Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Daniel Matoušek a David Beneš

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Daniel Matoušek a David Beneš"— Transkript prezentace:

1 Daniel Matoušek a David Beneš
Vás seznamují s výrobou a vlastnostmi PIVA

2 Něco o původu PIVA Princip přípravy je po staletí stejný, ale postupně se významně zdokonalovaly jednotlivé technologické kroky a zařízení. Primitivní přípravu piva postupně nahradila řemeslná výroba a v polovině 19. století průmyslová výroba. Za kolébku piva se považuje Mezopotámie.Již v 7. tisíciletí před n. l. se zde pěstovalo obilí a Sumerové, Akkadové, Babyloňané a Asyřané z něho připravovali kvašené nápoje, což byl jakýsi druh piva Sumery nazývaný kaš.

3 Vývoj ve vaření PIVA v ČR
Veliký vývoj přišel až ve 14. až 15. Století kdy zbohatlí měšťané sdružovali své finanční prostředky a zakládali společné městské pivovary. Ke konci středověku a kolem poloviny 16. století se rozvíjela výroba piva ve šlechtických pivovarech, stabilně se udržovala či rozšiřovala v klášterních1547. O velkou reformu výroby sladu a piva, která byla prvním krokem v rozvoji typických vlastností současných českých piv, se zasloužil v 18. století český sládek František Ondřej Poupě (1753–1805).

4 První PIVOvary v ČR v roce 1842-založen Měšťanský pivovar v Plzni Prazdroj,který vyráběl výhradně spodně kvašená piva. Pád pivovarů během 2.světové války V době komunistického režimu nebyly do pivovarů a sladoven vkládány potřebné finanční prostředky na modernizaci. Přesto pivovarský obor zajistil na domácím trhu dostatek piva a byl schopný vyvážet pivo a slad nejen do tzv. socialistických zemí, ale i na náročný trh kapitalistických oblastí světa.

5 Výroba PIVA Základními surovinami pro výrobu piva českého typu jsou pitná voda, ječný slad plzeňského typu a chmel. Výroba piva začíná na varně, kde se rozemletý slad mísí s vodou ve varních nádobách a vlivem teplotních pochodů jsou ze sladu do roztoku uvolňovány zkvasitelné cukry. Tomuto procesu se říká rmutování. Po ukončení chmelovaru získáme základní roztok pro výrobu piva, který se jmenuje mladina. Horká mladina je zchlazena deskovým chladičem na zákvasnou teplotu a poté zakvašena pivovarskými kvasnicemi. Hlavní kvašení probíhá při tradični klasické technologii v otevřených kvasných kádích, které jsou vybaveny chlazením pro regulaci teploty během kvašení. Celková doba hlavního kvašení je dní.

6 Pokračujeme ve výrobě :
Po prokvašení mladiny na požadovaný stupeň, je mladé pivo zchlazeno a sesudováno do ležáckého sklepa kde zraje v uzavřených ležáckých tancích dní podle druhu piva. Během zrání se z piva vysráží kalící částice, pivo se nasytí oxidem uhličitým a proběhnou důležité pochody ovlivňující výsledný senzorický charakter piva.   Po ukončení zrání je pivo před stáčením filtrováno, příp. stabilizováno (u piva s delší trvanlivostí), pasterováno a poté stáčeno do obalů (lahve, KEG sudy, plechovky).

7 Čeští pivovarníci uvedli že :
Proč vaří PIVO?? Čeští pivovarníci uvedli že : Český svaz odmítá prodej mladistvým, řidičům a těhotným. Chce, aby každý zdravý dospělý člověk pil do dvou piv denně, nemá zájem o skupinu těžkých pijáků. Svaz hradí z příspěvků pivovarů výzkumy, které zjišťují vliv pití piva na organizmus. Dvě piva denně jsou podle nich zdraví prospěšná. "Podporujeme prodej nealkoholického piva Birell, jehož konzumace výrazně roste," Nealkoholické pivo už vyrábí 17 českých výrobců, asi třetina pivovarů. Tuzemská spotřeba piva (ČR), téměř 160 litrů na hlavu za rok, je nejvyšší na světě. V konzumaci lihovin jsou Češi na evropském průměru.

8 Známé Pivovary: Svijany
Soukromí pivovar od roku 1564 V polovině 20 století se stal provozem Severočeských pivovarů n. p. 1990 vzniká státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou, jehož součástí je i pivovar Svijany. Po roce 1998 je kvalita svijanského piva oceněna řadou cen v odborných i laických soutěžích, největším oceněním však je stoupající obliba svijanského piva u konzumentů. Svijany se stávají nejsilnější značkou na Liberecku a Jablonecku, jejich obliba však stoupá i na Semilsku, Českolipsku a Mladoboleslavsku. V prvních restauracích se s úspěchem točí svijanské pivo také v Praze.

9 Zde jsou vidět produkty ze SVIJAN

10 Děkujeme vám za pozornost!
A doufáme že si pivo Svijany oblíbíte a budete ho kupovat až budete plnoletí ! 


Stáhnout ppt "Daniel Matoušek a David Beneš"

Podobné prezentace


Reklamy Google