchladíme ji na zákvasnou teplotu, provzdušníme a zakvasíme pivovarskými kvasinkami.

13 Kvašení - hlavní kvašení probíhá v otevřených kádích při teplotě do 12 °C v chlazené místnosti zvané spilka. Tady kvasinky přemění většinu cukrů na alkohol a oxid uhličitý. Zrání - „mladé pivo“ se přečerpá, „suduje“ do ležáckých tanků, kde zraje při nízkých teplotách asi 30-60 dní podle druhu piva.

14 Expedice - Část hotového piva se plní přímo do sudů (nefiltrované neboli kvasnicové pivo). Ostatní pivo se zfiltruje na křemelinovém filtru a poté se plní do sudů.

15 VAROVÁNÍ NA ZÁVĚR Takto můžete dopadnout když to
s konzumací piva přeženete!!!

16 Literatura, zdroje informací
Vše dostupné online function-beer-well-without---homer-simpson


Stáhnout ppt "VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,"

Podobné prezentace


Reklamy Google