Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní výkony ve zdravotnictví 1 (SOL / VCA81) TÉMATA: 13a) Výživa a krmení nemocných 13b) Dietní systém v ČR 13c) Parenterální a enterální výživa 13d)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní výkony ve zdravotnictví 1 (SOL / VCA81) TÉMATA: 13a) Výživa a krmení nemocných 13b) Dietní systém v ČR 13c) Parenterální a enterální výživa 13d)"— Transkript prezentace:

1 Základní výkony ve zdravotnictví 1 (SOL / VCA81) TÉMATA: 13a) Výživa a krmení nemocných 13b) Dietní systém v ČR 13c) Parenterální a enterální výživa 13d) Zavedení nasogastrické sondy (NGS)

2  vysvětlení pojmu  potrava a její složky  faktory ovlivňující výživu  patologické stavy výživy  zásady při podávání jídla  krmení ležících pacientů 13a) Výživa a krmení nemocných

3 Výživa výživa = příjem potravy a zpracování přijatých živin, živiny = látky, které se účastní na metabolismu, - základní – bílkoviny, tuky, cukry, - přídatné – vitamíny, minerály, voda. *

4 13a) Výživa a krmení nemocných Potrava a její složky Bílkoviny:  trávením se rozpadají na aminokyseliny,  bílkoviny dodávají 10-15% všech potřebných kalorií,  luštěniny, mandle, ořechy, vepřové, telecí, kuřecí maso. *

5 Tuky:  sloučeniny mastných kyselin a glycerolu,  zdroj energie,  nositelé vitamínů rozpustných v tucích,  denní spotřeba NE vyšší než 66g*,  upřednostňovat rostlinné tuky nad živočišnými,  nenasycené mastné kyseliny – slunečnicový olej, sója, obilné klíčky, ořechy, olivy. * denní dávka u dospělého 13a) Výživa a krmení nemocných *

6 Cukry – Uhlovodany:  hlavní zdroj energie,  hradí až 60% všech kalorií,  denní spotřeba g*. Dělení:  monosacharidy – glukóza, fruktóza (ovoce, med…),  disacharidy – sacharóza, laktózy, maltózy (banán, ananas, mléko savců, obiloviny),  polysacharidy – škrob, celulóza - rostlinná vláknina (semena, ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny. * denní dávka u dospělého 13a) Výživa a krmení nemocných *

7 Vitamíny:  organické látky, potřebné ve velmi malém množství, - rozpustné ve vodě – B, C, - rozpustné v tucích – A, D, E, K. 13a) Výživa a krmení nemocných *

8 Minerály:  podílející se na složení našeho organismu,  v těle je 78 prvků (21 nejdůležitějších). Voda:  tvoří 70-75% našeho těla,  denní potřeba vody cca 2,5-3 l,  nejlépe – čistá voda, minerálky, čaje, ovocné šťávy,  výdej – dýcháním (0,5l), kůží (0,6l), močí (1,5l), stolicí (0,15l). 13a) Výživa a krmení nemocných *

9 Faktory ovlivňující výživu Biologické faktory:  funkce trávícího systému (narušená činnost orgánů trávicí trubice),  věk, pohlaví,  zdravotní stav (onemocnění dutiny ústní, stav chrupu…). Psychické faktory:  stres, psychosomatické stavy (anorexie, bulimie). Sociální faktory:  kultura, životní prostředí, zvyky, ekonomická situace, přírodní prostředí… 13a) Výživa a krmení nemocných

10  nechutenství – ztráta chuti k jídlu,  kachexie – chorobná vyhublost,  odmítání jídla – aktivní forma nechutenství,  hyperorexie – nadměrný pocit hladu,  zvláštní chutě – např. v těhotenství, při stresu,  dysfagie – porucha polykání,  dyspepsie – horní X dolní dyspeptický syndrom + souhrn příznaků (říhání, pálení žáhy, nauzea…),  mentální anorexie – porucha příjmu potravy, úmyslné snižování tělesné hmotnosti,  mentální bulimie – porucha příjmu potravy, opakující se epizody přejídání zahrnující záměrné zvracení  malnutrice, marasmus, obezita, otylost, nadváha, aj. 13a) Výživa a krmení nemocných Patologické stavy výživy: *

11 Zásady při podávání jídla:  každý nemocný dostává správnou dietu,  jídlo je teplé a vhodně upravené,  pravidelné stravování (5x denně),  k jídlu dodáváme dostatek tekutin,  schopní nemocní se stravují v jídelně nebo u stolu na pokoji,  pacienti, kteří nemohou opustit lůžko, se stravují v něm. 13a) Výživa a krmení nemocných *

12 Krmení ležících (nemohoucích) nemocných:  pacient zaujme polohu v polosedě,  kolem krku uvážeme bryndák nebo utěrku,  přisuneme jídelní stolek a naservírujeme jídlo,  krmíme pomalu, trpělivě, jídlo dáváme dostatečně zapíjet. Po jídle:  utřeme pacientovi ústa,  uklidíme nádobí,  upravíme lůžko a polohu pacienta,  pokud má nemocný zubní protézu, vyndáme ji a vyčistíme. *

13  nemocniční dietní systém  dietní systém v ČR 13b) Dietní systém v ČR

14 Nemocniční dietní systém  dán směrnicí,  nutriční dotazník u přijetí nemocného,  léčebné diety,  speciální diety – rozepsaná, přídavky,  dodávání jídla na ošetřovací jednotku tabletovým systémem. *

15 13b) Dietní systém v ČR  1B kašovitá šetřící  1 mletá šetřící  2 šetřící  4 s omezením tuků  4S s přísným omezením tuku  4/SP s přísným omezením tuku + živočišné bílkoviny  4/AL při potravinové alergii  5 s omezením zbytků  6 s omezením bílkovin  6/9 s omezením bílkovin, diabetická  8 redukční (175g S)  9 diabetická  9/S diabetická šetřící (225g S)  9B diabetická s omezením mléčných bílkovin  9W diabetická Warfarinová (225g S)  3 racionální  3X racionální speciální  11/P racionální nenadýmavá  12 batolecí  12K kojenecká  13 strava dětí  GER geriatrická  GER/9 geriatrická diabetická  VEG vegetariánská

16  vysvětlení pojmů  indikace k enterální výživě  dělení přípravků pro enterální výživu  kontraindikace enterální výživy  způsob podávání enterální výživy  indikace k parenterální výživě  způsoby podávání parenterální výživy  přípravky pro parenterální výživu  kontraindikace parenterální výživy 13c) Parenterální a enterální výživa

17 Umělá výživa - indikována u nemocných, kteří nejsou schopni delší dobu jíst, nebo u nemocných, kteří trpí malnutricí. Enterální výživa:  podání nutričních substrátů do žaludku či střeva za účelem zajištění výživy (sipping, sondová výživa – NGS, NJS, PEG, PEJ),  využívá přirozenou cestu dodávky živin. Parenterální výživa:  podání nutričních substrátů do systémového řečiště (roztoky aplikovány i. v.),  obchází játra, střeva.

18 Enterální výživa – indikace:  poranění, chir. výkony a nemoci orofaryngeální a ezofageální oblasti,  onemocnění, chir. výkony na trávicím traktu v oblasti žaludku a tenkého střeva,  poruchy mechanismu příjmu potravy (CMP),  stavy vyžadující intenzivní péči (pooperační období, kraniocerebrální poranění),  realimentační léčba při podvýživě,  opakované zvracení (zabránění aspiraci),  ztráta chuti k jídlu (geriatričtí, psychiatričtí pacienti). 13c) Parenterální a enterální výživa

19 Dělení přípravků podle obsahu 1 Plnohodnotná polymerní:  obsahuje protein ve formě polymeru,  částečně natrávená,  Nutrison Standard, Nutrison Energy, Multifibre, Fresubin. Plnohodnotná oligomerní:  protein je ve formě oligopeptidu,  chemicky definovaná strava,  obsahuje zcela rozštěpené základní složky výživy. 13c) Parenterální a enterální výživa

20 Dělení přípravků podle obsahu 2 Syntetická:  aminokyseliny. Modifikované typy výživy:  obohacena o nutrienty s léčebným účinkem. 13c) Parenterální a enterální výživa

21 Kontraindikace (KI) enterální výživy:  v akutní fázi onemocnění,  náhlé příhody břišní,  úplná střevní neprůchodnost (ileus),  střevní píštěle,  krvácení do GIT,  relativní KI: nemožnost zajištění vstupu do GIT (popáleniny, polytrauma, nespolupracující pacient). 13c) Parenterální a enterální výživa

22 Způsoby podávání enterální výživy Bolusové:  pomocí Janettovy stříkačky,  celkový objem jedné porce ml,  pouze do žaludku, nelze podat do střeva. Intermitentní:  rozdělení dávky do dílčích dávek,  podává se přerušovaně v průběhu celého dne s noční pauzou (např. po 2h nebo 3h s pauzou od 24:00 do 6:00). 13c) Parenterální a enterální výživa

23 Způsoby podávání enterální výživy Kontinuální:  podávání z láhve či sáčku,  enterální pumpou,  rychlost výživy většinou určována v ml/hod (rychlost konstantní),  20 hod bez přerušení, noční pauza,  do enterální pumpy patří speciální, výrobcem doporučené vaky. 13c) Parenterální a enterální výživa

24 Parenterální výživa – indikace:  nemožnost využít GIT,  ileus,  střevní píštěle,  náhlé příhody břišní,  rozsáhlé střevní OP,  syndrom krátkého střeva,  krvácení do GITu  akutní pankreatitida,  idiopatické střevní záněty,  těžké průjmy nebo zvracení,  selhání jater. Zdroj: c) Parenterální a enterální výživa

25 Způsob podání: a) do periferní žíly  pouze krátkodobá nutriční podpora,  riziko flebitid,  roztoky na úpravu hydratace (voda, elektrolyty),  úprava energetického příjmu – 5% G,  doplnění vitaminů,  doplnění proteinů. 13c) Parenterální a enterální výživa *

26 b) do centrální žíly  všechny ostatní roztoky, které nelze aplikovat do PŽK,  dlouhodobá nutriční podpora,  možnost podávat koncentrované roztoky v malém objemu bez rizika flebitidy,  nejčastěji kanylace v. subclavia, v. jugularis, konec katétru je umístěn do horní duté žíly nebo implantace venózního portu. Zdroj: /obr/clanek_06_3.jpg; c) Parenterální a enterální výživa

27 Přípravky parenterální výživy Systém multi-bottle  podání výživy z několika lahví najednou,  zvlášť AMK, tuky, glukóza,  možnost měnit složení, přidat léčiva,  složitější manipulace,  vyšší riziko infekce,  nerovnoměrný příjem živin. Sytém all-in-one  všechny složky výživy v jednom vaku,  ↓ nároky pro ošetřující personál,  lepší utilizace jednotlivých živin,  ↓ riziko vstupu infekce,  pohodlnější,  ↑ cena,  nelze měnit složení hotového vaku. 13c) Parenterální a enterální výživa

28 Zdroj: foto autora

29 All in one Clinimix -2-komorový vak, 1 komora aminokyseliny + elektrolyty, 2 komora glukóza + kalcium, -aplikace do CŽK. Nutriflex lipid peri -3-komorový vak, - horní levá komora – glukóza, - horní pravá komora – tuková emulze, - dolní komora – aminokyseliny, -aplikace do periferního žilního řečiště. 13c) Parenterální a enterální výživa *

30

31 Kontraindikace parenterální výživy  dostatečně funkční zažívací trakt,  terminální stav onemocnění,  odmítání nutriční podpory ze strany pacienta,  pominuly důvody, kdy byla parenterální výživa jednoznačně indikována. 13c) Parenterální a enterální výživa *

32  sondy pro enterální výživu  pomůcky pro zavedení NGS  poloha při zavádění NGS  postup při zavádění NGS  kontrola zavedení NGS  videa (zavedení NGS, podávání stravy přes NGS)  kontraindikace zavedení NGS 13d) Zavedení NGS

33 Sondy enterální výživy  různé velikosti, různý průměr,  NGS, NJS, sonda gastrostomie (PEG), sonda jejunostomie (PEJ),  průměr barevně značen (20 - žlutá, 18 - červená, 16 - oranžová, 14 - zelená, 12 - bílá),  materiál polyuretan, silikonový kaučuk,  délka cm.

34 Sondy enterální výživy Zdroj:http://i00.i.aliimg.com/img/pb/370/929/717/ _735.JPG; Zdroj:http://g02.s.alicdn.com/kf/HTB1gHkRFFXXXXc4XVXXq6xXFXXXn/ /HTB1gHk RFFXXXXc4XVXXq6xXFXXXn.jpg; d) Zavedení NGS

35

36 Pomůcky:  sonda vhodné velikosti, pokud možno namražená,  lokální anestetikum (Mesocain gel), Xylocain spray, nosní kapky,  rukavice jednorázové,  Janettova střikačka 50ml,  fonendoskop,  náplast na fixaci NGS,  čaj nebo voda,  buničitá vata, emitní miska, ústní lopatka,  sběrný sáček k napojení NGS,  event. kolíček k uzavření NGS. 13d) Zavedení NGS

37 Poloha zavedení  Při vědomí – polosed až sed, pacient zaujme polohu sám, nabádáme pacienta k aktivní spolupráci (např. při zavádění polykat – usnadnění zavádění NGS, dopomoc tekutinami).  Bezvědomí – pacienta si do polohy uložíme sami, pokud to dovoluje jeho zdravotní stav (pozor na úrazy hlavy a páteře). 13d) Zavedení NGS

38 Zavedení NGS:  pokud je to možné, uložte pacienta do polohy v polosedě s lehce předkloněnou hlavou (Fowlerova poloha),  umyjte si ruce a navlékněte si jednorázové rukavice,  zeptejte se pacienta, zda neměl v minulosti úraz nosu, či není po OP nosní přepážky,  zkontrolujte uvolněné nosní průduchy,  odměřte délku NGS od konce nosu k ušnímu lalůčku až ke konci sterna,  NGS natřete Mesocain gelem, do nosních průduchů aplikujte nosní kapky, 13d) Zavedení NGS

39  pacienta, pokud je to možné, vyzvěte k polykání a při každém polknutí rychle zasouvejte NGS do žaludku,  při pocitu na zvracení zavádění zastavte,  po zavedení dostatečně hluboko zkontrolujte polohu,  náplastí fixujte NGS k nosu,  konec sondy uzavřete kolíčkem a nebo napojte na sběrný sáček,  pravidelně provádějte ústní hygienu a ošetřovatelskou péči (prevence dekubitů),  je-li pacient v bezvědomí a zavedení NGS je obtížné, je možné využít Magillových kleští a laryngoskopu. 13d) Zavedení NGS

40 Zavedení NGS Zdroj: d) Zavedení NGS

41 Kontrola zavedení NGS:  aspirace žaludečního obsahu Janettovou stříkačkou,  poslech fonendoskopem při vstříknutí vzduchu Janettovou stříkačkou do žaludku – slyšitelné bublání,  dušnost pacienta – známka zavedení do plic (pokud je pacient při vědomí),  polohu NGS lze zkontrolovat v krajních případech pomocí RTG. Po zavedení NGS:  jednorázové pomůcky uklidíme do kontejneru, který je určený pro kontaminovaný odpad, ostatní pomůcky dezinfikujeme popř. sterilizujeme dle řádu oddělení. 13d) Zavedení NGS

42  Zavedení NGS https://www.youtube.com/watch?v=jP0WI9TNxxc  Podávání výživy přes NGS https://www.youtube.com/watch?v=HF4lGo6AVLw 13d) Zavedení NGS

43 Kontraindikace zavedení NGS:  obtížné zavedení (nespolupracující pacient),  strach a úzkost nemocného,  nesnášenlivost sondy jako cizího tělesa,  nesprávné zavedení,  perforace jícnu, žaludku, event. dýchacích cest,  zauzlení sondy,  NGS se ucpe žaludečním obsahem,  aspirace při zavádění,  epistaxe. 13d) Zavedení NGS *

44 Kontrolní otázky  Vyjmenujte vitamíny rozpustné v tucích.  Jaké faktory ovlivňují výživu?  Dieta 9, 5, 1B, GER?  Co je enterální výživa? Jaké jsou její výhody?  Co budete dělat, pokud vám pacient při zavádění NGS začne zvracet?  Jak u pacienta v bezvědomí poznáte, že jste NGS zavedli do plic?  Vyjmenujte způsoby podávání enterální výživy.  Popište zavedení NGS.  Proč musí být výživa aplikovaná přes NJS nebo PEJ již dopředu farmaceuticky připravena?

45 Bibliografické citace zdrojů:  LF a FZV UP Olomouc, klinické téma, umělá výživa [online] [cit ]. Dostupné z  MIKŠOVÁ, Zdeňka, Marie FROŇKOVÁ, Renáta HERNOVÁ a Marie ZAJÍČKOVÁ, kapitoly z ošetřovatelské péče 1. Aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2006, 90s. ISBN  Multimediální trenažer plánování ošetřovatelské péče, vyuka-terapie, enterální výživa, parenterální výživa [online] 2015 [cit ].dostupné z:  VELKÝ LÉKAŘSKÝ SLOVNÍK [online] [cit ]. Dostupné z:  OBRÁZKY * (není-li uvedeno jinak): pinterest.com, google.com. Klíčová slova: „ok“, „not ok“, „nasogastric tube“…)


Stáhnout ppt "Základní výkony ve zdravotnictví 1 (SOL / VCA81) TÉMATA: 13a) Výživa a krmení nemocných 13b) Dietní systém v ČR 13c) Parenterální a enterální výživa 13d)"

Podobné prezentace


Reklamy Google